Як виглядає короста

При виникненні свербежу і висипу на тілі багато людей починають припускати, що у них почалася короста. Такою хворобою здатний заразитися будь-яка людина, незалежно від статі чи віку. Головне, при появі подібного недуги, вчасно помітити перші ознаки і почати лікування.

Що таке короста

Сьогодні короста є найпоширенішим інфекційним шкірним захворюванням. Ця хвороба проявляється ураженням шкіри людини коростяних зуднем або кліщем, який при пильному розгляді виглядає як маленька біла або жовта крапка. Латентний період приблизно становить 2 тижні. Поширення захворювання відбувається протягом 15 хвилин, кліщ за цей час здатний проникнути в епідерміс.

Як проявляється короста

Багатьох людей часто цікавить питання, як виглядає короста? Прояв інфекційного захворювання не має чітких часових відрізків. Все залежить від вікових особливостей особин і стадії зараження. Якщо в шкіру проник дорослий паразит, то через кілька годин може виникнути висип. В інших випадках можливе приховане зараження, тоді прояв перших ознак може відбутися через тиждень.

Перші ознаки корости

Як починається короста? Найпершим симптомом виникнення хвороби, який повинен насторожити людину, вважається свербіж, здатний посилюватися вночі. Ще можна знайти ледь помітні ходи кліщів, які зовні виглядають як тонкі, що виступають над шкірою смужки, вони можуть йти прямолінійно або зигзагоподібно. Ознаками хвороби є:

  • поліморфізм (виникнення папул, бульбашок, ерозії);
  • наявність червоних плям;
  • поразка висипом область живота, міжпальцевих складок, сідниць, статевих органів у чоловіків, молочних залоз у жінок.

Ознаки корости у дорослих

У дорослої людини інфекційна хвороба вражає все тіло, крім обличчя і волосся. Захворювання поширюється стрімко, причиною тому стає сам хворий, який розчісуючи уражені місця, переміщує кліщів по тілу. Неодноразово одягається одяг служить подальшим джерелом розповсюдження хвороби. Основні симптоми корости у дорослих:

  • Шкірний свербіж. Це реакція людського організму на наявність паразитів.
  • Освіта коростяних ходів. По зовнішньому вигляду схожі на припухлі тонкі смужки.
  • Сухі тріщини скоринки, сверблячі пухирці.

Короста у дитини

Симптоматика інфекційної хвороби у дітей схожа з ознаками у дорослих. Захворювання в дитячому віці часто ускладнюється додаванням іншої інфекції. Так у немовляти разом з коростяним ходами нерідко виникають пароніхії, виявляється везикулоуртикарная висип, яка виглядає як кропив'янка, псоріаз або екзема. Основні ознаки корости у дітей:

  • наявність дрібних бульбашок;
  • піодермія типу імпетиго;
  • поганий сон дитини з-за інтенсивного свербіння;
  • алергічний дерматит;
  • може з'явитися лімфангіт, лейкоцитоз.

Як визначити коросту різних типів

Паразитарне захворювання, викликане коростяним кліщем, широко поширене у всьому світі. З цією хворобою у своїй практиці зустрічаються лікарі всіх спеціальностей. Зовнішні прояви паразитарного недуги можуть трохи відрізнятися, тому існує спеціальна класифікація типів захворювання, яка допомагає адекватно проаналізувати хворобу і призначити правильне лікування. Ось як виглядає короста різних типів:

  • Вузликова. На шкірі виникають сверблячі червоні вузлики. Хвороба виявляється після рецидивів у довго хворіючих пацієнтів.
  • Типова. Найпоширеніша форма, їй властива наявність коростяних ходів, свербежу та червоної висипки. Локалізується між пальцями ніг.
  • Інкогніто (хвороба охайних). Схожа на типову форму. Розвивається у людей, які багато миються. На шкірі з'являються дрібні бульбашки.
  • Без ходів. З'являється в результаті проникнення личинок кліщів. На шкірі немає видимих коростяних ходів, хоча присутні бульбашки.
  • Псевдочесотка. Відзначається у пацієнтів, що заразилися від тварин. Проявляється сильним свербінням.
  • Норвезька. Виникає у людей з ослабленим імунітетом (наркомани, хворі на туберкульоз або синдромом Дауна та ін). На шкірі формуються коростяні ходи, масивні кірки, поліморфні висипання. Цей тип найважчий.
  • Короста з піодермією. Ускладнена форма хвороби, яка виникає, якщо вчасно не виявлено типовий вид. Заражені місця виглядають як почервонілі плями, стають болючими і вологими, з'являється неприємний запах.

Як проявляється короста під мікроскопом

Коростяного кліща можна виявити в домашніх умовах, просто ретельно оглянувши уражене місце. Але щоб поставити точний діагноз, який тип хвороби присутній на тілі, необхідно скористатися лабораторними дослідженнями, особливо це важливо при погано проглядається клінічній картині. Виділяються наступні методи діагностики під мікроскопом, які визначають, як може виглядати короста:

  • Мікроскопія тонких зрізів, які отримані з ділянок епідермісу в районі заражених ходів. Цей вид досліджень допомагає виявити зудня.
  • Аналіз поступового зіскоблювання епідермісу. Здійснюється до виникнення крові.
  • Препарування шкіри. Цей аналіз проводиться з допомогою лужного розчину. Допомагає виявити збудника на початковій стадії.

Фото: коростяний кліщ у людини

Таким інфекційним захворюванням, як короста, може заразитися будь-яка людина, незалежно від соціального статусу. Пропонуємо до перегляду докладні фото цього неприємного паразитарного недуги, щоб точно знати, як виглядають стадії корости, а також які симптоми залишаються на шкірі при різних типах захворювання, і ще відмінності форм розвитку хвороби.

Відео: як розпізнати коросту

Як відрізнити коросту від дерматиту, алергії, псоріазу, екземи, позбавляючи лобкового педикульозу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!