Фасціольоз - що це таке

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я значна частина населення хоча б раз у житті заражається одним з 400 видів гельмінтів. Паразитичні черв'яки, потрапляючи в організм людини, викликають небезпечні захворювання, гельмінтози, до яких відноситься фасціольоз. Мішенню збудників цієї хвороби є орган, що виконує важливі функції в організмі – печінка. Від швидкості виявлення зараження паразитами залежить важкість перебігу гельмінтозу і ступінь необоротних уражень внутрішніх органів.

Що таке фасціольоз

Гельминтозное захворювання, особливістю якого є ураження паразитами печінки і жовчовивідних шляхів, – це фасціольоз. За групової приналежності хвороба відноситься до трематодозам – паразитичним поразок, що викликаються биогельминтозами (біологічний цикл розвитку паразита відбувається в організмах проміжних господарів – інших живих істот, окрім людини). Трематоди, є збудниками гельминтозного поразки, відносяться до класу плоских хробаків дигенетических сисун.

Представниками паразитів класу сосальщиков є печінкова двуустка (Fasciola hepatica, фасциола печінкова) і гігантська двуустка (Fasciola gigantica). Черв'яки з класу трематод мають просту будову тіла, але складний цикл розвитку. Трематоди можуть спричинити розвиток небезпечних захворювань, особливо в асоціації з онкогенних канцерогенезом, тому всі випадки зараження людини фасциолами відслідковуються і реєструються. Згідно зі статистичними даними трематодозы спорадично зустрічаються в Білорусії, Франції, Молдавії, на Кавказі, Кубі, в Мексиці, Чилі

Механізм поширення фасциолеза

Трематодозы – це паразити зі складним життєвим циклом, який включає партеногенетические (статеве розмноження без запліднення) та гермафродитні (самозапилення) напрямки. Первинним господарем для партеногенетических поколінь Fasciola hepatica завжди є м'якотілі тварини (молюски), часто це равлики, що відносяться до класу малі прудовікі.

Яйця мариты (гермафродитної особини фасціоли), потрапляючи у водойму з послідом тварин, перетворюються в мирацидии (війчасті личинки), які здатні плавати допомогою биття війок. Протягом декількох годин після потрапляння в воду, личинка має знайти проміжного носія для подальшого розвитку. Паразитарна інвазія молюсків відбувається через покриви тварини. Після проникнення в тіло господаря мирацидий скидає вії і перетворюється на спороцисту, яка відкладає яйця і виробляє редии (наступне покоління трематод).

Подальший розвиток і розмноження редий відбувається в печінці молюска, де через 30-70 днів з'являється нове покоління церкарии (хвостаті личинки). На цьому етапі печінковий паразит покидає організм свого первинного господаря через шкірні покриви, і спрямовується до берега, прикріплюючись там до рослин і відкидаючи хвіст. На цьому етапі личинка паразита оточується щільною оболонкою і переходить у стадію спокою адолескарию (або цисту).

Зараження тварин і людини личинками паразитів відбувається шляхом проковтуючи адолескарий, прикріплених до зелені або овочів. В організмі остаточного господаря з цисти виходять личинки маріт, які, проникаючи крізь стінки органів, впроваджуються в печінку. Через 1,5-2 місяці, проїдаючи клітини печінкової паренхіми, личинки поселяються в жовчних протоках і жовчному міхурі, де можуть жити від 10 місяців до 5 років, виробляючи потомство.

Перебіг хвороби у людини

Фасціольоз людини проходить 4 стадії розвитку, що характеризуються специфікою симптоматики і впливом на організм. На ранніх етапах захворювання відбувається міграція личинок по організму через кров або тканини. Пізні стадії характеризуються розвитком деструктивних змін і появою симптомів печінкових хвороб. Діагностика гельмінтозу до його переходу в хронічну форму допомагає запобігти незворотні зміни клітин печінки. Специфічні особливості розвитку трематодоза наведені в таблиці:

Форма

Інкубаційна стадія

Гостра стадія інвазивна

Латентна фаза

Хронічна форма

Ознаки

Протікає безсимптомно, відбувається впровадження личинок паразита в організм

Починається міграція паразитів, відбувається механічне пошкодження печінкових тканин, виникають алергічні реакції на виділені фасциолами продукти життєдіяльності

Після адаптації організму людини до нових умов співіснування з паразитом, гострі ознаки зникають, хвороба періодично може проявляти себе диспепсичними розладами, болючістю

Відбувається закупорка жовчних протоків, що перешкоджає нормальному відтоку жовчі, з'являються ознаки печінкових захворювань (холециститу, холангіту), утворюються численні камені в жовчному міхурі

Тривалість

Від декількох днів до 3 місяців

2-24 тижня

Від кількох місяців до кількох років

Від кількох місяців до кількох років

Прогноз щодо одужання при виявленні захворювання

Сприятливий

Сприятливий

Залежить від тривалості захворювання з моменту зараження паразитами

Сумнівний

Симптоми

Через 1-8 тижнів після инвазирования личинками паразита проявляються перші симптоми фасциолеза, які на ранній стадії хвороби характеризуються гострими проявами інтоксикації, а пізньої – необоротними змінами тканин. Гостра форма гельмінтозу має загальні ознаки типової алергії, тому важливо виявити додаткові симптоми, які свідчать про наявність паразитів. Характерною для гострої стадії трематодоза симптоматикою є:

  • пропасниця, що супроводжується високою температурою тіла;
  • алергічні прояви – кропив'янка, висип, свербіж, алергічний міокардит;
  • набряклість шкірних покривів, аж до набряку Квінке;
  • гіперемія;
  • нападоподібний головний біль;
  • постійне відчуття нудоти;
  • рясна і часта блювота;
  • анемія;
  • слабкість;
  • кашель, біль у грудній клітці;
  • гепатомегалія, спленомегалія (патологічне збільшення розмірів печінки та селезінки);
  • підвищення артеріального тиску періодичного характеру;
  • тахікардія.

При відсутності лікування хронічна форма захворювання розвивається протягом 1,5-2 місяців з моменту потрапляння фасціоли гепатики в організм. Для цієї стадії характерні ознаки патологій печінки, викликані порушенням функцій гепатобіліарної зони, приєднанням запальних процесів і розлади травної системи. Хронічна стадія зараження паразитами проявляється у таких симптомах:

  • печінкові коліки;
  • эпигастральные болю;
  • біль в області правого підребер'я, характерна для цирозу печінки;
  • жовтяничне забарвлення шкірних покривів;
  • втрата апетиту.

Вираженість симптоматики залежить від просторості уражених тканин, кількості інвазованих паразитів і стану імунної системи. Биогельминтозы групи трематодозів часто провокують злоякісне переродження клітин організму носія, але печінкові сосальщики не викликають паразитарно-онкологічні асоціації і не призводять до мутаційним змін клітин. Прогноз лікування залежить від стадії, на якій діагностований гельмінтоз. Рання діагностика захворювання у більшості випадків призводить до успішного повного виліковування.

Діагностика

Зважаючи на особливості трематод відкладати яйця тільки через 3 місяці після потрапляння в організм господаря, діагностика паразита на ранніх стадіях скрутна. При вживанні в їжу м'яса, зараженого гельмінтами тварин, яйця печінкового сосальщика можуть виявитися в кале людини, але при цьому вони не мають діагностичного значення, зважаючи на їх схильність до впливу шлункового соку. Лікар-паразитолог ставить діагноз на підставі епідеміологічних даних, клінічної картини паразитоза і лабораторних діагностичних досліджень.

Фасціольоз має схожі ознаки з іншими захворюваннями, тому виникає необхідність проведення диференційованої діагностики, під час якої відбувається послідовне виключення таких патологій, як алергічні стани, холецистит, зараження паразитами інших груп, гастродуоденіт, цироз та ін. На етапі появи перших симптомів має сенс провести ультразвукове дослідження жовчних проток та печінки, комп'ютерну томографію, дуоденальне зонування за допомогою яких можна виявити наявність фасціол.

Основними діагностичними методами при підозрі на фасціольоз є біохімічний, серологічний аналіз крові і копроовоскопия (аналіз калу). Під час біохімічного аналізу визначається рівень печінкових ферментів (збільшується при зараженні паразитами), число эозинофилоф і лейкоцитів (при паразитозе виявляється еозинофілія і лейкоцитоз) та швидкість осідання еритроцитів (прискорена ШОЕ). Під час серологічного аналізу вивчаються такі показники, як:

  • ІФА – імуноферментний аналіз;
  • РИФ – реакція імунофлуоресценції;
  • РИГА – реакція непрямої гемаглютинації;
  • РЗК – реакція зв'язування комплементу.

Лікування фасциолеза

Противогельминтная терапія може проводитися амбулаторно або стаціонарно. Під час загострення захворювання лікування фасциолеза здійснюється в лікарняних умовах, для чого необхідна госпіталізація пацієнта. При переході гельмінтозу в хронічну форму терапія здійснюється в домашніх умовах. На початковій стадії лікарська допомога зводиться до симптоматичної і патогенетичної терапії, яка передбачає прийом таких груп препаратів:

  • ферментативні (Мезим, Микразим, Креон);
  • гепатопротектори (Эссливер, Карсил, Урсосан);
  • жовчогінні препарати (Хотофил);
  • антигістаміни (Цетрин, Зордак, Тавегіл, Супрастин);
  • ентеросорбенти (Полісорб);
  • противоспазматические кошти (Бускопан, Но-шпа, Папаверин, Дротаверин);
  • пробіотики (Біфіформ, Линнекс).

Після зняття гострої симптоматики призначається противопаразитная терапія, спрямована на вигнання гельмінтів. Ефективними антигельмінтними засобами є Більтріцід і Хлоксил. Результатом прийому цих препаратів може стати ендогенна реакція на загибель паразитів, тому лікування повинно здійснюватися під лікарським контролем:

  • назва: Більтріцід;
  • опис: основна діюча речовина ліки пракзиквантел підвищує мембранну проникність клітин паразитів, що призводить до проникнення в них іонів кальцію, гальмування захоплення глюкози гельмінтами та їх загибелі;
  • побічні дії: часто викликає эпигастральные і головний біль, рідко – алергічні реакції;
  • режим дозування: добова доза становить 75 мг на 1 кг маси тіла пацієнта, приймати одноразово, таблетку ковтати, не розжовуючи, під час їди;
  • протипоказання: цистицеркоз очей, декомпенсована печінкова недостатність, не застосовується у педіатричній практиці для лікування дітей до 4 років.

Ефективне, але токсична засіб проти паразитів Хлоксил сприяє не тільки знищенню черв'яків, але і руйнування їх епітелію і паренхіми. Під час лікування цим препаратом слід контролювати самопочуття і при перших ознаках його погіршення звернутися до лікаря. Відмінною особливістю ліки є відсутність необхідності приймати проносні засоби під час терапії:

  • назва: Хлоксил;
  • опис: порошковий гексахлорпараксілол, надає переважна вуглеводний обмін дію, яка призводить до загибелі і руйнування гельмінтів;
  • побічні дії: печінкові, серцеві болі, аритмія, алергічні реакції, що вимагають прийому антигістамінних препаратів;
  • режим дозування: дорослим пацієнтам призначається доза 0,1-0,15 г на 1 кг маси тіла, приймати розчинений у молоці порошок слід на голодний шлунок у 3 прийоми з проміжком 20-30 хв, після чого рекомендується прийняти жовчогінні засоби та спазмолітики, лікування триває 2 дні;
  • протипоказання: захворювання печінки негельминтозного характеру, вагітність, лактаційний період.

При розвитку на тлі фасциолеза запальних процесів призначаються засоби антибактеріальної терапії групи макролідів або пеніцилінів. Якщо зараження паразитами призводить до скупчення гною в печінки, може знадобитися хірургічне втручання. Усунення абсцесів печінки відбувається шляхом дренування, при цьому може виникнути необхідність інфузійної дезінтоксикаційної терапії.

Профілактика

Для того щоб попередити фасціольоз слід дотримуватися стандартних профілактичних заходів проти паразитарних захворювань. Після перенесеного гельмінтозу з'являється короткочасна стійкість до паразитів класу дигенетических сисун, яка не гарантує неможливість повторного зараження через деякий час. Профілактичні заходи зводяться до наступних правил:

  • обов'язкове очищення або кип'ятіння води із стоячих водойм;
  • промивання під стічною водою овочів і зелені, уживаних у їжу (бажано обдати зелень окропом або піддати тепловій обробці);
  • періодичне проходження профілактичної діагностики на наявність паразитів;
  • уникнення доторкання прибережних рослин з порожниною рота;
  • дотримання особистої гігієни, часте миття рук із застосуванням дезінфікуючих засобів.

Відео

Фасціольоз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!