Симптоми серцевого нападу - перші ознаки у жінок і чоловіків. Як визначити симптоми серцевого нападу

Патології серцево-судинної системи – основна причина смерті пацієнтів кардіології. Щоб запобігти летальний результат, важливо розпізнати перші симптоми серцевого нападу, провести реанімаційні заходи. Патологічний процес безсимптомної форми може тривати від декількох днів до місяців, призводити до порушень структури міокарда. Якщо перші ознаки хвороби піддаються ефективній терапії, то запущена стадія серцевого нападу не лікується.

Перші симптоми і ознаки серцевого нападу у жінок і чоловіків

Складно визначити ознаки захворювання, якщо це перший напад, вони можуть проявлятися по-різному. Тривожний сигнал – серцеві болі різної інтенсивності. При безсимптомному перебігу недуги вони теж присутні, але викликають давящее почуття грудини, почуття гострого дискомфорту. Такі зміни загального стану складно не помітити, тому людині потрібна допомога лікаря. Головне – не втрачати дорогоцінний час.

Інші перші симптоми прогресуючого серцевого нападу такі:

  • задишка на фоні легеневої, серцевої недостатності;
  • порушена координація рухів;
  • запаморочення;
  • підвищена втома;
  • різка пітливість при болі в серці;
  • нестабільність емоційної сфери;
  • прискорений пульс;
  • запаморочення, сплутаність свідомості;
  • шлункові болі.

Де і як болить серце

Дуже важливо правильно ідентифікувати напад, визначити його причину, наслідки. Якщо має місце стенокардія серця, больовий синдром різкий і одночасно пекучий, несподівано виникає і зникає. Завдання пацієнта – негайно викликати швидку допомогу, зайняти горизонтальне положення, не нервувати, забезпечити безперешкодний доступ кисню і взяти під язик пігулку нітрогліцерину. До приїзду медиків важливо самостійно розібратися, в чому причина гострого нападу.

Болить серце і віддає в ліву руку

Якщо давящее почуття в грудині поширює в ліву руку, то це виявляє себе нестабільна стенокардія стадії рецидиву. Больовий напад поступово наростає, змінюючись гострими і гострими відчуттями, позбавляє сну і спокою, прогресує вночі. Такий симптом доповнюється задишкою, вимагає негайної госпіталізації. Полегшення настає тільки після прийому медичних препаратів, реанімаційних заходів.

Коліт в області серця при вдиху

Коли пацієнт відчуває поколювання серцевого м'яза при вдиху, такий симптом не завжди відноситься до кардіології. Не виключені переломи ребер, загострення неврозу або пневмонії. Хвороби міокарда теж не можна відкидати, особливо якщо дію знеболюючих медикаментів не приносить навіть короткочасного полегшення. Зазначені діагнози вимагають лікарського участі, домашнє самолікування провокує серйозні ускладнення зі здоров'ям.

Різкий біль під лівою лопаткою

Якщо виникає такий симптом, порушення в роботі серцево-судинної системи очевидні. Це може бути загострення ішемії серця, аневризми аорти, прогресуючий інфаркт або мікроінфаркт міокарда. Прийом нітрогліцерину не допомагає, пацієнту складно дихати і рухатися, необхідний доступ кисню і присутність бригади медиків. Зволікання з реанімаційними заходами викликає великі вогнища некрозу серцевого м'яза, пацієнт може раптово померти.

Біль в області серця при кашлі

В такій клінічній картині спостерігається різке погіршення загального самопочуття. Больовий напад у грудях свідчить про нестабільної стенокардії, міжреберної невралгії, печінковій коліці і травмах грудей. Симптом має нападоподібний характер, прогресує в активній стадії та стані повного спокою. Не варто виключати напад серцевої недостатності, який в лічені хвилини призводить до летального результату клінічного хворого.

Явні ознаки нападу стенокардії

Це серцеве захворювання характеризується хронічним перебігом в організмі, при цьому часто нагадує про себе болісними нападами. Симптоматика наступна:

  • пекучий біль у грудях, яка поширюється в щелепу, лопатку, верхні кінцівки;
  • нудота;
  • блювання;
  • підвищене потовиділення;
  • прискорений пульс;
  • спад працездатності;
  • симптоми артеріальної гіпертензії.

Якщо загострилася нестабільна стенокардія, пацієнт потребує термінової госпіталізації, де детальна діагностика дозволить визначити вогнища ураження серцевого м'яза. Ознаки стенокардії напруги аналогічні, при цьому доповнюються блідістю шкірних покривів, зміною частоти серцевих скорочень і неадекватною поведінкою клінічного хворого.

Симптоми інфаркту міокарда

Це самий небезпечний діагноз кардіології, який часто стає основною причиною смертності пацієнтів-сердечників. Купірувати напад неможливо навіть після прийому таблетки нітрогліцерину. Погане самопочуття дуже складно стабілізувати на задовільному рівні, потрібне проведення реанімаційних заходів. Чим скоріше, тим більше шансів врятувати життя пацієнта.

Симптоматика патологічного процесу наступна:

  • холодний піт;
  • різкий спад артеріального тиску;
  • порушена частота серцевих скорочень;
  • непритомний стан;
  • нерозуміння реальності;
  • блідість шкірних покривів.
  • гострий біль за грудиною, віддає у шию, спину, лопатку, руку.

Дізнайтеся, якими можуть бутиознаки серцевої недостатності у чоловіків.

Відео: як визначити інфаркт

Серцево-судинні захворювання загрожують серйозними ускладненнями для здоров'я. При наявності одного з діагнозів або при схильності до таких необхідно ознайомитися з запропонованим роликом, який описує перші симптоми наростаючої серцевого нападу. Це дозволить вчасно розпізнати недугу, полегшити загальний стан і підвищити шанси на порятунок життя.

Як розпізнати серцевий напад

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!