Свербіж на руках і почервоніння

Сучасна людина може страждати від безлічі різних захворювань. Одні серйозні і вимагають негайного лікування. Інші ж здаються незначними, але тільки до тих пір, поки не почнуть доставляти дискомфорт. Таким є захворювання шкіри – свербіж на руках. Якщо вам колись відвідувати лікарню з подібною проблемою дізнайтеся самостійно: чим вона викликана, які бувають способи виявлення хвороби і лікування свербежу.

Що таке свербіж на руках

Протягом життя людина хоча б раз зіткнеться з неприємними відчуттями: печінням, поколюванням, бажанням розчесати ушкоджену ділянку шкіри. Причин для цього може бути дуже багато, але перш варто зрозуміти, що свербіж на руках – це не основне захворювання, а лише симптом однієї з кількох можливих хвороб. Виникнення свербежу, як правило, викликає гостре бажання розчесати уражене місце, однак при цьому свербіж тільки посилюється.

Причини

Подумаєш, сверблять кисті рук, ну з ким такого не буває? Лікарі такого легковажного ставлення до свербіння не поділяють, і вважають, що цей мовець ознака може бути викликаний наявністю дуже серйозних проблем. Якщо опустити всі можливі шкірні захворювання, то причини свербежу на руках криються в наступному:

  • Захворювання печінки і жовчовивідних шляхів. У цьому випадку свербіти будуть не тільки кисті рук, але і інші кінцівки, а ще живіт, спина і груди.
  • Ниркової недостатності. Свербіж провокують високі рівні сечовини у крові та креатиніну – кінцевого продукту обміну білка.
  • Нейродерміті. Його причиною можуть виступати спадкові фактори, а також слабкість нервової або ендокринної системи. Прояв свербежу буде в найнесподіваніших місцях: на ліктьових згинах рук, підколінних ямочках, мочках вух або навколо очей.

Причинами, чому сверблять руки, можуть виступати і побутові чинники, наприклад, тривала робота в землі без рукавичок, пересихання шкіри, стрика з агресивними миючими засобами, неправильно підібрана косметика, носка рукавичок з ненатуральних тканин. Не варто забувати і про інших алергічних або запальних проблемах, таких як: екзема, дерматит, пітниця, поява в будинку коростяних кліщів або бліх.

Екзема

Екзема – рецидивуюче запальне захворювання шкіри неінфекційного характеру, яке проявляється появою червоних плям, висипи, печіння та свербежу. Хвороба має багато різних форм, а різниця йде в залежності від збудника, місця локалізації проблеми та віку пацієнта.

Екзема на руках має такі різновиди:

  • Дісгідротіческая. Відноситься до різновидів істинної екземи, але при цьому бульбашки з'являються не поодинці, а групами. В основному уражуються долоні, підошви ніг, бічні поверхні пальців. До групи ризику захворіти дисгидротической екземою відносяться люди, які працюють із шкідливими хімічними речовинами.
  • Мікробна. Проявляється як сильний свербіж навколо відкритих ран, виразок або опіків. Вогнища ураження мають чітко окреслені межі, а з вигляду нагадують бляшки, з-за чого розлад часто називають монетовидным.
  • Тилотическая або рогова. Починається з незначного почервоніння шкіри на руках, потовщення верхнього роговидного шару, який з часом набуває обрисів мозолів. При тривалій відсутності лікування можна виявити свербіж, поколювання, печіння.

Алергічний дерматит

Хронічне і часто рецидивуюче запалення шкіри, почервоніння на руках і свербіж довгий час називали, так і часом продовжують називати атопічною екземою, у розвитку якої значну роль грає спадкова схильність. Однак нещодавно вчені з'ясували, що причиною свербіння є алергени, а симптоми можуть з'явитися не тільки у людей, які страждають шкірними захворюваннями рук, але і у хворих на астму або алергічним ринітом.

Ймовірність того, що алергічний дерматит на руках проявиться у дитини, велика при умові зараження матері. Як правило, симптоми у малюка з'являються вже на першому році життя, а з віком можуть майже зникнути. Однак це буває вкрай рідко. Важливу роль у лікуванні алергічного дерматиту грає виключення контакту з алергеном, правильна турбота і догляд за шкірою.

Короста

Викликає свербіж ще мікроскопічний кліщ, який зустрічається не тільки в нетрях. Підхопити паразита дуже легко в громадському транспорті або при контакті з хворою людиною, через загальні предмети користування, постільна білизна, рушник і навіть при статевому контакті. Короста проявляється не відразу – з моменту зараження рук до перших симптомів проходить 30 днів.

Типові ознаки патології – расчеси по всьому тілу, свербіж, поява дрібних бульбашок. Сильніше іншого свербить між пальцями рук, з боків тулуба, на щиколотках ніг. У жінок короста може зачіпати молочні залози, а у чоловіків статеві органи. Причому інтенсивність свербежу припадає на вечірній час доби, а підхопити паразитів ззовні частіше можна у вересні-жовтні.

Цукровий діабет

Шкірний свербіж може бути першою ознакою підвищеного рівня глюкози в крові, який при нормальних умовах може залишатися непомітним ззовні. Цукровий діабет, як правило, супроводжується:

  • підвищеною спрагою;
  • рясним сечовипусканням;
  • довго не гояться ранами після розчісування;
  • постійним відчуттям голоду.

При цукровому діабеті свербить буквально все: руки, ноги, тулуб, лікті і долоні. В області сідниць, на зап'ястях і кистях можуть з'явитися почервоніння шкіри або дрібні висипання. Кращим лікуванням у такій ситуації виступає очищення крові, яку проводять в медичних установах під наглядом лікаря. Надалі при профілактиці свербежу хворому може допомогти строга дієта і відмова від цукру.

Механічний вплив

Крім внутрішніх причин свербіж рук може бути викликана зовнішніми винуватцями:

  • неправильно підібраною косметикою;
  • використанням агресивних миючих засобів;
  • надлишком тепла або холоду;
  • надмірним потовиділенням долоньок.

Механічний вплив обертається по-різному: сверблять пальці на руках, сухістю або лущенням шкіри, легким почервонінням. Зовнішні причини свербіння можна легко усунути самостійно. Для цього необхідно ретельно стежити за станом шкіри і всіляко її оберігати: працювати тільки в захисних рукавичках, замінити пральний порошок і мило на гіпоалергенні, взимку давати шкірі рук підживлення – змащувати жирним кремом і носити рукавички.

Лікування свербежу на руках

Медикаментозна терапія підбирається лікарем індивідуально і в залежності від причини появи свербежу. Якщо це алергічна реакція на подразники, призначаються антигістамінні препарати. У випадку, коли причиною свербіння виступають глибокі внутрішні порушення, то в пріоритеті варто їх усунення. Лікування свербежу рук містить і загальні рекомендації:

  • Якщо за результатами обстеження причина свербіння виявлена не була, лікар порекомендує заспокійливі ванночки для рук з рослинними відварами з трав ромашки, календули, мати-й-мачухи, дубової кори.
  • Коли свербіж торкнувся не тільки руки, лікар може призначити прийом загальних препаратів кальцію, вітамінів і антигістамінних.
  • У похилому віці усунути свербіж допомагають ліки з вмістом йоду.
  • Лікування свербежу на руках може включати використання кортикостероїдних препаратів, мазей або гелів, знімають подразнення і запалення.

Екземи на руках

Свербіж пальців рук при екземі вимагає комплексного підходу до лікування. Коригується раціон харчування хворого, змінюється спосіб життя. Хворим на екзему лікарі часто рекомендують відмовитися від носіння тісного одягу, рукавичок для рук з синтетики і вовняних тканин. Дрібні болячки можна змащувати Фукарцином, спиртовим настоєм анілінового барвника.

Лікування екземи на руках у гострій мокнучі стадії може включатися використання примочок, знімають подразнення, печіння та свербіж. Після просихання рани призначаються антибактеріальні мазі, використовують масляні або алкогольні бовтанки. Одночасно з місцевим лікуванням важливо відрегулювати травлення. Для цього п'ють спеціальні ферменти і пробіотики. Дуже хороші результати показує лікування свербежу при екземі гелій-неоновим лазером.

Крем від екземи на руках

При хронічному перебігу хвороби, окрім звичайного лікування, рекомендується використовувати спеціальні пом'якшувальні, заспокійливі та регенеруючі мазі з ихтиолом, дьогтем, кортикостероїдними гормонами або цинком. Який крем від екземи на руках підійде в тому чи іншому випадку може вирішити тільки лікар, але найчастіше призначаються такі мазі від сверблячки загального принципу дії:

  • тетрациклінова;
  • цинкова;
  • преднізолон;
  • гидрокортизоновая;
  • дермасан;
  • афлодерм.

Дерматиту

Якщо в результаті обстеження було виявлено атопічний дерматит, то поряд із застосуванням антигістамінних, седативних препаратів і глюкокортикоїдів призначається імуномодулююча терапія. Крім того, лікування дерматиту на руках, печіння або свербежу може включати використання наступних засобів:

  • алюмінію ацетат;
  • мазі від болю;
  • АСД паста;
  • цинкові мазі;
  • березовий дьоготь;
  • жиророзчинні вітаміни;
  • гелі з регенеруючі функціями (Куриозон, Солкосерил, Видестим).

Лікування свербежу на руках народними засобами

Існує чимало і доступних домашніх способів усунути свербіж. Разом з цим слід пам'ятати, що самостійно скасовувати медикаментозну терапію не можна, а про прийом того чи іншого рослинного препарату слід повідомити лікарю. Лікування свербежу на руках народними засобами може виявитися ефективним при алергічному дерматиті, мікробної або рогоподібних екземі, зовнішніх ураженнях шкіри. Варто випробувати наступні рецепти:

  • Мазь золотоус. Для приготування візьміть по 1 столовій ложці золотого вуса і оливкової олії. Змішайте з дитячим кремом і 1 чайною ложкою валер'янки. Настояти 2-3 години, а після змащувати їм пошкоджені ділянки рук.
  • Міцний кроповий настій. Залийте 2 ч. л. насіння кропу двома склянками окропу, накрийте кришкою. Настояти кріп потрібно 10 хвилин, а потім процідити. Гарячий відвар рекомендують пити двічі на день.
  • Для наступного відвару знадобиться в рівних кількостях корінь і листя лопуха. Рослина необхідно подрібнити, залити 500 мл води, прокип'ятити і настояти. Потім процідити-остудити і приймати по 4 рази на день.

Відео

Якщо шкіра кипить. Як лікувати екзему

Відгуки

Тетяна, 45 роківМені часто доводиться возитися руками в землі. Раніше ніяких проблем зі шкірою не виникало, але нещодавно став турбувати сильний свербіж. Звернулася до лікаря і почула сумний діагноз – алергічна екзема. Довелося пройти курс антигістамінних засобів, регулярно готувати ванночки для рук і лікуватися в санаторії.
Михайло, 38 роківВзимку періодично з'являється алергія на руках, шкіра лущиться, стає сухою і свербить. З аптечних засобів краще брати крем акридерм. Ліки хорошої якості, але містить гормони, тому перш ніж користуватися потрібно проконсультуйтеся з лікарем. Ще раджу від сверблячки робити компреси і мазати руки гігієнічним дитячим кремом.
Олег, 24 рокиСтраждаю від екземи на руках з трирічного віку. На встановлення причини пішло багато часу, результат - спадкове. Бувають у хвороби недовгі періоди затишшя, але частіше доводиться ховати руки під рукавичками. Заспокоїти свербіння і не пошкодити шкіру можуть тільки аптечні засоби, гормональні таблетки і заспокійливі мазі.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!