Підошовна бородавка - причини появи та лікування

Потворні освіти на тілі здавна турбували людство. Бородавка на стопі – захворювання шкіри, викликане вірусом. Людей з дефектами шкіри сторонилися, боючись зараження, а, помітивши у себе новоутворення на підошві або іншої частини тіла, прагнули якнайшвидше її вивести. Що тільки не прикладають люди до своїх підошовним бородавок, лише б вони зникли назавжди. Досі дерматологи шукають найефективніший і безболісний метод боротьби із захворюванням.

Що таке бородавка

Вірус папіломи людини провокує доброякісну або онкологічну мутацію ДНК у клітинах шкіри. Тіло покривається папилломами, кондиломами, папулами. Вивчено більше сотні типів ВПЛ. Бородавка – це шкірний наріст, який сигналізує про наявність першого або третього типів вірусу папіломи в організмі. Новоутворення потенційно не канцерогенні, але вкрай заразні за рахунок живучості збудника у зовнішньому середовищі.

Як виглядає бородавка на нозі

Підошовне новоутворення має круглу форму з чіткими краями розміром кілька міліметрів або сантиметрів. У центрі видно чорні точки закупорених капілярів. На нозі вони виглядають, як застарілі сухі мозолі, врослі в шкіру. Біль від підошовного наросту виявляється не під прямим тиском, а при стисненні. Характерно відсутність при цьому на стопі папілярних ліній.

Причини виникнення підошовної бородавки

Випадки захворювання ВПЛ прискорені при незахищеному статевому акті. Вірус проникає через мікротріщини в слизових оболонках статевих органів. У кого-то ВПЛ проходить "транзитом", а комусь щастить менше – вірус затримується в організмі, довго не сповіщаючи про себе. Дерматологи не виключають, що появі папілом на поверхні стоп сприяють імунні порушення, перенесені інфекційні захворювання.

Ходьба босоніж в громадських місцях: лазні, басейні, салонах по догляду за тілом, загальних санвузлах, на пляжі, приміряння взуття на босі стопи – більш часто зустрічаються причини виникнення підошовної бородавки. Вірус життєстійкий поза свого носія і «підстерігає жертву» на рушниках, кахлі, мочалки, меблів, в гостьових тапочках, і т. д. Інфекцію залучають тугі, напружені ділянки шкіри підошовних поверхонь долонь, куди вірус папіломи потрапляє через дрібні травми.

Бородавки на ногах у дітей

Діти непосидючі, часто травмуються. Батьки можуть не здогадуватися про наявність в організмі дитини ВПЛ, отриманого через порізи і садна. При ослабленні імунітету вірус стає активним, з'являється папілома на нозі. Хворобливі методи боротьби з бородавками на ногах у дітей найчастіше протипоказані, погано переносяться. Нерідко дитячий організм справляється з цим захворюванням шкіри стоп самостійно.

Види бородавок на ногах

Бородавки – це сукупність шкірних утворень, викликаних папіломою. Залежно від зовнішнього прояву, впливу на здоров'я людини, класифікують такі види бородавок:

  • вульгарні (звичайні) – круглі ороговілі пухирі;
  • плоскі – висипання у вигляді піднімаються над шкірою плям;
  • ниткоподібні (акрохорди) – подовжені з «рваними» краями, що утворюються в складках тіла;
  • гострокінцеві кондиломи – нагадують гребінь півня;
  • старечі (кератоми) – виникають у літніх людей, не пов'язані з ВПЛ.

Бородавочные освіти локалізуються по всьому тілу, на внутрішніх органах, в порожнині рота. Бородавки на ступнях називаються підошовними, є різновидом звичайних. До одного з видів відносяться колодцевидные, що представляють собою вм'яте в шкіру заглиблення, що відрізняються стрімким зростанням. Поява подногтевых наростів трохи підводить нігтьову пластину.

Лікування підошовної бородавки

Небезпечно нехтувати лікуванням підошовних бородавок. Новоутворення на стопах постійно травмуються. Їх видаляють, щоб зупинити появу нових наростів і попадання інфекцій. Способи вилікуватися від ВПЛ повністю не існує. Лікування зводиться до обігу захворювання в «сплячий режим». Доступно медикаментозне, хірургічне, імуномодулюючу видалення підошовних бородавок, з допомогою нетрадиційної медицини.

Недолік лікування підошовних наростів полягає в їх розташуванні: великий роговий шар епідермісу ускладнює доставку діючих речовин в глибину освіти на стопі. При підготовці до терапії верхній шар наросту розмочують і відлущують. Традиційно лікування бородавок на стопах починають із застосування саліцилової кислоти. Бородавка на стопі щодня, протягом трьох місяців розпарюється у ванночці, дезінфікується, потім пемзою зчищається розм'якшений верхній шар, що наноситься саліцилова кислота, накладається пластир.

В аптечних мережах радять, як позбутися від бородавки на нозі за допомогою ліків, що містять чистотіл, фенол, трихлороцтову кислоту. Препарати викликають некроз тканин, позбавляючи хворого від недоліку, але залишають слід від загоєння глибокої бородавочной рани. Кожне захворювання різною мірою індивідуально, тому перед вибором методики, як вивести бородавки на підошві ноги, слід дізнатися думку лікаря.

Мазь

За способом впливу існують некротизирующие, противірусні, рослинні мазі. У першому випадку кислота або луг в основі мазі припікає хворобливий наріст і залишає шрам. В домашніх умовах для лікування стоп можна використовувати рідкі розчини: «Солкодерм» з оцтової, азотної, щавлевої, молочної кислоти у складі та «Суперчистотел» з гідроксидами калію і натрію. Щоб уникнути опіку обробляється суворо поверхня новоутворення .

Противірусної маззю від бородавок на стопі обробляють сам наріст і область навколо нього для зниження зростання інфекції. Застосовуються оксолінова, теброфеновой, фторурациловая, интерфероновая мазі. Рослинні компоненти впливають тільки на шкірне утворення. Відомі своєю ефективністю в лікуванні стоп бальзам «Гірський чистотіл» з аплікатором, колхаминовая мазь.

Сучасні методи видалення

Поява сучасних методів видалення бородавок замінило травматичний скальпель. Аналогічно ножа хірурга, електрокоагулятор випалює новоутворення на стопі струмом. Після процедури видалення лазером або радіохвилями залишається на стопі поглиблення. Загоєння триває кілька тижнів. Вплив рідким азотом вважається дуже болючим лікуванням і вимагає декількох процедур. У 2014 р. британські дерматологи опублікували матеріал про новітній метод терапії з допомогою ін'єкцій антигенів. Він допоможе пацієнтам, резистентним до існуючого лікування.

Народні засоби

Процедури народними засобами від бородавки на ногах проводяться перед сном, з попередньо розпарені стопами і протягом тривалого часу. Захищайте під час маніпуляцій руки латексними рукавичками від подальшого розповсюдження інфекції, дезінфікують всі використовувані прилади і речі для запобігання зараження близьких людей. Список вважаються ефективними народних способів позбавлення стоп від бородавки:

  • Антибіотичними властивостями відомий часник. У новоутворення на підошві зрізають верхній огрубілою шар, прикладають тонку часточку часнику.
  • Можна зробити «антибородавочное тісто». Його змішують з дрібно натертого часнику, оцту, пшеничного борошна, викладають на поверхню новоутворення і заклеюють пластиром. Через кілька днів тісто видаляється разом з наростом.
  • Прикладають до стопі настояний в оцті цибулю чи можна натерти наріст оцтом, потім додати свіжу цибулину.
  • Можна залити освіта соком лікарських рослин: чистотілу, каланхое, календули, молочаю, кульбаби, золотого вуса або докласти зріз яблука, горобини, інжиру, картоплі, хрону, капусти. Процедура проводиться щодня, триває від декількох тижнів до місяців, поки не зійде наріст.
  • Можна нанести розведену у воді до стану крему деревну золу.
  • Наріст посипають розтертим у порошок крейдою і замотують бинтом. Компрес не можна мочити.
  • Добре зарекомендували себе в лікуванні березова та вербова кора, містять салицил. Кору прикладають до стопи, заздалегідь размягчив її окропом.
  • Допомагають в лікуванні захворювання стоп гарячі ванночки для ніг з морською сіллю, содою, господарським милом, маслом чайного дерева або ялиновим відваром. Лікувальні засоби можна змішувати або чергувати.
  • Застосовуються аплікації з полинового відвару. 3 столові ложки сухої трави полину заварюють у склянці окропу, настоюють не менше 2 годин.

Відео: Видалення бородавок на стопі

видалення бородавки на стопі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!