Дієта після операції з видалення геморою - меню

Запобігти появі запорів після геморроїдектомії – хірургічного видалення гемороїдальних вузлів – в післяопераційний період допомагає збалансована дієта після операції з видалення геморою, або суворе меню з щадних, але поживних страв. Головна мета лікувальної дієти в перші дні після проведення геморроидальной операції – домогтися м'якого стільця, сприяє відновленню організму, прискорити загоєння тканин і швів, запобігти кровотеча, скоротити період реабілітації, як можна швидше повернутися до звичайного життя.

Що таке операція з видалення геморою

Операційне втручання при гемороїдальних ускладненнях називається геморроидэктомией. Виконується операція шляхом висічення або перев'язки патологічно збільшених вузлів, при будь-якого ступеня захворювання. Протипоказаннями до геморроїдектомії є:

  • вагітність;
  • імунодефіцит;
  • онкологія;
  • запальні процеси в кишечнику.

Операція проводиться під загальним наркозом, у положенні лежачи на животі. Щоб отримати доступ до вузлів, пацієнту вводять аноскоп. Вузли витягують назовні, січуть, попередньо перев'язавши артерію і зупинивши кровотечу. Гемороїдектомія може проводитися за допомогою скальпеля, електрокоагуляції або лазера. Рецидиви після цієї операції трапляються рідко.

Що можна їсти після операції на геморой

Пацієнту рекомендується вживати варені і тушковані страви, печені яблука, овочі краще готувати на пару. Потрібно місяць після проведення операції, щоб в раціон харчування хворого включити корисні білки у вигляді курячого м'яса, риби. З обережністю слід ставитися до вживання овочів і фруктів, які можуть викликати у кишечнику, метеоризм і здуття. Харчування після операції на геморой повинно бути засновано на вживанні:

  • хліба з борошна негрубого помелу;
  • містять клітковину рисової, гречаної, вівсяної, пшоняною кашею;
  • овочів;
  • кисломолочних продуктів;
  • м'яких напоїв.

Дієта після операції на геморой

Дієта після видалення геморою хірургічним шляхом сприяє швидкій реабілітації хворого під час післяопераційного періоду. Вона повинна допомогти пацієнтові запобігти виникнення запору, полегшити дефекацію, надати проносну дію. Мета правильної дієти у відновний період – не допустити розриву шва, зменшити біль, зупинити кровотечу, сприяти загоєнню післяопераційних ран, запобігти рецидив хвороби, швидко відновитися після хірургічного втручання, повернути пацієнта до нормального способу життя.

Загальні принципи дієти

Післяопераційний раціон пацієнту краще обговорити з компетентним лікарем-дієтологом. Склад суворої дієти з ходом часу змінюється:

  • у першу добу після операції. Щоб уникнути туалету їжа не рекомендується, хворий п'є тільки напої;
  • у перший місяць після операції. Відновлюється робота кишкового тракту, пацієнт дотримується режим, приймаючи їжу невеликими порціями, але часто – 2,5 години. Їсти можна певні продукти, рецепти приготування страв краще обговорити з лікарем;
  • через місяць після операції. Меню дієти включає продукти з високим вмістом білків і вуглеводів.

Як не можна готувати їжу

Меню при геморої не повинна включати ніяких смажених страв. При вживанні смаженої їжі симптоми захворювання незабаром з'являться знову, рецидив неминучий. Дієтичні страви не повинні містити шкідливі компоненти – мариновані овочі або гриби, копчене куряче, яловиче, свиняче м'ясо, копчену і солену рибу, майонез. Тушковані страви не повинні включати жирні види м'яса – свиняче, качине. При приготуванні салатів краще відмовитися від свіжих овочів і фруктів. Не рекомендується до вживання випічка, в тому числі і домашня. Чай і кава не повинні бути міцними, цукор краще не додавати.

Продукти, заборонені в післяопераційний період

Заборонено вживання будь-яких продуктів, що призводять до подразнення слизової оболонки кишечника: газовані напої, квас, часник, редис, цибуля. Дієта після геморроїдектомії не повинна включати продукти, що сприяють виникненню закрепів – консерви, мариновані овочі та фрукти, копчене, солоне м'ясо і рибу, гострі приправи. Для дієти не підходить жирна їжа – м'ясо свинини, гусей, качок, майонез, сметана, молоко. Не рекомендується вживати продукти, які спричиняють метеоризм (яблука, квасоля, горох, капусту, шпинат). Дотримання дієти виключає алкоголь.

Особливості харчування в перші добу

Суворої дієти доведеться дотримуватися з перших годин після закінчення операції. У перші добу, коли шов свіжий і можливо кровотеча, пацієнту слід утриматися від туалету. У зв'язку з цим, не рекомендується їжа ні в якому вигляді. В перші 24 години пацієнту показано тільки напої: вода питна, компоти, морси, слабкий чай, ненасичені відвари з трав. Не можна вживати газовані напої – мінеральну воду, лимонад, фанту. Молоко містить багато жиру і є скоріше їжею, тому відразу після операції включати його в раціон не слід.

Дієта першого місяця

30 доби після операції – час, протягом якого повністю рана затягується. Організму потрібні всі продукти, необхідні для його життєдіяльності. Комплекс страв повинен викликати регулярний м'який стілець і запобігати розрив шва і зараження. Меню страв в основному формується з білкових продуктів і вуглеводів. Сирі овочі і свіжі фрукти слід вживати з обережністю через їх здатності дратувати кишечник і викликати здуття. Харчуватися після видалення геморою переважно треба продуктами, які діють як проносне.

Меню

Зразкове меню перших 30 діб після закінчення операції на геморой наведено нижче. Меню дробове, в нього включають продукти, які допоможуть уникнути післяопераційних ускладнень:

Час прийому

Страви

8:00

Вівсяна каша з додаванням висівок

Склянку свіжого кефіру

10:30

Варена або приготована на пару риба (хек, минтай, навага)

Батончик мюслі

13:00

Слабкий бульйон з курки

Грубий хліб, краще не чорний

Слабкий компот із солодких яблук

15:30

Печене яблуко

18:00

Тушковані або приготовані на пару овочі (морква, буряк, кабачки, цибуля)

Грубий хліб, краще не чорний

Слабкий чай

20:30

Стакан кефіру з тертим огірком

Харчування через місяць

Раціон харчування після закінчення 30-добового періоду після оперативного лікування можна істотно розширити, але тільки такими продуктами, які сприяють регулярному випорожненню кишечника. Головне місце в меню займають сирі і тушковані овочі, свіжі фрукти. Свіжий кефір і сир, розсипчасті каші, грубий хліб запобігти рецидив геморою. Страви з птиці і риби краще готувати в пароварці. Протипоказаний картопля, випічка, гостра їжа, смажені і копчені продукти, газована вода. Разове кількість прийнятої їжі повинно бути невеликим, інтервал прийому – 3 години.

Відео

Дієта при геморої

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!