Хвороба вітіліго

У медицини зараз є багато інструментів для лікування різних захворювань. Однак про таку рідкісної патології, як хвороба вітіліго, науці відомо зовсім небагато. Щоб зрозуміти, що це за явище, треба розібратися в особливостях прояву захворювання та причини його виникнення. Візуально вітіліго виглядає як порушення пігментації, яке характеризується формуванням на шкірі знебарвленого плям. Це властивість хвороби називають депігментацією – зникненням пігменту меланіну з окремих ділянок шкіри. Давайте розберемося, що таке вітіліго і як його вилікувати?

Причини виникнення захворювання

Науці невідомі ні точні причини, ні механізм розвитку вітіліго. Існує припущення, що поява хвороби вітіліго можна пояснити наступними факторами:

  • впливом деяких хімічних речовин або ліків;
  • патологією вегетативної нервової системи;
  • хворобами ендокринних органів;
  • спадковою схильністю;
  • хронічними хворобами.

Деякі фахівці вважають, що розвитку вітіліго сприяють чинники, що провокують та інші аутоімунні захворювання шкіри: імунні порушення, що поєднуються з травмами, запальними і некротичними ураженнями шкірного покриву, інтоксикацією, інфекційним процесом. Виникнення хвороби вітіліго пов'язується і з паразитарними інфекціями, порушенням балансу мінералів, вітамінів, дефіцитом заліза, міді, селену і цинку.

Основні ознаки і симптоми

Головним проявом хвороби є білі плями на тілі. Вогнища хвороби здатні виникати в будь-якому віці, часто в дитячому і юнацькому, можуть утворюватися на всіх ділянках шкіри. Найбільшому ризику появи депігментованих областей схильні ті місця, де шкіра найбільше травмується – плями виникають на ногах, колінах, гронах рук, ліктях.

В осередках вітіліго порушується потовиділення, шкіра стає нездатною нормальним чином реагувати на холод і спеку. Волосся на побелевших ділянках тіла у багатьох хворих теж знебарвлюються. Окремі плями здатні зникати мимовільно навіть без лікування, але при прогресуванні хвороби вогнища депігментації можуть утворюватися на місцях недавно отриманих травм, тертя або тиску на шкіру.

Початкова стадія вітіліго виражена зовсім слабо. Вона характеризується незначними вогнищами депігментації – плямами невеликого розміру, що виглядають як помітний, але не особливо виділяється косметичний дефект, який легко замаскувати одягом. Поступово світлі плями на шкірі збільшуються і об'єднуються, утворюючи великі області молочно-білого кольору.

Будь-яких тривожних симптомів хвороба вітіліго не викликає, вона не заразна, але її складно вилікувати. Вітіліго сприймається хворими як серйозний естетичний дефект, тому хвороба здатна викликати сильний психологічний дискомфорт. Після засмаги безбарвні ділянки стають дуже помітними, уражені ділянки шкіри дуже чутливі до ультрафіолету і швидко «згорають».

Методи діагностики

Фахівці здійснюють діагностику вітіліго на підставі наявної клінічної картини, оглядаючи характерні вогнища депігментації – білі плями на руках, ногах, тулуб. При постановці діагнозу практично ніколи не виникає труднощів, складніше достовірно виявити причини хвороби вітіліго. Якщо лікар-дерматолог не упевнений у діагнозі і підозрює інші патології шкіри (лишай, псоріаз, нейродерміт), пацієнта направляють на додаткові обстеження.

Лікування вітиліго

Виникненню хвороби сприяють різноманітні чинники, тому її лікування вимагає комплексного підходу. Однак у лікарів-дерматологів поки немає чіткої схеми і надійних методів терапії вітіліго і усунення плям. Більшість терапевтичних заходів спрямовано на профілактику прогресування хвороби та зменшення депігментованих вогнищ на шкірі.

Дієтичне харчування

Хвороба вітіліго розвивається під впливом обмінних порушень, а тому важливою умовою для її успішного лікування та позбавлення від плям є спеціальна дієта. Хворому необхідно харчуватися, дотримуючись таких правил:

  • дотримуватися дробового режиму харчування;
  • починати кожен основний прийом їжі зі свіжих овочів або фруктів;
  • вживати продукти, багаті міддю, марганцем, селеном – яйця, м'ясо, морську рибу, морепродукти, сир, горіхи, плоди шипшини, пшеничні висівки, бобові, зернові культури;
  • утримуватися від надмірно гострих страв, алкоголю, продуктів з консервантами, напівфабрикатів;
  • не їсти смажене, а вживати їжу, запечену в духовці, приготовану на пару або варену.

Місцеве лікування

В якості місцевих препаратів для лікування хвороби вітіліго використовуються такі мазі, креми, гелі і лосьйони:

  • гормональні мазі, що уповільнюють розпад меланіну в клітинах шкіри;
  • медикаменти, що стимулюють вироблення меланіну;
  • ліки на основі інгібіторів кальциневрину;
  • косметичні препарати, маскуючі білі плями (косметика Covermark, Vitadye, засоби для автозагара або відбілювання неураженої шкіри).

Для гормонального лікування вітіліго застосовують сильнодіючі кортикостероїдні препарати, такі як «Флутиказон» і «Фликсотид». Їх використовують безперервно три місяці (одноразово протягом дня) або шість місяців з перервами: 15 днів засіб наноситься на плями вітіліго, потім 15-денну перерву, і так повторюється шість разів протягом півроку.

Для стимуляції синтезу меланоцитів (пігментних клітин шкіри) при хворобі призначають лосьйон від плям, вітіліго «Мелагенин». Розчин наносять на депігментовані ділянки шкіри раз на добу, використовуючи до отримання необхідного терапевтичного ефекту. При необхідності робляться нетривалі перерви в лікуванні. Кошти від вітіліго на основі інгібіторів кальциневрину («Элидел», «Протопик») застосовують двічі на день протягом півроку.

Системна терапія

Хвороба вітіліго вимагає індивідуального підходу при призначенні системних препаратів. В комплексному лікуванні захворювання можуть застосовуватися наступні групи медикаментів:

  1. Фотосенсибилизаторы. Вони підвищують чутливість до сонячного опромінення. Прикладом таких ліків є «Витилем». Його приймають безперервно протягом шести місяців, діти вживають від 6 до 12 років – по 1 таблетці 2 рази в день, дорослі – по 1 таблетці 3 або 4 рази.
  2. Кортикостероїди.0 Це препарати з гормональним дією, допомагають призупинити прогресування вітіліго. Наприклад, Бетаметазон або Дексаметазон. Ці препарати приймають по 5 мг на добу, доза ліків для дитини зменшується наполовину. Призначають засоби на термін від 6 місяців до 2 років.
  3. Імуномодулятори. Ці засоби стимулюють і підтримують імунну систему. При вітиліго переважно використання натуральних засобів лікування – фітопрепаратів. Приклад – «Ехінацея». Дорослі та діти від 12 років повинні приймати по 1 таблетці 3-4 рази на добу. Безперервний прийом ліки дозволено на період не довше 8 тижнів.
  4. Вітаміни, мінерали, харчові добавки. Хворим на вітиліго призначають аскорбінову і пантотенову кислоту, вітаміни B1 і B2, препарати заліза, 1% розчин сульфату міді. Щоб визначити, чим лікувати пацієнта і встановити точне дозування препаратів для лікування хвороби, можуть проводитися лабораторні аналізи крові.

Фізіопроцедури

Фізіотерапія вельми ефективна при лікуванні хвороби вітіліго. Найдієвішими видами фізіопроцедур вважаються:

  • УФБ-терапія – дозоване ультрафіолетове опромінення уражених ділянок шкіри за допомогою спеціальної лампи;
  • ПУВА-терапія – опромінення шкіри довгохвильовим ультрафіолетовим випромінюванням у поєднанні з фотосенсибілізуючими препаратами;
  • лазеротерапія – вплив на уражену вітіліго шкіру лазерним випромінюванням різної потужності;
  • електрофорез на осередки уражень 0,5% розчину міді.

Народні засоби

Перепробувавши різні методи лікування хвороби і так і не знайшовши, як позбутися білих плям на тілі, хворі часто використовують нетрадиційні засоби. Народна медицина включає багато домашніх рецептів, добре допомагають при вітиліго. Найдієвішими є наступні:

  • Настій звіробою. Залити 1 чайну ложку трави 0,2 л окропу і настояти півгодини. Отриманий розчин приймати після їди, 3 рази щодня. Курс лікування триває 3 тижні. Після нього рекомендується зробити тижневу перерву, а потім пройти повторний курс прийому засобу.
  • Мазь із звіробою. Ретельно подрібнену траву перемішати з оливковою олією у пропорції 1:10. Закип'ятити на водяній бані, поставити остуджуватися, потім процідити. Зберігати отриману мазь слід в темному місці. З неї роблять компреси, які потрібно накладати на вогнища вітіліго раз на день на 30 хвилин. Тривалість лікування становить 40 днів.
  • Настій арніки гірської. 40 г трави залити 0,4 л окропу, настоювати 20 хвилин. Приймати по 100 мл чотири рази на добу до їди.
  • Компреси з червоної глини і соку імбиру. Компоненти змішати в рівних частках. Отриману суміш розподілити на шматку марлі, потім прикласти до уражених вітіліго зонам. Тримати компрес на шкірі, поки засіб повністю не висохне. Обмежень по часу лікування немає.

Хірургічне втручання

Існує кілька перевірених часом і інноваційних методів хірургічного лікування вітіліго, проте всі вони мають протипоказання і не гарантують стовідсоткове усунення хвороби. Для проведення операцій на шкірі потрібне сучасне високотехнологічне обладнання, тому найдієвіші з них припускають лікування в Москві або в зарубіжних клініках. Оперативне втручання при вітіліго може бути наступним:

  • Пересадка шкіри. Операція проводиться при відсутності прогресування хвороби. Вогнища ураження видаляються, а на їх місце імплантується здорова шкіра, яка береться з інших ділянок.
  • Трансплантація меланоцитів. Вирощені з пігментних клітин пацієнта меланоцити поміщають на спеціальний носій, який потім накладають на депігментовані ділянки шкіри.
  • Аутологические минитрансплантаты. У вогнища вітіліго підсаджують шкірні микротрансплантаты. Цей метод більш складний, ніж пересадка цілих клаптів шкіри, але при цьому відрізняється меншими ризиками і побічними ефектами.

Як лікувати вітіліго у дітей

Для лікування хвороби у дитини користуються майже всіма методами, які призначають дорослим. Виняток становить системна терапія гормональними препаратами. Її застосовують тільки при наявності суворих показань, на мінімальний час і в самих невисоких терапевтичних дозах. Дітям до 12 років протипоказані сеанси УФ-опромінення шкіри і ПУВА-терапія.

На думку відомого педіатра Євгена Комаровського, при лікуванні цієї хвороби важливо дбати про психологічний стан дитини. Якщо однолітки дражнять його, а невиховані люди постійно розглядають плями на шкірі, потрібно постаратися знайти дитині спілкування з іншими людьми, страждаючими вітіліго – це допоможе йому подолати емоційні проблеми.

Профілактика хвороби

Після успішного одужання від вітіліго важливо дотримуватися заходів профілактики, які не дадуть хвороби повернутися:

  • ретельно оберігати шкіру від травм, опіків, порізів, укусів комах;
  • уникати носіння тісного одягу, незручного взуття, прикрас, здатних натирати шию або пальці;
  • утримуватися від тривалого перебування на холоді або під сонцем, не засмагати, не відвідувати солярій;
  • правильно харчуватися, стежити за балансом вітамінів і цінних елементів;
  • уникати контактів з хімічними сполуками;
  • регулярно проходити медичні огляди.

Відео: як позбутися білих плям на шкірі

З відео нижче ви дізнаєтеся безліч цінної інформації про вітіліго: як вилікувати хворобу ефективними препаратами, добавками і вітамінами, які інноваційні методи терапії можуть використовуватися при важких стадіях патології, допоможуть позбутися від хвороби відомі народні засоби. Подивившись відеоролик, ви ознайомитеся з тим, скільки часу може знадобитися лікування, яких результатів вона допоможе домогтися. Сюжет допоможе вам зрозуміти, як перемогти вітіліго, назавжди позбувшись від негарних блідих плям на шкірі, і нарешті повернутися до повноцінного життя.

Вітіліго. Як позбутися від білих плям на шкірі

Фото до і після лікування шкірного захворювання

Зрозуміти, наскільки може поліпшитися стан шкіри в результаті лікування вітіліго, ви зможете, переглянувши фотографії людей до і після лікування хвороби. Розміщені нижче знімки областей шкіри, уражених вітіліго, дадуть вам можливість приблизно оцінити ефективність терапії і допоможуть визначитися зі стратегією боротьби з цим маловивченим захворюванням.

Відгуки

Марія, 27 років Вперше у мене з'явилися такі плями на спині, а потім – на ступнях і долонях, ще коли була зовсім дитиною. Мені кололи внутрішньом'язово вітаміни В, давали препарати заліза. Хвороба зупинилася, а вдруге стала трохи прогресувати приблизно через півроку після вагітності, але обійшлося. Зараз плями на шкірі стали рости, поки прописали вітаміни з селеном і сульфат міді на 2 місяці лікування. Подивлюся, чи поліпшення.
Олена, 19 років, Коли на шкірі з'явилися білі плями, мама відразу повела мене до лікарів. Лікували уколами, таблетками, потім фототерапією. Через кілька місяців сказали, що прогресу вітіліго немає, і все нормально. Для профілактики ще давали курсами якісь мінерали і вітаміни. З тих пір нічого не з'являлося. Мені сказали, може і не буде цих плям на шкірі більше ніколи, тому що вчасно вилікували хвороба.
Євгенія, 23 роки У мене вітіліго з'явилося після курсу уколів антибіотиків. Дерматолог нічого не призначив, сказав, що лікування немає. Довелося шукати нормального лікаря, проходила купу обстежень і аналізів, нарешті призначили лікування – вітаміни, препарати міді і компреси на плями Аммифурином. Поки прогресу хвороби немає, але плями на шкірі залишилися, і нічим їх звести не можу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!