На руках цыпки

Цыпки можуть утворитися на руках не тільки у дитини, як вважають багато людей: страждають від цього і дорослі. Особливо часто вони виникають у представниць прекрасної статі. Цыпки псують зовнішній вигляд і доставляють серйозний дискомфорт. Варто докладніше розповісти про причини їх виникнення та методи усунення.

Що таке цыпки на руках

Так називають один з видів подразнення шкіри – при ньому кисті покриваються пухирцями і дрібними тріщинками. Найчастіше роздратування починається через обвітрювання. Цыпки сильно сверблять, сверблять, а руки з ними виглядають грубими і недоглянутими. Кожна людина має знати, чому виникають цыпки на шкірі, як відрізнити їх від інших дерматологічних захворювань.

Причини частого появи

Багатьом дуже цікаво зрозуміти, чому на руках цыпки, адже простіше попередити проблему, ніж потім намагатися усунути її. Особливо схильні їй люди, у яких дуже суха шкіра. Цыпки можуть виникнути із-за:

  1. Перебування на вулиці без рукавичок взимку, особливо коли там мороз, вітер дме йде сніг або дощ. Перед виходом з дому при поганій погоді обов'язково потрібно змащувати кисті жирним живильним кремом.
  2. Миття посуду і ручного прання без рукавичок. Їх неодмінно потрібно надягати кожен раз перед використанням миючих засобів. У їх складі є агресивні речовини, шкідливі для шкіри.
  3. Нестачі вітамінів А, Е в організмі. Вони відповідають за еластичність шкірних покривів.
  4. Гормонального збою. Іноді на руках з'являються цыпки при клімаксі, в період вагітності, після пологів.
  5. Використання косметики, яка сильно пересушує шкіру. Деякі люди застосовують невідповідні крему або зовсім за руками не доглядають. Намагайтеся купувати і використовувати тільки жирні живильні засоби для них.

Як виглядають цыпки на руках

На шкірі починається подразнення у вигляді невеликих тріщин, нагадують подряпини. Можливі набряклість і почервоніння уражених ділянок шкіри. Найчастіше цыпки з'являються на костяшках пальців. Тріщини і пупиришки ні за яких обставин не можна розчісувати, колупати, інакше у них може потрапити інфекція. Перед початком потрібно переконатися, що на руках цыпки, а не алергічна реакція або інший тип дерматиту.

Симптоми

Зрозуміти, що на руках з'явилися цыпки, дуже легко, адже симптоми проявляються дуже швидко. При цьому відзначають такі явища:

  • шкіра стає червоною, її починає стягувати;
  • з'являються дрібні тріщини;
  • починається свербіж і печіння;
  • якщо не вживати ніяких заходів, то на шкірі з'являться маленькі прозорі бульбашки;
  • при контакті з водою тильну сторону долоні сильно щипає, вони починають хворіти;
  • після висихання шкіра лущиться, тріщини стають ще глибше.

Як вилікувати цыпки на руках

Насамперед варто сказати, що проблема ця існує роками, тож способів її усунення знайшли багато. Якщо ви обираєте, ніж лікувати цыпки на руках, можете спробувати, як фармацевтичні препарати, пропоновані в аптечних пунктах, так і суміші, приготовлені в домашніх умовах. Як одні, так і інші ефективні певною мірою. Перед застосуванням будь-якого ліки переконайтеся, що компоненти, які входять до складу, не викличуть у вас алергії.

Аптечні засоби для рук

У продажу є багато дієвих препаратів. Як лікувати цыпки на руках:

  1. Мірамістин або Хлоргексидин. Розпарте шкіру, нанесіть один з цих розчинів на шкіру за допомогою шматочка вати. Після цього рясно змастіть кисті зволожуючим кремом, краще всього ромашковим.
  2. Д-пантенол. Цей препарат добре виконує заживляющую функцію, відмінно допомагає від прищів. Він не позбавить від сверблячки, який рекомендується знімати спеціальними ванночками. Полегшення може настати вже через пару днів після початку лікування.
  3. Сінафлан. Мазь від прищів на руках з гормональними компонентами. Її наносять у невеликій кількості на уражену шкіру після прийняття ванни.
  4. Вазелиновая мазь. Відмінне аптечне засіб проти сухості шкіри рук.
  5. Астродерм. Підсилює захисні властивості шкіри, підвищує її еластичність. До складу входять компоненти, що знімають запалення і загоюють ранки.
  6. Левомеколь. Вбиває бактерії і добре відновлює шкіру.

Рецепт народної медицини

Якщо вам невідомо, як позбутися від прищів на руках, спробуйте приготувати і використовувати такі натуральні засоби:

  1. У півлітра теплої води розведіть пару столових ложок крохмалю, 8-20 крапель йоду і 3 ст. л. будь-якого косметичного масла. Опустіть туди кисті рук на півгодини. Після процедури обполосніть чистою водою і змастіть маслом реп'яха.
  2. Змішайте один яєчний жовток, 100 грамів домашньої сметани, 25 мл горілки і лимонний сік, вичавлений з половинки фрукта. Ретельно збийте. Наносити на шкіру після ванночок хвилин на 20-30.
  3. Треба взяти по 1 ст. л. висушених трав подорожника, ромашки, лопуха, календули, змішати, залити водою. Через деякий час введіть у відвар 1 ч. л. гліцерину і 2 ч. л. будь-якого шампуню. Приймайте ванну для рук чверть години.
  4. Відваріть пару картоплин в шкірці, почистіть їх і розімніть в пюре. Додайте 2 ст. л. свіжого соку огірка або лимона. Нанесіть суміш на руки під плівку, залиште на 25 хвилин. Можете додати в цю маску від прищів столову ложку самої жирної сметани або яєчний жовток.
  5. Підігрійте молоко до температури 30-35 градусів, додайте туди кілька крапель будь-якого косметичного масла. Тримайте в ньому руки до півгодини, потім ретельно витріть їх і змастіть живильним кремом.
  6. Розчиніть пухирець вітаміну А в половині склянки соняшникової олії. Наносьте на шкіру три-чотири рази на добу.
  7. У літр теплої води покладіть 30 грам гліцерину і чайну ложку нашатирного спирту. Тримайте руки у ванночці 20 хвилин, потім витріть їх і обробіть реп'яховою маслом.
  8. Змішайте чайну ложку меду зі склянкою гарячого молока. Перемішайте, влийте трохи оливкової олії. Робіть цю ванночку для рук, поки рідина не стане холодною.
  9. Заваріть крохмаль, доведіть до консистенції киселя. Помістіть туди руки на чверть години.
  10. 3 ст. л. вівсяних пластівців заваріть півтора літрами води. Додайте столову ложку льняного масла. Тримайте в цьому розчині від прищів долоні 20-25 хвилин, потім сполосніть теплою водою.

Відео: як вивести цыпки на руках

Як лікувати цыпки на руках народними методами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!