Холодовий дерматит - лікування мазями і народними засобами, фото

При виявленні симптомів захворювання холодового дерматиту у дитини або дорослого на шкірі потрібно специфічне лікування. Неприємна хвороба вважається підвидом алергічної кропив'янки, може протікати з ускладненнями і вимагає медикаментозної терапії. Лікарі діагностують дерматит по зовнішньо проявляється ознаками, аналізами крові і рН-метрії.

Що таке холодовий дерматит

Якщо говорити простою мовою, холодовий дерматит – це атипова алергія на мороз, що виявляється у вигляді запалень. Відповідною реакцією шкіри при охолодженні є червоні сверблячі плями, що лущаться і трескающиеся, нежить, кон'юнктивіт. Виникає дерматит холодового типу на обличчі, вушних раковинах, шиї, руках, ногах, колінах, у складках тіла. Важливо правильно діагностувати алергію, виявити причини і усунути симптоми.

Симптоми алергії на холод

Виділяють загальні симптоми алергії на холод, характерні у своїй локалізації на будь-яких частинах тіла дорослого і дитини:

  • сухі злущуються темно-червоні або бордові плями розміром до п'яти сантиметрів;
  • свербіж, печіння, тріщини, утворюється кірочка;
  • чхання, нежить, печіння в очах, сльозотеча;
  • може супроводжуватися кон'юнктивіт неінфекційного походження.

Як проявляється алергія на холод: після холодового впливу шкіра покривається плямами, які проходять в теплому приміщенні, але замінюються посиленим ринітом. Якщо перебування людини з ознаками алергії в морозних умовах буде довгим, то він почне задихатися – при вдиханні холодного повітря проявиться астма, його слизова звіт, розів'ється набряк Квінке.

На руках

Атипова холодова алергія на руках дорослого і дитини проявляється стандартними ознаками: відкриті частини кінцівок (або довгий час охлаждавшиеся) червоніють, стають трохи припухлими. При продовженні холодового впливу з'являються сверблячі дрібні пухирі різного розміру, за типом опіку кропивою або укусу комара, мошки. З часом вони тріскаються, утворюють бульбашки лопаються, оголюючи мокнучі ділянки шкіри.

На обличчі

Холодова алергія на обличчі вважається найпоширенішою через низьку захисту цієї частини тіла від морозу. Прояв дерматиту можливо навіть восени – вітер, мороз, зниження температури впливають на появу червоних або рожевих сверблячих плям діаметром 1-4 див. Холодова кропивниця може надати особі шорсткість. Проявляються симптоми дерматиту на морозі відразу ж – через 5-10 хвилин, при продовженні охолодження посилюються.

Плями збільшуються в розмірах, утворюють вогнища з яскравою облямівкою свого рельєфу, стають синюватого кольору. Потім вони переростають в бульбашкові висипання, які мокнуть і сверблять. Після повернення в тепло дерматит проходить, шкіра блідне, але при тривалому перебуванні на морозі додається набряклість гортані, губ, слизових і задуху. На вухах прояв холодового дерматиту типу схоже з особою, але вони ще швидше замерзають. При невжитті заходів може розвинутися некроз тканин.

На ногах

Атипова алергія на холод на ногах проявляється рідко, тому що шкіра захищена одягом. Від холодового впливу страждають гомілки, внутрішня частина стегон і область під колінами – шкірні покриви покриваються кропив'янкою. Червоні сверблячі плями не тріскаються, не мокнуть, проходять через годину після усунення несприятливого фактора. При тривалому холодовому знаходженні можуть розвинутися сонливість, суха блювання, запаморочення, втрата апетиту, незначне підвищення температури.

Причини холодової алергії

Сьогодні дерматологи і алергологи продовжують вивчати причини холодової алергії. Є три теорії, чому мороз так згубно впливає на організм людини:

  1. Холодовий вплив утворює швидкий спазм периферичних капілярів, у результаті порушується кровопостачання епідермісу і розвивається запальна реакція.
  2. При зниженні температури у деяких людей з'єднуються білки клітинної структури шкіри. Утворилися речовини є сильними подразниками організму, провокують вироблення гістамінів та медіаторів запалення, що розвивається дерматит. При зігріванні нестійкі сполуки розпадаються, алергія зникає.
  3. Люди, які страждають на холодову алергію, володіють недостатнім жировим або рідким покриттям поверхні шкіри. При охолодженні з неї посилено випаровується волога, зневоднені клітини злущуються, поверхню тріскається, приводячи до дерматиту.

Основними провокуючими факторами виникнення дерматиту від холоду медики називають такі:

  • порушення роботи імунітету;
  • шкідливі звички;
  • захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту: виразка, дисбактеріоз, холецистит, гепатит, панкреатит;
  • вогнища хронічної інфекції: гайморит, тонзиліт, отит, пародонтит, карієс;
  • холодовий вплив на внутрішні органи і інфекції: цистит, пієлонефрит, сальпінгіт, вагініт;
  • похилий вік або, навпаки, холодовим проявом алергії страждають грудні малюки, але з дорослішанням це проходить, як і діатез;
  • жінки хворіють дерматитом частіше.

Самостійно можна визначити схильність організму до холодового дерматиту типу, щоб в майбутньому уникнути наслідків і проблем. Для вивчення притисніть на малий період часу до ліктьового згину шматочок снігу або льоду. При почервонінні ділянки можна говорити про небезпеку розвитку дерматиту. Крім цього тесту слід звертати увагу на реакцію шкіри при холодовій дії – червоні плями і сухість свідчать про схильності до дерматиту.

Діагностика холодового дерматиту

Небезпечним захворювання назвати не можна, але без лікування дерматит приносить пацієнтам дискомфорт через неэстетичности зовнішнього вигляду шкіри. Плюс з'являються загроза інфікування шкіри через тріщини і утворення пігментних плям і рубців після загоєння. Діагностика холодового дерматиту проводиться дерматологом. Оглянувши і опитавши хворого, він проведе рН-метрию, встановить кислотно-лужний баланс шкіри і зробить дерматоскопію, досліджує епідерміс для виключення онкології.

По рН-метрії можна побачити, що могло викликати дерматит, виключити вплив грибка або прояв псоріазу. Деякі лікарі призначають обстеження пацієнта у гастроентеролога для виявлення хронічних захворювань. При вивченні алергії доктора можуть відправити пацієнта до уролога, гінеколога або отоларинголога. У важких випадках знадобиться здати кров, сечу і кал для вивчення можливих причин дерматиту.

Лікування алергії на холод

Різноманітні методи і способи включає медичне лікування алергії на холод. Комплексна терапія у вигляді прийому таблеток, застосування зовнішніх мазей і позбавлення від хронічних хвороб допоможе впоратися з ознаками дерматиту і усунути хвороба. Як лікувати алергію на холод:

  • провести симптоматичну терапію, яка допоможе позбавитися від прояви дерматиту (антигістамінні препарати – таблетки і спреї);
  • прискорити загоєння тріщин і мокрих плям мазями, гелями, кремами;
  • приймати вітаміни, усувати дисбактеріоз;
  • переглянути косметичний догляд за шкірою – включити жирні креми, дбайливі очищаючі засоби.

Ліки

Популярними є антигістамінні ліки від холодової алергії, вони допомагають усунути бульбашки і зняти почервоніння. З доступних виділяють Телфаст, Лоратадин, Тавегіл і Супрастин. Щоб покращувати кровообіг, призначають спеціальні препарати, що підвищують мікроциркуляцію крові. Для лікування інфекційних вогнищ, можливих причин дерматиту, застосовують антибіотики, бактеріофаги, сорбенти, протипаразитарні засоби. Терапевти прописують вітаміни Е, С, РР, А для підвищення імунітету.

Мазь

Заспокоїти запалення на шкірі та нейродерміт допоможе мазь від холодового дерматиту. Без рецепта лікаря можна використовувати цинкову мазь, Бепантен, Скін-кап або гель Фенистил – вони усувають прояви алергії і загоюють сверблячі ділянки. При зверненні до лікаря можна отримати рецепт з антигістамінними мазями з вмістом гормонів, користуватися ними потрібно строго по інструкції, не перевищуючи кількість і тривалість курсу. Захистити шкіру від дерматиту перед холодовим впливом допоможе жирний крем.

Лікування холодового дерматиту народними засобами

Поряд з традиційним проводиться лікування холодового дерматиту народними засобами для зменшення наслідків:

  • настойка для підвищення стійкості шкіри до впливові холоду впливу – змішайте оман, корінь алтея, солодку, залийте окропом і настоюйте 10 годин, пити по 100 мл, в три прийоми;
  • приймати висушену і подрібнену шкаралупу вареного курячого яйця – по чайній ложці тричі на добу, протипоказання - алергія на яйця і дитячий вік;
  • пити вранці натщесерце відвар хвоща польового по 40 крапель протягом місяця для усунення ознак алергії;
  • перед холодовим впливом і на ніч приймати відвар малинового кореня.

Профілактика

Захиститися від хвороби повністю неможливо, але впоратися з частковим проявом алергії допоможе профілактика холодового дерматиту. Рекомендується:

  • за півгодини до виходу на вулицю змащувати обличчя і руки жирним живильним кремом;
  • виходити на мороз тільки в теплому одязі, шапці, рукавичка, захищайте обличчя об'ємним шарфом;
  • при загостренні дерматиту не пити холодну воду, охолоджені напої, продукти;
  • зволожувати шкіру рук протягом дня, встановити зволожувач повітря в будинку для усунення пилу – джерела алергії;
  • дотримання дієти, призначеної алергологом;
  • восени пропити курс вітамінів;
  • виключити з раціону алергени з їжі – цитрусові соки, шоколад, горіхи, редьку, хрін;
  • після консультації з гастроентерологом пройти курс прийому мінеральної води Єсентуки для усунення порушення роботи ШКТ – можливої причини дерматиту;
  • загартовувати тіло й руки контрастним душем або ваннами для підвищення стійкості тіла до впливові холоду впливу;
  • пролікувати інфекції, патології - причини дерматиту.

Фото холодової алергії на руках

Відео: Лікування холодової алергії

Як вилікувати холодову алергію

Відгуки

Олена, 41 рікДо прояву симптомів кропив'янки на себе після виходу на мороз я і не знала, чи буває алергія на холод. З'ясувалося, що це поширена патологія. Я не могла ходити по морозу довше п'яти хвилин – руки та обличчя починали свербіти, з'являлися плями, тріскалися й боліли. Я стала приймати антигістамінні препарати, це допомогло пережити зиму без дерматиту.
Марія, 38 роківУ мене алергія на сніг, тому я кожну зиму, щоб уникнути прояву неприємних симптомів їду на південь до сестри. Там я живу без турбот, забуваю про жахливі сверблячих міхурах, які супроводжували мене останні 10 років. Гадаю піти до лікаря за лікуванням, але не хочу «труїти» організм різною хімією для позбавлення від дерматиту.
Антон, 23 рокиМинулої зими у мене вперше проявилися симптоми холодової алергії. Спершу я не зрозумів, чому на обличчі утворюються пухирі, відбуваються після заходу в тепло, але потім прочитав статтю в журналі. Я пішов до лікаря, той виявив у мене приховану інфекцію, яка і стала причиною дерматиту. Усунувши її, я більше не турбуюся за себе, але піднімаю імунітет.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!