Гіперемія шкіри - причини почервоніння. Що таке гіперемія шкіри і як лікувати, фото

Почервоніння шкіри зустрічається у багатьох людей і вважається поширеним явищем. Це не окреме захворювання і частіше виступає симптомом іншої недуги. Гіперемія шкіри вказує на проблеми з вегетативною системою людини. Це явище не заразне, але створює людині певний дискомфорт у життя, незручності. Ігнорувати такі симптоми не слід, тому що вони можуть вказувати на серйозну патологію, яку необхідно лікувати. Частіше виникає гіперемія у жінок після 40 років, але зустрічається і у новонароджених, чоловіків.

Що таке гіперемія шкірних покривів

Гіперемію шкіри викликає збільшення або переповнення припливу крові до ділянки тіла людини, із-за якого проявляється виражене почервоніння. Назва складається з двох грецьких слів: «кров» і «понад». Дослівно хвороба перекладається як «повнокров'я». Враховуючи зону ураження, виділяють два типи гіперемії: вогнищеву і поширену. Відрізняються вони за такими ознаками:

  1. Вогнищева гіперемія проявляється у вигляді окремих плям на різних ділянках тіла з-за стоматиту, виразкової хвороби, гастриту, хвороби дванадцятипалої кишки або шлунка. Цей вид гіперемії може виникати при запаленні підшлункової залози або після операції на ній.
  2. Поширена гіперемія проявляється на різних частинах тіла (в тому числі на слизових) по черзі або одночасно, покриває більшу площу, ніж вогнищева.

Симптоми і ознаки гіперемії

Іноді гіперемію можна сплутати з іншими шкірними захворюваннями, що мають схожі прояви, наприклад, з гіпертермією. Для діагностування недуги потрібно звернути увагу на такі прояви:

  1. Почервоніння на шкірі супроводжується підвищенням температури. Приміром, людина описує, що «горить шкіра» на обличчі.
  2. Яскравий, насичений колір почервоніння.
  3. Червоніючі вогнища виглядають неприродно і болісно.
  4. Запалення довго не проходить, носить постійний характер.
  5. Лущення шкіри, особливо в області підошов, кистей долоні.

Відзначається, що в деяких випадках гіперемія може бути нещільною, виникати у вигляді плям. До прихованих симптомів відносять прискорення кровотоку по артеріях і венами, розширення судин (варикоз). Нерідко почервоніння щічок спостерігається у новонароджених, однорічних малят, що частіше є наслідком неправильного годування або реакцією на молоко. Переживати не варто, це не прояв гіперемії.

Артеріальної

Цей вид гіперемії виникає на тлі активного припливу крові по артеріях з-за проблем з відтоком венозної крові. На тлі її скупчення відбувається почервоніння шкірних покривів або внутрішнього органу, збільшення тургору тканин, підвищення температури, прискорення лімфоутворення та лімфообігу. Відбувається це внаслідок різкого зниження або збільшення тонусу судинозвужувальних і судинорозширювальних нервів.

Венозній

Гіперемія цього виду стає наслідком порушення відтоку крові по судинній системі через здавлювання венозної стінки або ослаблення серцевого м'яза. Ознакою захворювання стане уповільнений кровотік, який при ускладненнях може зовсім зупинитися. На тлі венозної гіперемії починається кисневе голодування тканин, а це призводить до набряків тканин, підвищення проникності судин.

Причини почервоніння шкіри

  1. Реактивна гіперемія. Проявляється при припиненні кровопостачання тканин строком від кількох секунд до кількох годин, після чого відновлюється приплив і збільшується в 4-7 разів відносно норми. Таке підвищення зберігається протягом того часу, який він був відсутній.
  2. Активна гіперемія. При переході тканини в активний стан (скорочення м'язів, напружена розумова діяльність) зростає приплив крові до тканин. Це пов'язано з прискоренням метаболізму через необхідність отримання більшої кількості поживних речовин. Відбувається це за рахунок збільшення кровотоку при розширенні судин.
  3. Тимчасове почервоніння шкіри відбувається при зростанні температури тіла, сплеск емоційного стану, збільшення інтенсивності фізичної активності, механічному впливі на шкірний покрив (рефлекторна гіперемія). Як правило, проявляється в певних місцях, локально.
  4. Захворювання може розвиватися на тлі інших недуг.

Самим неприємним проявом хвороби вважається почервоніння шкіри особи. Це може викликати кілька причин, наприклад, емоційний сплеск (почервонів від сорому) або активна фізична діяльність (біг, стрибки та інші кардионагрузки). Гіперемія обличчя у чоловіків трапляється набагато рідше, ніж у жінок і, як правило, говорить про наявність інших хвороб. Можливі такі причини прояву почервоніння шкірних покривів на обличчі:

  1. Прояв недуги в області носа, очей і навколо очей, на щоках говорить про можливу наявність системного червоного вовчака.
  2. При скарлатині можлива дифузна почервоніння шкіри навколо рота.
  3. У різних випадках недуга стає симптомом таких захворювань:
  • кишкових;
  • риніту;
  • анафілаксії;
  • дифузного токсичного зоба;
  • хронічного гаймориту.

Гіперемія локалізується не тільки на обличчі, але і в області шиї, рук, ніг, грудей. Причина виникнення та ж – скупчення крові в артеріях і поганий відтік у венах. У чоловіків подібні симптоми можуть стати проявом важкого захворювання розацеа. Характеризується недуга стійким ураженням підшкірних судин. Локалізується почервоніння при захворюванні в області носа, щік, підборіддя або чола.

Дізнайтеся також,що означають родимки на обличчі.

Лікування гиперемированных шкірних покривів

Лікування недуги призначається дерматологом після огляду, при необхідності можуть призначатися дослідження. Після цього вдасться призначити оптимальний курс, який складається з нескладних правил, до яких відносяться:

  • виключення будь-яких засобів для догляду за шкірою обличчя з підсушують ефектом;
  • використання захисної мазі, крему;
  • користування м'якою губкою при обробці уражених ділянок теплою водою;
  • прийом препаратів для нормалізації циркуляції крові.

При виникненні захворювання існує ряд протипоказань, який підходить усім. Більшість з них відносяться до сфери особистої гігієни. При гіперемії шкіри слід уникати:

  • переохолодження;
  • сонячних ванн;
  • сильного вітру;
  • масок з парафіном;
  • масаж особи;
  • парових ванн.

Щоб уникнути виникнення недуги, слід нормалізувати роботу кишечника, шлунка з допомогою виключення з харчування прянощів, гострої їжі, кофеїну або таурину, алкоголю. Дізнайтеся більше про таурине - що це таке, у чому міститься і для чого потрібен.

Вмиватися рекомендується тільки теплою (не гарячою або холодною) водою, після чого промакувальними рухами видалити вологу з особи. Після цього легкими погладжуючими рухами нанести захисний крем.

Дізнайтеся, як проводиться лікування розацеа на обличчі.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!