Інкубаційний період вітряної віспи

Вітряна віспа – дитяча вірусна інфекція, яка рідко піддається лікуванню лікарськими препаратами. У цієї хвороби немає вікових обмежень, вона не щадить ні новонароджених, ні дорослих і навіть людей похилого віку. Враховуючи, скільки триває інкубаційний період вітрянки, легко захистити себе і свою дитину від вогнища захворювання. Чи варто боятися і ховатися від хворих віспою дітей? Невідомість лякає молодих батьків, іноді змушує робити необдумані кроки в лікуванні. Відповідь лікарів однозначний – заспокійливий.

Особливості вірусу вітрянки

Захворювання відноситься до летючим вірусним загальної сприйнятливістю і передається шляхом перенесення по повітрю. Особливості цієї віспи:

  1. Вітрянка може швидко поширюватися з потоком повітря на великі відстані. Дожити до похилого років і не перехворіти на вітрянку дуже складно.
  2. Вірус гине під впливом сонячних променів, нагрівання і охолодження повітря.
  3. Вітряна віспа – дитяче захворювання, тим не менш, дорослим воно передається теж.
  4. Під час зараження вагітної жінки є ризик нанесення непоправної шкоди, змінює нормальний розвиток плоду.
  5. При зараженні на шостому місяці вагітності і пізніше дитині передається вірус і антитіла до нього. У такому випадку дитині не загрожує небезпека.
  6. У дитячому віці вітрянка протікає з легкістю, чого не можна сказати про хворих дорослих.
  7. Тяжкість перебігу захворювання передається по спадку. Якщо батьки в дитинстві переніс віспу з ускладненням, то ймовірно, що його діти теж постраждають. Якщо вони заразяться, то будуть хворіти у важкій формі.

Як відбувається зараження

При взаємодії з хворою людиною є майже 100% ймовірність заразитися вітряну віспу. Вхідними воротами для потрапляння вірусу є слизова оболонка дихальних шляхів. Щоб заразитися вітрянкою, зовсім не обов'язково знаходитись поруч з хворим. Якщо в дитячому саду в паралельній групі захворіла дитина, то всі діти цього закладу контактують з хворим і, ймовірно, захворіють теж. Зараження передається в інкубаційному періоді вітрянки наступним чином:

  • під час спілкування;
  • при чханні та кашлі;
  • під час перебування з носієм вірусу в одному приміщенні;
  • при годуванні груддю.

Через скільки днів проявляється

З моменту контакту людини з вірусом вітряної віспи перші ознаки захворювання з'являються на 14 день. Всі ці два тижні, коли дитина стає носієм збудника, проходять безсимптомно. Потім проявляються перші ознаки:

  • лихоманка до 38,5°С;
  • сильний головний біль;
  • слабкість, сонливість;
  • апетит відсутній;
  • висипання на шкірі по всьому тілу;
  • шкірний свербіж на уражених ділянках.

Якщо батьки не хворіли на вітрянку і не знають, як проявляється ця хвороба, їм варто подивитися на фото. Стане зрозуміло, що вітряна віспа має характерні висипання. Прищі виглядають як пухирець, наповнений рідиною. При розчісуванні капсула лопається і сукровиця випливає. Кожен день з'являються свіжі прищі, а старі підсихають і покриваються скоринкою, яка самостійно відпадає. Цей процес оновлення висипань займає близько тижня. Заходи, які необхідно дотримуватися при вітряній віспі:

  1. Гігієнічні процедури: щоденне миття під душем або в прохолодній ванні може полегшити свербіж шкіри.
  2. Не можна розчісувати прищики, інакше при їх пошкодженні є ймовірність занесення інфекції. На місці расчесов можуть залишитися шрами на все життя.
  3. Лікарі рекомендують встановити питний режим для запобігання зневоднення.
  4. Не можна примушувати дитину їсти, якщо у нього немає апетиту: вся енергія йде на боротьбу з хворобою, і на перетравлення їжі сил не залишається.
  5. Необхідно підтримувати прохолодний, свіжий повітря в приміщенні, де знаходиться дитина.
  6. Не рекомендується зловживати антигістамінними препаратами: може розвинутися передозування.

Скільки триває інкубаційний період у дорослих і дітей

Потрапляючи в людський організм, вірус проходить інкубаційний період, який займає від 10 до 21 дня. За цей час збудник долає шлях через дихальну систему і концентрується в слизовій носоглотки і може передаватися іншим людям. У всіх вікових категорій інкубаційний період вітряної віспи проходить три основних етапи:

  1. Початок періоду характеризується попаданням в організм збудника захворювання проходить безсимптомно.
  2. Розвиток періоду зумовлюється розмноженням вірусів у крові людини.
  3. Завершальний період характерний появою основних симптомів захворювання. В цей час йде активне вироблення імунітету, організм спрямовує всі сили для боротьби з інфекцією.

В який період і скільки заразна вітрянка

Носій вірусу вітряної віспи є прямою загрозою, заражаючи оточуючих людей. Небезпека заразити близьких вітрянку виникає з п'ятого дня потрапляння збудника Герпес Зостер в людський організм. Закінчується цей період на п'ятий день після появи останніх прищиків. На цей час в дитячих садах і школах оголошуються вимушені канікули.

Медпрацівники визначають, скільки днів триває карантин у вітряну віспу. Він встановлюється строком на два тижні. Питання про те, чи варто уникати контакту з хворим людиною вітрянку, спірне. Багато батьки і лікарі рекомендують влаштовувати зустрічі хворого і здорового малюка, щоб чадо як можна раніше переніс цю недугу. Пояснюється це тим, що діти переносять вітрянку набагато легше дорослих.

Як уникнути зараження

Якщо ви не хочете підхопити вітрянку, то слід побоюватися тих місць, де є носії вірусу. Дитячий садок встановлює карантин, щоб здорові діти не захворіли на вітряну віспу. Якщо враховувати, що зараження відбувається до появи перших симптомів, коли дитина продовжує відвідувати навчальні заклади, то ймовірність захворіти цією недугою майже 100%.

Багато використовують марлеві пов'язки при відвідуванні публічних місць, але це малоефективно. Вірус Варіцелла-Зостер має відмінні проникаючі здібності, відгородитися від нього дуже складно. Якщо в місті оголошена епідемія вітрянки, то цей період краще залишатися вдома. Попередження стосується:

  • вагітних;
  • дітей до першого року життя;
  • стариков.

Дізнайтеся, як проявляється вітрянка у дорослих - лікування в домашніх умовах і симптоми захворювання.

Відео про симптоми, лікування та інкубаційний період вітрянки

Ролик буде цікавий молодим батькам, які не мають поняття про те, що таке вітрянка. Дізнайтеся, скільки днів хворіють діти цим захворюванням. Педіатр розповість про первинні симптоми, про те, які аналізи допоможуть виявити вітрянку в початковому періоді. З відео ви уточніть, через скільки днів проходить свербіж та шкірні висипання. Ролик пізнавальне і інформативний не тільки для батьків, але й медпрацівників навчальних закладів. Відповідальні люди повинні знати, скільки днів лікується вітрянка, щоб правильно встановлювати карантин у школі.

Вітрянка: шляхи передачі, інкубаційний період, тривалість

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!