Рубець келоидного типу

Велика частина людей в дитинстві або зрілому віці отримували порізи, опіки, укуси тварин, серйозні травми. Трапляється, що на місці таких травм з'являються помітні, виразні шрами. До різновидів таких вад належать рубці келоидного типу. Що являє собою келоид, які причини призводять до його появи, чи потребує людина з таким шрамом в лікуванні? Зібрана інформація дасть поняття про рубці і способи боротьби з ним.

Що таке келоїдний рубець

Рубець келоидного типу вважається результатом неправильно зрощених країв рани. Коли ушкоджена ділянка шкіри потрапляє інфекція або розростається сполучна тканина, на цьому місці з'являються добре видимі шрами різної форми. Найкращими умовами для виникнення келоидного шраму є зрощення країв шкірних ушкоджень або неакуратно зроблений післяопераційний шов.

Відмінність між рубцем-келоидом і гипертрофическим шрамом полягає в тому, що перший набагато щільніше і не виступає над шкірним покривом. На фото, яке є на сайті, добре видно, що келоид має здатність ущільнюватися, збільшуючись в розмірах з плином часу. Найчастіше келоїдний рубець утворюється на шиї, грудях, плечах. Рідше такий шрам зустрічається на вушних мочках та інших частинах тіла.

Причини утворення

Багато років спостережень за появою і розвитком келоїдних тканин, все одно поки не дозволяють з'ясувати фахівцям точне походження шрамів. Джерел «народження» рубцевої тканини такого роду дуже багато. Розглянемо основні фактори утворення келоидов:

  • хірургічні операції (кесарів розтин, видалення апендициту, видалення родимок);
  • нерідко з'являються рубці від опіків;
  • винуватцем походження келоидного шраму називають БЦЖ-вакцинації;
  • пірсинг;
  • інфекції;
  • укуси тварин і комах;
  • нагноєння шкірних ушкоджень;
  • сильний натяг шкірного покриву навколо рани.

Схильність до келоидным рубців

За словами професійних медиків, схильність до появи келоидного рубцювання фіксується у пацієнтів від 10 до 40 років. Діти молодшого віку, як і літні люди, майже ніколи не потерпають від схожих проблем, тому їх шкіра не страждає від появи рубців келоидного типу. У зрілому віці шкіра максимально схильна до відновлення, у дитини шкірний покрив також швидко регенерується, а люди поважних років часто скаржаться на утворення атрофічних рубців.

Цікава медична особливість: розташування посттравматичного рубця-келоїду може залежати від раси людини. Наприклад, у людей з темною шкірою такого типу шрами в основному утворюються на нижніх кінцівках і черевної частини, а у білошкірих пацієнтів з'являються рубці на грудях, обличчі та руках. Така інформація свідчить про можливої генетичної схильності.

Методи лікування

Формування келоїду є поширеною проблемою, тому багато хто цікавиться, як прибрати шрами, який метод найбільш надійний для цього? Справа в тому, що келоїдний рубець розвивається довго, протягом багатьох місяців. Ті, у кого на шкірі утворився келоид, скаржаться на свербіж, напруження шкіри, навіть на хворобливі відчуття в області знаходження шраму. Якщо є схожі симптоми, то необхідно лікування келоїдних рубців.

Звільнення шкірного покриву від рубця-келоїду потрібно робити вчасно, інакше він буде збільшуватися в розмірах, заподіювати дискомфорт. На сьогоднішній день терапевтичні заходи включають в себе чимало методик:

  • хірургічне втручання (крайній випадок);
  • медикаментозне лікування (ін'єкції кортикостероїдів, гіалуронової кислоти, застосування спеціальних гелів, мазей);
  • народна медицина.

Народними засобами

Рубці після опіків, операцій або укусів іноді прибирають за допомогою народних способів:

  • оливкова олія з прополісом або медом плюс масло обліпихи застосовується для значного поліпшення мікроциркуляції;
  • в якості компресів, примочок використовують фенхель, герані, ромашки, алое, звіробій, м'яту (настойки, настої, відвари);
  • в лікувальних і профілактичних цілях застосовується камфорне масло, в якому змочують шматок тканини, прикладаючи на рубець у вигляді компресу;
  • для розгладження невеликих келоидов потрібно використовувати горець, звіробій, ромашку, кропиву і алое в рівних дозах (дві ст. л. збору заливають окропом, настоюють кілька годин, роблять примочки льняною серветкою);
  • розсмоктування зарубцевавшейся шкіри відбувається за 2-3 місяці, якщо наносити на шрам кашку, приготовлену з динних насіння, яєчної шкаралупи і соняшникової олії.

Мазь або гель

Загоєння рубців мазями, гелями, кремами займає багато часу, але зате проходить безболісно, в домашніх комфортних умовах. Лікування келоїдних шрамів на шкірі бажано починати тільки після консультації з лікарем-дерматологом або хірургом, адже це допоможе уникнути неприємних наслідків і ускладнень. Доктор уважно обстежує рубці, призначить ефективне засіб для їх зникнення.

Гелі - і кремоподібні медпрепарати впливають на ділянку шкіри з рубцями так, що келоид починає зменшуватися, міняти висоту, висвітлюватися, розм'якшуватися і в результаті рубець просто розгладжується. Якщо застосовувати таку терапію на свіжих шрами (рана має зажити повністю), то є шанс уникнути розростання, почервоніння келоидного освіти, воно буде виглядати не зухвало.

Лідируючі позиції серед медикаментів, які борються з келоидными шрамами:

  • Гель від рубців «Контрактубекс» допомагає значно загальмувати формування келоїду, стимулює виробництво колагену і має протизапальну дію. Добре діє на зникнення маленьких келоїдних шрамів (для більш дієвого результату використовується в комплексі з ультразвуком).
  • Крем «Келофибраза» робить рубцеві утворення м'якими, підтримуючи шкірний водний баланс в нормі. Відрізняється протизапальний ефект, впливає на рубці келоидного типу глибоко.
  • Препарат «Зерадерм Ультра» застосовують, щоб зменшити шрами після хірургічного втручання. При змазуванні рубців створюється водонепроникна плівка, що захищає шкіру від дії УФ-променів. Гель відносять до найкращих засобів для усунення особових келоидов (не перешкоджає нанесення косметики на шкіру).
  • Загоєння келоїдних шрамів кремом «Scarguard» не менш популярне. Він здавлює рубцеві тканини за допомогою прозорої плівки, розгладжуючи їх.
  • «Дерматикс» позбавляє шкіру від келоидов різного типу, використовується для профілактики появи рубців.
  • «Димексид» застосовується в компреси і примочки, причому в парі з іншим засобом. Основне завдання цього препарату в тому, щоб сприяти глибокому проникненню ліки в тканини (більше 2 сантиметрів шкірного покриву виявляються під впливом лікування).

Як видалити шрами

Сучасна медицина може похвалитися різними способами боротьби з рубцями келоидного типу. Пошкоджені шрамами тканини усувають дерматологи, косметологи, хірурги. Ефективність лікування в будь-якому випадку залежить від своєчасного звернення за кваліфікованою допомогою. Для складних або застарілих рубців на шкірі є лазер або скальпель.

Лазером

Лазерне видалення рубців-келоидов полягає в наступному: з'єднуються маленькі капіляри, які підживлюють шрам. Для боротьби з келоидами застосовують аргоновий і вуглецевий лазери, методику лазерної дермабразії. В окремих випадках прописується курс гормональної терапії. Таке поєднання необхідне для блокування рецидиву (появи нових рубців).

Лазерне видалення шрамів на обличчі, шиї, руках і інших ділянках тіла здійснюється під місцевим наркозом. У залежності від глибини, габаритів рубців, типу лазерного обладнання келоидное освіта видаляють за один або кілька підходів. Тривалість одного сеансу – від 30 хвилин до 1,5 годин (хірург усуває 40-80 відсотків пошкодження шкіри). Рубцева тканина віддаляється шарами, «шліфується». Вартість лазерної терапії залежить від розмірів рубця, середньої вважається сума в 2000 рублів.

Висічення (хірургічне)

Якщо консервативні методики лікування келоидов не мали успіху або шрам має великі габарити, у такій ситуації (вкрай рідко) здійснюється хірургічна операція. Втручання рекомендується проводити не раніше, ніж через два роки появи келоидного утворення на шкірі. Як позбутися рубців за допомогою висічення:

  • Пацієнту під місцевим наркозом роблять невеликий надріз скальпелем всередині келоїду.
  • Після цього накладають косметичні внутрішньошкірні шви, стягують краю освіти. Підсумок – шкірний покрив стає рівним.
  • Після зняття швів лікар прописує стероїди у вигляді уколів, накладають тугу пов'язку на область, звільнену від шраму, щоб уникнути повторної появи келоїду.
  • Середня ціна висічення келоидного освіти варіюється від 3 до 7 тисяч рублів.

Відео про келоїдний рубець

Келоїдні шрами не прикрашають ні чоловіків, ні жінок, але позбавлення від них розрізняється в залежності від місця і розмірів. Подивившись відео, ви дізнаєтеся, в чому різниця видалення такого рубця на тому чи іншому ділянці тіла, вийде приховати слід від операції. Непривабливі рубці заважають людям, створюють точку занепокоєння, тому їх необхідно видаляти.

Видалення на вусі

Видалення келоидного рубця мочки вуха фракційним СО2-лазером.

Шрам після операції

Келоїдні рубці після операцій на кишечник

Лазерна шліфовка

Як ПРИБРАТИ шрами і РУБЦІ без операції? Лазерна шліфовка

Відгуки про лікування келоїдних рубців

Марія, 28 років Келоїдний рубець з'явився після кесаревого розтину. Довго не могла позбутися від нього, ніякі народні методи (плюс консервативне лікування мазями) не допомогли, рубець все там же і такий же був. Келоид зник лише після хірургічної операції, на яку я зважилася недавно.
Анатолій, 48 років Кілька років тому отримав кілька сильних опіків, а в результаті на руках утворилися келоїдні шрами. Лікування лазером порадив лікар-дерматолог. Все пройшло успішно, без рецидивів, так і швидко. Рубці пропали, сліду від келоидов немає.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!