Причини і лікування фолікулярного гіперкератозу шкіри кремами і мазями для дітей і дорослих

Проблемна шкіра – неприємне явище, що створює внутрішній дискомфорт. Одним з найпоширеніших шкірних захворювань є фолікулярний кератоз, в народі іменований «гусячою шкірою». Дізнайтеся, з-за чого виникає рідкісна хвороба, які її види, симптоми і способи лікування.

Що таке гіперкератоз

Шкірний гіперкератоз – це захворювання, що проявляється, коли верхній роговий шар епідермісу надмірно потовщується. Клітини епідермісу прискорено діляться, що, поєднуючись з порушеннями процесів злущення і появою кератину, відразу призводить до потовщення. Ознаки хвороби – утворення різної величини вузликів, виступів, шипів, ороговілих пластинок. Шкіра стає сухою, шорсткою, відбувається значне зменшення потовиділення. Гіперкератоз часто проявляється в пубертатний період і слабшає з віком, але бувають випадки захворювання у дорослих людей.

Фолікулярний гіперкератоз

Поразка рогового шару, при якому клітини поверхні епідермісу не встигають поновлюватись і починають грубіти, має свою назву –фолікулярний гіперкератоз. Ороговілі лусочки можуть закупорити волосяні фолікули, що призведе до виникнення дрібних висипів. Зонами локалізації хвороби, як правило, стають наступні ділянки тіла:

  • стопи;
  • лікті;
  • спина;
  • руки;
  • сідниці;
  • зовнішня частина стегон;
  • особа;
  • коліна;
  • плечі.

Коли до місцевого запалення підключається дію інфекції, виникає фолікулярний дерматит. В результаті спостерігається посилене виділення шкірою захисного білка кератину, який перешкоджає нормальному відділенню ороговілих клітин. Збільшення вироблення кератину може викликати роздратування, горбистість, сухість, неприємний зовнішній вигляд.

Гіперкератоз шкіри обличчя

Ймовірність розвитку гіперкератозу шкіри обличчя висока у пацієнтів при сухості шкірних покривів. Шкіра починає лущитися і покриватися кіркою, лопающейся від мімічних зморшок особи. Нерідко захворювання зачіпає губи, що проявляється утворенням навколо кромки плоскої поверхні з сірувато-білими лусочками. Утворюються струпи і ранки, які доставляють неприємні відчуття. Часто молоді жінки помилково сприймають пилярный кератоз особи тільки як зовнішній недолік, не знаючи про можливості його переродження в передракові захворювання.

Гіперкератоз стоп

Потовщення під час гіперкератозу стоп відбувається по всій поверхні шкіри, особливо помітно на п'яті і боках великого пальця. Спостерігається зміна кольору кінцівки – шкірний покрив стає біліше, виглядає шелушащимся, надмірно сухим. З'являються тріщини, дрібні крововиливи, мозолі. Ороговіння шкіри на ногах нерідко виникає з-за носіння некомфортною взуття та наявності зайвої ваги, здійснює надмірний тиск на стопи.

Гіперкератоз ліктів

Шкіра ліктів відрізняється підвищеною щільністю і сухістю, оскільки в ній майже немає сальних залоз. Часто люди, сидячи за столом, впираються в нього ліктями. Це робить епідерміс грубим, призводить до появи тріщин і може спровокувати гіперкератоз ліктів. Захворювання може проявлятися у вигляді дрібної червоної висипки і появи папул (піднімаються над шкірою вузликів).

Симптоми фолікулярного гіперкератозу

У народі захворювання називають «гусячою шкірою», через схожість симптомів з шорсткими червоними горбиками на шкірному покриві птиці. У дерматології виділяють наступні симптоми фолікулярного гіперкератозу:

  • сухість, шершавість в певних зонах;
  • огрубіння в тих частинах тіла, які піддаються механічним навантаженням (стопи, лікті, коліна, сідниці);
  • освіта дрібних червоних висипань, горбків, папул, бляшок, тріщин;
  • поява в основі волосяних фолікулів щільних шиповидных вузликів.

Причини фолікулярного гіперкератозу

Дерматологи вважають, що часто фолікулярний кератоз є не самостійною проблемою організму, а супутнім симптомом інших захворювань:

  • іхтіозу;
  • псоріазу;
  • ендокринних порушень;
  • цукрового діабету;
  • атопічного дерматиту.

Буває, що хвороба проявляється у здорових людей – тоді причинами фолікулярного гіперкератозу є:

  1. Нестача вітамінів. Дефіцит вітаміну С, що відповідає за вироблення колагену, призводить до появи лущення і роздратування, втрати шкірою еластичності. Нестача вітамінів А і Е робить шкіру в'ялою, шорсткою, запаленої.
  2. Прийом гормональних препаратів. Гормони прискорюють процес оновлення клітин, ороговілі лусочки не встигають лущитися, шкіра потовщується.
  3. Неправильне харчування. Незбалансований раціон може призвести до дисбактеріозу кишечника і викликати роздратування.
  4. Стреси, емоційне напруження. Проблеми нервової системи негативно позначаються на стані шкірного покриву – з'являється тьмяність, сухість, втрата вологості.
  5. Генетична схильність. Якщо батьки страждали від гіперкератозу, то цілком ймовірно, що хвороба виявлять у дитини.
  6. Холод. Низька температура сушить, сприяє появі тріщин і шорсткості.

Лікування фолікулярного кератозу

Якщо ви виявили у себе симптоми «гусячої шкіри», слід звернутися за допомогою в медичний заклад. Дерматолог, ендокринолог і косметолог проведуть ретельну діагностику вашої шкіри і призначать відповідний курс лікування фолікулярного кератозу. Не намагайтеся позбутися від недуги в домашніх умовах – це може тільки погіршити ситуацію. Повного виліковування захворювання не піддається, але зменшити запальний процес і повернути шкірі здоровий вигляд можливо, дотримуючись таких рекомендацій:

  • Не робіть непрофесійних механічних чисток обличчя. Використовуйте м'які маски і поверхневі пілінги на основі кислот – молочної, гліколевої, саліцилової.
  • Щоб локалізація кератозу не збільшувалася, приймайте ванни з додаванням молока або відварів лікувальних трав.
  • Уникайте сонячних променів, оскільки засмага робить шари епідермісу сухими і тонкими.
  • Ретельно вибирайте ухаживающую косметику – мило та гелі з підсушують ефектом тільки погіршать захворювання. Віддавайте перевагу ніжним зволожуючим засобам.
  • Не видавлюйте висипання – це може призвести до запалення, занесення інфекції, утворення рубців.
  • Попереджайте переохолодження і перегрівання шкірних покривів.
  • Намагайтеся носити не тісний одяг, взуття за розміром.
  • Харчуйтеся правильно, вживайте більше овочів і фруктів, які наситять організм вітамінами.

Лікування фолікулярного гіперкератозу препаратами

При лікуванні фолікулярного гіперкератозу препаратами призначають пацієнтам третионин, аскорбінову кислоту, вітамін А, препарати на основі саліцилової кислоти, іноді – топічні кортикостероїди. Часто дерматолог виписує препарат «LacHydrin» – крем-лосьйон, що містить молочну кислоту, що сприяє зволоженню шкіри. Для пом'якшення рекомендується застосовувати:

  • касторова олія;
  • гліцерин;
  • дитячий крем;
  • риб'ячий жир.

Мазь від фолікулярного гіперкератозу

Лікування гіперкератозу нерідко відбувається з використанням мазей, що містять ізотретиноїн. «Уродерм» – мазь від фолікулярного гіперкератозу, на 30% складається з сечовини. Цей елемент ефективно розщеплює білкові зв'язки, що скріплюють ороговілі частинки епідермісу, створюючи додаткові умови для злущування рогових нашарувань при кератозе. Сечовина утримує вологу в міжклітинному просторі, не даючи шкірі пересихати. Використання препарату за два тижні зменшує сухість та ороговіння.

Прогноз і профілактика фолікулярного гіперкератозу

«Гусяча шкіра» не чинить негативного впливу на внутрішні органи пацієнта. Прогноз і профілактика фолікулярного гіперкератозу свідчать про те, що захворювання не представляє особливої небезпеки. Щоб зменшити ризик виникнення фолікулярного кератозу, слід дотримуватися кількох правил:

  • повноцінно харчуватися, приймати вітаміни;
  • використовувати негормональні засоби контрацепції;
  • зміцнювати імунітет;
  • дбайливо доглядати за шкірою за допомогою якісних косметичних засобів.

Відео: Гіперкератоз шкіри ніг

Гіперкератоз стоп

Відгуки

Тетяна, 22 рокиКілька років страждаю від «гусячої шкіри» на обличчі. Хвороба проявилася в підлітковому віці, досі не йде. Сподіваюся, після пологів організм перебудується, шкіра стане нормальною. Користуюся ніжним дитячим милом, роблю медові маски і легкі пілінги на основі фруктової кислоти. Почервоніння зменшуються, але повністю горбки поки не йдуть.
Євген, 37 роківЛікті у мене дуже сухі – дружина давала зволожуючий крем, але не дуже допомогло. Коли дійшло до тріщин, сходив в лікарню. Працюю в офісі, весь день за столом, буває, що впираюсь ліктями – сказали, хвороба з-за цього. Прописали вітамін А і заживляющую мазь – допомагає добре, фолікулярний кератоз на ліктях майже пройшов.
Алла, 53 рокиУ доньки діагностували прояви гіперкератозу, коли їй було чотирнадцять, висипання скрізь – обличчя, спина, руки, стегна. Відмінно допомогло засіб «LacHydrin» – шкіра ставала м'якшою, почервоніння йшли. Ще застосовували «Ретин-А» – теж ефективний препарат. Зараз все нормально, пройшов підлітковий вік – хвороба зникла.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!