Причини поганого запаху з рота

Багатьом знайомі ситуації, коли вранці або ввечері з'являється сильний запах з рота. Він може виникати після їжі або відрижки, спостерігатися у дорослих і навіть дітей. Лікарі виділяють кілька факторів, чому пахне з рота у людей різного віку: це можуть бути хвороби шлунка, ясен, прояви дисбактеріозу або діабету. У всіх випадках потрібно ретельна діагностика симптомів, подальше лікування у лікаря.

Причини неприємного запаху з рота

Причини запаху з рота у дорослих або дітей є наслідком прояву галитоза. Цей термін медики використовують, якщо пацієнт скаржиться на постійний сморід, стійкий гнильний запах. Ступінь прояву галитоза різна. Одні відчувають тухлий або печінковий запах, інші – смердючу сморід, що носить хронічний характер. У деяких при цьому спостерігаються такі симптоми, як:

  • кровоточивість ясен;
  • виникнення гіркого присмаку;
  • моторошне розлад кишечника.

Знайти причину, чому смердить з рота, повинен лікар під час детального обстеження. Прийнято виділяти дві групи факторів, що викликають у дитини або дорослого поганий запах з рота:

  1. Захворювання ротової порожнини.
  2. Хвороби внутрішніх органів (шлунка, кишечника, печінки).

Якщо після чищення зубів пастою або зубним порошком сморід не проходить, потрібно насторожитися. Слід зрозуміти, чим пахне несвіже дихання, наскільки сильно, адже воно може нагадувати запах ацетону, тухлих яєць, часнику або аміаку, бути кислим, гнильним, смердючим. Розглянемо кожне захворювання залежно від симптоматики його прояви.

Ацетоном

Стійкий ацетоновый запах з неприємним солодкуватим присмаком свідчить про розвиток цукрового діабету і хвороби підшлункової залози. Якщо додатково до цього з ротової порожнини пахне сечею, діагностують захворювання нирок. Лікарі пояснюють причину, чому з'являється такий аромат, утворенням кетонових токсинів в крові, слині та сечі. Кетони синтезуються з-за неправильної роботи щитовидної залози або порушеного обміну речовин.

Пахне з рота ацетоном при діабеті або під час нападу гіпекглікемічної коми. Рідше – якщо діагностовано полікістоз, нефроз, ниркова недостатність або деформація. Іноді присмак ацетону в роті з'являється у дівчат і жінок, що сидять на строгих дієтах. Це пояснюється порушенням обміну речовин, погіршенням перистальтики кишечника. Скаржаться на неприємний ацетоновую сморід і хворі, які сидять на лікувальних дієтах після оперативного втручання. Позбутися від симптому допомагає повернення до нормального харчування.

Кислого запаху

Основна причина, чому пахне кислим з рота – це розлад або захворювання шлунка. Симптом викликають дієти, неправильне харчування, переїдання. Додатково людину мучить печія, напади болю в животі, нудота. Кислий гнильний присмак свідчить і про гастроентерологічних хвороб: гастриті з підвищеною кислотністю, запалення стравоходу, виразки. Кислуватим запахом супроводжується порушення роботи печінки, нирок. Іноді на несвіже кисле дихання скаржаться жінки під час вагітності із-за збоїв в роботі шлунка.

Гнильного

Гнильним запахом з домішкою гною з ротової порожнини пахне, коли діагностовано наступні захворювання ЛОР-органів:

  • хронічний гайморит або тонзиліт;
  • гнійна ангіна;
  • синусит.

Якщо з рота пахне гноєм у немовляти або однорічного малюка, це вказує на початкові ознаки застуди, поява нежиті і болю в горлі. Також поганий ихорозный запах властивий хвороб дихальної системи: туберкульозу, пневмонії, абсцесу легенів. Відрізняються стійким неприємним ароматом та зубні хвороби. Гнилизною з рота пахне при таких стоматологічних захворюваннях, як:

  • карієс;
  • утворення зубних каменів, нальоту;
  • пародонтит;
  • запалення ясен при пародонтозі;
  • стоматит;
  • дисбактеріоз і молочниця ротової порожнини.

Додатково до гнильного дихання спостерігається кровоточивість ясен, появу запалень, нальоту на слизовій. Особливо сильно ясна кровоточать при пародонтиті, стоматиті, гінгівіті. Часто зі скаргами на сморід до стоматологів звертаються пацієнти, що мають на зубах коронки. У цьому випадку причиною, чому пахне гниллю з рота, виявляються застрягли під коронками частинки їжі.

Ще одна група факторів, що провокують гнильну сморід – шкідливі звички. Зловживання курінням, наркотиками, вживанням спиртного призводить до появи неприємного стійкого аромату гнилі з ротової порожнини. Позбутися від галитоза питущим чоловікам і кращим дівчатам допоможе лише повна відмова від алкоголю або сигарет, і то з часом.

Аміаком

Аміачний запах з ротової порожнини з'являється при захворюваннях сечостатевої системи, сечового міхура або нирок. Він стає більш помітним при циститі. Симптоматика вказує на розвиток нефрозу, ниркової недостатності, пієлонефриту. Причиною служить підвищений вміст сечовини в крові. Організм виводить токсини через шкіру, слизові оболонки, тому й відчувається аміачна сморід. Особливо явно це помітно у людей, що зловживають алкоголем.

Часто аміачна амбре виходить з ротової порожнини людей, хворих на діабет. Це пов'язано з швидким зневодненням організму. При відсутності допомоги може розвинутися діабетична або гіпоглікемічна кома, тому слід звертати пильну увагу на симптоми. Іноді присмак аміаку вказує на дистрофію нирок, патології ниркових канальців та інші захворювання.

Тухлими яйцями

Виникнення сірководневого запаху (коли пахне тухлими яйцями) вказує на порушення травної системи. Він проявляється після відрижки, супроводжується болями в животі. Причиною є виразкова хвороба, будь-яка стадія гастриту. Пахне тухлими яйцями при підвищеній кислотності шлунка, дивертикульозі. Позбутися від неприємного амбре і болів після переїдання допоможуть засобу «Мезим», «Панкреатин», «Смекта» або активоване вугілля.

Часником

Якщо людина не їв часник або цибулю, а часникове амбре з ротової порожнини турбує його і оточуючих, причин може бути кілька:

  • регулярна гігієна ротової порожнини або її відсутність;
  • наявність ознак пародонту;
  • сторонні тіла між зубами розкладаються частинки їжі;
  • брак слини, сухість у ротовій порожнині;
  • зловживання сигаретами, кавою, алкоголем;
  • різні захворювання нирок, шлунка;
  • низькокалорійна дієта;
  • отруєння неякісними продуктами.

Відео: чому смердить з рота

З проблемами виникнення сморід з рота стикаються дорослі і діти. Причиною багато вважають з'їдені продукти з ароматами часнику, цибулі. Однак частіше стійкий аромат викликає пересихання слини, синусит, зневоднення організму і хвороби шлункового тракту. Докладніше про цих шкідливих факторах розказано в відео, розміщених нижче.

Запах з рота у дитини

Запах з рота - Школа доктора Комаровського

У дорослого

Чому у нас СМЕРДИТЬ з рота?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!