Червоний плоский лишай у людей

Одним з поширених шкірних інфекційних захворювань є лишай, який вражає один або кілька ділянок шкіри. Існують різні види цієї недуги. Червоний плоский лишай у людини являє собою хронічний запальний процес. Характеризується висипаннями на слизовій оболонці порожнини рота та на шкірі. На його частку припадає до 2,5% випадків позбавляючи серед дерматологічних захворювань і 10% – на випадки ураження ротової порожнини. Зовні він виглядає як дрібні блискучі, рожево-червоні вузлики багатокутної форми, в центрі яких є западина.

Причини виникнення захворювання

Основною причиною виникнення і розвитку захворювання вважаються порушення з боку організму самої людини. Мова йде про обмін речовин і регуляції імунних процесів, із-за збою яких виявляється неадекватна реакція клітин тканини на зовнішні подразники. Підвищується ризик виникнення червоного плоского лишаю як під дією специфічних факторів зовнішнього середовища, так і особливостей організму хворого.

Існують описані сімейні випадки захворювання, що говорить про деяку генетичну схильність, що передається від батьків до дитини. В основі лежить аутосомно-домінантний тип успадкування: патологічний ген, отриманий від батьків, не робить дітей носіями, але підвищує ризик появи червоного плоского лишаю. Концепція виникнення цього захворювання на нинішньому етапі передбачає поєднання декількох груп факторів:

  • ендогенні фактори: проблеми з імунітетом, неврологічні порушення;
  • генетична схильність;
  • екзогенні фактори: віруси, токсико-алергічні стани.

У випадку неврологічних порушень висипання відбуваються під дією сильних емоційних переживань, нервово-рефлекторної терапії, навіювання під гіпнозом. Це говорить про значущість даних умов при розвитку захворювання. Якщо ж у хворого виник червоний плоский лишай в порожнині рота, на перший план виходять алергічні чинники, проблеми з обміном речовин.

Ураження слизової оболонки рота позбавляємо не рідко супроводжується захворюваннями кишечника і шлунка: у таких хворих виявляються супутні коліти та гастрити. Патологія підшлункової залози або печінки теж провокують розвиток хвороби. Лікарі відзначають, що передувати виникненню лишай у людини в порожнині рота можуть механічні пошкодження слизової оболонки. Патології з боку зубів також грають не останню роль.

Сучасні хімічні сполуки, що використовуються в промисловості або побуті, надають дію на розвиток захворювання. Відбувається це через найпростіших алергічних механізмів, які провокують появу вогнищ ураження. Почастішали випадки, коли в якості алергенів стали виступати антибіотики та інші лікарські речовини. Це дає підставу говорити про появу червоного плоского лишаю як алергічної реакції на хімічні сполуки.

Форми червоного лишаю і їх симптоми

При поєднанні із супутніми захворюваннями дана патологія може мати атиповий характер. При цьому, на відміну від типового червоного плоского лишаю можливо відсутність явних проявів. В такому випадку постановка діагнозу може бути утруднена. Медики на даний момент виділяють такі основні форми хвороби:

  • Бородавчаста. Проявляється у вигляді бородавчастих розростань на шкірі. Бляшки мають буро-коричневий або фіолетовий колір, їх поверхня покрита дрібними бородавками з потовщеним роговим шаром шкіри. Поряд з ними можуть бути присутні типові дрібні вузлики червоного лишаю.
  • Пухирчаста. Рідкісний варіант прояву даного виду. Вогнища ураження виглядають як маленькі пухирці, наповнені безбарвною рідиною (зрідка з кров'ю). З'являються вони як на тлі бляшок або вузликів, так і без попередніх проявів.
  • Загострена. Поряд з типовими вогнищами ураження спостерігаються висипання, які мають вигляд конуса, а на верхівці знаходиться невеликий шип. Такий варіант зустрічається при ураженні цибулин волосся.
  • Кільцеподібна. Коли розмір вогнищ швидко збільшується, а центральна частина вже починає гоїтися, виходить візуально наче кільце. Після загоєння в центрі залишається відрізняється за кольором ділянку шкіри. Така форма червоного плоского лишаю може зовні нагадувати не тільки кільця, але й гірлянди, півкільця, дуги. Частіше цей вид проявляється у чоловіків в паховій області. Зовні його плутають з сифілітичними висипаннями, що тягне неправильну постановку діагнозу і терапію.
  • Ерозивно-виразкова. Вражає слизові оболонки і складніше за все піддається лікуванню. Виникає на губах, в ротовій порожнині і може перетворитися у виразки. Вогнища ураження покриті нальотом або плівкою. Якщо їх зняти, то виникає кровотеча. Виразки нечисленні, невеликого розміру, не викликають у хворого суб'єктивних відчуттів. Під час терапії вогнища безслідно зникають, але після припинення лікування хвороба може знову розвинутися на тому ж місці.
  • Атрофічна. На першій стадії не відрізняється від типової форми, але при заживання на місці бляшок залишається ороговіла шкіра. Частіше розвивається у місцях згину кінцівок. На волосяних ділянках тіла така форма викликає точкове облисіння.
  • Склерозуючий. При зростанні бляшок або папул відбуваються склеротичні зміни. У цій формі червоний плоский лишай може викликати атрофическое облисіння на ділянках з волосяним покривом. Зустрічається вкрай рідко.

Діагностика захворювання

При типовому перебігу захворювання у лікаря-дерматолога не виникне проблем з постановкою діагнозу. Зовнішні прояви червоного позбавляючи можна сплутати тільки з сифілітичними висипаннями, але при проведенні аналізів і детальному огляді, складнощів з визначенням причини виникнення вогнищ не буде. В якості основних ознак при постановці діагнозу лікарі враховують наступні прояви:

  • забарвлення вогнищ ураження;
  • неправильне їх обрис;
  • у центрі бляшок і вузликів невелике поглиблення;
  • симптом Уикхема (поверхня папул має дрібну сітчатість);
  • на ураженій шкірі немає крововиливів.

Цих ознак вистачить, щоб відрізнити червоний плоский лишай від псоріазу або сифілісу навіть без проведення аналізів. Ускладнюється цей процес, якщо висипання знаходяться на слизовій оболонці, в цьому випадку лишай можна сплутати з червоною вовчанкою, лейкоплакией або сифілісом. Постановка діагнозу проводиться методом виключення цих хвороб при лабораторному дослідженні аналізів. Сам червоний лишай не дає специфічних змін в сечі або крові. Допомогти лікарю може докладний опитування хворого, який виявить фактори, що сприяють розвитку патології.

Локалізація вогнищ ураження

Захворювання має характерні області локалізації вогнищ ураження. Лишай з'являється у людини в порожнині рота, на ліктьових згинах, на статевих органах (на голівці члена чи статевих губах), під пахвами, на попереку, стегнах, животі, стегнах, нігтях. Висипання супроводжуються в більшості випадків сверблячкою. Якщо хвороба прогресує, то нові бляшки проявляються на будь-яких подряпинах, ударах, тріщинах та інших ураженнях шкірного покриву.

Як лікувати червоний плоский лишай

Такий тип захворювання відноситься до хронічних, але доброякісним (деколи безсимптомним), які іноді не вимагають системного лікування. У разі атипового його прояви та хронізації захворювання, успішне лікування залежить від комплексного підходу. Червоний плоский лишай вимагає індивідуального призначення курсу терапії з використанням сучасних методів і засобів. Від того, які чинники спровокували розвиток вогнищ ураження залежить, чим лікувати хворобу.

Симптоматичне лікування

З-за того, що сама сутність червоного плоского лишаю неясна до кінця, частіше за все зводиться до симптоматичному лікуванню. Воно покликане усунути окремі прояви захворювання і допомогти впоратися з сверблячкою. Наприклад, при ураженні порожнини рота призначають антисептики ротової порожнини, кортикостероїди («Беклометазон», «Триамцинолон», «Бетаметазон», «Преднизол») і «Азатіоприн». Після призначення курсу можна проводити лікування в домашніх умовах.

Комплексна терапія

Щоб хворобу вилікувати повністю, крім симптоматичного лікування необхідно з'ясувати і усунути причини, фактори, які вплинули на її появу, регулярно проводити процедури по зміцненню імунітету, поліпшенню психологічного стану. Все це частини комплексної терапії, яка покликана не тільки позбавити вас від прояви червоного лишаю, але і допомогти уникнути його повторного виникнення. Призначається таке лікування індивідуально лікарем після докладного опитування та огляду хворого.

Ефективні народні засоби

  1. Дьоготь. Взяти 2 яйця, березового дьогтю 150 г свіжих домашніх вершків 100 р, перемішати і втирати в уражені місця до зникнення зовнішніх проявів. Попередньо вогнища запалення протерти перекисом водню.
  2. Оцет. На уражені місця 5-6 разів на день робити компрес з нерозбавленого яблучного оцту на 10 хвилин. Використовувати поки лишай не пройде.
  3. Календула. Взяти 10 г суцвіть календули і подрібнити їх, розтерти в 50 г вазеліну. Змащувати маззю уражені місця шкіри кілька разів на день до зникнення лишаю.

Профілактика захворювання

З-за відсутності явної і однозначної причини розвитку червоного плоского лишаю не існує жодної дієвої методики профілактики даного захворювання. Медики рекомендують підходити до цього питання комплексно, захистити себе від сильних емоційних переживань, шкідливих хімічних речовин, зміцнювати імунітет. У випадках з ураженням порожнини рота необхідно своєчасно усувати всі проблеми з зубами і яснами.

Дізнайтеся, що таке рожевий лишай - лікування і наслідки захворювання.

Відео

Червоний лишай є досить поширеним інфекційним захворюванням серед людей будь-якого віку, супроводжується висипаннями на шкірі і постійним сверблячкою. Деякі люди соромляться звертатися до лікаря і чекають, що проблема пройде сама, а це в корені не вірно. При виникненні вогнищ ураження необхідно відразу ж звернутися до лікаря-дерматолога. Подивіться відео нижче, щоб дізнатися заразний він, які ознаки захворювання. Дізнайтеся якими ще лікують засобами лишай у людини.

Симптоми і ознаки червоного плоского лишаю

Як виглядає червоний плоский лишай у людей – фото

Існують різні види лишаю, які відрізняються за кольором, формою, області ураження на шкірі або слизовій оболонці. Супроводжується захворювання зміною пігментації ділянок шкірного покриву, лущенням і свербежем. Все це відноситься до опоясывающему, рожевого, червоного, кольоровому, стригущему увазі даного захворювання. Нижче наведені фотографії червоного плоского лишаю.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!