Що не можна їсти при геморої: продукти харчування при захворюванні

Правильне харчування становить основу лікування і профілактики при будь-яких хронічних захворюваннях: від гастриту до гемороїдальних уражень судин. Виключивши з раціону деякі категорії продуктів, можна уникнути частих загострень захворювання та багатьох ускладнень. Дізнайтеся, що можна їсти пацієнту при геморої, які страви слід виключити зі свого меню для профілактики важких кровотеч.

Як харчуватися при геморої

Дієта при загостренні геморою повинна включати в себе велику кількість рослинної клітковини (наприклад, капусту, картоплю, фрукти), оскільки вона є нейтральним компонентом раціону та може становити основу правильного харчування для пацієнтів. Повністю необхідно виключити жирну їжу, смажені страви, замінити їх на тушковані, запечені, приготовані на пару. З обережністю можна обсмажувати деякі овочі на сковороді без додавання масла.

Для профілактики закрепів рекомендується вживати велику кількість клітковини, яка міститься в свіжих овочах, фруктах і злаках. Додатково можна вживати висівки разом з молоком, кефіром або натуральним йогуртом. Молочнокислі продукти позитивно впливають на мікрофлору товстого кишечника і допомагають нормалізувати стілець.

При наявності хронічного або гострого гемороїдального поразки венозних судин прямої кишки необхідно харчуватися невеликими порціями 5-6 разів на день, дотримуючись класичну пропорцію білків, жирів і вуглеводів (1:1:4) і рекомендований добовий калораж (від 2100 до 2500). Організованість у вживанні їжі допоможе нормалізувати пацієнту травний процес і посприяти успішному лікуванню.

Які продукти не можна їсти при геморої

Правильно складена дієта є одним з ключових чинників у терапії гемороїдального і варикозного ураження судин прямої кишки. Деякі продукти можуть спровокувати тяжкі ускладнення, часті загострення захворювання: набряк, що призводить до гострого болю, кровотеч, випадань вузлів із прямої кишки. Для того щоб уникнути таких наслідків неправильного харчування, слід дізнатися у лікаря, що не можна їсти при геморої.

Уникнути ускладнень при гемороїдальному запаленні допоможуть принципи правильного харчування, які свідчать про те, що необхідно повністю виключити з раціону жирне, гостре, солоне, смажене (смажену свинину, мариновані овочі, оселедець, курку-гриль та ін). Перед вживанням будь-якого продукту необхідно вивчити його склад, способи приготування. Так, наприклад, м'ясо можна не смажити на сковорідці з сіллю і маслом, а запекти в духовці з пряними травами, соковитими овочами.

Заборонені продукти

Правильне харчування при геморої має повністю виключати жирне м'ясо, гострі страви, білий хліб. Ці продукти призводять до метеоризму, запорів, негативному впливу на судини прямої кишки і можуть сприяти активному розвитку гострого геморою, особливо у чоловіків літнього віку, вагітних жінок. Крім того, лікарі рекомендують повністю відмовитися від солодощів (шоколаду, нуги), замінивши його сухофруктами, горіхами в невеликій кількості.

Таке дієтичне харчування без шкідливих продуктів повинно тривати протягом всього періоду захворювання для профілактики загострення хронічного геморою і кровотеч. Для того щоб точно дізнатися, що можна їсти при геморої, слід звернутися за консультацією до терапевта, проктолога або хірурга. Перш за все, список заборонених продуктів залежить від стадії захворювання. Крім того, не можна є і пити при геморої незадовго до видалення вузлів або відразу після оперативного втручання.

Небажані продукти

Деякі продукти харчування сприяють запуску патологічних механізмів, які можуть призвести до початку розвитку хронічного геморою. Вживати їх не слід людям, які знаходяться в групі ризику, пацієнтам, що мають геморой на початковій стадії його розвитку. Це такі продукти, як:

  • смажене жирне м'ясо;
  • солоні снеки (чіпси, сухарики, в'ялена риба);
  • алкогольні напої (як легкі, так і з великим відсотком вмісту етилового спирту);
  • гострі і жирні соуси (майонез, сирний соус, кетчуп);
  • солодкі та газовані напої (лимонад, пакетовані соки).

Напої

При наявності хронічного геморою пацієнту слід повністю перестати вживати будь-який алкоголь і каву. Етиловий спирт має розширює вплив на пошкоджені варикозом судини, що призводить до гострого болю, запалення гемороїдальних вузлів, кровотеч. Кава викликає скорочення судин, що може спровокувати недостатнє кровопостачання тканин.

З обережністю слід вживати свіжовичавлені соки з цитрусових, гранатів. Великий вміст активних фруктових кислот може надавати подразнюючий ефект на слизову оболонку прямої кишки, викликати запалення уражених гемороєм судин і вузлів. Для вживання такі соки необхідно розводити достатньою кількістю прохолодної кип'яченої води.

Страви

При хронічному геморої страви повинні вміщувати велику кількість рослинного або тваринного білка, складні вуглеводи, клітковину. Не рекомендуються до вживання: стейки з жирного м'яса, салати, заправлені майонезом, шашлик, піца. Страви китайської, японської кухні, що містять у складі гострі спеції, слід обмежити вживання. Необхідно виключити з раціону гострі, жирні супи.

Спеції

Дієта при хронічному геморої повинна повністю виключати такі спеції, як глутамат натрію, гострий перець, також велика кількість солі. Ці приправи сприяють затримці рідини в організмі, що збільшує набряклість тканин прямої кишки, обсяг циркулюючої в уражених венах крові. Виникає гостра біль, роздратування і кровотечі. Їжа при геморої може містити різні сухі трави (розмарин, базилік, шавлія), сухі перемелені ароматні овочі (наприклад, паприку або сушені томати).

Відео

Лікар: що можна і що не можна їсти при геморої

Дієта при геморої

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!