Герпетиформний дерматит - симптоми і лікування

Хронічним захворюванням шкіри вважається хвороба Дюринга. По-іншому хвороба називається герпетиформний дерматит, вражає область дерми та епідермісу, утворюючи характерну висип. Рецидив патології виникає в будь-якому віці, супроводжується появою еритематозних плям, поліморфних бульбашок з рідиною за типом герпесних і вираженим свербінням.

Що таке дерматит Дюринга

Бульозний, поліморфний або герпесный дерматит інакше іменуються хвороба Дюринга. Під терміном розуміється хронічне захворювання шкіри з поліморфними висипаннями. Воно рідко зустрічається, всього у 1% людей, іноді вражає слизові оболонки (у 10% хворих). Свою назву герпетиформная хвороба отримала за ім'ям професора, вперше описав її симптоми та причини наприкінці 19 століття.

Причини появи дерматиту

Досі лікарі точно не знають, що викликає герпетичний дерматит. Сучасні дослідження встановили, що можливим фактором, що провокує синдром Дюрінга, є аутоімунна реакція, порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Причинами стає знижений імунітет, підвищена чутливість до глютену зі злаків і галоидам. Ендокринні зміни (вагітність, клімакс) також впливають на виникнення герпетиформний хвороби.

Доведено, що жінки хворіють дерматитом герпетиформного характеру рідше, ніж чоловіки. Хвороба може вразити дорослих 25-55 років, вкрай рідко вражають захворювання дитини та літніх людей. Причинами герпетиформного синдрому можуть бути токсемія, вакцинація, нервові, фізичні перевтоми і лифогранулематоз. Вчені виявили, що хворі чутливі до йоду, що дало думка про алергічної реакції організму.

Форми дерматиту

Залежно від переважаючої різновиди проявляється на шкірі висипки виділяють наступні форми герпетиформний хвороби:

  • герпетичний везикулярний дерматит – висип представлена бульбашками з прозорим серозним вмістом;
  • папульознийвисип нагадує по виду прищі з червоною головкою, іноді можуть бути гнійнички з яскраво вираженою верхівкою;
  • бульозний герпетиформний – висипання схожі на везикули, але більше за розміром;
  • уртикароподобный– висипання нагадують опік кропиви за типом плям.

В залежності від характеру перебігу дерматиту виділяють наступні його форми, що зустрічаються в клінічній медицині:

  • гостра герпетиформная – характеризується раптовим проявом симптомів, тяжким станом хворого, підвищенням температури, порушеннями сну, зміною показників крові;
  • хронічна герпетиформная – характеризується зміною періодів ремісії та загострення, затихання тривалі – до року.

Симптоми дерматиту Дюрінга

Характеризується герпетиформний дерматоз Дюрінга полиетіологічним синдромом – розвивається на фоні інших захворювань (порушення функціональності тонкого кишечника або формування алергічних реакцій). Хворий починає відчувати свербіж, печіння, поколювання на шкірі, напади розчісування. Може початися лихоманка, погіршення самопочуття, а через кілька годин висипати везикульозний або папульозні плями великого діаметру з порожнинами всередині.

Герпетиформная висипання представляє собою поєднання червоних налитих кров'ю плям і надутих бульбашок. Виникає набряк, видно папули, везикульозний і уртикароподібні «опіки». Висипання відрізняються симетрією – знайти їх можна на поверхнях кінцівок, які займаються розгинання, стегнах, плечах, попереку. Нерідкі плями на обличчі і волосистої частини голови. Якщо ураження дерматиту підлягає особа, слизова оболонка й епітелій рота теж страждає. Спочатку вони набрякають, червоніють, потім їх покривають пухирі і везикульозний бульбашки.

Висипання схожі на герпес, що і дало назву герпетиформний хвороби. Через три дні пухирці розкриваються, утворюють ерозії яскраво-червоного кольору з нерівними краями і слабкою хворобливістю. Виразки тримаються в роті близько півмісяця, локалізуються на небі і щоках, залишають скоринки. Після загоєння елементів і затихання симптомів виникає ремісія, через якийсь час знову возвращающаяся герпетиформным загостренням.

У разі ускладнення дерматиту у пацієнта спостерігається ломота в тілі, підвищення температури, болі в суглобах і м'язах. Поява цих симптомів може спровокувати перебування на холодному вітрі, переохолодження організму, що є ще одним фактором схожості хвороби з герпесом. Вкрай рідко зустрічається прояв герпетиформных ознак на геніталіях і долонях, при цьому свербежу на статевих органах може не бути.

Діагностика

На підставі типових проявів проводиться діагностика герпетиформного дерматиту. Ставлять діагноз Дюрінга після обстеження хворого по розташуванню бульбашок на слизовій і обличчі. Відмінними реакціями герпетиформного захворювання стають:

  • негативний симптом Нікольського;
  • цикли хвороби;
  • поліморфізм висипань;
  • відсутність певного виду клітин (акантолитические);
  • гістологічна проба за Ядассону.

У периферичній крові хворого дерматитом присутній еозинофілія, дерматологи вивчають вміст бульбашок на серозность плюс чутливість шкіри до йоду. У дітей в діагностиці дерматиту може бути відсутнім еозинофілія і чутливість до йоду. Аналізи показують наявність певних антитіл до базальної мембрані уражених герпетиформных ділянок шкіри або у внутрішніх запальних вогнищах.

Виділяють наступні форми герпетиформного захворювання в залежності від ступеня диференціації бульбашок:

  • справжня акантолитическая пухирчатка;
  • неакантолитический дерматит;
  • багатоформна ексудативна еритема;
  • бульозна токсикодермія.

Лікування дерматиту Дюрінга

Комплексним повинно бути лікування герпетиформного дерматиту Дюринга. Використовують сульфоновые препарати, вітаміни, антигістамінні препарати, кортикостероїди. При важкому тяжкому захворюванні призначають антибіотики. Для підтримки стану хворого в нормі призначають дієту, яка повинна заборонити глютен, в якості профілактики герпетиформний інфекції використовують засоби народної медицини.

Медикаменти

Лікування дерматиту Дюрінга в залежності від форми проводиться наступними лікарськими препаратами:

  1. Легкий герпетиформний тип – прийом сульфоновиє препаратів (Дапсон, ДДС, Авлосульфон), Диуцифона. Поряд з ними ведеться прийом вітамінів С, Р, В, антигістамінних засобів.
  2. Важкий герпетиформний тип – призначаються кортикостероїди всередину (Преднізолон, розчин Дексаметазону), а при непереносимості – сульфапиридины. Для зняття свербіння при дерматиті використовують антигістамінні медикаментозні засоби у вигляді мазей та таблеток, для підтримки імунітету – комплексні вітаміни. Фахівці ставлять позитивний прогноз лікування герпетиформний хвороби.

Народна медицина

Можна лікувати герпетиформний дерматит Дюринга методами фітотерапії, володіють протизапальними і антигістамінними ефектами. З трав-компонентів відварів, компресів або настоїв використовують:

  • календулу;
  • ялівець;
  • спориш;
  • омелу;
  • солодку;
  • обліпиху;
  • аралію;
  • левзею.

Дієта при дерматиті Дюрінга

Важливим фактором комплексної терапії є дієта при дерматиті Дюринга. Вона обмежує надходження в організм продуктів з житом і пшеницею. Докладно рекомендації по видах їжі, раціону харчування хворого дерматитом герпетиформного типу представлені в таблиці:

Група продуктів

Можна їсти

Заборонені

Хліб, злаки

Кукурудзяна, рисова мука, крохмаль

Пшенична, ячмінна, житнє борошно

Білки

М'ясо, риба, птиця без жиру, з приготуванням в духовці, молоко, молочні продукти за винятком йогуртів

Ковбаси, копченості, пельмені, чебуреки, пиріжки з м'ясом

Овочі

Будь-які, крім злакових, стручкових, капусти

Бобові, капуста, злакові

Крупи

Рис, кукурудза, гречка

Манка, перловка, макарони, локшина

Супи

Овочеві бульйони, пюре

З горохом, сочевицею, квасолею, вермішеллю

Фрукти

Будь-які

Немає обмежень

Напої

Мінеральна вода без газу 1,5-2 літра в день, чай, кава

Квас, каву, цикорій, пиво

Відео: дерматит Дюринга

Дерматит Дюринга

Фото герпетиформного дерматиту

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!