Стенокардія - що це таке, симптоми і лікування хвороби серця

Раптові приступи болю в грудях називають стенокардію. Захворювання поширене у людей старшого і середнього віку, а основною причиною його розвитку вважають часткову прохідність артерій. З-за цього стенокардію іноді називають коронарною хворобою або грудної жабою.

Нестабільна стенокардія

Згідно класифікації, захворювання має стабільну і нестабільну форму. Визначається вид патології тривалістю і частотою нападів, ефективністю зняття болю нітрогліцерином. Коли відбувається загострення ішемічної хвороби серця (ІХС), збільшується інтенсивність і тривалість серцевих болів – це проявляється нестабільна стенокардія. Вона включає наступні підвиди захворювання:

  • постинфарктная хвороба;
  • прогресуюча стенокардія;
  • патологія Принцметала;
  • вперше виникло захворювання.

Стабільна

Якщо у відповідь на певний рівень навантаження з'являється загрудинний нападоподібний біль давить або сживающего характеру, то це виявляє себе стабільна форма коронарної хвороби. Стенокардія такого роду виникає при сильному емоційному напруженні. Болі стихають при прийомі нітрогліцерину або після зняття напруги. Стенокардія напруги будь-якого ступеня тяжкості може початися з-за стресу, холодної вітряної погоди, рясної їжі. Варіантна форма стабільної ішемії може розвиватися в стані спокою, а мікроваскулярна – при підвищенні фізичного навантаження.

Вазоспастична

Явна ознака ішемічної хвороби серця – вазоспастический вид захворювання або, як його ще називають,стенокардія принцметала. Відмінність цієї патології в тому, що відбувається в артерії великий спазм, при якому приплив крові до міокарда різко зменшується. Основна причина стану – атеросклероз, сприяє розвитку подібних нападів. Грудна жаба вазоспастического типу нерідко розвивається у людей середнього віку від 30 до 50 років, хоча сама форма хвороби спостерігається лише у 5% пацієнтів. У дитини хвороба розвивається вкрай рідко.

Причини стенокардії

На жаль, стенокардія - що це таке знають не з чуток мільйони людей у всьому світі. До факторів ризику відносяться спадковість, вік і стать. Чоловіка 50-55 років більш схильні до виникнення захворювання, ніж жінки. Нерідко коронарну хворобу діагностують у прямих родичів.Основна причина виникнення стенокардії – незбалансоване харчування, зайва вага.

На багато факторів ризику людина може вплинути, виключивши їх з життя. У число переборних причин стенокардії входять:

  1. Гіперліпідемія. У 96% хворих на стенокардію відзначається підвищення холестерину та інших ліпідних фракцій. Це посилює тромбоутворення в судинах.
  2. Гіподинамія. Відсутність фізичного навантаження поступово призводить до ожиріння та порушення ліпідного обміну. Наявність двох факторів підсилює ризик прогресування ішемії.
  3. Куріння. З'єднання гемоглобіну з чадним газом призводить до кисневого голодування клітин. Такий стан провокує спазм артерій, підвищення тиску, посилюється ризик розвитку інфаркту міокарда.
  4. Гіпертонія. Коли підвищується АТ, у людини збільшується напруга міокарда й зростає потреба у кисні.
  5. Інтоксикація і анемія. Супроводжується зниженням доставки кисню до серцевого м'яза, що провокує ішемічні напади.
  6. Психоемоційні стреси. Серце працює в умовах високого навантаження, зростає ПЕКЛО, міокард не отримує достатню кількість поживних речовин і кисню. Стрес провокує аритмію, задишку, гострі напади ішемії, гіпертонічний криз, раптову коронарну смерть.

Ознаки

Симптоми захворювання нечисленні, але характерні. Їх легко відрізнити від інших ознак хвороб. Серцеві болі при стенокардії проявляють себе інтенсивної вагою в грудній клітці, відчуттям дискомфорту та печії за грудиною, особливо вночі. Больові відчуття можуть відрізнятися: передаватися в ліву руку або лопатку, горло або нижню щелепу. Тривалість нападу – від 1 до 15 хвилин. Він завжди починається раптово, різко, гостро. Симптоми часто проходять самостійно через 2-3 хвилини після прийому валокордину або інших серцевих таблеток.

Діагностика стенокардії

При постановці діагнозу важлива роль відводиться з'ясуванню скарг пацієнта, анамнезу патології. Оцінюються клінічні симптоми, проводяться інструментальні і лабораторні дослідження для того, щоб точно визначити тяжкість перебігу хвороби. Після того, як фахівець визначився з діагностикою, це стенокардія та інфаркт міокарда, призначаються наступні обстеження:

  • коронарографія;
  • Ехо-КГ;
  • сцинтиграфія;
  • велоергометрія;
  • холтерівське моніторування;
  • ЕКГ.

Лікування стенокардія

Для усунення нападів стенокардії використовуються консервативні методи і хірургічне втручання. Медикаментозна терапія передбачає застосування наступних лікарських засобів:

  1. Інгібітори АПФ. Утримують тиск в нормі, знижують серцеві скорочення.
  2. Поліненасичені кислоти Омега-3, статини, фібрати. Стабілізують і уповільнюють виникнення склеротичних бляшок.
  3. Антиагреганти. Запобігають в коронарних судинах утворення тромбів.
  4. Антагоністи кальцію. При вазоспастичну стенокардії зменшують утворення коронарних спазмів.
  5. Нітрати (нітрогліцерин та інші). Купируют напади. Призначаються для профілактики перед тривалим фізичним навантаженням або перед сплеском емоцій.

Чим лікувати стенокардію ще? Немедикаментозне лікування – це дієти, спрямовані на зниження в крові холестерину. Потрібно привести в норму масу тіла, усунути шкідливі звички. Хірургічна терапія залежить від тяжкості протікання хвороби. У неї входять операції:

  • коронарна ангіопластика;
  • ротаблация;
  • атерэктомия;
  • аортокоронарне шунтування.

Напад стенокардії

Не всі люди можуть знати, що таке стенокардія, особливо якщо напад ішемії наздогнав вперше. Болі в грудях можуть супроводжуватися тахікардією, запамороченням, втратою свідомості. Таблетки нітрогліцерину дають лише короткочасний ефект. Хворий стає блідим, пульс у нього ледве промацується, тиск падає. Купірування нападу стенокардії зможе зробити тільки лікар невідкладної медичної допомоги.

Всі пацієнти з підозрою на інфаркт відразу відправляються в стаціонар, де їх ретельно обстежують. Перша долікарська допомога при стенокардії – це забезпечення хворому психічного і фізичного спокою, постачання свіжим повітрям, надання зручного положення тіла. Слід дати таблетку нітрогліцерину під язик (при відсутності – препарат в краплях корвалол або валокордин 25 к), розстебнути стискує одяг і дочекатися лікаря.

Дієта

Важлива частина лікування ІХС – правильно підібрана дієта. Хвороба серця розвивається на фоні недостатнього кровопостачання серцевого м'яза, тому харчування при стенокардії виключає всі види продуктів, які сприяють коронарного спазму:

  • сало, жирні сорти м'яса;
  • молокопродукти з високим вмістом жирів;
  • ковбаси, копченості;
  • субпродукти.

Корисними при ішемії є риба і морепродукти, всі види листових овочів, нешліфовані крупи, чорний хліб, бобові і соєві страви. Дозволяється вживати нежирні сорти птиці, м'яса, знежирені молочні продукти, несолодкі фрукти. Дуже корисні каші: вівсянка, рис, гречка, ячка, пшоно. Знизять у крові холестерин та поповнять організм вітамінами рослинні олії: оливкова, лляна, кукурудзяна.

Народне лікування

Здавна хвороби серця успішно лікували травами. Ефективні засоби лікування стенокардії – це трав'яні відвари і настоянки. Глід з шипшиною вважається кращим засобом для лікування ішемії. Приготувати його можна так:

  • помістіть в банку 7 ложок (їдалень) подрібнених ягід глоду і 7 склянок окропу;
  • закрийте ємність, укутайте, поставте на дві доби у тепле місце;
  • ліки процідіть, додайте 2 ложки (столові) ягід шипшини;
  • помістіть настій холодильник, приймайте під час їди по 1 склянці.

Ускладнення стенокардії

Напади ішемії чреваті не тільки серйозними ускладненнями, але і смертельним результатом. Чим небезпечна стенокардія серця? Часто у пацієнтів розвивається кардіосклероз, після чого прогресує інфаркту міокарда – найнебезпечніше наслідок захворювання. Симптомом такої патології вважається тривалий коронарний напад – до півгодини. Віддаленими ускладненнями стенокардії вважаються розвиток аритмії та хронічної серцевої недостатності.

Профілактика

Не один десяток років для профілактики тромбозу і ішемічної хвороби застосовується аспірин (ацетилсаліцилова кислота), проте його тривалий прийом може призвести до проблем з боку шлунково-кишкового тракту, таких як печія, гастрит, нудота, болі у шлунку і т. д.
Щоб знизити ризик подібних небажаних наслідків, необхідно приймати кошти в спеціальній кишковорозчинній оболонці. Наприклад, можна скористатися препаратом "Тромбо АСС®"*, кожна пігулка якого вкрита кишковорозчинною плівковою оболонкою, стійкою до дії соляної кислоти шлунка і растворяющейся лише в кишечнику. Це дозволяє уникнути прямого контакту зі слизовою оболонкою шлунка та знизити ризик розвитку печії, виразки, гастриту, кровотечі і т. д.

Щоб не сталося нападу, необхідно дотримуватися деякі рекомендації: відмовитися від куріння, алкоголю, споживання жирної їжі, стежити за масою тіла. Навіть пасивне куріння може призвести до розвитку ішемічної хвороби серця. Викликає стенокардію і гіподинамія. Основна маса людей проводить своє життя, сидячи біля комп'ютерів і телевізорів. Помірні фізичні навантаження приберуть небезпека розвитку захворювань серця. У групі ризику знаходяться люди з цукровим діабетом і гіпертонією – вони особливо повинні стежити за своєю вагою і харчуванням.

Відео

Як вилікувати стенокардію

* Є протипоказання, перед застосуванням необхідно проконсультуватися з фахівцем

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!