Гіпертензія - що це за захворювання, причини виникнення, симптоми, діагностика, ступеня і лікування

Щоб уникнути симптомів гіпертонічного кризу, необхідно знати такий медичний термін, як артеріальна гіпертензія – що це таке і чого слід побоюватися. По суті, це багаторазові стрибки артеріального тиску, які провокують хронічне захворювання, схильне до рецидиву. Без належного лікування синдром поступово наростає, може стати основною причиною госпіталізації хворого. Щоб виключити потенційні ускладнення, діяти потрібно негайно.

Чим відрізняється артеріальна гіпертензія від гіпертонічної хвороби

Обидві патології характеризуються стійким підвищеним АТ під впливом зовнішніх і внутрішніх провокуючих факторів. У разі гіпертонічної хвороби мова йде про постійне діагноз, який можна тимчасово усунути, але не вилікувати. Артеріальна гіпертензія – це більше тривожний симптом, який проявляється при серцевій недостатності, хронічної ниркової недостатності, інших патологіях. В обох випадках потрібне лікування. Під гіпертензією увазі різкий стрибок тиску, який сягає позначки вище 140 і 90 одиниць.

Етіологія хвороби

Характерна патологія розвивається при збільшенні опору периферичних кровоносних судин і підвищення хвилинного серцевого викиду. З причини емоційної нестабільності порушується регуляція тонусу периферичних судин довгастим мозком і гіпоталамусом. В результаті патологічного процесу спостерігається спазм артеріол, загострення дисциркуляторного і діскінетіческом синдромів. При артеріальній гіпертонії відбувається збільшення в'язкості крові з подальшим зниженням швидкості кровотоку, зниження обміну речовин, стрибками ПЕКЛО.

Причини

Хворі атеросклерозом судин часто страждають від гострих нападів гіпертензії. Це доводить, що характерний симптом виникає при великих патології судинної системи, міокарда, нирок. Основні причини захворювання досі залишаються нез'ясованими, має місце генетична схильність, вікові зміни організму, метеоумови, вагова категорія та наявність хронічних захворювань.

Фактори ризику

Стан прогресує при психічному і фізичному перевтомі, сильних нервових потрясіннях. Розвиток вторинних ознак обумовлена порушенням регуляторної функції вищих відділів органів ЦНС. Патогенними факторами є наступні діагнози і клінічні картини:

  • цукровий діабет;
  • частіше розвивається у людей похилого;
  • перенесені стреси, емоційні потрясіння;
  • перенесені інфаркти, інсульти;
  • одна з форм ожиріння;
  • патології в роботі надниркових залоз, наявність ендокринних патологій;
  • вплив токсичних речовин;
  • наявність шкідливих звичок (алкоголізм, куріння);
  • хронічні захворювання нирок;
  • пасивний спосіб життя;
  • надлишок солі в добовому раціоні;
  • статева приналежність (жінкам більше властива гіпертензія);
  • порушення ліпідного обміну;
  • одне з серцево-судинних ускладнень.

Класифікація

Зазначене захворювання розвивається з віком, схильне до хронічного перебігу з регулярними загостреннями. Для успішного лікування гіпертонії потрібно правильно визначити характер патології, передумови підвищення тиску в легеневих артеріях. Спеціально для цих цілей передбачена умовна класифікація за наступними критеріями оцінки:

  • за патогенного фактору;
  • за особливостями патологічного процесу;
  • по локалізації та специфіки вогнища патології.

Види

В залежності від етіології патологічного процесу лікарі виділяють вторинну та первинну легеневу гіпертензію (есенційну гіпертонію). В пером випадку мова йде про ускладнення основних захворювань організму, як варіант – ниркові і судинні патології, хірургічні ускладнення і неврологічні стани. Якщо вивчати первинну легеневу гіпертензію, причини патологічного процесу для багатьох фахівців, як і раніше залишаються загадкою.

Ступеня

Кров'яний тиск в діапазоні 135-140/85-90 є межовим станом між нормою і патологією, що вимагає обов'язкового лікарського участі. По мірі зростання значень лікарі виділяють чотири ступені артеріальної гіпертензії, кожна з яких знижує якість життя клінічного хворого, приковує до ліжка. Отже:

  1. Легкий ступінь. Гіпертензія прогресує під впливом фізичних і психічних факторів, а показник тиску після усунення патогенного фактора дуже скоро приходить в норму.
  2. Помірна. Скачки артеріального тиску переважають протягом дня, інша симптоматика протікає в легкій формі, вимагає лікарського участі. Гіпертонічні кризи спостерігаються вкрай рідко.
  3. Важка. Скачки кров'яного тиску модифікуються під внутрічерепну гіпертензію, ішемію головного мозку, підвищення креатиніну в крові, гіпертрофію лівого шлуночка, звуження очних артерій.
  4. Вкрай важка. Може закінчитися для пацієнта летальним результатом. Як наслідок патологічного процесу розвиток злоякісних артеріальних гіпертензій з важкими ускладненнями з боку серцево-судинної і нервової систем.

Симптоми

Визначивши, що передувало підвищеного діастолічному і систолічному артеріальному тиску, усунувши патогенний фактор, можна продуктивно вирішити неприємну симптоматику консервативними методами. В даному випадку гіпертонічна хвороба супроводжується наступними симптомами захворювання:

  • напади мігрені, які викликані спазмами судин головного мозку;
  • біль у потилиці, яка доповнюється частими запамороченнями;
  • почастішали напади тахікардії;
  • відчуття сильної пульсації у скронях після звуження судин;
  • зниження якості сну;
  • нестабільність артеріального тиску.

Синдроми

Якщо розвивається артеріальна гіпертонія, головне – правильно і своєчасно диференціювати остаточний діагноз. Для цього потрібно дослідити комплекс симптомів, виключити схожі за проявами в організмі діагнози:

  • серцевий синдром: тахікардія, стенокардія;
  • очної: крововиливи та ексудати в сітківці, набряк сосків зорових нервів;
  • нирковий: порушене нирковий кровообіг, дисфункція парного органу, стрибок креатиніну;
  • судинний: розшарування аорти, окклюзивные патології артерій.

Скарги

Лікарську терапію починають не після вивчення скарг пацієнта, а після діагностики організму. Однак збір даних анамнезу помітно полегшує постановку діагнозу, прискорює процес реалізації актуальних терапевтичних заходів. Не складе особливої праці визначити симптоматичну артеріальну гіпертензію – що це, підкаже кардіолог. Скарги пацієнта такі:

  1. Гіпертензія характеризується головним болем, яка віддає неприємним почуттям у потилиці.
  2. При хронічній серцевій недостатності скачки артеріального тиску доповнюються тупими болями в грудях.
  3. На ранніх стадія гіпертензія проявляється нудотою, запамороченням, зниженням працездатності, порушеною проникність легеневих судин.

Лікування

Лікуючий лікар при появі першої симптоматики докладно пояснює, що таке артеріальна гіпертензія, чому виникає. Діагноз підтверджується при наступному умови: стрибок ПЕКЛО фіксується і не падає після повторення трьох вимірювань. Вимірювання потрібно проводити в різний час доби, без впливу лікарських препаратів, коригувальних показник ПЕКЛО. Знаючи хоча б у загальних рисах, що таке гіпертензія, важливо докладно з'ясувати, чому прогресує патологічний процес в організмі дорослої людини. Тільки після усунення патогенного фактора лікування ефективне.

Медикаментозне

Якщо розвивається гіпертензія – що ж це за діагноз, підкаже кардіолог. Він же в індивідуальному порядку визначає схему інтенсивної терапії. На всіх стадіях характерного недуги комплексний підхід до проблеми, передбачає участь наступних фармакологічних позицій:

фармакологічна група

лікувальна дія

назва медикаментів

тиазидоподобные діуретики

знижують артеріальний тиск, перешкоджають зворотному всмоктуванню іонів натрію

Верошпірон

Альдактон

Гіпотіазид

бета-адреноблокатори

знижують скачки артеріального тиску, розширюють судини, нормалізують швидкість системного кровотоку

Атенолол

Бісопролол

Метопролол

Небіволол

інгібітори АПФ

знижують брадикінін, мають антиоксидантну активність, знижують навантаження на міокард.

Еналаприл

Каптоприл

Периндоприл

антиагреганти

перешкоджає склеюванню тромбоцитів, знижують ризик тромбозу

Курантил

Тиклопідин

Иломедин

антагоністи кальцію

регулюють ритм серцевих скорочень, позитивно впливають на мозковий кровотік

Ніфедипін

Амлодипін

Верапаміл

статини

знижують показник холестерину, беруть участь у формуванні гормонів

Симвастатин

Ловастатин

Флувастатин

сартани

здатність захищати мозок від наслідків гіпертензії

Лозартан

Валсартан

Ірбесартан

Кандесартан

Немедикаментозна терапія

Якщо розвивається гіпертензія – що це таке, і як лікуватися, визначає лікар в індивідуальному порядку. Крім антигіпертензивних засобів вітаються такі немедикаментозні методи в домашній обстановці:

  • дотримуватися дієти з скороченням солі, жиру і вуглеводів;
  • контролювати масу тіла;
  • відмовитися від спиртних напоїв;
  • забезпечити корисні фізичні навантаження;
  • використовувати заспокійливі засоби рослинного походження;
  • забезпечити профілактику артеріальної гіпертензії.

Народні засоби

Нормалізувати кровообіг в ниркових артеріях, підтримувати показник ПЕКЛО на допустимому рівні можна альтернативними методами, головне – правильно підібрати рецепт. Ось надійні народні засоби:

  1. Щоранку потрібно випивати 1 ст. брусничного морсу, який виводить зайву рідину, знижує АТ.
  2. Натерти лимон з шкіркою на тертці, додати плоди шипшини, журавлини, склянку меду і перемішати. Приймати вранці і ввечері по 1 ст. л. Курс – 3 тижні.

Відео

Що таке артеріальна гіпертензія?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!