Кольоровий лишай у людини

З появою на шкірі інфекції грибкової природи якість життя людини знижується, доставляючи фізичний і естетичний дискомфорт. Пошкодження поверхневого шару шкіри грибком відноситься до дерматомикозам. Однією з таких інфекцій є різнобарвний лишай у людини. Що ви знаєте про цю недугу? Інструкції нижче допоможуть зрозуміти про причини і методи лікування шкірного захворювання.

Що таке кольоровий лишай у людини

Висівкоподібний різнобарвний лишай являє собою захворювання, що вражає верхній роговий шар шкіри, нігті і кутикулу волосяну. Для життя людини хвороба не становить загрози, вона лише погіршує якість життя, доставляючи деякі незручності. Кольоровий лишай при вагітності для матері і дитини теж не несе небезпеки. Інфекція характеризується відсутністю серйозних запалень, при цьому має кілька синонімів, таких як сонячний грибок або пляжна хвороба.

Симптоми

Квітучий лишай проявляє себе наступними ознаками:

  1. У місцях розташування сальних залоз з'являються плями на шкірі, схожі на лишай. Конкретні ділянки освіти запалень: груди, живіт, спина, голова, пахви. На шкірі стоп і долонь плями не проявляються.
  2. З плином часу жовті плями на шкірі стають коричневими, а чіткі межі повільно розвиваються, що призводить до утворення великих вогнищ ураження.
  3. Якщо злегка поскоблить уражену шкіру, то з його поверхні відокремлюються лусочки.
  4. На пошкодженій шкірі відчувається свербіж.
  5. Виразність плям підвищено в літній час внаслідок впливу ультрафіолету на шкіру, який підвищує пігментацію в неуражених місцях, а самі осередки залишаються блідими на тлі решти поверхні. Цьому сприяє грибок, який виробляє азелаїнову кислоту, яка блокує синтез пігменту меланоцитами.

Причини появи

В організмі людини присутня грибок malassezia furtur. До настання сприятливих для її розвитку умов збудник не проявляє себе жодними ознаками, тому шкоди не завдає. Хвороба отримує поштовх для розвитку внаслідок підвищеної пітливості і специфічного складу поту, порушення природного процесу злущування шкіри або індивідуальної схильності організму.

Виникає кольоровий лишай у чоловіків і жінок переважно в молодому віці. Рідше зустрічається у дітей, але навіть у таких випадках хвороба є супроводом більш важких патологій, таких як діабет, туберкульоз, вегетоневроз. Різнобарвний лишай заразний чи ні? Зазначається, що «підчепити» хворобу можна при використанні предметів гігієни хворого.

Як виглядає

Кольоровий лишай виглядає як різнокольорові плями, що мають чітко визначені межі. Це добре видно на фото. {Схема 1=1} Вогнища ураження з несиметричною формою з'являються навіть в пахвових западинах. З пошкоджених поверхонь відшаровуються невеликі лусочки. У міру перебігу хвороби плями зливаються один з одним, збільшуючи вогнища ураження лишаєм.

Чим лікувати кольоровий лишай в домашніх умовах

Перш, ніж починати лікування лишаю у людини, потрібно мати точний діагноз, який в змозі встановити тільки фахівець-дерматолог. Після визначення, чи є у хворого кольоровий лишай або ні, лікар призначає лікарські засоби у вигляді мазей, таблеток і шампунів. Крім того, вилікувати недугу допомагають і методи народної медицини. Нижче ви можете знайти популярні препарати, що використовуються в терапії проти різнобарвного лишаю.

Народними засобами

Як вилікувати різнобарвний лишай? Спробуйте такі рецепти народних засобів:

  1. Настоянка календули. Для цього візьміть квітки рослини і спирт або горілку в пропорції 1:5. Наполягайте в темному місці близько тижня. Протирайте настоянкою пошкоджену шкіру до 3 разів за день.
  2. Сік із цибулі або лопуха. Візьміть 2 головки ріпчастої цибулі. Подрібніть їх, процідіть сік через марлю і натирайте їм шкіру тричі на добу. Проводьте процедури курсом 2 тижні. Замість цибулі можете використовувати листя лопуха.

Препаратами

Лікарські засоби, що призначаються хворим кольоровим лишаєм, представлені в декількох формах:

  1. Місцеві препарати зовнішнього застосування: крем, мазь, спрей, розчин, наприклад, «Микоспор», «Бифосин», «Клотримазол», саліцилові лосьйони, гелі та шампуні.
  2. Комплексні протигрибкові препарати у вигляді таблеток: «Кетоконазол», «Ітраконазол», «Флуконазол», «Дифлюкан».

Таблетками

Як вивести кольоровий лишай? Щоб швидко і назавжди позбутися від проблеми, застосовуються такі ліки у формі таблеток:

  1. «Кетоконазол». Показаннями є різновиди мікозу. Приймати щодня по 1-2 таблетки. Рекомендують запивати кислими напоями. Ціна від 100 р.
  2. «Дифлюкан». Показаннями до застосування є мікози шкіри і волосся. Приймати потрібно по 50 мг на день за півгодини до прийому їжі протягом 2 тижнів. Ціна від 200 р.

Маззю

Для зовнішнього лікування використовуйте мазі і крему:

  1. «Микоспор». Наносити протигрибковий засіб на пошкоджену шкіру тонким шаром перед сном. Ціна від 350 р.
  2. «Клотримазол». Протигрибковий крем потрібно наносити на очищену і підсушену шкіру до 3 разів на день. Шар повинен бути не дуже товстим, розмазувати рекомендують масажними рухами.

Шампунями

При ураженні волосистої частини голови використовуйте ефективні шампуні:

  1. «Нізорал». Протягом 5 днів потрібно наносити шампунь на мокру голову, змивати після 3-5 хвилин витримки кошти на голові. Ціна від 600 р.
  2. «Себозол». Курс лікування становить 14 днів. Необхідно втирати експозицію в пошкоджені ділянки під час прийняття душу. Через 5-7 хвилин можна змивати засіб. Ціна від 400 р.

Відео про схеми лікування різнобарвного висівкоподібного лишаю у людини

Захворювання шкіри не настільки небезпечні для людини, але дискомфорт, який вони приносять, ніяк не покращує якість життя. З цієї причини лікарями можуть бути запропоновані цілі комплекси лікарських препаратів у вигляді таблеток, шампунів, кремів або мазей. Щоб детальніше дізнатися про схеми лікування різнобарвного лишаю у людини, подивіться корисний відеоролик нижче. Читайте і про інших ефективних засобах, якими лікують лишай у людини.

Лікування висівкоподібного лишаю

Відгуки про лікування

Наталія, 25 роківУ мене спадкова схильність до різнобарвного позбавляю. Вже не знала, як з ним боротися – вся голова була вкрита лусочками. Аптекар порадив шампунь «Нізорал». Стала користуватися тільки їм допомагає. Рекомендую.
Тетяна, 30 роківЗ-за мазей у мене на шкірі з'являється роздратування, тому довелося вдатися до пігулок. Лікар сказав, що найефективніші – «Кетоконазол». Після тижня застосування симптоми зменшилися, пройшов свербіж. Можу порекомендувати до використання.
Олександр, 35 роківЩе з підліткового віку страждають хронічним кольоровим лишаєм. Переважно до зими він починає загострюватися. Для себе я вже визначив декілька ефективних засобів: таблетки «Дифлюкан» і крем «Клотримазол». Перший застосовую у крайньому випадку – полегшення відбувається за один день. Раджу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!