Як швидко вилікувати грибок нігтів на ногах у домашніх умови медикаментозними і народними засобами

Грибкові захворювання стоп (мікоз) і нігтів на ногах (оніхомікоз) доставляють людині багато клопоту. Крім неприємного вигляду, патологія руйнівно впливає на імунну систему людини. Як швидко вилікувати грибок нігтів на ногах в домашніх умовах народними засобами, потрібно знати кожному, адже медичні терапевтичні методи не завжди дають позитивний ефект.

Що таке грибок нігтів

Оніхомікоз відноситься до заразних захворювань. Перший ознака грибка – незначне зміна кольору нігтьової пластини. Замість здорових нігтів блідо-рожевого відтінку у людини починають рости матові або жовті. Найчастіше грибок зачіпає великі пальці на ногах, але якщо його не вилікувати, то він швидко псує все нігтьові пластини. Оскільки хворий ніготь стає рихлим, то постійно ламається і кришиться. Падаючі частинки є джерелом зараження оніхомікозом оточуючих людей.

Як лікувати грибок нігтів на ногах

Як показує медична практика, щоб швидко вилікувати нігтьової грибок, необхідно підходити до проблеми комплексно. Для ефективного лікування потрібно застосовувати протигрибкові препарати, які прибирають збудника інфекційного захворювання. Оскільки розмножується грибок спорами, які зберігаються в паросткової зони нігтя тривалий час неактивними, то потрібно обов'язково домогтися їх знищення.

По мірі росту нігтя спори активізуються, викликаючи інфекційний процес, тому терапія протигрибковими медикаментами, як правило, тривала. До сучасних методів лікування оніхомікозу відносяться:

  • прийом антимікотичним препаратів системної дії;
  • обробка уражених нігтьових пластин і навколишніх тканин місцевими засобами (мазі, лаки, гелі);
  • прийом медикаментів, що поліпшують в периферичних тканинах кінцівок кровообіг;
  • курси фізіотерапії, спрямовані на поліпшення кровообігу в ногах;
  • народні засоби, що допомагають вилікувати інфекцію.

Протигрибкові препарати

Як швидко вилікувати грибок нігтів на ногах, потрібно знати, адже не завжди є можливість проконсультуватися з лікарем. Терапія включає в себе використання протигрибкових медикаментів всередину і препаратів, які наносяться безпосередньо на пошкоджений ніготь. Антимикотические мазі, гелі, лаки сприяють знищенню міцелію грибка в лусочках нігтьової платини, прибираючи ризики повторного інфікування та поширення оніхомікозу. Застосування системної та місцевої протигрибкової терапії вважається обов'язковим, інше лікування проводиться за бажанням.

Протигрибкові мазі

При перших симптомах захворювання боротися з грибком на нігтях ніг допомагають мазі. Головна мета використання місцевих препаратів – знищити цвілеві та дріжджові гриби, які знаходяться на поверхні нігтьової пластини. Виходячи з рекомендацій дерматологів, рейтинг мазей від оніхомікозу очолюють:

  1. Клотримазол. Ефективний препарат, який наноситься 2-3 рази/добу на уражену нігтьову зону і прилеглі ділянки стопи. Тривалість лікування залежить від ступеня занедбаності захворювання. До мінусів мазі відносять протипоказання застосування у все триместри вагітності.
  2. Кетоконазол. Недороге ліки, яке швидко вбиває грибок. Наносять мазь на уражені ділянки 1 раз/день. Курс терапії становить від 4 до 6 тижнів. Мінуси застосування – можливі побічні ефекти у вигляді свербежу, печіння, місцевих набряків.

Таблетки

Лікування нігтів на ногах медикаментами системної дії проводиться множинними протигрибковими препаратами. Купити їх в будь-якій аптеці не складе труднощів, а найбільш популярні серед них:

  1. Тербінафін. Таблетки допомагають швидко вилікувати інфекцію завдяки однойменному активної речовини. Тербінафін зупиняє розмноження грибкових клітин, що призводить їх до загибелі. Приймати препарат потрібно по 250 мг/день протягом 2-6 тижнів. Мінус застосування – великий список протипоказань.
  2. Флуконазол. Препарат допомагає вилікувати оніхомікоз за 1-2 тижні, оскільки характеризується вираженою протигрибковою активністю. Добова доза варіюється від 200 до 400 мг на добу, залежно від стадії ураження нігтя. Негативний ефект може проявитися у разі неправильного прийому препарату: біль у животі, пронос, метеоризм.

Лаки

Ефективна терапія грибкового ураження нігтьової платини проводиться спеціальними лаками. Перевагою даного протигрибкового засобу є висока ефективність, адже він, на відміну від густої мазі, швидше проникає всередину нігтьової пластини, знищуючи спори гриба. Єдиний мінус кошти – висока ціна. Серед найпопулярніших лаків від оніхомікозу значаться:

  1. Лоцеріл. Йде в комплекті з пилочками і тампонами. У його складі 5% активної речовини, тому ефективний тільки на початковій стадії грибка.
  2. Батрафен. Найпотужніший засіб серед представленої лінійки. Допомагає навіть при запущеній стадії грибка. Особливість препарату – чітке дотримання дозування: перший місяць наносити 1 разу на 2 доби, другий місяць – 2 рази/тиждень, третій – 1 раз/тиждень.

Креми

Протигрибкові кремоподібні засоби зовнішнього застосування від мазей відрізняються більш легкою консистенцією. Мінус антимікотичним кремів – порівняно невисока ефективність, незалежно від складу. Серед найпопулярніших:

  1. Нізорал. Застосовують 1-2 рази/добу протягом 4-6 тижнів. Для лікування оніхомікозу використовується в комплексній терапії.
  2. Фунготербин. Застосовують 1 раз/день в якості доповнення до системного лікування грибка нігтів на ногах.

Лікування грибка нігтів в домашніх умовах

Існує багато рецептів, які допомагають боротися з грибком на нігтях в домашніх умовах. Багато використовують господарське мило, щоб швидко вилікувати грибок, адже до його складу входять речовини, які надають протизапальний, протибактеріальну, пом'якшувальну дію. Щоб прибрати оніхомікоз, потрібно щодня обробляти уражені інфекцією нігті губкою, яку попередньо добре натерти господарським милом. Час дії – 15 хвилин. Для розм'якшення нігтьової платини цього часу вистачає. Після заражені нігті і шари шкіри максимально зрізують.

Ванночки

Ефективний засіб проти оніхомікозу – масло чайного дерева. Воно містить речовини, що забезпечують протизапальну і антисептичну дію. Найдійовіший спосіб лікування – теплі ванночки для ніг. Для цього в таз слід налити воду (45-50 градусів), додати 20 крапель олії чайного дерева, опустити туди ноги по щиколотки і розпарити протягом 15 хвилин. Потім витерти насухо і, використовуючи ножиці і пилку, видалити уражені долі нігтьової пластини. Треба робити лікувальні процедури щоденно до позбавлення від грибка.

Народні засоби від грибка нігтів на ногах

У старовину оніхомікоз називали ногтеедкой. Бабусиних рецептів до наших часів дійшла величезна кількість. Найбільш ефективне лікування грибка нігтів народними засобами:

  1. Настоянка чистотілу. Щоб її приготувати, необхідно свіже рослина вимити, висушити, залити спиртом або горілкою в пропорції 1:2. Настоянка готова до вживання через 2 тижні. Її використовують для ванн, компресів, обробляють взуття.
  2. Розчин прополісу. Продається в аптеках. Допомагає вилікувати навіть запущений грибок. Її слід наносити на ватний тампон, прикладати до ураженого нігтя на ніч, потім зверху одягати теплі шкарпетки. Компоненти настоянки сприяють кращому проникненню прополісу в ніготь, надаючи протизапальну дію.

Йод

Боротьба з оніхомікозом ефективно проводиться за допомогою настоянки йоду. Його дію проти збудників інфекції засноване на їх коагуляції білків, що призводить до руйнування клітин патогенних мікроорганізмів. Найпростіший спосіб – наносити по одній краплі йоду (настоянки) щоденно на уражену ділянку. Якщо судити з відгуків людей, грибок зникає дуже швидко. У профілактичних цілях нігтеві пластини обробляють йодом через день.

Часник

На думку професіоналів, які займаються лікуванням оніхомікозу, одним з найбільш ефективних методів позбавлення від хвороби є використання часнику. Його можна вживати як в моноварианте, так і одночасно з іншими речовинами. Застосування пряного овоча:

  • щодня обробляти уражену ділянку свіжовичавленим соком часнику;
  • накладати на ніч на інфіковане місце часникову кашку, зав'язувати бинтами, заклеювати пластиром;
  • щодня робити лікувальні компреси з суміші: 1 натертий зубчик часнику,1 ч. л. кухонної солі.

Оцет

Високу ефективність у лікуванні оніхомікозу мають оцтові ванночки. Есенція створює всередині нігтьової пластини кислотну середу, в якій патогени не можуть розмножуватися і рости. Завдяки такому впливу вдається швидко від них позбутися. При першій появі симптомів інфекції, необхідно налити в таз теплу воду (50 градусів), додати домашній яблучний оцет з розрахунку 3 ст. л. есенції на 1 л води. Приймати ванну щодня по 15 хвилин. Перед процедурою треба видаляти пилкою весь ороговілий шар.

Перекис водню

Дерматологи радять в лікуванні оніхомікозу використовувати перекис водню. Однак перед її застосуванням потрібно розпарити ноги в розчині соди (на 1 літр води 1 ч. л. соди). Після цього ватний диск (розміром з уражену пластину) просочіть перекисом і прикладіть до ушкодженої ділянки. Лікування пройде швидше, якщо крім цієї процедури кілька крапель лікувальної рідини капати в порожнину нігтя по 2-3 рази/добу.

Чим лікувати застарілий грибок нігтів на ногах

Крім вищенаведених методів, вилікувати застарілий оніхомікоз допоможе чайний гриб. Перед застосуванням ноги треба розпарити, насухо витерти. Від гриба заздалегідь відділяється тонкий шар, який протягом години вимочується у воді. Після шматочок відрізається і прикладається на ніч до зараженому нігтя. Вранці компрес знімається, мертві частини зрізаються, а палець промивається розчином марганцю. Ще один дієвий спосіб – застосування пихтового масла. Намочивши у нього вату, тримати на нігтьовій пластині 40 хвилин, після чого тампон слід видалити, а ноги витерти.

Хірургічний метод

Видалення нігтя – самий болісний спосіб позбавлення від оніхомікозу. Хоча операція – це завжди швидкий і дієвий результат, але після присутні ризики розвитку ускладнень у вигляді лімфаденіту, абсцесу пальця, остеомієліту. Спочатку ніготь обробляють антисептиком, потім накладають джгут і місцеву анестезію. Нігтьова пластина видаляється з допомогою хірургічного інструменту. Звільнене ложі очищається від зруйнованих тканин, обробляється йодом і закривається пов'язкою з антисептичним кремом.

Лазерне лікування

Як можна швидко вилікувати грибок нігтів на ногах, якщо лікарські засоби не допомагають – це питання людина задають лікаря через кілька тижнів протигрибкової медикаментозної терапії. Існує швидкий і ефективний метод позбавлення від оніхомікозу з застосуванням лазерного обладнання. Вивести грибок допомагає проникнення інфрачервоного спектру вглиб нігтьової пластини. При цьому застосування анестезії не потрібно, оскільки процедура безболісна. Процес видалення ураженого нігтя не складний:

  • за день до процедури потрібно відпарити ноги, максимально обрізати поверхню зараженої нігтьової пластини;
  • перед початком терапії пацієнту надягають захисні окуляри;
  • палець обробляють спеціальним гелем;
  • проводиться лазерна чистка, після гель видаляється;
  • при зверненні до некваліфікованого фахівця можуть виникнути ускладнення у вигляді шрамів і опіків у зоні впливу лазерного апарату.

Відео

Малишева: Грибок стопи і нігтів на ногах - правильне лікування. Як лікувати грибок, його симптоми?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!