Білий наліт на губах у дітей і дорослих - причини виникнення, лікування препаратами та ополіскувачами

Дискомфорт ротової порожнини знайомий майже кожній людині. Одне з поширених неприємностей — поява білого нальоту на губах — плівка буває у дорослих і дітей вранці, після сну. Відчуття часом посилюється болячками, вражаючими внутрішню поверхню рота, сверблячкою. В самих банальних випадках губи покриваються нальотом через брак рідини в організмі, проте симптом іноді свідчить про інфекціях.

Що таке білий наліт на губах

Запалення слизових у дорослих і дітей нерідко супроводжується нальотом на щоках, мовою, верхній і нижній губі, небі. Неприємний симптом виявляє себе вранці після сну – шар слизу буває щільним, мати неприємний запах. Деколи додається жовтий наліт густої консистенції на слизовій щік, плівка заважає ковтати, а у важких випадках вона утруднює дихання. Іноді виникають виразки. Симптоматика вказує на наявність стоматологічних або системних хвороб.

Причини білого нальоту на губах у дорослих

Якщо людина щоранку або всякий раз після сну прокидається з відчуттям неприємної липкою слизу, необхідно знайти причину стану. Білий наліт у куточках губ у дорослих іноді свідчить про порушення обміну речовин, внутрішніх інфекціях, проблеми з зубами або респіраторної системою. Щоб остаточно встановити причину, доведеться відвідати лікаря. Джерелами проблеми можуть бути:

  1. Кандидоз — запалення, яке викликає грибок Кандида, супроводжується наявністю характерних творожистых виділень. З'являтися може не тільки в роті, у жінок — у піхві, у чоловіків — на голівці статевого члена. Додатковим ознакою кандидозу є сильний свербіж. Симптоми молочниці, як ще називають цю хворобу, можуть з'являтися на тлі лікування антибіотиками, через проблеми з імунітетом.
  2. Стоматит — інфекційне запалення слизової оболонки рота, частіше спостерігається у дітей, у дорослих виникає при загальній слабкості організму. У групі ризику особи, заражені ВІЛ, проходять хіміотерапію, хворі на цукровий діабет. Хворі стоматитом скаржаться спочатку на білі губи, пізніше з'являються хворобливі виразки, що кровоточать, у важких випадках спостерігається підвищення температури.
  3. Цукровий діабет сам по собі стає причиною симптоматики. При розвитку цієї хвороби хворий відчуває постійну спрагу, сухість, тому якщо у вас в куточках губ білий наліт, перевірте вміст цукру в крові. У здорової людини на голодний шлунок результат не повинен перевищувати 5,5 ммоль/л.
  4. Плівка, а потім почервоніння може свідчити про загострення герпетичної інфекції. Вірус ГВЧ-1 (герпесвірус людини першої, простої форми) знаходиться у багатьох в організмі в «сплячому» стані, активізується при зниженні захисних сил імунної системи.

Вранці

Якщо плівка з'являється виключно після сну, не турбуючи надалі протягом дня, причинами можуть бути респіраторні захворювання. При нормальному диханні носом слизова рота не пересихає. Симптоматика може вказувати на апное, тимчасові перебої з нормальним надходженням повітря, нестача рідини, підвищення рівня цукру в крові. Важливо пройти повне обстеження.

Білий наліт на губах у чоловіків

За статистикою кандидозам більш схильні жінки, однак ураження грибковими інфекціями виникає і у представників сильної статі. Симптоматика додатково може бути пов'язана з шкідливими звичками — курінням, вживанням алкоголю. Рекомендується виключити вживання тютюну, спиртних напоїв, жирної їжі. Можна полоскати Рот розчином соди, протягом дня пити негазовану воду — не менше двох літрів.

У дитини білий наліт на губах всередині

Незріла імунна система дітей, особливо немовлят, сприяє розвитку інфекцій при неправильному догляді. Матері часто виявляють, що язичок малюка покритий сухою плівкою. Це може свідчити про порушення дихання, стоматитах, іноді така реакція характерна для появи перших зубів. Основним джерелом кандидозу у немовлят служить грудне молоко – захворювання передається під час годувань. Якщо у жінки виявили грибкову інфекцію, рекомендується замінити натуральне харчування штучним.

Лікування

Методи терапії залежать від основного захворювання, тому важливо точно встановити причину появи неприємних відчуттів у роті. Правильна постановка діагнозу допомагає визначитися зі стратегією лікування. Полоскання спеціальними розчинами — содою, марганцівкою — універсальна методика, яку можна використовувати незалежно від причин. Пам'ятайте, що при грибкових хвороб, проти вірусу герпесу не можна вживати антибіотики, зате вони служать хорошим засобом від стоматиту.

Протигрибкове лікування

Кандидози добре піддаються медикаментозного втручання. Лікування ґрунтується на спеціалізованих полієнових (активних проти більшості грибів, деяких найпростіших) антибіотиках або антимікотичним засобах. Вибір конкретного препарату повинен враховувати загальний стан здоров'я пацієнта, історію хвороби, індивідуальні протипоказання, непереносимості. Популярні наступні ліки:

Препарат

Опис

Ністатин

Полієновий антибіотик широкого спектра дії, ефективний проти більшості видів Candida. Помірно токсичний. Рейтинг 7 з 10.

Флуконазол

Антимикозное засіб з високою ефективністю застосовується для профілактики, лікування будь-яких форм грибкових захворювань. Багато побічних ефектів, токсичний для печінки. Рейтинг 6 з 10.

Нізорал

Антигрибкове ліки, діє м'яко, специфічно проти будь-яких видів молочниці, усуває симптоми за кілька днів. Рейтинг 8 з 10.

Народні засоби

Нетрадиційна медицина зможе допомогти, якщо причина дискомфорту в роті несерйозна – сухе повітря, нестача рідини. Такі методи служать додатковим засобом на тлі лікарської терапії при хворобливих станах. Народні засоби допомагають знімати наліт, пом'якшують негативні прояви, надають м'яке, нетоксическое дію. Вони не можуть стати основою терапії, але послужать хорошим доповненням. Серед популярних методів такі:

  1. Полоскання шавлією — аптечний розчин, або самостійно заварити збір в пропорції чайна ложка на склянку води, охолодити. Застосовувати щоранку.
  2. Відвар деревію — дві ложки сухої трави на склянку окропу, варити на паровій бані півгодини. Змащувати губи, полоскати рот.
  3. Ромашка — готується аналогічно шалфею, застосовується для полоскання рота, горла, акуратного видалення нальоту.

Відео

Як лікувати молочницю рота - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!