Червоний волосяний лишай Девержи - причини, симптоми, прояви на шкірі і лікування

Одним із самих непояснених і рідкісних захворювань дерматологи називають хвороба Девержи – патологія характеризується появою на шкірі у пацієнтів червоних ороговілих плям. Причини виникнення і досі викликають суперечки у науковців. Основним фактором, який впливає на розвиток хвороби, вважають генетичну схильність, що передається домінантним способом.

Що таке хвороба Девержи

Девержи хвороба, або червоний висівкоподібний волосяний лишай було вперше відкрито у 1828 році. Через 30 років французький лікар Девержи після численних досліджень дав докладний опис патології. Недуга належить до групи шкірних захворювань і являє собою особливу форму кератозу. Хвороба зустрічається в будь-якому віці. Існують спадкова і набута форми.

Симптоми

Ознаки можуть з'явитися несподівано у дітей і дорослих, їх легко сплутати із симптомами інших шкірних хвороб. Для цього захворювання більше характерна хронічна форма, коли протягом тижнів, місяців і років пацієнта нічого не турбує. Дерматологи радять звернути увагу на наступні симптоми:

  1. Під волосяним покривом на голові виявляються почервоніння з жовтуватими лусочками нагорі, нагадують себорею або псоріаз.
  2. Через деякий час з'являються численні червоні папули, які збільшуються в розмірах і вражають все більшу площу шкіри.
  3. При проведенні за ураженого місця рукою, відчувається печіння, свербіж, хворобливі відчуття.
  4. Висип поширюється по іншим ділянкам тіла, локалізуючись в складках шкіри, згинах кінцівок.
  5. Нігті набувають жовтувато-коричневий відтінок, спостерігається гіперкератоз.
  6. Процес характеризується збільшенням папул в розмірах, при ускладненнях вони можуть розростатися, ставати суцільними бляшками.

Таку клінічну картину легко переплутати з псоріазом. Для того, щоб визначити ту чи іншу хворобу, лікар проводить ретельний огляд пацієнта. Захворювання можна розпізнати за наявністю конусоподібних фолікулярних папул по краях бляшок: фахівці називають ці освіти «супутниками». Поява тріщин на згинах під колінами, ліктями, на підошвах, розростання бляшок є додатковими ознаками волосяного висівкоподібного лишаю.

Причини хвороби Девержи

Причини, за якими виникає волосяний лишай Девержи, досі не досліджені. Фахівці вказують різні обставини, що надають негативну дію на організм. На їх думку, головною причиною патології є передача дефектного гена у спадок. У числі інших факторів називають:

  • серйозний дефіцит вітаміну А;
  • ускладнення після інших шкірних хвороб.

Встановлено, що в деяких випадках волосяний лишай поширюється інфекційно, коли одягом користується декілька людей. На повторні рецидиви впливає нераціональне харчування, вживання лікарських засобів, неправильний режим дня, схильність до алергії. Крім того, частіше страждають від гострої і хронічної форми лишай Девержи пацієнти, які пережили:

  • отруєння шкідливими речовинами;
  • стреси і нервові потрясіння;
  • захворювання, пов'язані з порушенням гормонального обміну.

Діагностика

Лікарю складно поставити правильний діагноз, тому що симптоми лишай Девержи схожі з іншими шкірними патологіями – себорейним дерматитом, червоним плоским лишаєм, грибковими хворобами, псоріаз. Результати проведення гістологічного дослідження можуть бути малоінформативним з-за того, що таке ж запалення з інфільтратом в глибоких шарах шкіри і зміни в структурі епідермісу буває при псоріазі.

Під час прийому у спеціаліста головним методом діагностики лишай Девержи є візуальний огляд, який допомагає виявити невеликі ділянки здорової шкіри, залишаються серед запалених папул, чого не буває при прояві інших видів дерматозу. Спостереження за динамікою вогнищ розростання позбавляючи дозволяє підтвердити або спростувати передбачуваний діагноз.

Лікування волосяного лишаю

Для того щоб позбутися від волосяний лишай Девержи, потрібно пройти обстеження і тривалий курс терапії медикаментами, призначеними лікарем-дерматологом. Період лікування, препарат, доза ліків вибирається в залежності від стадії Девержи хвороби, віку та стану пацієнта. Часто проходить кілька місяців, перш ніж починаються поліпшення. Дитина до 5 років повинен додатково спостерігатися у педіатра.

Медикаментозне

Для відновлення шкірного покриву на уражених місцях зовнішньо і перорально використовуються класичні ліки групи ретиноїдів, що містять вітамін А в спреях, капсулах, мазях і таблетках. До найефективніших препаратів належать:

  • Бероксан;
  • Ретасол;
  • Оксорален;
  • Ретинол;
  • Неотигазон;
  • Аммифурин.

Якщо Девержи хвороба протікає в гострій формі, хворого поміщають в стаціонар і призначають додатково гомеопатичні препарати, комплекс вітамінів Е, В1, В12 в ін'єкціях. При появі ускладнення у вигляді еритродермії слід почати прийом кортикостероїдів у дозі, зазначеної лікарем. Складні форми захворювання Девержи лікуються фотохимиотерапей і ультрафіолетовим опроміненням за допомогою спеціальних приладів.

Народні способи

Добре допомагають від висівкоподібного лишаю Девержи народні засоби. До них відносяться відвари і мазі, приготовлені в домашніх умовах, використовуються для нанесення на поверхню шкіри. Перед застосуванням потрібно нанести на невелику ділянку, щоб перевірити, чи немає алергії. Народні медицина рекомендує використовувати для лікування Девержи хвороби рослинні компоненти:

  • березовий дьоготь;
  • квітки календули;
  • відвар череди;
  • настій чистотілу;
  • щавель звичайний.

Засоби продаються в аптеках у готовій упаковці та з доданою інструкцією, в якій вказані протипоказання і потрібна дозування. Жителям сільських населених пунктів можна заготовити сировину самостійно і приготувати настої і відвари, дотримуючись пояснення. Підійдуть перевірені рецепти:

  1. 100 г листя і насіння щавлю помити, перемолоти, залити склянкою окропу і охолодити. Наносити як компрес на уражені ділянки 2 рази/день.
  2. Аптечний березовий дьоготь наносити на шкіру з лишаєм 2-3 рази/день.
  3. 2 столові ложки череди або квітів календули залити окропом, процідити. Охолодженим відваром протирати папули 2-3 рази/день.

Прогноз

Лікарі дають сприятливий прогноз для хворих з лишай Девержи. У періоди ремісії хвороба ніяк себе не проявляє, а деяким пацієнтам вдається вилікуватися після декількох курсів медикаментозної терапії. При наявності патології людина здатна вести повноцінне життя, без обмежень по здоров'ю. Після лікування хвороби повинне проводитися регулярне спостереження у дерматолога.

Профілактика хвороби Девержи

У профілактичних цілях, щоб не виникало рецидивів лишай Девержи, рекомендують кілька разів за рік приймати вітамін А курсами, а також дбати про гігієну одягу. Така вітамінотерапія допомагає запобігти повторне поява червоних плям. Для тяжких випадків показано санаторно-курортний відпочинок в приморських містах. Заклади, які займаються лікуванням червоного волосяного лишаю, знаходяться в Сочі, Адлері, П'ятигорську.

Фото волосяного лишаю

Відео: лікування червоного волосяного лишаю

Народні засоби від лишаю

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!