Лікування грибка на великому пальці ноги: кошти від оніхомікозу

Приблизно чверть людей страждає оніхомікозом нігтів. Захворювання погано піддається терапії та у більшості випадків рецидивує після лікування. Патогенні бактерії, які стимулюють руйнування нігтьової пластини, розташовані повсюдно: в саунах, басейнах, спортзалах. Цим обумовлений високий ризик заразитися оніхомікозом. Лікування грибка на великому пальці ноги забирає багато часу і сил. Незважаючи на те, що інфекція не небезпечна для життя, вона доставляє безліч неприємностей власникові, тому терапія все ж необхідна.

Причини виникнення захворювання

Є кілька факторів, здатних послужити зараження великих пальців ніг грибком. Як правило, людина інфікується при попаданні патогенних спір на шкіру при контакті з поверхнями предметів, на яких вже є бактерії, в громадських місцях. Зараження також відбувається при використанні чужих рушників, банних приладдя, капців (іншого взуття). Ризик підхопити оніхомікоз нігтя великого пальця зростає при наступних факторах:

  • наявність плоскостопості;
  • надмірна пітливість ніг;
  • пошкодження нігтьової пластини або шкіри поруч з нею (так інфекція легше проникає в тіло);
  • неналежна гігієна ніг;
  • наявність попрілостей;
  • пригніченість імунітету;
  • носіння тісного/неякісного взуття.

Стадії грибкового ураження і їх симптоми

Оніхомікоз може виникати як наслідок зараження людини різними видами грибків. Захворювання не смертельно, однак його небезпека в тому, що з великого пальця ноги грибок може переходити на сусідні нігті, руки, поширюватися на пахвову, пахову області. Причому спочатку людина навіть не помічає змін, а після нігті починають міняти колір, стаючи жовтими або коричневими. Через ущільнення структури нігтьових пластин носіння взуття починає доставляти дискомфорт і больові відчуття. Розвиток оніхомікозу лікарі ділять на 3 стадії:

  1. Початкова стадія. На нігті великого пальця ноги з'являються ледь помітні плями або смужки. В цілому, стопи виглядають цілком здоровими.
  2. Друга стадія. Уражений ніготь починає втрачати блиск, колір стає насичено-жовтим, ноги неприємно пахнуть.
  3. Запущена форма. Нігтьові пластини відходять від шкіри, мають пухку структуру, часом навіть самі відвалюються. На цій стадії існує величезний ризик заразити близьких людей, оскільки спори активно поширюються (розсипаються) у ванній і на підлогу житла.

Як і чим лікувати грибок на великому пальці ноги

Запобігання зараження близьких людей – це головний стимул швидше вилікувати грибок нігтя великого пальця стопи. Терапевтичний процес тривалий і вимагає щоденного догляду за ураженої нігтьової пластиною. Лікування грибка на ногах підбирається дерматологом, залежно від стадії захворювання, його поширеності на тілі, індивідуальних особливостей організму пацієнта. Як правило, запущений оніхомікоз на великому пальці передбачає застосування внутрішніх і зовнішніх коштів.

Лікувальні лаки знищують грибок

Поширеним зовнішнім засобом для лікування грибка на великому пальці ноги є спеціальний лак. Відпускаються такі препарати в аптеках без рецепту. Використовувати подібні ліки доцільно для початковій стадії терапії оніхомікозу. Принцип дії протигрибкових лаків полягає в розм'якшенні ураженої нігтьової пластини і антисептичному ефекті. Засіб проникає в структуру нігтя, вбиваючи спори грибка. Популярні засоби такого типу:

  • «Лоцеріл». Ефективний для боротьби з 10 різними видами збудників. Знищує спори грибків, руйнуючи їх клітинні мембрани. Основною діючою речовиною «Лоцерила» є аморолфіна. Застосовувати лак слід двічі на день, попередньо зчистив відмерлий шар нігтьової пластини пилою і обезжирив її. Лікування грибка нігтів «Лоцерилом» варто продовжувати до повного оновлення пластини.
  • «Бетрафен». Діючою речовиною служить циклопироксоламин. Препарат має відмінну проникаючу здатність, ефективний для боротьби з різними видами грибків, включаючи плісняві, дріжджоподібні та ін. Застосовується для лікування або профілактики шкірних, нігтьових мікозів. Наносити лак від грибка на ніготь великого пальця слід кожні другі добу протягом 1 тижня, після двічі в тиждень. Терапію продовжують до повного одужання.
  • «Демиктен». Лікування нігтьового грибка можна проводити лаком, якщо оніхомікоз діагностований на початковій стадії розвитку. Основним компонентом препарату є альдегід мурашиної кислоти. Наносити засіб допускається не тільки на нігтьову пластину, але і шкіру. «Демиктен» позбавляє стопи і нігті від грибка, сприяє швидкому загоєнню п'яткових тріщин, знімає свербіж. Наносити лак варто щодня на чисті, висушені, подпиленные нігтьові пластинки до їх повного оновлення.

Місцеві засоби: креми, спреї і мазі

Зовнішні препарати рекомендується наносити на пошкоджені нігті, так і на прилеглі до них ділянки шкіри. Місцеві засоби рідко мають побічні ефекти і вважаються цілком ефективними для боротьби з оніхомікозом. Перед використанням зовнішніх ліків, нігтьову пластину слід максимально потоншити пилою і вкоротити ножицями. Наносити мазі, креми і розчини коштує 1-2 рази на добу. Терапія може тривати від кількох місяців до року. Щоб уникнути рецидивів, слід продовжувати використання препаратів ще пару тижнів після одужання. Популярні засоби такого типу:

  • «Креолін». Розчин ефективний для лікування грибка на великому пальці ноги завдяки своїм активним речовинам (іхтіол, їдкий луг). Препарат проникає глибоко в структуру нігтя і знищує шкідливі суперечки. Велика перевага «Креоліну» в тому, що зовнішній розчин допомагає позбутися навіть від запущеного оніхомікозу. Наносити засіб варто дуже обережно, уникаючи потрапляння рідини на шкіру навколо нігтя. Процедуру повторюють щоденно, змочуючи ватяну паличку в розчині і ретельно обробляючи нею нігтьову пластину. Лікування триває 1-3 місяці (до відростання здорового нігтя). Дізнайтеся детальніше про дію препарату Креолін від грибка нігтів.
  • «Ламізил». Терапія маззю проводиться від 6 тижнів до півроку, залежно від ступеня тяжкості захворювання. Активний компонент «Ламизил» – тербінафін, який пригнічує обмінні процеси грибів. Поступово збудник оніхомікозу гине, а ніготь оновлюється. Застосовувати мазь слід 1 раз на день. Препарат у вигляді спрею використовують так само, проте їм, крім того, варто обробляти внутрішню частину взуття хворого.
  • «Йодинол». Розчин розм'якшує інфікований ніготь, чим сприяє його безболісного видалення. Спосіб застосування: змочіть ватяний диск в «Йодиноле», прикладіть до нігтьової пластини і закріпіть пластиром. Зверху обмотайте палець харчовою плівкою, щоб запобігти вивітрювання розчину, і залиште компрес на ніч.

Лікарські препарати для прийому всередину

Запущені форми грибка нігтя виключно зовнішніми засобами вилікувати практично неможливо. Лікар-дерматолог призначає комплексну терапію оніхомікозу, виписуючи мазь/розчин і протигрибкові таблетки або капсули. Препарати діють зсередини, зупиняючи розвиток і руйнуючи патогенні спори, разносимые по організму кров'ю. Як правило, хворим оніхомікозом призначають:

  • «Флуконазол». Приймають по 1 таблетці щотижня протягом 2-6 місяців. При необхідності лікар може продовжити лікування.
  • «Микозорал». Для лікування грибка нігтя великого пальця приймають по таблетці на добу. Якщо прогрес не настає, лікар радить збільшити добову дозу до 2 таблеток. Терапія триває півроку.
  • «Тербінафін». Приймають по таблетці в день. Для лікування великого пальця ноги терапія триває близько 6 місяців, у випадку зараження грибком інших пальців вистачає 8-16 тижнів.

Засоби для зняття нігтя, ураженого грибком

Швидко вилікувати оніхомікоз великого пальця можна, лише повністю видаливши уражений ніготь. Для цього використовуються спеціальні розм'якшуючі зовнішні засоби: мазі, креми, пластирі. Як правило, вистачає декількох процедур застосування препаратів, щоб повністю зняти нігтьову пластину. Хорошою репутацією користуються наступні засоби для видалення нігтя:

  • «Микоспор». Мазь наносять на ніготь один раз на добу, залишаючи на ніч. Вранці потрібно зрізати максимальну кількість пластини і запив її пилою. На наступний день новь повторіть процедуру, домігшись повного видалення нігтя.
  • «Онихопласт». Перед застосуванням пластиру від грибка нігтьову пластину ретельно спилюють, миють з милом і просушують. «Онихопласт» клеїться до ураженого нігтя на ніч. Вранці пластину видаляють за допомогою ножиць.

Хірургічне втручання

При запущеній формі оніхомікозу та неефективності лікування місцевими та внутрішніми засобами можуть призначити хірургічне видалення нігтьової пластини. Деякі вдаються до процедури з-за дороговизни і тривалості системної терапії. Хірургічне втручання при грибковому ураженні нігтів великих пальців гарантує одужання і, на відміну від лікування медикаментами, не має побічних ефектів.

Як відбувається операція? Палець обробляють антисептичним засобом, на нього накладають кровоспинний джгут і роблять анестезію лідокаїном. Нігтьову пластину видаляють за допомогою ножиць і кусачки. Голе нігтьове ложе лікар очищає від відмерлих тканин, обробляє спиртовим йодовым розчином і накриває компресом з антисептичною маззю.

Ефективні народні засоби для лікування в домашніх умовах

Популярні засоби такого типу:

  1. Йод. Для лікування оніхомікозу нігтів роблять ванночки з йодом. У миску набирають гарячої води і додають спиртову настоянку йоду (на 3 л 8 крапель). Розпарені уражені нігтьові пластини зрізують ножицями, а шкіру навколо протирають перекисом водню. Після процедури слід накласти на уражену грибком ніготь пов'язку з антибактеріальною маззю. Процедуру виконують щодня до одужання.
  2. Оцет. Розведіть в мисці воду з оцтом 9% в пропорціях 2:1. Занурте в рідину ноги і почекайте близько 15 хвилин. Після ретельно спиляєте і максимально состригите уражений ніготь. На початковій стадії оніхомікозу дану процедуру роблять протягом 2 тижнів щодня до повного одужання нігтя.
  3. Лимон. Відріжте від цитруса невелику часточку, прикладіть до хворого нігтя, зафіксуйте пластиром, а зверху обмотайте харчовою плівкою. Робіть такі компреси на ніч щодня. Вранці зрізайте частини розм'яклої нігтьової пластини.
  4. Чистотіл. Свіжий сік рослини нанесіть на ніготь і прилеглу до нього шкіру. Повторюйте процедуру кожні пару годин протягом 2 тижнів.
  5. Осикова кора. Подрібніть 100 г компонента, закип'ятіть в 500 мл води і зробіть ванночку. Ноги парті не менше 10-15 хвилин, після обробіть уражені грибком пластини такою сумішшю: 1 ч. л. господарського мила з 1 ч. л. соди. Через півгодини змийте суміш. Повторіть описані процедури щодня до оновлення нігтя.
  6. Картопляна шкірка. Зваріть очищення в прісній воді, розімніть з допомогою маточки, попередньо злив рідина в окрему ємність. Отпарьте ноги в отриманому відварі, після нанесіть на пошкоджені нігті пюре з лушпиння на 15-20 хвилин. Змийте суміш теплою водою, змастіть нігтьові пластини свинячим жиром і надіньте шкарпетки. Робіть процедуру щодня до одужання.
  7. Ванночки з морською сіллю. Столову ложку неочищеної солі розведіть в літрі гарячої води. Парьте ноги в такому розчині щодня, протягом 2 тижнів.

Методи профілактики

Для запобігання захворювання, робіть наступне:

  1. Уникайте вологості ніг. Частіше міняйте шкарпетки, взуття.
  2. Не носіть загальні тапочки, не взувайте чуже взуття.
  3. Віддавайте перевагу вільну взуття з натуральних матеріалів.
  4. Не ходіть босоніж в громадських місцях (бані, спортзалі, сауні, тощо).
  5. Після душу/ванни добре витирайте ноги.
  6. Якщо у вас надмірна пітливість ніг, користуйтеся спеціальним тальком.

Відео

Грибок нігтів - лікування, профілактика, рецепти народних засобів

Відгуки та результати лікування

Надія, 38 роківУ мене вже 10 років оніхомікоз. Різні методи перепробувала, включаючи народну медицину. Поліпшень немає, але зате і погіршень (розповсюдження на інші нігті) не спостерігаю. Щодня на ніч обробляю пластини розчином «Клотримазолу». Раніше спилювала нігті, з недавніх пір тільки підстригаю. Коли наберуся сміливості – піду на хірургічне видалення, інакше впоратися з цим захворюванням не виходить.
Олексій, 35 роківПідхопив грибок в спортзалі близько року тому. Одразу не помітив цього, потім побачив, що ніготь став жовтіти. Прийшов до лікаря, той сказав мазати «Ламизилом» і паралельно пити «Флуконазол» раз в тиждень. Відразу намагався однієї маззю вилікувати хворобу – прогресу не було. 2 місяці тому почав пити таблетки і бачу білу смужку біля основи нігтьової пластини, значить, почав рости здоровий ніготь.
Катерина, 29 роківМучилася кілька років з грибком, поки не сходила до лікаря. Він порадив кожен день спилювати пластину і наносити розчин «Микозан». Витратила на лікування майже півроку, але зараз ніготь повністю оновився і виглядає здоровим. Планую повторно піти в лікарню, щоб лікар підтвердив одужання. Поки продовжую використовувати розчин для закріплення ефекту.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!