Лікування грибка шкіри тіла

Різні мікози є широко поширеною у всьому світі проблемою: у кожного другого пацієнта дерматолог діагностує грибок шкіри. Таке захворювання може виникати в будь-якій частині тіла і лікується важко, супроводжуючись неприємними симптомами.

Лікування грибкових захворювань шкіри

Тільки при комплексному лікуванні можна позбутися від грибкової інфекції, яку викликають різні типи збудників. Щоб терапія була ефективною, необхідно пройти обстеження у лікаря, який за його результатами зможе правильно підібрати медикаменти. Як вилікувати грибок на шкірі тіла? З цією метою одночасно використовують:

  • місцеві протигрибкові ліки;
  • препарати системної дії на основі интраконазола, флуконазолу, кетоконазолу, клотримазолу або інших активних речовин;
  • глюкокортикостероидные кошти;
  • антибактеріальні препарати;
  • антигістамінні засоби;
  • полівітаміни;
  • імуномодулятори;
  • фізіотерапію (ДМВ-терапію, електрофорез, імпульсну магнітотерапію).

Чим лікувати грибок на шкірі тіла

При ураженні шкірних покривів мікозом затягувати похід до лікаря не можна, інакше усунути наслідки буде дуже складно. Лікар зможе підібрати адекватні методи лікування грибка шкіри тіла. Спочатку застосовують засоби традиційної медицини, оскільки вони ефективніше борються з хворобою, швидше усуваючи неприємні симптоми і знищуючи вогнище інфекції. Сучасне лікування мікозів шкіри тіла здійснюється із застосуванням таких засобів:

  1. Мазі, креми. Допомагає ліквідувати грибкові спори на початкових етапах розвитку мікозів шкіри тіла, при цьому такі місцеві засоби недостатньо ефективні при запущеному захворюванні.
  2. Спрей. Аерозолі добре знімають симптоматику патології і дуже зручні у використанні поза домом, тому їх, як правило, беруть з собою на роботу, щоб мати можливість продовжувати терапію.
  3. Імуностимулюючі засоби. Оскільки пригнічений імунітет часто є причиною зараження грибками, важливої терапевтичної мірою є відновлення захисних властивостей організму.
  4. Протигрибкові таблетки/капсули широкого спектру дії. Знищують інфекцію зсередини, допомагають впоратися навіть з самими запущеними випадками мікозів шкіри тіла.

Перш ніж починати лікування грибка шкіри тіла, необхідно визначити вид збудника захворювання, тому без діагностики у дерматолога не обійтися. Після встановлення типу інфекції (дріжджовий, дрожжеподобной, кандидозної, тощо), лікар виписує хворому відповідні медикаменти. В якості допоміжної заходи можуть виступати засоби народної медицини. Позбутися від грибка вийде лише при регулярному застосуванні антимікотичним препаратів протягом тривалого часу (як правило, терапія займає 5-8 місяців).

Таблетки від грибка шкіри тіла

Для максимально ефективного усунення патогенних грибкових спор, які мають властивість поширюватися по всьому організму людини, застосовують таблетки. Позбутися від мікозу ніг, рук, спини, шиї, грудей допомагають такі ліки:

  1. Ламізил. Для досягнення терапевтичного ефекту потрібно курс лікування від 2 місяців. Дозволено приймати навіть дитині від 2 років.
  2. Нізорал. Активна речовина – кетоконазол – має мікостатичним і фунгіцидною дією. Препарат ефективний практично проти будь-якого типу збудника патології.
  3. Флуконазол. Дешеве антимікотичну протигрибковий засіб для шкіри вітчизняного виробництва. Діє навіть при запущених формах оніхомікозу і різних типах лишаю.
  4. Тербінафін. Препарат системної дії, застосовується для лікування мікроспорії, трихофітії, великих поразок мікозом тулуба і кінцівок.

Протигрибкові мазі для шкіри тіла

Локальні протигрибкові препарати для шкіри можуть застосовуватися комплексно або бути єдиним терапевтичним засобом проти грибкових інфекцій. Останній випадок можливий лише при ураженні мікозом незначного ділянки шкірного покриву або початковій стадії захворювання. Лущаться, сверблячі плями змазують тонким шаром крему/мазі, як правило, 1-2 рази в день. Для цього використовують:

  1. Ифенек. Мазь від грибка на шкірі тіла, крім протигрибкової, має антисептичний ефект. Ифенек наноситься безпосередньо на осередки інфекції 2 рази на добу.
  2. Ламізил. Ефективний для лікування практично будь-яких мікозних захворювань. Перевага медикаменту – відносно низька ціна.
  3. Экзифин. Крем від грибка на шкірі тіла. Підходить в якості терапевтичного засобу від мікозів верхніх шарів дерми тіла і голови.
  4. Мікосептін. Місцевий препарат практично не має протипоказань або побічних реакцій, надає м'яке, щадне дію.

Засіб від грибка шкіри загальної дії

Системні препарати – основний засіб боротьби з микозными патологіями. Оскільки лікування має бути комплексним, одночасно з ними застосовують місцеві медикаменти, які знімають симптоми захворювання (свербіж, печіння, тощо). Терапія при цьому починається лише після встановлення типу збудника хвороби. Крім того, мікози часто супроводжуються бактеріальною інфекцією, що теж враховується лікарем при підборі ефективних лікувальних засобів.

Якщо інфекція знаходиться в гострій формі, терапію починають з нейтралізації запалення і усунення надмірної вологості ураженої дерми. З цією метою застосовують розчини типу Кастеллані і Клотримазолу. Після просихання шкірних покривів призначаються антисептичні антибактеріальні препарати:

  • Мікосептін;
  • 2% розчин йоду;
  • Мікозолон;
  • Эсулан;
  • сірчано-дегтярна мазь;
  • саліцилову мазь, пр.

Терапія грибкових патологій буде максимально дієвим, якщо поєднувати різні протигрибкові препарати – це дозволить уникнути виникнення у збудників стійкості до медикаментів. Крім перерахованих засобів, хворому призначають лікування грибка шкіри тіла таблетками системної дії:

  • Низоралом;
  • Тербизилом;
  • Орунгалом;
  • Экзифином;
  • Ламизилом;
  • Кандидом.

Лікування грибка шкіри народними засобами

Такі засоби варто використовувати одночасно з прийомом медикаментів, оскільки вони здатні лише полегшити стан хворого, але не усунути причину захворювання. Для лікування гладких шкірних покривів тіла використовують такі рецепти:

  1. Часниковий крем. Продавлений зубок часнику змішайте з такою ж кількістю підталого вершкового масла. Приготованою сумішшю обробляйте уражені зони дерми щодня.
  2. Содові ванни. В теплу воду варто додати ½ склянки соди. Процедура при цьому триває не менше 15 хвилин.
  3. Цибульний сік. Кілька разів на добу змащуйте плями свіжим соком ріпчастої цибулі.
  4. Відвар хвоща. 2 ст. л. трави заваріть у склянці ледь скипіла води. Протирайте рідиною уражені шкірні покриви 2-3 рази щодня.

Відео: як лікувати грибок на шкірі тіла

Як лікувати грибкові захворювання шкіри? Школа здоров'я 12/07/2014 GuberniaTV

Відгуки

Георгій, 47 роківУ мене грибок, як правило, з'являється на ногах (між пальцями). Відмінно допомагають оцтові компреси: свербіж проходить практично відразу. Головне – вчасно почати лікування хвороби, інакше грибок пошириться далі і без токсичних таблеток його не можна буде вивести.
Тетяна, 30 роківУ чоловіка після відвідування басейну помітила світлі плями на грудях, але спочатку не надала значення цьому. Інших симптомів не було. Після поїхали з друзями на море і подруга (вона дерматолог) сказала, що це мікоз, який не можна ігнорувати. Вилікувались швидко Ламизилом і маззю Клотримазол, при цьому плями на грудях пройшли протягом 2 тижнів.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!