Лущиться шкіра навколо очей: причини і що робити

Коли червоніє і лущиться шкіра навколо очей, відчувається сильний свербіж, це може бути симптомом алергічної реакції організму, запалення або іншого шкірного захворювання. Після проведення діагностики лікар-дерматолог призначає лікування, яке полягає в зовнішній обробці роздратування і прийомі ліків всередину. Поряд з аптечними медикаментами використовуються народні кошти.

Причини лущення навколо очей

Для визначення причини, по якій з'явилося лущення навколо очей, лікар повинен детально опитати пацієнта і з'ясувати, коли виникли неприємні симптоми. Під час візуального обстеження визначається форма плям, їх вираженість і локалізація біля очей. Якщо після цього не виходить поставити точний діагноз, призначає додаткові аналізи. Розрізняють внутрішні і зовнішні причини, за яких виникло навколо очей, почервоніння і лущення.

До факторів впливу зовнішнього середовища відносяться:

  • довге сидіння за монітором комп'ютера;
  • укуси комах;
  • інфекції;
  • зміна клімату;
  • травми очей;
  • носіння лінз;
  • пересихання шкіри;
  • алергія на косметику, шерсть тварин, пилок, побутову хімію.

Якщо зона навколо очей стала сухою і лущиться за авітамінозу, індивідуальної реакції організму на вживання медичних препаратів, неякісних продуктів або захворювань травного тракту, то прийнято говорити про внутрішню причини роздратування. У деяких випадках почервоніння і лущення біля очей говорить про емоційному перенапруженні людини, яке проявляється незвичайним чином.

Демодекс

Мікроорганізм під назвою демодекс, або війковий кліщ, що живе в підшкірному шарі навіть у здорових людей, роками ніяк себе не проявляючи. Розміри паразита складають десяті частки міліметра, тому без спеціального обладнання його розглянути неможливо. Кліщ передається від однієї людини до іншої і вражає ділянки на тілі, де шкіра тонша.

Часто він призводить до того, що лущиться шкіра навколо очей, з'являється сухість і почервоніння, вії склеюються. Для того, щоб точно встановити або виключити присутність війкового кліща, необхідно взяти зіскрібок з ураженої області. Аналіз проводиться в лабораторії під мікроскопом. Після виявлення паразита лікар призначає лікування. Сучасні мазі від демодекозу допомагають паралізувати, знищити кліща, зняти запалення.

Алергічні реакції

Люди, які страждають від алергії, часто не підозрюють про свою недугу. Він може проявлятися у дорослого і дитини, як кашель, нежить, тріщини в куточках очей, алергічне лущення шкіри. При появі таких симптомів рекомендується відразу ж звернутися до алерголога. Найскладніше в цій ситуації – виявити алерген, який став причиною реакції. Для цього призначають повне обстеження зі здачею аналізів крові і сечі.

Однак ще до того, як будуть готові результати обстеження, треба виключити всі можливі причини, за якими сохне шкіра навколо очей. Факторами, що впливають на алергію, можуть стати:

  • неякісна косметика;
  • лікарські препарати;
  • пилок рослин;
  • реакція на харчові продукти;
  • температурні перепади.

Інфекційні захворювання

Часто подібні симптоми пов'язані з перенесеними вірусними захворюваннями, які передаються від однієї людини до іншої. Вони призводять до того, що уражається весь організм, ускладнення переходить на очі і шкіру навколо них. У цей список входять:

  • ГРЗ;
  • кір;
  • грип;
  • краснуха.

Після того, як ці хвороби проходять, сухість очей теж зникає, тому лікарі радять встановити джерело проблеми і усунути його. Якщо лущення почалося з-за інфекції очей, то потрібно терміново проконсультуватися у окуліста, щоб запалення не перейшло в хронічну форму і не призвело до сліпоти. До інфекційних очних захворювань відносяться:

  • блефарит;
  • кон'юнктивіт;
  • демодекс;
  • ячмінь;
  • герпес на оці;
  • інші грибкові інфекції.

Коли причиною хвороби стають бактерії, потрібно шукати джерело, щоб уникнути повторного зараження. Людина може заразитися внаслідок контакту з іншими людьми, тваринами. Блефарит і ячмінь викликає золотистий стафілокок, який присутній на шкірі в прихованій формі. Ризику зараження схильні люди зі слабким імунітетом, не дотримуються гігієни очей.

Захворювання кишечника

Такі симптоми, як лущення століття, часто свідчать про те, що відбулися серйозні порушення в роботі шлунково-кишкового тракту. Причиною можуть стати наступні захворювання травної системи:

  • гастрит;
  • дисбактеріоз кишечника;
  • хронічний запор;
  • порушення всмоктування їжі.

Фактором, що впливає на утворення сухої шкіри і почервоніння навколо очей, є неправильне харчування, коли людина зловживає жирної і смаженої їжею, їсть їжу, приготовлену в фаст-фуді. У цьому випадку в організм потрапляють шкідливі канцерогени і токсини. Вони викидають в кров отруйні речовини, які викликають алергію на шкірі. Такі ж прояви турбують, якщо в раціоні не вистачає вітамінів групи В і А, а так само через зневоднення організму.

Лущиться шкіра на повіках

Лущення століття в нижній і верхній частині біля очей часто буває у жінок, які не піклуються про гігієну шкіри навколо очей перед сном. Дерматологи радять використовувати спеціальний засіб для видалення косметики і зволоження, яке пом'якшує шкіру, усуває частинки тіней і туші, не пошкоджуючи очі. Якщо причина в цьому, то роздратування швидко минає. В інших випадках, коли крім невеликого лущення з'являється сильний свербіж і набряк, слід звернутися за допомогою в поліклініку.

Під очима

Найпоширенішою причиною, коли виникає лущення під очима, є недотримання режиму дня. Після безсонної ночі нижні повіки набрякають, набряк поступово починає спадати, повертаючись у нормальний стан. Тонкий епідерміс біля очей тріскається, свербить і облазить. Якщо шкіра під очима лущиться і почервоніла, на ній утворилися невеликі пухирці, то найімовірніше це блефарит або атопічний дерматит. За підтвердженням хвороби слід звернутися до дерматолога.

Лікування лущення навколо очей

Визначити, чим викликане лущення шкіри навколо очей, і почати лікування, можна тільки після обстеження лікарем, постановки діагнозу. Якщо не дотримуватися цього правила, то замість одужання і вирішення проблеми шкіра почне лущитися сильніше, з'являться нові ускладнення. Те, що підходить для одного виду захворювання, не можна використати для іншого лікування. Антибіотики, які застосовують під час стафілококової інфекції, можуть спровокувати алергію.

Існують народні методи, що використовуються для догляду за шкірою, зняття запалення, сухості, набряклості, почервоніння:

  • відвар ромашки;
  • відвар череди;
  • відвар календули;
  • сік алое;
  • жовток яйця;
  • рослинна олія обліпихова, лляна, гарбузова, кунжутне або оливкова.

Недолік цих засобів у тому, що вони допомагають, якщо шкіра лущиться несильно, прояви носять тимчасовий характер. У боротьбі з бактеріальними інфекціями, шкірними кліщами, алергічних роздратуванням застосовувати їх марно. Для кожного захворювання використовується своя стратегія лікування:

  1. Демодекс лікується сірчаної маззю, яка не може пошкодити очі, на відміну від спреїв.
  2. Інфекційні хвороби – антибіотичними препаратами.
  3. Алергія – усуненням подразника, антигістамінними засобами.
  4. Кишкові захворювання – прийомом пробіотиків, збільшенням добового об'єму вживаної рідини.
  5. Гіперемія – зволоженням шкіри, призначенням ліків, які сприяють нормалізації кровообігу.

Відео

Сухість і лущення шкіри - як позбутися

Відгуки

Наталя, 45 роківУ мене почався свербіж місяць тому, після використання дорогої косметики. Ніколи не думала, що таке буває. Дерматолог в поліклініці пояснив, чому лущаться повіки очей, порадив викинути крем для повік, прописав пом'якшувальну противоалергенні мазь. Лущитися стало менше, але почервоніння пройшла тільки через тиждень.
Олена, 28 років,Коли шкіра під очима стала червоною, то спочатку вирішила, що це реакція на холодну погоду. Спробувала боротися, змащуючи зволожуючим дитячим кремом, але роздратування не проходило. Звернулася в поліклініку до дерматолога. Взяли аналіз, який показав, що у мене війковий кліщ. Лікувала сірчаної маззю з антибіотиками.
Тетяна, 36 роківПісля того, як ми з сім'єю переїхали на північ, мучуся від алергії на холод. Кожну зиму очі болять, сльозяться і шкіра біля них лущиться. Рятуюся простими протираниями ромашкою, компресами і масками з обліпиховою олією. Роблю з ранку, вистачає на весь день. Консультувалася з доктором, він порадив додати антигістамінні препарати.

Фото лущення навколо очей

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!