Причини появи родимок на тілі і їх значення - небезпечні чи новоутворення і коли потрібно їх видаляти

Багатьох людей не цікавить значення родимок на тілі, і даремно, адже ці утворення на шкірі можуть бути дуже небезпечними для організму. Є багато видів таких утворень, вони відрізняються за формою, розміром, кольором. У деяких людей їх величезна кількість, а в інших лише кілька, але хоча б одна є у кожного. Читайте, чому ці утворення з'являються на шкірі, як зрозуміти, які з них небезпечні, знайомтеся з ефективними способами видалення.

Що таке родимки

Кожен чоловік повинен знати природу утворень, які на науковому мовою прийнято називати невусами. Родимки – це зосередження клітин меланоцитів. У них концентрується меланін – пігмент, який і визначає колір. Вони бувають різних відтінків коричневого кольору, чорними, червоними, жовтими і навіть фіолетовими. За формою виділяють плоскі, опуклі, висячі, горбисті, з ніжкою.

Родимки мають подібну природу з родимими плямами. Різниця в тому, що перші можуть з'являтися, видозмінюватися і навіть зникати протягом життя-самий активний період – від півроку до 25 років), а другі дані людині з народження. Розташовуватися можуть на будь-якій ділянці шкіри: і на обличчі, і на тілі. Зустрічаються випадки їх виникнення на слизових оболонках.

Чому з'являються родимки

Ви вже прочитали, що пігментовані освіти можуть виникати і зникати в будь-якому віці, але від чого це залежить? Фактори, що провокують появу родимок на тілі:

  1. Спадковість. Часто у дітей невуси з'являються в тих зонах, що і у їх батьків, а іноді навіть в більшій кількості.
  2. Сонячні промені. Меланін під їх впливом виробляється в кілька разів інтенсивніше. Довге перебування під сонцем небезпечно не тільки тим, що у вас можуть утворитися нові, але і тим, що старі можуть трансформуватися в пухлину, навіть злоякісну.
  3. Віруси, травми, радіація, рентгенівське опромінення. Під впливом кожного з цих факторів меланоцити можуть групуватися і виходити на поверхню шкіри.
  4. Гормональні зміни. Будь сплеск гормонів (особливо у жінок) може спровокувати появу або зникнення.
  5. Скупчення судин. Невуси виникають із-за скупчення дрібних відростків кровоносних судин.
  6. Дисфункції внутрішніх органів і систем. Частіше призводять до появи судинних невусів. Вони можуть розвиватися за дерматологічних хвороб, порушення функціонування товстого кишечника, дисфункції підшлункової залози, дисбаланс ліпідного обміну.

Причини появи родимок на тілі у жінок

Виникнення невусів безпосередньо пов'язано з гормональними сплесками, яких в жіночому організмі відбувається предостатньо. Причинами появи родимок на тілі у жінок можуть бути зміни в організмі, пов'язані з вагітністю (часто невуси утворюються на шкірі живота, ногах), клімактеричним періодом, статевим дозріванням. Іноді, хоч і рідко, вони виникають перед місячними або під час них.

Як з'являються родимки

В клітинах шкіри стає все більше пігменту меланіну і вони трансформуються в меланоцити. Це відбувається під впливом однією з причин виникнення невусів, перерахованих вище (перебування на сонці, гормони тощо). Скупчення меланоцитів і є причиною того, чому на тілі з'являються родимки. Якою б не була природа невуса, механізм її розвитку завжди виглядає тільки так.

Види родимок

Освіти можуть виглядати дуже по-різному, але по ряду ознак їх прийнято об'єднувати в кілька груп. Виділяють такі види родимок за природою виникнення:

  1. Ангіоми. Утворюються через патологічної трансформації судин. Можуть бути пласкими або випуклими, рожевого, червоного, фіолетового кольору. Ніколи не стануть злоякісними.
  2. Гемангіоми. Різновид ангіоми. З'являються незабаром після народження у дитини, поступово червоніють і злегка припухають, мають чіткі межі. Частіше локалізуються на шиї і обличчі.
  3. Судинна мальформація. Є два виду дефекту. Перший називається портвейными плямами, вражає торс, обличчя, руки. Спочатку блідо-рожеві, але потім стають червоними або малиновими, при будь-якому розширення судин набувають яскравість. Другий вид мальформації – укус лелеки. Деформація судин у дитини з-за надмірного тиску тазових кісток мами. Це асиметричні плями червонуватого кольору, які проходять до року.
  4. Лентиго. Плоскі, різних відтінків коричневого. Маленькі, нагадують веснянки, але трохи темніше за кольором.
  5. Монгольські плями. Скупчення синюшним або коричневих невусів великого розміру в області попереку і крижів, абсолютно плоскі.
  6. Блакитні. Щільні круглі маленькі вузлики. Можуть набувати всі відтінки синього. Частіше з'являються на сідницях, обличчі, кінцівках.
  7. Кавові плями. Плоскі, світлого відтінку, різних розмірів.
  8. Білі. З'являються з-за зниженого вироблення кількості меланоцитів.
  9. Невуси Саттона. Плоскі, шкіра навколо якої не пігментована.

Ви прочитали, які бувають родимки за походженням. Ще вони відрізняються за глибиною шару шкіри, в якому сформовані:

  1. Епідермальні. У верхньому шарі шкіри, плоскі. Частіше утворюються в паху, на ступнях і долонях. Відтінок може бути від блідо-бежевого до кавово-коричневого.
  2. Интрадермальные. Опуклі. Бувають гладкими і шорсткими, частіше темні. Якщо з интрадермальной ростуть волосся, то це ознака її безпеки.
  3. Прикордонні. Плоскі, будь-якої форми, гладкі. Волосся на них ніколи немає.

Класифікація за зовнішнім виглядом:

  1. Плоскі. Сухі і гладкі, для здоров'я небезпеки не представляють. Найпоширеніший для людини вид.
  2. Бородавчасті. Дуже темні і нагадують бородавки. Їх стан треба постійно контролювати.
  3. Опуклі. Темні, можуть бути як гладкими, так і шорсткими, покриті жорсткими або пушковими волоссям.

За розміром:

  • дрібні – до 1,5 см в діаметрі;
  • середні – до 10 см;
  • великі – більше 10 см;
  • гігантські – покривають значні площі тіла або обличчя.

Небезпечні родимки

Деякі невуси під впливом тих чи інших причин можуть переростати в ракові пухлини. Як правило, це відбувається із-за травми освіти або тривалого перебування під ультрафіолетовими променями. Небезпечними родимками вважають ті, які з'явилися в дорослому віці, стрімко змінюють свій зовнішній вигляд і перевищують сантиметр в діаметрі. За такими підозрілими утвореннями людина повинна стежити дуже ретельно, регулярно показуватися дерматолога.

У групі підвищеного ризику їх появи знаходяться люди:

  • світлошкірі, руді, про безліччю веснянок і пігментних плям;
  • вже удалявшие злоякісні утворення;
  • старше 50-річного віку;
  • у яких безліч темних;
  • швидко «обгорающих» на сонці;
  • родичі яких хворіли на рак шкіри.

Як виглядають небезпечні родимки

Такими вважаються кілька видів утворень:

  1. Вузлова. Пляму з поверхнею рівномірного забарвлення, аж до чорного.
  2. Блакитна. Щільний гладкий вузол без волосся, підноситься над поверхнею шкіри.
  3. Гало-невус. Забарвлене утворення на шкірі, оточене безбарвним кільцем.
  4. Шкірна пігментна. Трохи опуклі, бліді, іноді покриті волосками.
  5. Гігантська. Будь утворення величезних розмірів становить небезпеку.
  6. Невус Ота. Темно-коричневе або сіро-синє освіту, дуже велике.
  7. Меланозу Дюбрейля. Передраковий освіту з нерівними контурами.

Якщо небезпечні родимки виглядають так, як описано вище, то високий ризик їх переродження в меланому – один з видів раку шкіри. Варто відзначити, що така пухлина добре піддається лікуванню, якщо її вчасно виявити. До дерматолога потрібно негайно звернутися при появі таких симптомів:

  • деформації;
  • виділення крові або рідини;
  • порушення симетрії;
  • печіння;
  • зміни текстури поверхні;
  • болі;
  • випадання волосся;
  • свербежу;
  • появи виразок або тріщин;
  • ущільнення;
  • запалення;
  • зміни кольору, появи вкраплень.

Як визначити злоякісну родимку

Періодично потрібно оглядати своє тіло, щоб своєчасно звернутися до лікаря при наявності підозрілих сигналів. Щоб визначити злоякісну родимку, користуйтеся основним правилом «АКОРД»:

  1. «А - асиметричність». Якщо вона перестає бути однаковою за формою, можливо, вона перероджується.
  2. «До - контур». Нерівні, нечіткі, розмиті краї – тривожний знак.
  3. «Про - відтінок». Будь-які зміни кольору, появи точок, вкраплень, смужок і цяток можуть говорити про злоякісності освіти.
  4. «Р - розмір». Якщо раптом стала рости, відразу ж зверніться до лікаря. Максимально допустимий для норми діаметр – 6 мм
  5. «Д - динаміка». Якщо на освіту з'явилися кірки, тріщини, з неї почала виділятися кров або якась субстанція, то треба відвідати фахівця. Під підозру потрапляють невуси, які стали дуже м'якими, вкрилися вузликами, стали болісними або оточені запаленої червоною шкірою. Небезпечно раптове збільшення висоти.

Як видалити родимки на тілі

Небезпечні і підозрілі освіти прибирають за медичними показаннями. Ще людина може видалити родимки на тілі за власним бажанням, якщо вони доставляють йому естетичний або практично дискомфорт (чіпляються за одяг, постійно зачіпаються нігтями). Існує кілька способів позбавлення від невусів: лазерним променем, хірургічним шляхом, радіохвилями, рідким азотом. На кожному з них треба зупинитися докладніше.

Лазерне видалення

Дуже економний і ефективний метод знищення утворень спрямованим променем. Лазерне видалення родимок може виконуватися двома техніками:

  1. Пошарове випарювання. Променем поступово знімають шари від поверхневого до глибинного.
  2. Висічення лазерним ножем. Матеріал після такої операції можна послати на гістологічне дослідження.

Переваги:

  • метод абсолютно безпечний;
  • ризик ускладнень зведений до мінімуму;
  • крові немає, тому що лазерне випромінювання відразу «запечатує судини;
  • протипоказання практично відсутні;
  • як правило, вистачає одного сеансу;
  • безболісно (виконується місцева анестезія);
  • не потрібен час на відновлення після операції;
  • безконтактна техніка забезпечує повну стерильність;
  • процедура проводиться дуже швидко.

Недоліки:

  • може потрапити інфекція;
  • ранка довго гоїться, залишається шрам.

Протипоказання:

  • цукровий діабет;
  • алергія на сонце;
  • інфекції в організмі;
  • висока температура;
  • онкологічні захворювання;
  • епілепсія;
  • будь-які шкірні запалення;
  • вагітність.

Хірургічний метод

Дуже доступний за ціною спосіб, єдино відповідний, коли немає можливості для проведення альтернативних процедур. Хірургічний метод надійний, часто його застосовують для утворень з підозрою на малігнізація. Освіта і невелику ділянку шкіри, що прилягає до нього, під загальним або місцевим наркозом січуть звичайним скальпелем. Матеріал можна відразу відправляти на гістологічне дослідження.

Переваги:

  • який би не був розмір освіти, воно буде видалено за один раз;
  • низька ціна;
  • рецидивів майже ніколи не буває;
  • повна відсутність протипоказань;
  • метод безпечний.

Недоліки:

  1. Залишається шрам, хоча сучасні техніки накладання косметичних швів дозволяють зробити його максимально тонким, рівним і непомітним. Крім того, використання сучасних противорубцовых мазей допоможе звести його нанівець.
  2. Рана довго гоїться. Її потрібно регулярно і ретельно обробляти.

Кріодеструкція

Так називається процес знищення утворень рідким азотом. Якщо говорити просто, то родимку заморожують і її клітини гинуть від холоду. Кріодеструкція виконується без наркозу зовсім або з місцевим знеболенням. Найефективніше ця процедура буде відносно плоских утворень на тілі, які не йдуть в глибинні шари шкіри. Азот наносять, змащуючи місце операції ватним тампоном, або за допомогою спеціального аплікатора.

Протипоказання криодетрукции:

  • запальні, інфекційні процеси;
  • вагітність;
  • злоякісність освіти;
  • судоми;
  • епілепсія.

Переваги:

  • видалення безболісно;
  • ризик ускладнень дуже маленький;
  • кріодеструкція проводиться швидко;
  • операція коштує недорого.

Мінуси:

  • освіта може зникнути не повністю, тому що азот не діє на глибокі шари шкірних покривів;
  • дуже великий ризик появи шрамів;
  • є ймовірність пошкодити здорову тканину, на неї з'явиться опік;
  • при великих розмірах може знадобитися кілька сеансів кріодеструкції;
  • відновлення займає дуже багато часу і в цей період заборонено застосування косметики та перебування на сонці.

Відео: Чому з'являються родимки на тілі

Чому з'являються родимки?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!