Сверблять повіки - причини і лікування захворювань

Коли у людини раптом з'являються наступні симптоми – свербіж, почервоніння, набряки навколо очей, сверблять повіки – причини і лікування захворювання тісно пов'язані між собою. Багато самі намагаються ставити собі діагноз, лікуються старими «бабусиними» методами... і потрапляють до офтальмолога в занедбаному стані, коли свербіж на повіках очей досягає апогею, а повіки опухають так, що людина вже майже нічого не бачить. Щоб не довести себе до такого стану, потрібно знати, від чого сверблять повіки очей, що робити в якості заходів першої допомоги.

Що таке свербіж повік

На повіках дуже чутлива шкіра з безліччю нервових волокон. Коли на ці відростки постійно діє який-небудь подразник, вони передають відповідний сигнал мозку, який реагує на це порушенням рухових нервових закінчень. Це призводить до того, що сверблять повіки очей, починається почервоніння і виникає бажання безперервно розчісувати і терти пошкоджену область.

Свербіж повік супроводжується почервонінням очного яблука, шкіра навколо очей починає припухати від постійного тертя руками, очі сльозяться, доставляючи незручності і дискомфорт хворому. Деякі захворювання супроводжуються білястими нальотами на віях і їх випаданням в запущених випадках, утворенням гнійників на століттях. На перших стадіях сверблять і лущаться повіки тільки з одного боку, далі недуга вражає друге віко, яке теж починає свербіти.

Чому сверблять очі

Очі – один з найважливіших органів людини, з допомогою яких він отримує вхідну інформацію, яка обробляється мозком. Поява недуги, що супроводжується станом, при якому сверблять очі, викликає питання: чому сверблять повіки очей і що робити, щоб повернути здоров'я? Причин, за якими сверблять повіки, безліч. До них відносяться:

  • постійне сидіння перед не захищених спеціальним екраном монітором комп'ютера, при якому від постійного напруження виникає синдром сухості очей;
  • реакція очей на алергічні чинники, до яких може відноситися квітковий пилок, шерсть тварин, нові косметичні або гігієнічні засоби, що вживаються в їжу продукти, ліки;
  • інфекційні процеси в організмі вірусного або бактеріального походження, кон'юнктивіти;
  • загострення хронічних хвороб;
  • початкова стадія глаукоми або катаракти;
  • реакція очних яблук на контактні лінзи, інші штучні подразники.

Лущення на повіках очей

Якщо обидва століття починають одночасно лущитися і свербіти, з'являється сухість і роздратування, то причиною цього може бути алергія. Щоб позбутися від цих ознак, потрібно згадати, які нові продукти ви їли за останні 2-3 дні, яку косметику наносили на очі. Можливо, це реакція на медикаменти, які виявилися простроченими або викликали такий побічний ефект. Якщо лущення очей почалося у дитини, то необхідний візит до алерголога: ряд тестів допоможе виявити, на що конкретно виникла алергічна реакція.

Верхню повіку почервоніло, свербить і лущиться

Коли у людини уражено тільки одна повіка, при цьому з іншого боку не відзначається ніяких патологічних процесів, важливо уважно помічати розвиваються симптоми, щоб не «залікувати» хвороба неправильними засобами. Якщо повіку свербить, в куточку ока і на віях постійно накопичуються виділення жовтуватого і білого кольору, то причиною цього можуть бути такі недуги:

  • кон'юнктивіт будь-якої етіології;
  • хвороба Грейвса;
  • демодекоз;
  • герпес;
  • ячмінь;
  • запалення очного яблука, пов'язане з проникненням інфекції за орбітальну перегородку;
  • попадання стороннього тіла, травмуючого слизові оболонки, опік ока.

Свербить нижню повіку

Ситуація, коли у людини свербить і опухає нижню повіку, що супроводжується гнійними виділеннями, може бути викликана блефарити. До цього поширеного недугу, який може періодично повторюватися, наводять такі причини:

  • знижений імунітет після перенесених простудних захворювань;
  • загострення хронічних недуг очей;
  • раціон харчування, бідний вітамінами або мікроелементами.

Спочатку у людини відзначається незначна припухлість на нижньому столітті, супроводжується сверблячкою, потім, якщо не вжити своєчасних заходів, на столітті і нижніх віях утворюються лусочки, що призводять до зменшення очної щілини за рахунок збільшення в розмірах століття. Відзначається різка стомлюваність очей, які намагаються нормально функціонувати в таких умовах, хворий просто втомлюється дивитися, хочеться весь час закрити повіки.

Печіння

Відчуття печіння не є яким-небудь захворюванням, це симптом, що свідчить про неполадки в очах або у всьому організмі, тому потрібно постаратися зрозуміти причини, по яких ви відчуваєте різь і печіння. Це можуть бути:

  • дисфункціональність підшлункової залози та пов'язані з цим захворювання;
  • тривале напруження очей, пов'язане з необхідністю постійно зосереджено дивитися в одному напрямку;
  • алергічні процеси;
  • кон'юнктивіти;
  • невідповідні лінзи чи окуляри.

Якщо відчуття печіння ускладнюється виділенням з очей, свербінням, припухлістю, слезоточивостью, то це можуть бути бактеріальні, вірусні або грибкові інфекції, і залишати на самоплив таку ситуацію не можна ні в якому разі. Хворобу легше всього піддається лікуванню на початкових стадіях, а не в запущених випадках, коли доводиться поміщати пацієнта в стаціонар для медикаментозної терапії та хірургічного втручання.

Набрякають повіки очей

Загальна перевтома, порушення режиму дня, недосипання, занадто сухе повітря в приміщенні викликають постійні набряки навколо очей. Людина виглядає втомленим, з почервонілими опухлими століттями, очна щілина зменшується, дивитися стає важко. Морозний вітер, що дме в обличчя, теж може супроводжуватися набряком повік, однак, такі симптоми швидко проходять в теплому приміщенні. Укуси комах можуть викликати набряки повік аж до повного зникнення очних щілин.

Діагностика

Щоб вирішити неприємну ситуацію, коли сверблять повіки, треба правильно встановити причину, що викликала такий стан, тому офтальмологи користуються наступними методами діагностики:

  • оцінюють ступінь пошкодження століття офтальмологічними методами;
  • якщо є виділення з очей, то беруть мазок на проби на бактеріологічний або вірусний посів;
  • проводять біомікроскопічні вивчення очного яблука;
  • беруть проби на кліщів Демодекс з вій ураженого ока;
  • виписують направлення на визначення рівня глюкози в крові, щоб виключити діабет;
  • проводять провокаційні алергічні тести, з'ясовують кількість в крові імуноглобулінів Е;
  • з'ясовують зменшення або збільшення гостроти зору при використанні інших лінз або окулярів.

Що робити, якщо сверблять повіки

При виникаючих неполадках з органами зору, коли сверблять повіки зовні або всередині очей, з відчуттям попадання туди стороннього предмета, потрібно не панікувати, не намагатися позбавитися від дискомфорту першими-ліпшими під руку краплями, а вже тим більше розчісувати віко – так велика ймовірність занести під повіку додаткову інфекцію. Якщо виникла у дитини і стежити за гігієною запаленого століття неможливо, то негайно треба йти до офтальмолога, щоб він поставив діагноз і призначив відповідне лікування.

Лікувальна терапія

Лікування призначають залежно від того, як швидко і вірно був поставлений діагноз і визначена причина, по якій сверблять повіки. Методи лікування полягають у наступному:

  • При алергічних процесах лікування полягає в прийомі антигістамінних ліків, які ліквідовують реакцію організму на алерген і вироблення гістаміну. Це можуть бути таблетки, мазі, гелі, внутрішньом'язові, внутрішньовенні ін'єкції.
  • Вилікувати блефарит можна за допомогою закапування антибактеріальних крапель в уражене око. Додатково лікар призначає мазі на основі НПЗП, щоб повіки не свербіли, промивання очей розведеної борною кислотою, іншими антисептичними рідинами.
  • Лікування демодекозу входить прийом антибіотиків, до яких чутливий кліщ демодекс. Однак, є ймовірність того, що лікуватися для ефективного результату доведеться довго, оскільки демодекс може бути несприйнятливий до того чи іншого виду антибіотика. Крім цього, офтальмологи призначають прийом імуностимуляторів для підвищення імунітету.

Народні засоби

Методи народної медицини в ситуації, коли сверблять повіки, можуть доповнювати основне лікування. Розраховувати ж на те, що з їх допомогою можна раз і назавжди позбутися від недуги, не варто. Якщо сверблять повіки, то позбутися від сверблячки допоможе настоянка конвалії. Потрібно взяти подрібнені квіти та листя рослини в кількості 1 ч. л. залити склянкою окропу і настоювати 30 хвилин, після чого процідити. Потім в отриманому розчині змочити марлю і прикладати до закритих очей двічі на добу – вранці і ввечері за півгодини.

Відео

Очний свербіж

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!