Папіломи на шиї - причини появи, як позбутися народними засобами і мазями, видалення в клініці

Поширеною сьогодні шкірною патологією є папіломавірус, збудник якого вражає, як правило, слизову оболонку рота, горла, носа або статевих органів. Папіломи на шиї зустрічаються рідше, але доставляють в цій області не менший дискомфорт, псуючи естетичний вигляд шкіри, при цьому ризик заразитися вірусом зростає під час простудних захворювань, зниження імунітету, при зловживанні алкоголем. Передається папіломатоз при статевих контактах і побутовим шляхом.

Що таке папілома

Шкірне освіта відноситься до типу онкогенних і має вигляд соскообразного наросту. Папілома на шиї може досягати розміру від кількох міліметрів до 2-3 см, при цьому висяча бородавка може бути тілесного або коричневого кольору. Виникнення поліпів пояснюється інфікуванням організму людини ВПЛ (вірус папіломи людини), що викликає зміни в клітинах тканин, внаслідок чого відбувається їх розростання.

Чому з'являються папіломи на шиї

Освіти в області шиї мають вірусне походження. Папіломавірус вражає ослаблений організм дорослих і дітей, захворювання характеризується виникненням гіперпластичних наростів, кератом (у літніх людей) і гострокінцевих кондилом. Основні причини появи папілом на шиї – це недостатня захист шкірних покривів і порушення кровообігу. Тертя шкіри одягом, внаслідок чого тканини стають вразливими для реплікації віріонів. В пошкоджену зону не потрапляють імуноглобуліни, що формує сприятливе середовище для розмноження інфекції в клітинах.

У дитини

Поширеною проблемою, з якою стикаються сучасні батьки є зараження дитини ВПЛ. Причина появи папілом на шиї у малюка, як правило, пов'язана з частими травмами шкіри (шкіра маленьких дітей, пізнають світ, покрита подряпинами, ранками, микротрещинками). Якщо імунітет малюка функціонує добре, інфекція пригнічується і не переходить у стадію розмноження, в іншому разі наслідком життєдіяльності папіломавірусу є папілома на шиї у дитини. Зараження ВПЛ дітей здійснюється декількома шляхами:

  1. Вертикальним. Вірус передається плоду від жінки, при цьому часто наріст у новонародженого виявляють на слизовій ротоглотки, шкірі обличчя або в кон'юнктиві очей, рідше – на шиї.
  2. Самозаражением. Це явище характерне переважно для дітей дошкільного віку. При появі на тілі папілом, багато малюки здирають і расцарапывают, що призводить до поширення інфекції на здорові тканини і, як наслідок, на шкірі виникає багато бородавок.
  3. Контактно-побутовим. Контактування дітей один з одним (використання загальних засобів гігієни, речей, іграшок) сприяють поширенню папіломавірусу.

Максимально схильні до зараження вірусом діти, які мають:

  • часті стреси;
  • алергічні захворювання;
  • порушення в роботі органів травлення;
  • часті респіраторні, застудні хвороби;
  • паразитарні патології;
  • необхідність протягом тривалого часу приймати медикаменти.

У дорослих

На шиї, в області пахв нарости частіше утворюються у жінок, що пов'язано з носінням занадто тісної білизни й незручного одягу. В результаті виділення підвищеної кількості поту і частого тертя з'являються папіломи у дорослих. При цьому вкрай рідко бородавки зникають самостійно (це можливо лише при появі дрібних утворень), тому необхідно лікування наростів. Повністю позбутися від папілом можна лише з допомогою хірургічної операції.

Якщо на шиї з'явилися маленькі папіломи, або нарости мають іншу область локалізації, причинами, стимулировавшими їх освіту, могли бути такі:

  • куріння;
  • порушення циркуляції крові;
  • наявність зайвої ваги;
  • пригнічений стан імунітету;
  • часте вживання алкоголю;
  • поганий обмін речовин і наявність хвороб з цим пов'язані – цукрового діабету типу, подагри;
  • погане дотримання гігієни;
  • наявність на шкірі мікротріщин, порізів, внаслідок чого створюється сприятливе кошти для зараження бактеріальною інфекцією;
  • проблеми з функціонуванням ШКТ;
  • надмірне вплив на шкіру променів ультрафіолету (під час засмаги);
  • проведення гормонотерапії.

Як позбутися від папілом на шиї

Вірусна хвороба з проявами на шиї частіше викликає дискомфорт естетичного та практичного характеру (з-за наростів стає незручно носити одяг). Папіломавірус відноситься до категорії патологій, які неможливо повністю вилікувати. Тим не менш, вивести папіломи на шиї можна шляхом пригнічення їх розвитку (захворювання перекладається з активної стадії в латентну). Терапія ВПЛ зводиться до позбавленню людини від візуальних проявів недуги.

Як видалити папіломи на шиї

Складність лікування папіломавірусу полягає у відсутності ефективних терапевтичних методів боротьби з ВПЛ, тому боротьба з хворобою зводиться до косметичних методів. Щоб видалити папіломи на шиї, в клініках використовують такі способи:

  • лазерна коагуляція (апаратне випалювання папілом лазером);
  • кріодеструкція (видалення папілом на шиї методом кріотерапії передбачає заморожування утворень рідким азотом);
  • висічення наростів (відбувається у відділенні хірургії при наявності великих, висять бородавок, в процесі беруть онкопробы);
  • електрокоагуляція (видалення відбувається шляхом впливу на папілому элетротока).

Ліки від папілом на шиї

Не існує медикаментів, здатних цілком знищити вірус в організмі людини. Тим не менш, дерматологи виписують пацієнтам з ВПЛ препарати від папілом на шиї, які покращують стан імунітету і пригнічують життєдіяльність вірусу. Самостійно вибирати в аптеці такі кошти і починати їх приймати в домашніх умовах заборонено, оскільки деякі таблетки здатні спровокувати серйозні ускладнення і викликати побічні дії.

Після комплексного обстеження фахівець складе індивідуальну схему лікування хвороби і призначить ліки. Як правило, для лікування папіломи на шиї використовуються:

  • Веррукацид;
  • Банеоцин;
  • Цикло-, Ві-, Інтерферон;
  • Ферезол;
  • Изопринозин;
  • розчин фурациліну;
  • Хлоргексидин.

Чим мазати папіломи на шиї

Перед операцією варто спробувати позбутися від акрохордов на шиї з допомогою місцевих коштів. Цей терапевтичний метод є безболісним і безпечним. Яку можна використовувати мазь від папілом на шиї:

  1. Оксолінова. Засіб забезпечує бактерицидну дію, за рахунок м'якості мазі її можна використовувати для лікування папілом на обличчі та інших зонах тіла з високою чутливістю. Максимальну ефективність препарат покаже при терапії наростів, що утворилися недавно.
  2. Саліцилова. Цей антисептик має кератолическим ефектом. Після використання мазі бородавки слід накрити медичним пластиром, що запобігатиме поширенню інфекції по шкірі.
  3. Віферон. Антибактеріальне ліки від папілом на шиї користується великою популярністю. За рахунок вмісту в засобі захисних антитіл, мазь провокує вироблення в тілі захисних антитіл, що борються з ВПЛ. Після використання Виферон шкіра може злегка запалитися або почервоніти, але цей ефект швидко проходить.
  4. Бетадин. Мазь має антисептичну дію, підвищує місцеві захисні функції шкіри і знезаражує зону появи наросту, запобігаючи поширення інфекції.
  5. Панавир. Противірусна мазь може використовуватися для лікування папілом в інтимних зонах, на шиї та обличчі. Перевага засобу полягає у відсутності будь-яких негативних відчуттів під час використання. Крім того, мазь не може бути алергеном.

Крем від папілом на шиї

Незважаючи на те, що хірургічне видалення – єдиний вірний спосіб позбутися від наростів, операція може залишити на шкірі опік, шрам, поріз і, в крайніх випадках навіть викликати ерозію. Якщо бородавки мають невеликий розмір і не завдають дискомфорту, лікарі дають рада пацієнтам використовувати для терапії зовнішні засоби. Крем від папілом на шиї сприяє розм'якшенню сухих наростів, усуває запалення, свербіж, пр. Які засоби можна застосовувати:

  • Малаві (шкіру, після нанесення крему, потрібно накрити ватним тампоном, а потім харчовою плівкою і бинтом, процедуру повторювати двічі на добу);
  • крем Альдара (стимулює вироблення в шкірних тканинах інтерферону, внаслідок чого вірус пригнічується; засіб застосовується раз в дві доби протягом декількох місяців);
  • Антипапиллом (перед використанням ліки шкіру розпарюють, після місце навколо бородавки покривають захисним шаром вазеліну).

Народні засоби від папілом на шиї

Як боротися з папилломами на шиї, не використовуючи медикаменти? Повністю позбавитися від наростів за допомогою нетрадиційної медицини не вийде, тим не менш, трав'яні відвари, настої і натуральні растирки допомагають усунути неприємну симптоматику хвороби, знезаразити шкіру і підвищити її захисні властивості. Як боротися з папилломами на шиї? Для цього варто вибрати для себе максимально ефективне народний засіб від папілом на шиї. Нижче описані перевірені методи лікування бородавок.

  1. Олія рицинова (альтернатива – оливкова). Засобом кілька разів за добу змащують уражену ділянку шкіри.
  2. Нашатирний спирт або яблучний оцет. З них можна робити компреси (тампон, змочений у рідині, що міститься на область з наростами, а через 3-4 хвилини знімається). Процедуру повторюють раз в день.
  3. Сік алое. Змочіть тампон в свіжовичавленому продукті і прикладіть до папіломі. Заклейте примочку пластиром і ходіть з нею 4-5 годин, після змініть ватку на свіжу.
  4. Трав'яний настій. Змішайте однакову кількість листя малини, смородини, трави кропиви, заваріть 10 г засобу чашкою окропу і пийте як чай кілька разів за день.
  5. Настойка із чистотілу. Свіжовіджатий сік рослини розбавте водою 1:1 і залиште засіб настоювати 2 тижні. Після пийте ліки щодня, додаючи в чай по 15 крапель. Курс продовжуйте тиждень або 10 днів.
  6. Сік кульбаби. Свіжим продуктом потрібно змащувати нарости 3-5 разів за день, продовжуючи лікування, поки шкірні прояви хвороби не зникнуть.
  7. Екстракт ехінацеї. Слід приймати його всередину по 20 крапель тричі на добу. Засіб поліпшить імунітет і надасть противірусну дію.

Профілактика

У кожної людини тривалість інкубаційного періоду ВПЛ відрізняється, а гостра фаза хвороби протікає за індивідуальним графіком, який залежить від особливостей організму і його здатності блокувати розвиток вірусу. Захворювання може довго залишатися в латентній формі, але за певних обставин різко проявитися і активізувати гостру стадію. Оскільки ключовим аспектом для розвитку вірусу є ослаблення імунітету, то профілактика папілом ґрунтується на його підтримці та зміцненні. Для цього слід:

  • дотримуватися нормальну гігієну тіла;
  • відмовитися від згубних звичок;
  • збалансовано харчуватися;
  • своєчасно лікувати простудні захворювання;
  • відмовитися від надмірного загару, захищаючи шкіру спеціальними кремами;
  • приймати вітамінні комплекси;
  • підтримувати здорову мікрофлору кишечника;
  • носити зручний одяг з натуральних матеріалів.

Відео: як лікувати вірус папіломи

Як лікувати вірус папіломи? Видалення кондилом, папілом, бородавок

Фото папілом на шиї

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!