Атерома на обличчі - причини і лікування: як видалити доброякісну пухлину

Будь-яке новоутворення на тілі виглядає не естетично, тому, навіть, якщо воно не несе загрози для здоров'я, доводиться замислюватися про його видаленні. Атерома на обличчі (або жировик) відноситься до доброякісних пухлин, що виникають під шкірою через закупорювання або неправильної роботи сальних залоз. Незважаючи на свою невинність, новоутворення може призвести до запалення близько розташованих тканин, оскільки як чужорідне тіло здавлює їх, порушуючи мікроциркуляцію крові.

Що таке атерома на обличчі

Згідно єдиної класифікації хвороб (МКБ - 10), пухлина має код Д23. Атерома на обличчі – це доброякісне утворення ретенционального типу, яке виникає в сальної залозі. Цим пояснюється місця локалізації пухлин – області тіла, де зібрано багато альвеолярних залоз (їх також називають себорейними зонами), наприклад, лоб, ніс і носогубний трикутник, вуха, шкіра за ними, щоки, повіки, пр.

Симптоми атероми

Протягом тривалого часу епідермальна кіста може не виявлятися візуально. Утворення під шкірою росте повільно: процес може займати від року або більше. При цьому під шкірним покривом формується пухлина, в якій накопичується секрет, що складається ліпідних, холестеринових і відмерлих епітеліальних клітин. Розмір капсули (жировика) сильно варіює – від кількох міліметрів до 5-7-сантиметрового діаметра.

Візуальні симптоми атероми, як правило, людина помічає на якому-небудь або відразу декількох ділянках особи. Як виглядає підшкірне патологічне новоутворення? Атерома особи характеризується:

  • щільною структурою, яка визначається шляхом пальпації;
  • рухливістю шкіри над освітою, нездатністю формувати складку в цій галузі;
  • кіста на обличчі під шкірою має рівну круглу форму (нагадує м'який, кулька);
  • епідерміс в області пухлини не відрізняється за кольором/структурі;
  • проста атерома на щоці або в іншому місці особи не викликає больові відчуття;
  • новоутворення схильне до нагноєння і запалення, причому ці процеси болючі і стимулюють підвищення температури шкіри в області жировика;
  • кіста сальної залози на обличчі гнійного типу має вигляд абсцесу (опухле новоутворення з білим вмістом)

Причини виникнення атероми

Єдиною причиною захворювання є закупорка сальних залоз на обличчі внаслідок підвищення щільності або порушення відтоку шкірного сала. Різні умови здатні спровокувати даний процес. Діляться такі чинники на внутрішні і зовнішні, при цьому до останніх відносяться:

  • погана екологія;
  • спека;
  • робота в умовах сильної забрудненості;
  • використання косметичних засобів на масляній основі.

Внутрішні причини виникнення атероми – це:

  • жирна себорея;
  • бактеріальне розмноження на обличчі (недостатня гігієна шкіри);
  • гіпергідроз;
  • спадковість;
  • вугрова хвороба;
  • порушені обмінні процеси;
  • дисбаланс гормонів.

У чоловіків провокуючим фактором захворювання може виступати збільшену кількість вироблюваного тестостерону і нерегулярне гоління бороди/усов. У новонароджених малюків кіста на щоці, як правило, вказує на наявність гормонів матері. Часто поява жирних бородавок лікарі пов'язують з впливом на шкіру косметики з щільною текстурою (як правило, це засоби на основі олій, які закупорюють пори).

Атерома у дитини

Доброякісне утворення на обличчі зустрічається частіше в пубертатному періоді, коли у підлітків розпочинається статеве дозрівання. Тим не менш, фахівці іноді виявляють пухлину і у маленьких дітей, включаючи новонароджених. Атерома у дитини такого віку провокується скупченням жирного секрету, внаслідок чого закупорюється проток залози. Можливими причинами патології у дітей можуть бути:

  • підвищена пітливість;
  • недостатня гігієна шкіри;
  • носіння занадто теплого одягу (перегрів тіла) або речей з синтетичних матеріалів;
  • зміни на гормональному рівні.

Атерома здатна виникнути із-за неправильної роботи ендокринної системи. Крім того, схильність до патології мають діти з зайвою вагою, акне і висипом вугрів. Захворювання у новонародженого говорить про дефекти під час внутрішньоутробного формування епідермісу. При цьому причина такої аномалії невідома, але деякі фахівці пов'язують її з харчуванням і способом життя носить плід жінки.

Може розсмоктатися сама атерома

У рідкісних випадках новоутворення може зникнути без хірургічного втручання, однак сподіватися, що зможе атерома розсмоктатися сама не варто. Якщо лікуючий лікар радять видалити пухлину, то варто його послухати. Видалити новоутворення під шкірою можна одним з трьох способів: радіохвильовим, хірургічним видаленням або лазерним. Позбутися пухлини легко: щоб знизити ризик пошкодження шкіри та утворення шрамів, краще вибрати лазерний або радіохвильовий метод. Рецидив після лікування вкрай малоймовірний – повторно новоутворення виникає лише у 3% випадків.

Лікування атероми

Перш, ніж починати терапію захворювання, проводять діагностику атероми, яка полягає в візуальному огляді пацієнта і пальпації новоутворення. Щоб точно визначити природу пухлини, роблять гістологію (аналіз під мікроскопом). Цей захід дозволяє встановити факт наявності атероми під шкірою навіть, коли візуально вона практично неможливо розрізнити. Поступово в кісті відбувається збільшення обсягу вмісту, що викликає зростання новоутворення під шкірою.

Якщо не почати своєчасне лікування атероми, пухлина придбає великі розміри і здатна розірватися, результатом чого стане інфікування тканин. Щоб уникнути таких наслідків важливо вдатися до такої міри лікування, як операційне видалення атероми. Консервативні (застосування препаратів) і народні методи лікування новоутворення в даному випадку безсилі, тому очищення порожнини кісти проводиться шляхом її резекції, тобто пухлина видаляється разом з капсулою.

Лікування атероми без операції

Якщо проводити терапію захворювання без хірургічного втручання, швидкого ефекту чекати не варто. Крім того, позитивного результату народними методами і застосуванням медикаментозних засобів домагаються одиниці, при цьому стан пухлини під шкірою продовжує погіршуватися. Якщо спробувати самостійно розкрити капсулу, існує високий ризик розвитку сепсису, оскільки в домашніх умовах неможливо ретельно вичистити кісту.

Лікування атероми без операції вкрай не рекомендується, однак, якщо пухлина сама прорвалася, потрібно акуратно витерти рану стерильним ватним диском, заклеїти бактерицидним пластиром і звернутися до лікаря (дерматолога або хірурга). Спеціаліст очистить порожнину рани, попередивши нагноєння або рецидив атероми. Тільки операція може практично із 100-відсотковою ймовірністю гарантувати відсутність повторного утворення пухлини під шкірою.

Методи хірургічного втручання

Якщо атерома утворилася на обличчі у маленької дитини (до 7 років), то єдиний метод лікування – це видалення капсули скальпелем, лазером або радіохвилями під загальним наркозом. У дорослих таку процедуру роблять під місцевою анестезією. На відміну від класичного висічення скальпелем, інші методи хірургічного втручання не залишають видимих слідів на шкірі і мінімально травмують кровоносні судини. Крім того, лазерна і радіохвильова процедури знімають необхідність у проведенні післяопераційних заходів.

Видалення атероми на обличчі лазером

Метод показаний при невеликих пухлинах без запалення тканин. Видалення атероми на обличчі лазером практично не залишає шрамів або рубців, не порушує підшкірну мікрофлору. Методика відноситься до категорії безкровних, при цьому ранки, що залишилися після операції, швидко заживають. Середня тривалість процедури становить 20 хвилин. Якщо атерому видаляють з волосистої частини голови, пацієнт не потребує попереднього гоління. Лазерний метод лікування практично повністю виключає ймовірність рецидивів.

Після видалення атероми

Після висічення великого новоутворення рани вшиваються, а шви видаляють приблизно через тиждень (при нормальному процесі загоювання). Атерома після видалення повинна щодня оброблятися антисептичним розчином типу Бетадіна. Крім того, в перші кілька діб місце рани забороняється мочити. Після операції перев'язки проводять, якщо вогнище захворювання знаходиться в місці тертя одягу. До повного загоєння рани рекомендується обробляти шкіру препаратом Левомеколь, бальзамом Вишневського.

Лікування атероми народними засобами

Терапію новоутворення нетрадиційними способами можна проводити тільки, якщо симптоматика захворювання не має яскравої виразності. При цьому найефективнішими вважаються растирки, компреси і мазі, які готуються самостійно в домашніх умовах. Лікування атероми народними засобами може включати:

  1. Мазь від пухлини на шкірі обличчя з лопухом. Змішайте перемелене з допомогою м'ясорубки рослина зі свинячим жиром, настоюйте масу в темряві 3 доби. Щодня 1-3 рази змащуйте атерому отриманим засобом.
  2. Цибуля проти новоутворень (жировик) вод шкірою. Зменшити пухлину можна так: змішайте однакову кількість запеченого цибулі з господарським милом, попередньо подрібнивши інгредієнти. Накладіть масу на атерому, зверху накривши шкіру стерильним бинтом. Міняйте компрес двічі на добу.
  3. Баранячий жир від жирової пухлини. Розтопіть продукт, втирайте його в уражену ділянку шкіри до повного вбирання. Застосування жиру продовжуйте до зменшення симптоматики захворювання шкіри.

Профілактика атероми на обличчі

Новоутворення виникають через порушення відтоку шкірного сала, що відбувається з причини закупорки пір, тому профілактика атероми на обличчі повинна ґрунтуватися на регулярному проведенні косметичних процедур по очищенню шкіри. До таких належать:

  • відвідування сауни;
  • парові ванни;
  • очищаючі маски;
  • масажі.

Щоб знизити сальність шкіри обличчя, слід застосовувати спеціальні тоніки і засоби для вмивання. Крім того, профілактика розвитку новоутворень на шкірі особи повинна включати правильне, збалансоване харчування. Так, при високій жирності шкірних покривів, потрібно виключити з раціону жирну і багату вуглеводами їжу. Якщо після видалення пухлини новоутворення рецидивує, обов'язково потрібно звернутися до ендокринолога, який допоможе встановити причини розвитку захворювання.

Фото атероми на обличчі

Відео: Причини атероми

Олена Малишева. Атерома

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!