Лецитин – користь і шкода добавки, вміст у продуктах харчування, прийом речовини в капсулах для лікування

Незамінний комплекс фосфоліпідів для функціонування найважливіших органів людини – ось що таке лецитин. Він необхідний у кількості 1-4 грамів в день, і поступає в організм з натуральних продуктів харчування, біологічно активних добавок у вигляді гелю, гранул, капсул, плюс виробляється людською печінкою і селезінкою, проте багато хто не розуміють, як «працює» лецитин – користь і шкода цієї речовини неочевидні. Поширений і соєвий лецитин, а соя асоціюється у більшості з генною інженерією, що змушує сумніватися в його цінності і безпеки.

Що таке лецитин

З хімічної точки зору речовина являє собою поєднання жирів і фосфору (фосфоліпіди) і носить назву фосфатидилхолін. При розпаді він бере участь у виробленні інших необхідних речовин: холіну, фосфорної, гліцерину та жирних кислот. Він бере участь в процесах, без яких не можна уявити нормальне існування людини, наприклад, у:

  1. відновлення, захист клітин органів від негативних впливів, найважливішу роль відіграє лецитин для печінки.
  2. передачі нервових імпульсів, внаслідок чого забезпечується стабільна робота головного мозку і ЦНС;
  3. регенерації пошкоджених клітин;
  4. засвоєння вітамінів, особливо A, E, D, K, тому при недоліку може спостерігатися нестача вітамінів;
  5. нейтралізації токсинів, в тому числі що містяться в алкоголь і тютюн;
  6. розщепленні жирів;
  7. підтримці здоров'я судин: речовина розчиняє і виводить надлишки холестерину;
  8. уповільнення процесу старіння: речовина є хорошим антиоксидантом;
  9. поліпшення травлення;
  10. зміцнення імунітету;
  11. благотворну дію на щитовидну залозу;
  12. зміцнення волосся, нігтів.

Жировий продукт є невід'ємною складовою життєдіяльності органів: печінка складається з нього на 65%, мозок – на 30%, нервові тканини – на 25%. При відсутності збоїв в роботі внутрішніх органів добова потреба дорослої людини в речовині становить 4-7 м, для вагітних жінок – 6-10 г, для дітей – 1-4 р. Таку кількість можна отримати збалансованого раціону харчування або ж біологічно активних добавок.

Лецитин в продуктах харчування

Лецитин в перекладі з грецького означає «яєчний жовток». Недарма з давніх часів жовток курячого яйця одним з перших вводили в якості прикорму немовлятам. Продуктами особливо багатими тваринам лецитином є: печінка, яйця, риба жирних сортів, риб'ячий жир, ікра, м'ясо. Найбільша кількість речовини рослинного походження міститься в бобових (горох, сочевиця, квасоля), пророщену пшеницю і рис, арахісі, вівсянці. Лідерами за змістом природного лецитину є яєчний жовток, соя та соняшник. З цих продуктів і виробляють біологічно активні добавки.

В харчовій і косметичній промисловості цей жировий продукт застосовується в якості емульгаторів Е322 – рослинний (практично у 100% – соєвий) і Е476 – тваринний. Він використовується в приготуванні шоколадних виробів, майонезу, маргарину та інших харчових виробів. Його застосування допомагає домогтися однорідності консистенції, поліпшити зовнішній вигляд, продовжити термін придатності продукту. Крім цього він входить до складу губних помад, косметичних кремів, розчинників, лакофарбової продукції, добрив і навіть вибухових речовин.

Користь харчової добавки

Якщо у людини немає ознак брак цієї речовини в організмі, то вистачає регулярного вживання багатих їм продуктів харчування, в іншому випадку на допомогу прийдуть біологічно активні добавки (Бади). Симптомами нестачі фосфоліпідів є:

  • швидка стомлюваність,
  • часті мігрені,
  • нервозність і дратівливість,
  • знижена концентрація уваги,
  • погіршення пам'яті,
  • неприємні відчуття після прийому жирної їжі.

При появі цих ознак і після консультації з лікарем рекомендується почати приймати вітаміни з лецитином для поповнення нестачі. Вони широко представлені на полицях аптек у різних формах випуску: гранулах, капсулах, у рідкому виді. Препарати виготовляються з ріпаку, соняшнику або сої. Через використання останньої і виникає двозначність у спорах про користь продукту, оскільки прийнято вважати, що соя – це генномодифіковані матеріал, і все що виготовляється на її основі несе шкоду.

Наукою не доведена шкода від прийому БАДа, що містить соєвий лецитин, а от користь відома всім і давно:

  • Рослинний продукт, з якого виготовляються Бади, засвоюється практично повністю, тому користь від нього буде максимальною.
  • Бади доповнені вітамінами та іншими корисними елементами, а така жирова «основа» сприяє їх засвоюваності.
  • Правильний прийом добавки допомагає в профілактиці і боротьбі з:
  1. недоумством;
  2. атеросклерозом;
  3. порушеннями функцій печінки;
  4. серцево-судинними захворюваннями (призначають у тому числі для відновлення після інсультів та інфарктів);
  5. цукровий діабет;
  6. порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту;
  7. хворобою Паркінсона;
  8. хворобою Альцгеймера;
  9. шкірних захворюваннях;
  10. ожирінням;
  11. тягою до тютюнопаління.

Препарати з корисним речовиною також цінують за те, що:

  • вони покращують мозкову діяльність;
  • волосся стають більш здоровими, зменшується випадання;
  • зменшується ламкість і усувається шаруватість нігтів;
  • речовина попереджає старіння і збільшує репродуктивний вік.

Найбільш широко поширеною формою виробництва є капсули, вкриті желатинової оболонкою. Їх зручність полягає в легкості підбору дозування - одна капсула вже містить необхідну кількість речовини. Крім капсул, лецитин випускається у вигляді гранул, порошку, гелю і рідкий. До основного інгредієнта часто додають різні вітаміни, іноді персоналізіруя його під конкретні аудиторії, або цілі, наприклад, для чоловіків, для жінок, для схуднення і т. д.

Сьогодні найвідомішими брендами Бадів цього напряму є:

  1. Solgar. Визнаним еталоном якості сталі гранули з олії сої, без ГМО. Вживають по 1 ст. ложці 2 рази в день.
  2. Наш лецитин. Вживають по 2 капсули препарату двічі на добу.
  3. Life Extention. Гранули з соєвого масла додають в їжу або напої по 1 ст. ложці двічі на день. Відмінною особливістю є вміст у них 27% знежиреного речовини, що особливо добре для літніх людей.
  4. Now foods. Соняшниковий лецитин в рідкому вигляді. Бажано додавати в овочеві соки або молоко, але можна і в інші напої і їжу, по 1 ст. ложці.

Для схуднення

Фосфатидилхолін покращує метаболізм, нормалізує обмін речовин, перешкоджає накопиченню жирів і навіть окисляє їх при попаданні в організм. Все це в сукупності свідчить про те, що речовина дуже корисно при схудненні. Однак прибирати тільки їм зайву вагу або споживати речовина в необмеженій кількості можна:

  • це не допоможе знизити вагу без дотримання певної дієти і фізичних навантажень;
  • перебір загрожує алергією.

Вибираючи в якості добавки лецитин з метою схуднення, пам'ятайте, що грають роль і інші компоненти, що входять до складу засобу. Хоча сам по собі жировий компонент сприяє зменшенню кількості рослинних жирів, їх вмісту в організмі, для досягнення максимальної стрункості рекомендується споживання його разом з холіном і инозитолом. Таке поєднання – найефективніший.

При вагітності

Лецитин є фундаментальним матеріалом в освіті нервових клітин, і розвивається ембріон не є винятком. Дана речовина разом з фолієвою кислотою – найважливіше для прийому вагітної в першому триместрі, коли відбувається закладка всіх органів майбутнього малюка. У другому і третьому триместрах він не тільки благотворно впливає на дитину, але і знімає суглобові болі, у тому числі в ногах і спині, так часто турбують жінок в цікавому положенні. Багато вагітні скаржаться на погіршення стану волосся і нігтів – лецитин допомагає впоратися і з цією проблемою.

Вживаючи лецитин при вагітності, ви оберігаєте органи зору, дихання у майбутнього малюка, позитивно впливаєте на травну функцію. Цей жировий продукт після пологів лікує недоношеність, а згодом допомагає дитині:

  • легше засвоювати освітні програми;
  • менше хворіти;
  • фізично розвиватися, збільшувати витривалість;
  • усунути або скорегувати наявні затримки психічного та мовного розвитку.

Лецитин для дітей

Цей елемент представляє особливу цінність для зростаючого організму. Немовлята отримують необхідну кількість грудного молока або суміші. Старші діти – безпосередньо з їжі або вітамінних комплексів, які роблять у спеціальній цікавій для дітей формі, наприклад, гелю, з приємним смаком. Без цієї речовини не можна уявити нормальний розвиток дитини. Лецитин у дітей:

  1. є джерелом енергії;
  2. розвиває моторні функції;
  3. покращує мозкову діяльність – допомагає краще засвоювати знання;
  4. благотворно впливає на нервову систему, сприяє зняттю стресів (у тому числі при вступі в новий колектив – садок, школу та ін);
  5. зміцнює імунітет.
  6. прийом рекомендований при лікуванні затримки психічного, мовного розвитку і синдрому Дауна.

Який лецитин краще приймати

Якщо немає видимих причин дефіциту лецитину, вистачає включення в раціон багатих речовиною продуктів. При цьому слід пам'ятати, що рослинний лецитин засвоюється краще, ніж тваринний, і вибирати щадні способи приготування на пару, гасіння, короткочасна смаження тощо), оскільки тоді речовина може втрачати свої властивості при високих температурах.

Якщо ж в якості джерела енергії виступають Бади, то тут особливе значення має те, з чого вони зроблені. Слід віддати перевагу або приготованим з соняшнику, або вибирати етикетки з написом: «Не містить ГМО». Форма випуску не впливає на користь продукту – можна вибирати, виходячи з індивідуальних уподобань: капсули, порошок, гранули або рідкий. Позитивний вплив надасть будь якісний препарат.

Шкоди та протипоказання

Безпосередньо лецитин практично не може призвести до негативних наслідків. Двоякість в міркуваннях про лецитин – його користь і шкоду –виникає виключно з приводу генномодифікованої сої, яка може бути використана при випуску біологічно активних добавок. Дослідження світових вчених довели шкоду ГМО сої, який прямо протилежний користь лецитину, що міститься в ній. Зазначаються:

  • пригнічення функції щитовидної залози,
  • погіршення мозкової діяльності, яке може призвести до недоумства і інших серйозних наслідків,
  • ослаблення репродуктивної функції, аж до безпліддя,
  • зниження імунітету,
  • провокує депресії, мігрені,
  • у вагітних продукція призводить до вад розвитку плода.

На противагу цьому виробники лецитинових добавок стверджують, що для Бадів використовується не вся соя, а лише корисна витяжка, і користь від вживання в рази перевищує можливу шкоду. Повноцінних досліджень, які довели шкоду конкретно від соєвого, так само як і від інших видів лецитину, немає. Вищенаведені побічні явища характерні виключно для штучно вирощеної (ГМО) сої.

Єдиним загальним для всіх препаратів лецитину протипоказанням до прийому є підвищена чутливість до компонентів препарату (алергія). З обережністю слід вживати при:

  • загостренні захворювань підшлункової залози і жовчнокам'яної хвороби,
  • алкоголізмі,
  • хронічних формах гепатиту, цирозі печінки,
  • вагітності та годуванні груддю.

Вказівка на етикетках деяких Бадів періоду вагітності та годування груддю серед протипоказань обумовлено в основному перестраховкою. Відсутні довгострокові клінічні випробування, які свідчать про негативний вплив препаратів на здоров'я майбутньої мами і малюка. Деякі лікарі призначають добавку курсом, коли користь перевищує можливу шкоду, але приймати її без консультації медичного працівника дамам в цікавому положенні не можна.

Відео

Лецитин в Продуктах Харчування - Користь і Шкода: Емульгатор,Соєвий,Соняшниковий,Рослинний,НатуральнийКористь Лецитину

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!