Причини і лікування тріщин на п'ятах в домашніх умовах народними засобами і мазями

Багато проблем зі шкірою не так незначні, як може здатися на перший погляд. Приміром, тріщини на п'ятах доставляють величезний дискомфорт і біль, тому для їх лікування існує величезна кількість засобів: кремів, масок, кремів, мазей. Варто відзначити, що потрібно не тільки знати, як позбутися цього явища, але і вміти визначати його причину. Можливо, тоді проблему можна буде не лікувати, а попередити.

Що таке тріщини на п'ятах

Дане явище зарахована до категорії дерматитів. Тріщина в п'яті відбувається часткове порушення цілісності покривів. Ця проблема має дуже широке поширення, особливо серед жінок, хоча стикаються з нею і деякі чоловіки. Частіше шкірні покриви на стопах тріскаються у літніх людей, але і молоді до кінця не застраховані від цього.

Протікання труб шкіра на п'ятах доставляє не лише сильний біль, але і естетичний дискомфорт, особливо представницям слабкої статі. З-за неї доводиться значно ретельніше підбирати собі взуття, а відкриті моделі залишаються під забороною. Тріщини на шкірі розвиваються поступово. Спочатку людина помічає тонкі насічки, але потім вони стають все глибше, запалюються, починається утворення щільного ороговілого шару, з'являються свербіж, печіння, іноді неприємний запах.

Причини

Виділяють патологічні чинники появи тріщин на шкірі, про яких буде докладно розказано нижче. Крім того, причинами можуть служити стану, які не потребують терапії:

  1. Вроджені особливості шкіри. Мова йде про сильної сухості.
  2. Надмірно інтенсивний догляд за стопами. Якщо людина дуже часто робить пілінг стоп або виконує процедуру неправильно, це призводить до додаткового огрубіння шкірного покриву.
  3. Недотримання гігієни. Тріщини на шкірі можуть з'явитися, якщо людина рідко миє ноги, несвоєчасно змінює шкарпетки і т. д.
  4. Носіння неправильно підібраного взуття. Шкідливі будь-які неякісно виготовлені моделі, відкриті варіанти, не передбачають носіння шкарпеток.

Фактори, які негативно впливають на шкіру потрісканих п'ят:

  • вплив дуже низьких, високих температур, вітру;
  • неправильний раціон;
  • нестача вітамінів;
  • підвищене навантаження на ноги;
  • контакт шкіри з хлорованою водою;
  • залишки побутової хімії на одязі;
  • шкідливі умови праці;
  • застосування лужного мила;
  • куріння.

Патологічні стани

В цю групу потрапляють захворювання, при яких шкіра п'ят може покритися тріщинами:

  1. Ожиріння. Велику вагу завжди супроводжується підвищеним рівнем холестерину. Все це призводить до порушення циркуляції крові, стоншення шкіри. Особливо від ожиріння страждають стопи.
  2. Хвороби, що спричиняють витончення епідермісу, зниження імунітету, деградація нервових волокон.
  3. Мікоз стоп. Стопи можуть потріскатися при зараженні дріжджовими або пліснявими грибками. Це супроводжується пошкодженням складок між пальцями, нігтів, свербежем, лущенням.
  4. Деякі хвороби судин.
  5. Гормональні збої.
  6. Цукровий діабет. При другому типі захворювання прогресує нейропатія. Зупинити її не можна, але чи вдасться контролювати, тим самим захистивши ноги. Треба підтримувати правильний рівень глюкози, стежити за холестерином, регулярно здавати аналізи крові, ретельно доглядати за стопами.
  7. Хвороби нервової системи.
  8. Залізодефіцитна анемія.
  9. Псоріаз. Відомі випадки, коли це захворювання зачіпає шкіру стоп, призводить до того, що на ній з'являються тріщини.
  10. Гельмінтози.
  11. Дисгідрозі, ексфоліативний кератолиз.
  12. Авітаміноз. В результаті нестачі вітамінів шкіра втрачає еластичність, тому лопається.

Причини тріщин на п'ятах у жінок

Для представниць прекрасної статі більш характерним, провокуючим розтріскування шкіри, чинником є гормональні порушення. Вона може стати надмірно сухий, почати лопатися з-за вагітності, клімаксу, менструації. Крім того, не виключаються всі інші причини появи тріщин на п'ятах, особливо такі, як надмірний догляд, неякісне взуття, зайва вага.

Лікування

Якщо у вас з'явилися тріщини на стопах, то першим кроком до вирішення цієї проблеми буде усунення її причини. Для лікування розтріскувань застосовуються різні мазі, крему, народні засоби. Якщо причини появи тріщин на п'ятах патологічні, то можуть знадобитися і системні препарати. Крім того, дуже важливо стежити за своїм харчуванням, дотримуватися правил догляду за ногами. Про найефективніші заходи лікування тріщин на шкірі варто розповісти докладніше.

В домашніх умовах

В даний час випускається величезна кількість аптечних засобів, що застосовуються для усунення проблем з шкірою п'ят, загоєння тріщин. Як правило, їх дія спрямована на зволоження, зняття запалення, свербіння, інших неприємних симптомів. Всі фармакологічні засоби дуже легко використовувати в домашніх умовах. Термін лікування, як правило, залежить від того, наскільки запущено стан стоп.

Перекисом водню

Ефективність цього всім відомого засобу обумовлена його дією. Властивості перекису водню:

  • зменшує активність хвороботворних бактерій;
  • прибирає мозолі, натоптиші;
  • має антисептичну та антимікробну дію;
  • пом'якшує шкіру.

Як скористатися перекисом водню для шкіри п'ят з тріщинами:

  1. Підігрійте 3 л води. Додайте в неї 8 ст. л. 3-процентного перекису. Занурте в одержаний розчин ступні на 10-20 хвилин. Потім м'яко почистіть стопи від відмерлої шкіри.
  2. У 4 л води розчиніть 50 г солі і 3 ст. л. перекису водню 3%. Тримайте ноги в цій ванні 15 хвилин. Видаліть розм'якшену шкіру пемзою, обробіть стопи живильним кремом.
  3. Змішайте одну частину перекису і п'ять води. Змочіть в отриманому складі шматочок тканини, прикладіть до ураженої ділянки і закріпіть лейкопластиром. Зніміть через пару годин і видаліть огрубілі частки.

Мазь

Кілька ефективних засобів, щоб вилікувати шкіру:

  1. Радевит. Основні компоненти мазі – ретинол пальмітат і вітамін D. Сприяє загоєнню шкіри, знімає свербіння і запалення. Накладається щільним шаром на ураження і тріщини двічі в день.
  2. Бальзамед. Зволожуюча поживна мазь для шкіри. Усуває подразнення. Багата вітамінами А, Е, підвищують захисні властивості шкіри. Потрібно нанесення на уражені ділянки два рази на добу.
  3. Заживин. Натуральна мазь, прискорює процес регенерації клітин епідермісу. Загоює рани, вбиває бактерії. Застосовувати Заживин слід раз в день.
  4. Календула. Гомеопатична мазь, яка чинить бактерицидну, протизапальну, ранозагоювальну, пом'якшувальну, дезинфікуючу дію.
  5. Геволь. Мазь німецького виробництва. Добре загоює шкіру п'ят, розм'якшує її. Містить натуральні компоненти.
  6. Цинкова мазь. Ефективний антисептик, добре загоює.
  7. Вазелін. Дуже дієва мазь, яка залікує тріщини будь-якої глибини.

Крем

Якщо не знаєте, як позбутися від тріщин на п'ятах, спробуйте наступні засоби:

  1. Доктор Біокон. Володіє антибактеріальними та протигрибковими властивостями, добре живить шкіру. Загоює глибокі тріщини, позбавляє ноги від підвищеної пітливості і неприємного запаху. Містить молочну та саліцилову кислоти, масла, триклокарбан. Наноситься на ураження двічі за добу.
  2. Супер П'яти. Крем, що містить рослинні складові і бальзам Шостаковского. Допомагає позбутися від огрубений, натоптишів. Знімає запалення, знищує бактерії.
  3. Крем для ніг серії Зелена Аптека. Дуже швидко загоює тріщини, має протизапальні і антибактеріальні властивості. Містить олії волоського горіха і чайного дерева, екстракт подорожника.
  4. Швидка допомога. Містить вітаміни. Відновлює шкіру, прискорює процеси загоєння.
  5. Дардиа Липо Бальзам. Містить сечовину. Розм'якшує, відновлює водний баланс, підвищує пружність.
  6. БиоАстин антигрибок. Допомагає від тріщин грибкової природи. Має в складі ефірні масла.
  7. Ламізил. Крем проти інфекцій і грибка. Відновлює глибокі шари епідермісу. Наноситься раз в день.

Народні засоби

Не тільки традиційна, але і альтернативна медицина допоможе людям, які не знають, як лікувати потріскані п'яти в домашніх умовах. Існує величезна кількість народних рецептів, заснованих на травах, зборах, рослинах, продуктах, що мають ранозагоювальну, відновлювальними властивостями шкіри. В домашніх умовах можна приготувати маски для ніг, виконати примочки і компреси. Запам'ятайте кілька найбільш дієвих рецептів.

Ванночки

Способи приготування:

  1. Змішайте по 4 ст. л. вероніки лікарської і підмаренника, додайте 3 ст. л. шавлії лікарського і 2 ст. л. звіробою. 4 ст. л. цього збору запарте 2 л окропу. Наполягайте годину. Підігрійте до температури 35-37 градусів і тримайте ноги в цьому відварі раз на два дні 20 хвилин.
  2. Змішайте 1 ч. л. тертого господарського мила і 15 грам соди, залийте 2 л гарячої води. Тримайте ступні в розчині 15 хвилин.
  3. Розведіть 45-50 г картопляного крохмалю в 2 літрах води. Тримайте в рідині ноги кожен день за 20 хвилин перед сном.

Маска для ніг

Рецепти:

  1. В пропорції 1:10 залийте рослинним маслом квітки календули. Настоюйте 12 годин. Півгодини грійте на водяній бані, процідіть. Накладіть на стопи, забинтуйте, тримайте дві години.
  2. Розпарте ноги, обробіть пемзою. Змастіть тріщини спиртом і касторовою олією. Перемішайте в співвідношенні 3:1 тальк і розтерті в порошок квітки аптечної ромашки. Накладіть на уражені місця і забинтуйте. Залиште на кілька годин.
  3. У співвідношенні 2:1 змішайте мед і свинячий жир. Помастіть п'яти і тримайте не менше двох годин.

Компрес

Рецепти:

  1. Перед сном отпарьте ноги. Пропустіть ріпчасту цибулю через м'ясорубку, додайте до п'ят. Загорніть ноги в бавовняну тканину, обмотайте плівкою. Зніміть компрес вранці, помийте ступні і змастіть кремом.
  2. Два середніх яблука дрібно поріжте, залийте 200 мл молока. Додайте 1 ч. л. соди. Поставте на вогонь і варіть 10-15 хвилин. Додайте одну-дві столові ложки борошна. Остудіть склад, нанесіть товстим шаром на п'яти. Закріпіть марлею і плівкою. Зніміть компрес, коли він повністю охолоне. Повторюйте раз в тиждень, поки тріщини повністю не пройдуть.
  3. Треба взяти кілька стебел алое і перетворити їх в кашку. Прикладіть її до уражених ділянок. Для закріплення знадобиться плівка. Зверху надягніть шкарпетки тепліше. Залиште компрес на всю ніч.

Профілактика

Щоб уникнути появи тріщин на п'ятах, запам'ятайте та виконуйте кілька простих правил:

  1. Мийте ноги кожен день, не гарячою, а теплою або злегка прохолодною водою.
  2. Носіть шкарпетки з натуральних матеріалів.
  3. М'яко очищайте ноги від загрубілої шкіри.
  4. Носіть якісне взуття з натуральних матеріалів із закритою п'ятою.
  5. Витирайте ноги насухо після миття.
  6. Обов'язково зволожуйте стопи спеціальною косметикою.
  7. Слідкуйте за раціоном. В організм має надходити достатня кількість вітамінів. Не допускайте ожиріння.

Відео: чим лікувати потріскані п'яти в домашніх умовах

Позбутися від тріщин на п'ятах содою та милом

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!