Діатез у дорослих: симптоми і лікування захворювання

Сучасні пацієнти впевнені, що діатез проявляється тільки у дітей внаслідок неправильного харчування, однак і в зрілому віці його можуть виявити. Згідно медичної термінології діатез дорослої людини є повноцінним захворюванням, яке іноді плутають з алергією. Важливо з'ясувати його причини і почати комплексне лікування.

Що таке діатез

Згідно з міжнародно прийнятим визначенням, діатез – це відхилення від нормального функціонування організму, причиною якого стає харчова алергія або непереносимість. Причиною може бути схильність тіла з вродженими порушеннями всередині органів і тканин, але є і варіант накопичення факторів, що сприяють прояву неприємних симптомів. Найпоширенішим типом у дорослих є діатез від солодкого.

Симптоми діатезу

Для виявлення хвороби варто знати симптоми діатезу. Класичними клінічними ознаками є:

  • атопічний дерматит;
  • гіперемія – почервоніння шкіри;
  • легкий висип на шкірі, свербіж, сухі полущені ділянки;
  • загострення у вигляді червоних плям, пухирців.

На відміну від дитячого, у дорослих діатез проявляється у вигляді генералізованого ураження – має іншу локацію і форму. Якщо у дитини хвороба проявляється на обличчі, то у жінки або чоловіка вона розвивається на зовнішніх частинах рук, долонях і ногах. Першими симптомами можуть ставати лущення і сухість, підвищення чутливості. Алерген може викликати відчуття сверблячки, свербежу, болю.

На обличчі

Як і у дітей, діатез на обличчі дорослого характеризується ураженням слизової оболонки очей за типом кон'юнктивіту. Під повіками відчувається печіння, уражені ділянки набрякають. Шкіра обличчя пацієнта покривається плямами темно-червоного, вишневого кольору, заростає скоринкою. Виникає діатез у дорослих на обличчі від алергії, тому перші почервоніння спостерігаються вже через 10-20 хвилин після надходження алергену в організм.

Вперше з'явилася хвороба у дорослих протікає швидко, проходить самостійно, не викликаючи підозр хворого. Висипання бліді, зникають безслідно. Якщо ж контакт з алергеном постійний, то захворювання може перерости в хронічний затяжне. Це проявляється наявністю сильного нестерпного печіння шкіри, повільною швидкістю відновлення уражених ділянок, підвищеною сухістю, ускладненням лікування.

На руках

Більш поширеними симптомами хвороби є ураження шкіри рук пацієнтів. До них відносяться сухість, лущення (ксероз) окремих ділянок шкірних покривів, свербіж, висип. Остання проявляється у вигляді кропив'янки, бульбашок з ексудатом, рожево-червоних папул, великих плям, схожих на лишай. Діатез на руках дорослого іноді супроводжується ознобом, головним болем, неприємними хворобливими відчуттями в животі, суглобах, нудотою.

Види діатезу

Лікарі виділяють наступні види діатезу, які проявляються в зрілому віці:

  1. Алергічний – найпоширеніший діатез у дорослого (на нього може доводитися до 90% випадків), проявляється через алергію, тому не завжди вважається самостійною хворобою. Діагностика та лікування проводяться як, якби проводилося позбавлення від алергічного симптому. Якщо тип стане хронічним, це загрожує переростанням у риніти, бронхіти, астму.
  2. Сечокислий – інакше називається нервово-артрическим. Проявляється через нагромадження каменів, причиною є схильність до порушення обміну сечової кислоти.
  3. Лімфатико-гіпопластичний – при схильності до інфекції слизових оболонок, шкіри.
  4. Шлунково-кишковий – характеризується розвитком дисбактеріозу.
  5. Геморагічний – з'являється із-за схильності до кровотеч, при підвищеній чутливості шкіри до механічного впливу.

Причини діатезу

Стрес, нервові перевантаження – ці причини діатезу дорослої людини називають основними. Перенапруження і втома призводять до появи висипу і свербежу. Іншими частими чинниками виникнення патології вважаються:

  • харчова алергія на гаптены в солодкому, фтор в зубних пастах;
  • зустрічається холодова алергічна реакція;
  • холинергическая алергія – пітливість стресу, перебування в жаркому приміщенні, купання, фізичних навантажень;
  • генетична схильність;
  • дія неправильного харчування;
  • хронічні захворювання.

У вагітних

Лікарі стикаються з тим, що проявляється діатез у вагітних. Його основними типами відповідно до затвердженої класифікації є сечокислий, алергічний та геморагічний. Причинами називають патології згортання крові, алергію, порушення обміну солей щавлевої кислоти, фосфатів кальцію. Лікується діатез при вагітності дотриманням правильного харчування, водно-сольового балансу, усуненням контактів з алергеном. Важливо позбутися від хвороби до народження малюка, інакше вона буде передана йому.

Чим лікувати діатез

З'ясувати, як лікувати діатез, допоможе лікар-алерголог. Він визначить причину прояву симптомів, призначить лікування, якого треба дотримуватися в точності:

  1. Симптоматичне – усунення ознак антигістамінними препаратами. До них належать мазі, кортикостероїди, иммуносупрессанты.
  2. Элиминационное – поступове запобігання контакту з алергеном, лікарі можуть використовувати антигени.
  3. Прийом лікарських препаратів, лікування народними методами.
  4. Зміна раціону харчування.

Краще всього проводити лікування діатезу дорослого комплексно. Лікар пропише ефективну дієту, призначить Бади для стимулювання метаболізму і зміцнення імунітету. Профілактикою виникнення хвороби у дорослої людини стане усунення патологій травного тракту, дисбактеріозу кишечника. Основою збереження здоров'я стане перехід на правильне харчування без прийому напівфабрикатів і фаст-фуду.

Якщо хвороба у дорослого викликається психологічним розладом, допоможе кваліфікована допомога психіатра або самостійне приведення емоційного стану в норму. Можна займатися йогою, отримати позитивні емоцій від спілкування з тваринами, приймати заспокійливі препарати або трав'яні настої. Тривалий відпустку дорослого буде сприяти лікуванню неприємного захворювання.

Мазь

Усунути зовнішнє прояв симптомів дорослої людини допоможе мазь від діатезу. Препарати у вигляді кремів, гелів знімають свербіж, сприяють загоєнню шкіри, лущення. Найпопулярнішими засобами є:

  • Протопик, Элидел – користуватися ними потрібно двічі на добу, доки висип не пройдуть;
  • Фенистил, Акридерм – зменшують легкий і сильний свербіж, є антигістамінними, у змісті є речовини кортикостероїди;
  • Дипросалик – саліцилова кислота в складі покращує стан шкіри;
  • разом з мазями всередину можна приймати таблетки Зіртек, Зодак або Цетрин – по одній на ніч (прийом стосується всіх, крім вагітних, годуючих - їм давати препарати заборонено).

Народні засоби

Крім лікарських препаратів можливе лікування діатезу у дорослих народними засобами, що знаходить позитивні відгуки:

  • мазь з ялицевою олією;
  • мазь зі смолою їли – дає полегшення сверблячки;
  • обліпиха, змішана з зеленкою, дитячим кремом, для протирання запальних вогнищ;
  • настій мучниці для примочок;
  • ванна з низкою або листям волоського горіха – настояти траву і приймати щодня;
  • відвар оману, тирличу і деревію для прийому по краплях всередину;
  • сік чорної редьки по ложечці тричі на день.

Якщо дорослий організм проявляє симптоми діатезу з причини зайвої зашлакованості, варто пропити пару днів по 5-6 таблеток активованого вугілля. Перед використанням народного рецепта порадьтеся з лікарем, щоб виключити ризик виникнення побічних ефектів, не посилити вражаючі фактори. Будь-яка трава може дати алергію, спровокувати хворобу у дорослого, тому потрібно звертатися до цих методів тільки в крайніх випадках.

Дієта

Домогтися лікування дратівливих чинників допоможе дієта при діатезі у дорослих, що виключає харчові продукти, що провокують організм на алергію. Мінімальна тривалість такого раціону становитиме півроку, щоб кров повністю очистилася від подразників, відновилася імунна система. Ось деякі правила дотримання харчування при хворобі дорослої людини:

  • виняток кондитерських виробів, цитрусових, червоних і оранжевих овочів і фруктів;
  • заборона на полуницю, смородину, суницю;
  • виняток ковбас, прянощів, копченостей, майонезу (також треба уникати гострих страв і приправ);
  • включення в меню каш на воді, зелених овочів і фруктів, дієтичного м'яса;
  • різноманітність харчування дорослого білими овочами і фруктами, нежирними кисломолочними продуктами.

Відео

Епікриз. Стрес. Сечокислий діатез

Відгуки

Інна, 27 роківПід час другого триместру у мене почався діатез, хоча раніше я і подумати не могла, що таке можливо. У мене з'явилися плями на руках, спині і шиї, вони жахливо зудели і приносили дискомфорт. Лікар прописав мені натуральну мазь і комплекс вітамінів. Після місячного прийому симптоми перестали мене турбувати, так що здоров'ю дитини нічого не загрожує.
Руслан, 31 рікНа роботі у мене постійні аврали, тому я мало сплю і відчуваю стрес. Минулого місяця відчув сильне печіння на руках, після чого з'явилися червоні плями. Лікар поставив діагноз діатез – порадив взяти відпустку і пропити заспокійливі препарати. Я так і вчинив, через тиждень мені стало набагато краще, більше не буду так запускати організм.
Олена, 34 роки, У минулому році я вперше зіткнулася з хворобою в дорослому прояві. З'ясувалося, що мої диатезные червоні плями на шиї і руках провокує банальний шоколад. Лікар попередив, що хвороба може стати хронічним і призначив термінове лікування. Я пройшла комплексну терапію, позбулася від плям, але довелося попрощатися зі солодким.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!