Шкірний лейшманіоз - переносники захворювання, симптоми у людини, лікування та профілактика

Деякі хвороби можуть передаватися людині тільки від комах і викликають неприємні, іноді важкі ускладнення. Шкірний лейшманіоз викликаний паразитом, який передає від москіта, збудник викликає недугу, залишає на тілі виразки. Відома ця патологія ще під назвою пендинская виразка або хвороба Боровського і вивчена вона добре. Відбуваються епідемічні спалахи захворювання, які мають характерні ознаки.

Що таке шкірний лейшманіоз

Характеризується недуга ураженням шкірних покривів. Шкірний лейшманіоз – це інфекційна патологія, яка виникає після проникнення паразитів в тіло людини трансмісивним шляхом (через укус москіта). Поширений недуга по всьому світу, але частіше він виникає на території країн, де температура повітря понад 30 градусів тривати не менше 50 днів. Унаслідок зв'язку паразитів і температурного режиму патологія носить епідемічний характер прояву. У більшості випадків переносником стають москіти, але є й інші варіанти зараження.

Збудник лейшманіозу

Паразити проникають разом зі слиною під час укусу москіта. Збудник лейшманіозу – це найпростіші з роду Leishmania, розвиток їх відбувається в травному каналі у комахи. Через слину під час укусу вони проникають під шкіру, за один укус виділяється до 100 паразитів, які вже досягли стадії промастигот. Лейшманіоз у людини – остання фаза розвитку цих найпростіших.

Лейшманії володіють здатністю потрапляти в макрофаги і не провокувати імунну реакцію організму. Там вони приймають внутрішньоклітинну форму, адаптуються до кисло середовищі і починають активно розмножуватися. Недуга передається від людини до москиту і від москіта до людини. Відзначені випадки переходу паразита від тварини до комару, а тільки потім до кінцевого господаря, називають таку форму – зоонозних.

Життєвий цикл лейшманій

Належать ці найпростіші до трипаносоматидам, і є облігатним паразитами. Життєвий цикл лейшманій складається з розмноження у двох послідовних господарях: спочатку в комаху, потім в хребетному. До першого носія проникає збудник лейшманіозу при высасывании крові тварини, паразити проникають в органи травлення москіта. У комахи по периметру заглатываемой крові в середньому кишечнику формується перитрофическая матриця.

Паразит в промастиготной формі в органах травлення розмножується тільки у самок комарів. Інфекційне ураження доходить до верхньої частини травної системи через тиждень. Орган травлення незабаром повністю перекритий збудниками. Після укусу ссавця комасі, разом зі слиною під шкіру потрапляє велике скупчення паразитів. До місця проникнення організмом направляються нейтрофіли (імунні клітини крові), захоплюючі збудників. Всередині клітин лейшманії живе до моменту природно загибелі нейтрофілів.

Симптоми лейшманіозу у людини

Існує кілька видів цієї хвороби. З-за цього симптоми лейшманіозу у людини трохи відрізняються. Виділяють такі форми хвороби:

  1. Вісцеральний лейшманіоз (він же кала-азар). Проникає збудник з первинного вогнища до життєво важливих органів. після потрапляння в тканини, паразит активно розмножується і наносить серйозні пошкодження, викликає порушення функції, що і формує подальшу клінічну картину лейшманіозу. Цю форму патології діагностують часто, часто випадки вісцерального лейшманіозу зустрічаються у дітей. Інкубаційний період патології – близько 5 місяців.
  2. Лейшманіоз шкірний. Збудник паразитує в макрофагах людини, лейшманії швидко дозрівають і переходять до безжгутиковой формі. Така патологічна активність викликає формування первинного вогнища запалення, який називається специфічна гранульома. Складається цей горбок з лімфоцитів, плазматичних клітин, макроагов. Разом сростом лейшманиомы накопичуються продукти розпаду, які формують некротичні, запальні зміни, які можуть призвести до лимфадениту, лимфангиту.

Шкірно-слизовий і дермальний лейшманіоз може мати різну ступінь вираженості. Залежать прояви від особливості імунітету людини, який піддався зараження паразитами. При лейшманіозі шкірного типу інкубаційний період збудника складає 10-20 діб. Туристи, які відвідують небезпечні зони, де поширені разі зараження, вже встигають покинути цю територію і забути про укус москіта. Коли закінчується інкубаційна стадія, починають проявлятися характерні симптоми:

  1. Утворюється на шкіри гладка папула діаметром до 3 см. Це новоутворення легко помітити, а вже через кілька днів вона зовні стає схожа на фурункул. При натисканні відчувається хворобливість.
  2. Температура фурункула вище, ніж у прилеглих тканин, через 3 дні з'являється орел запалення, набряк стає більш вираженим.
  3. Через 7 днів починається поширення некротичного процесу. Близько новоутворення з'являються виразки з рифленими краями. У звичайних випадках вони не викликають біль, первинної рани з'являються сірчано-гнійні, геморагічні виділення.
  4. Додаткові виразки формують на відкритих ділянках шкірних покривів, іноді число досягає десятків. Зливатися в єдині осередки вони можуть при тяжкому перебігу шкірного лейшманіозу типу.
  5. Регіональні лімфовузли опухають при збільшенні кількості фурункулів, при пальпації вузли болять.
  6. Гоїтися виразки починають за 2 місяці, поверхню підсихають, формується товста скоринка, що призводить до рубцювання шкірних покривів. Лейшманіоз залишає на поверхні тканин дефекти, які можуть стати причиною ускладнень з боку ротової порожнини, носоглотки, де буде формуватися фіброзна тканина і це може призвести до деформації структури.
  7. При тяжкій формі перебігу лейшманіозу може виникати геморагічний діатез, пневмонія, інші патології, які спровоковані гнійно-некротичними змінами.
  8. Якщо імунний захист організму сильно ослаблена, то можуть проявитися ще ускладнення-за лейшманіозу і інфекції. З'являються бешихове запалення, флегмони, великий фурункульоз. Важко хвороба протікає у маленьких дітей і людей, які страждають синдромом імунодефіциту.

Методи діагностики шкірного лейшманіозу

Визначити першопричину розвитку патології вдається не завжди відразу через латентного перебігу у деяких пацієнтів. Методи діагностики шкірного лейшманіозу включають обов'язковий зовнішній огляд на наявність шкірних дефектів, збір анамнезу, опитування хворого на предмет перебування в країнах, де зустрічаються спалахи захворювання. Як правило, першим виконують загальний аналіз при початку проведення всебічного обстеження. Він допомагає виявити типові ознаки:

  • прискорення ШОЕ;
  • нейтропенії;
  • анемію;
  • знижену концентрацію тромбоцитів;
  • лімфоцитоз.

Біохімічний аналіз допоможе виявити гипергаммаглобулинемию. Для підтвердження діагнозу лікар повинен виділити збудника шкірного лейшманіозу. Для цього проводять звичайний паркан тканин з поверхні виразки, щоб вивчити матеріал під мікроскопом. Іноді вдається виявити паразита при посіві крові. Виявити лейшманій вдається при біопсії опухлих лімфовузлів. Важливе значення відіграє серологическая діагностика, яка проводиться за допомогою РЛА, РЗК, ІФА, РНІФ.

Лікування шкірного лейшманіозу

Медицині відомо, що збудник має стійкість до антибактеріальних препаратів, тому використовувати їх немає необхідності. Переносники лейшманіозу гинуть при вживанні засобів пятивалентной сурми, до цієї групи медикаментів відносяться:

  • Неостибозан;
  • Солюсурьмін;
  • Глюкантим.

На ранніх стадіях лікування шкірного лейшманіозу проводять за допомогою Микарпина. Цим лікарським засобом обкладають горбки, щоб знищити паразитів. По такому вже принципом можуть застосовуватися:

  • Мономіцин;
  • Уротропін.

Люди звертають в лікарню, коли симптоми вже мають яскраву вираженість, тому ці медикаменти не дають необхідний ефект. Коли вже сформувалися вузли, які вказують на некротичний процес, Мирамин повинен вводитися внутрішньом'язово для боротьби з паразитами. Якщо лейшманіоз так вилікувати не вдається, у збудника сформувалася резистентність до медикаменту або хвороба носить рецидивуючий характер, то призначають Доксицилин, Пентамідин, Амфотерицин. Правильний курс лікування допоможе швидше вбити паразитів в організмі людини.

Для якнайшвидшого загоєння шкірних покривів хворому прописують мономициновую мазь (2-3%). При наявності небезпеки приєднання інфекції, якщо виразки покривають великі ділянки шкіри, лікар призначає антисептичні засоби, їх наносять місцево використовують риваноловую і акрихиновую мазь 1%. Із сучасних методів терапії шкірного лейшманіозу виду ефективно застосовують кріодеструкцію, лазерну терапію. Це цілеспрямований вплив на ранки (виразки), що прискорює процес загоєння шкірного покриву, запобігає формуванню глибоких рубців.

Профілактика шкірного лейшманіозу

Щоб паразитарна хвороба не поширювалася, людина має вжити комплекс заходів. У великих містах хворих людей повинні своєчасно виявляти, у яких симптоматика ще не яскрава, проведення ефективного лікування. При підтвердженні діагнозу профілактика шкірного лейшманіозу включає їх ізоляцію, захист від укусів москітів, які поширюють паразитів далі.

Людина, яка знаходиться на території, де можна заразитися лейшманіозом шкірного типу, потрібно обов'язково користуватися спеціальними репелентами від москітів. Існує вакцина з ослабленого живою культурою збудника, препарат вводять цей внутрішньошкірно в осінньо-зимовий період. Протягом патології дуже легке, а після одужання у людини формується стійкий імунітет до лейшманіози шкірного типу.

Рекомендується спати під куполом з дрібної сітки, яка обробляється заздалегідь інсектицидним засобом. Перед відвідуванням районів, де є ризик заразитися лейшманіозом шкірного виду, природних лісових масивів необхідно:

  • застосування кремів, спреїв, що відлякують москітів;
  • носити одяг з довгими рукавами, не допускає укусів;
  • дотримуватися правил гігієни.

Фото шкірного лейшманіозу

Відео: Лікування лейшманіозу

Лейшманіоз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!