Ліпома - що це таке, операція по видаленню. Лікування ліпоми народними засобами

Людське тіло – дуже складний механізм, який іноді дає збої. У якийсь момент може почати рости гуля під шкірою, що вказує на розвиток аномалії. Ця пухлина доброякісна, але псує естетичний вигляд тіла людини, може виникнути на будь-якій ділянці: пах, шия, спина, сідниця, молочна залоза і т. д.

Що таке ліпома

Виникнення ущільнень і шишок повинно насторожити людину, тому що в нормі вони не повинні з'являтися. Після постановки діагнозу, у пацієнта може виникнути питання: ліпома - що це таке? Це доброякісне утворення, яке ще називають жировик під шкірою. Розрізняють множинні і поодинокі ліпоми, які здатні утворюватися в будь-якій частині тіла, де є шкіра (стегна, плечі, живіт, грудний відділ, спина). Іноді виникнення відбувається на внутрішніх органах, між м'язами, в молочній залозі або в оболонках головного мозку.

Як правило з'являються ліпоми у людей старше 30 років незалежно від гендерної приналежності. Дані освіти, якщо їх не лікувати, самостійно не зникають, тому чекати цього не слід, а варто відразу ж звернутися до лікаря. За статистикою жировик є доброякісним утворенням, яке не несе загрози в більшості випадків, але в деяких можливе перетворення в злоякісну пухлину без явних видимих причин.

Види ліпом

У наукових дослідженнях, медицині існує кілька загальновизнаних класифікацій видів ліпом. Один з варіантів поділу – гістологічне будова жировика. За цією ознакою виділяють:

  1. Дифузні. Ці жирові утворення не мають оболонки. Клітини розростаються між тканинами організму. Такі ліпоми, як правило, супроводжуються системними патологіями жирових тканин.
  2. Вузлуваті. Найчастіший тип, який представляє собою вузлик з різного розміру часточок, укладені в капсулу. Утворюють ці ділення жирові клітини.

Існує й інша система розподілу ліпом, класифікація виглядає наступним чином:

  1. Фибролипома. Розрослися жирові і сполучні тканини.
  2. Класична. Освіта тільки з жирових тканин.
  3. Миолипома. М'язові, жирові тканини.
  4. Ангиолипома. Цей вид ліпоми захоплює більшу площу разом з кровоносними судинами.
  5. Миксолипома. Слизові, жирові тканини.
  6. Миелолипома. Елементи кісткового мозку і жирові тканини.
  7. Гибернома. Це бурий жир, який накопичується у тварин, які впадають у сплячку, і у дитини (немовлята). Потрібен для переробки в енергію під час сплячки.

Всі вищеописані види жировиків мають однакову прояв, тому даний поділ більше необхідно в наукових роботах. Лікарі користуються дещо іншою класифікацією, яка ґрунтується не на складі новоутворення, а на місці його локалізації, характеристиках, які поділяють їх на:

  • зачеревну – розташовується в області живота;
  • підшкірну – розташовується у підшкірно-жировій клітковині;
  • молочної залози – локалізація в грудях у жінок;
  • внутрішніх органів – з'являється на поверхні органів, які оточені жиром;
  • периневральную – виникає на нервових стовбурах, викликає різкі больові симптоми з-за особливостей розташування;
  • межмышечную – знаходиться в м'язових волокнах, часто виникає через неповноцінну видалення жировика;
  • люмбосакральную – розташовується на спиномозковому канальце;
  • синовіальній суглобової оболонки та сухожилків – з'являється в сухожильних листках або порожнини суглоба;
  • аденолипому – утворюються поруч з потовими залозами;
  • ангиолипому – з'являється в нирці;
  • медіастинальної – знаходиться в середній частині порожнини грудей;
  • кардиодиафрагмальную – знаходиться в кардиодиафрагмальном куті.

Ліпома - причини

Вище було писано, що таке жировик, але що провокує його утворення? Причини появи ліпоми до кінця не досліджені, тому механізм невідомий. На даний момент лікарі здатні пояснити лише деякі аспекти, які супроводжують появу новоутворень, але не точні причини. На думку фахівців, існує кілька факторів, за яких з'являються жировики на тілі:

  1. Нетипові процеси метаболізму (порушення активності ферментів).
  2. Пошкодження ділянок тіла з жировою тканиною.

Для ліпом, які виникають по всьому тілу, є спадкова схильність. У понад половини пацієнтів з множинними утвореннями були схожі проблему у старших поколінь. Ще одна ймовірна причина – нейротрофічні порушення. Якщо не вистачає деяких речовин в обмеженій області волокон, відбувається накопичення жиру, які перетворюється в жировик. Також активізувати зростання ліпоми здатні:

  • гіпотиреоз;
  • хвороби печінки, підшлункової залози;
  • шкідливі звички;
  • знижена функція гіпофіза;
  • новоутворення органів дихання.

Ліпома – симптоми

Людина може тривалий час навіть не помічати зростання жировика, тому що він не буде хворіти або викликати запалення.Симптоми ліпоми здебільшого зводяться до зовнішніх проявів, тому слід знати, як виглядає жировик. На фото нижче представлений приклад такого новоутворення. Воно м'яке, еластичне, рухливе, але абсолютно безболісне, знаходиться, як правило, під шкірою. З цієї причини і називається підшкірний жировик.

Ліпома легко прощупується, під час дотиків ніяких хворобливих відчуттів не повинно бути. Винятком є множинні ліпоми, розташовані по ходу нервових стовбурів. Біль буде виникати із-за тиску на нерви при натисканні на жировик. Зовні освіта може виглядати по-різному, залежить цей симптом від складу пухлини. Вона може бути зовсім м'якою (липофиброма), більш щільною, якщо це фіброзна ліпома. Характерним симптомом вважається збереження розміру пухлини при зниженні ваги (іноді навіть збільшується).

Ліпома – лікування

Жировик вважається доброякісним новоутворенням, але його все ж необхідно лікувати. Якщо залишити пухлина, то вона буде далі розростатися, що призведе до неврозів у осіб з-за погіршення зовнішнього вигляду, а в деяких випадках жировик може почати тиснути на внутрішні органи в тілі і порушити їх роботу. В запущеній формі ліпоми сприяють деформації молочних, сальних залоз, що веде до порушення функціональності. Відзначені випадки, коли жировик здатна запалитися, перерости в злоякісне утворення.

Методи лікування ліпом поділяють на радикальні і народні. Останні використовуються тільки при узгодженні з лікарем. Затягувати з видаленням новоутворення не варто, тому що проведення операції на ранній стадії розвитку знизить ймовірність рубців на шкірі, шрамів. Якщо не вирізати жировик, він може викликати утворення обширних гематом, некрозів.

Хірургічне видалення ліпоми

Єдиний ефективний, безпечний і радикальний спосіб лікувати цей вид новоутворень – видалення ліпоми хірургічним шляхом. Процедура проводиться наступним чином:

  1. Видалення проводиться методом вилущування. Для цього роблять невеликий розріз на шкірі.
  2. Вміст освіти видавлюють.
  3. Капсулу потім вискоблюють, щоб уникнути повторного освіти.
  4. Далі надріз зашивається.

Знеболення проводиться місцевий, великі ліпоми вирізають стаціонарно, невеликі – амбулаторно. Через 7-10 днів відбувається повне загоєння після проведення процедури, далі слід зняти шви. У сучасній медицині для видалення жировик використовують лазер. Їх застосування забезпечує хороший косметичний ефект, швидке загоєння, бережливе втручання в організм людини і відсутність рецидивів. Такий вид операції проводиться амбулаторно.

Лікування ліпоми народними засобами

Лікарями допускається народне лікування ліпоми, але тільки при узгодженні терапії. Ефективність засобів ставиться під сумнів, однак, нашкодити вони теж не можуть. Перед початком прийому народних засобів фахівець повинен підтвердити, що це дійсно ліпома. Існують інші захворювання, які зовні схожі з жировики. Можна використовувати такі рецепти:

  1. Плющ. Необхідно подрібнити стебла, листя рослини в кількості, аби заповнити половину склянки. Налийте горілку, щоб повністю заповнити ємність. Перелийте вміст в пляшку з темного скла, поставте її на 3 дні в холодильник. Процідіть настоянку, викладіть траву на бинт і прикласти до липоме. Залишити компрес на всю ніч. Застосовувати цей рецепт слід до повного зникнення новоутворення.
  2. Мед. Його теж використовують для лікування жировика. Змішайте 1 ст. л. горілки і 2 ст. л. меду. Отриману суміш помістіть на бинт і прикласти до новотворення. Міняйте пов'язку 3 рази за добу, прикладайте до повного зникнення жировика.
  3. Золотий вус – вважається найбільш ефективним народним засобом для позбавлення від жировика. Листя подрібнюють, потім викладають на марлю і кріплять до новотворення. Далі намотують харчову плівку і рушник. Як правило, вилікувати жировик вдається за 2 тижні.

Відео: видалення ліпоми

Методи видалення ліпоми (жировика): кріотерапія, лазер, радіохвильовий метод і фототерапія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!