Правильне харчування при гострому і хронічному простатиті - дієтичне меню на кожен день

Якщо з'явилися перші симптоми захворювання, дієта при простатиті у чоловіків, збагачена овочами і фруктами, – важлива складова успішного лікування. Остаточного одужання тільки таким методом домогтися практично неможливо, а от продовжити період ремісії цілком реально на багато місяців. Якщо показана дієта при хронічному простатиті, рекомендується своєчасно звернутися до дієтолога для індивідуального підбору дозволених продуктів харчування.

Що таке простатит

Правильне харчування, дієта позитивно впливають на здоров'я чоловіка, цим цінною порадою лікарів повинен скористатися кожен представник сильної статі. При простатиті передміхурова залоза запалюється, патологічно збільшується в розмірах, порушуючи звичний відтік сечі. Правильно підібране меню знімає запалення, зменшує застійні явища сечовидільної системи чоловіка, сприяє швидкому одужанню. Це хороша можливість жити без болю і відчувати себе комфортно, при цьому обійтися без операції і тривалого прима медикаментів.

Потрібна дієта при простатиті

Особливо важливо ретельно вибирати продукти при простатиті, щоб забезпечити системну дію в чоловічому організмі. Наприклад, алкоголь порушує кровопостачання органів тазу і дратує простату, а жирна, смажена їжа ускладнює природний відтік сечі. Це зайвий раз доводить, що правильне харчування допомагає забути про приступи болю, успішно лікує запалену залозу у чоловіка. При грамотному підході до проблеми зі здоров'ям це швидке одужання, тривалий період ремісії.

Харчування й дієта при простатиті повинні бути повноцінними та збалансованими, багаті вітамінами, антиоксидантами і рослинною клітковиною. При зазначеному захворюванні страви показано не смажити, а тушкувати, варити і томити, при цьому максимально скоротити споживання солі і назавжди виключити із свого повсякденного життя шкідливі звички. Якщо правильно обрана їжа при простатиті, серйозних проблем зі здоров'ям чоловіка на дитя не передбачається.

Особливості дієти

Цінність правильного харчування при запаленій простаті вже визначена, залишається тільки індивідуально проконсультуватися з дієтологом щодо добового раціону, правил вживання їжі та її повсякденного асортименту. Крім того, важливо ретельно контролювати водний баланс, а для цього вживати за добу достатню кількість рідини – не менше 2 літрів (стежити за появою набряків). Це далеко не все, що рекомендується пацієнтам при прогресуючому простатиті:

  1. Пацієнту потрібно заборонити вживати в раціоні тваринний жир, оскільки він відкладається на стінках судин, порушує системний кровообіг.
  2. Присутність антиоксидантів у вигляді натуральної зелені допомагає уникнути розвитку аденоми простати у чоловіків, злоякісних пухлин.
  3. Консерванти, соління, копченості, прянощі, напівфабрикати при простатиті залишаються під великим забороною, негативно позначаються на роботі простати.
  4. Сніданок вранці повинен бути вітамінізованим і повноцінним, а на вечерю ввечері бажано приготувати салат з овочів або порцію сиру.
  5. Жирні бульйони на дієті бажано замінити пісними м'ясними чи овочевими відварами, особливо в період загострення простатиту у чоловіків.
  6. Їжа при простатиті у чоловіка повинна бути високої якості, оскільки сумнівні напівфабрикати збільшують кількість нападів простатиту.
  7. З допомогою лікувальної дієти важливо контролювати супутні захворювання органів ШКТ, щоб мінімізувати ризик ускладнень при лікуванні простатиту.

Харчування при простатиті

Якщо в організмі чоловіка визначено захворювання простатит, лікування має відбуватися негайно. Першим ділом потрібно вибрати дієту при простатиті у чоловіків, основна мета якої – не порушувати і відновити системний кровотік, зміцнити ослаблений імунітет, подовжити період ремісії. Захворювання підступне, тому важливо вивчити основні правила правильного харчування на кожен день:

  1. Рідина – негазована мінеральна вода, несолодкі киселі, компоти, лікувальні відвари, ягідні морси, зелений чай. Вранці після пробудження можна випити склянку води.
  2. Прийоми їжі на дитину при простатиті – помірні порції, їсти в один і той же час доби, не переїдати, не перевантажувати травлення.
  3. Фізична активність – вітаються тривалі прогулянки чоловіки на свіжому повітрі, швидка ходьба.
  4. Спосіб приготування – продукти краще запікати, варити, парити, смажити, тушкувати. Наприклад, дуже корисний шматочок відвареної або парової грудки курки.
  5. Тривалість – якщо стався перший напад, дієта при простаті у чоловіків повинна бути довічною.

Що можна їсти

Дієта при простатиті у чоловіків визначає дозволені, заборонені продукти харчування. почати варто з рекомендованих інгредієнтів, які є невід'ємною складовою швидкого одужання. Насамперед, це цибуля і часник, які володіють вираженими антибактеріальними і протизапальними властивостями. Такі харчові інгредієнти, ще гірчицю або хрін можна сміливо додавати в кожне блюдо, роблячи його максимально цінним при простатиті. Нижче представлений список продуктів, які однозначно потрібно включити в дієтичний раціон при простатиті у чоловіків. Це:

  • каші з круп на молоці або воді;
  • нежирні супи на другому бульйоні;
  • пісні сорти м'яса;
  • рослинні олії;
  • кисломолочні напої;
  • нежирні сорти риби, морепродукти (особливо креветки);
  • курка, кролик;
  • гарбузове насіння, горіхи;
  • овочі: капуста, морква, гарбуз, помідори, буряки;
  • фрукти, несолодкі ягоди;
  • незначні порції меду;
  • зерновий хліб, висівки;
  • ягідні сухофрукти.

Чи можна пити каву

Одних чоловіків цікавить, чи можна їсти смажені котлети при простатиті, а інших – дозволяється пити каву. Обидва зазначених продукту категорично заборонені на лікувальній дієті, оскільки при простатиті ускладнюють кровообіг, провокують застійні явища в сечовивідної системі, накопичується у судинах холестерин. Якщо людина не може жити без кави, можна приготувати неміцний напій, а пити його не на ніч, а ближче до обіду в строго обмеженою порції.

Що не можна їсти

Перш ніж вживати житній хліб на дієті, його рекомендується злегка підсушити. Це правило не поширюється на кекси, випічку, борошняні солодощі. Такі харчові інгредієнти залишаються під забороною. Нижче представлений список продуктів харчування, які лише сприяють приступу простатиту у чоловіків, стають основною причиною порушеного і хворобливого сечовипускання. Це:

  • тваринний жир;
  • бобові культури;
  • картопля;
  • сир;
  • солодощі та варення;
  • ковбаси та копченості;
  • алкогольні напої, включаючи пиво;
  • шпинат і щавель;
  • газовані напої;
  • субпродукти;
  • приправи.

Зразкове меню

Сидячи на дієті при простатиті, хворий чоловік повинен правильно харчуватися, при цьому лікувальний раціон може бути різноманітним, ситним і корисним. Це зовсім не сумне харчування, яке викликає нудьгу і депресію, це можливість спробувати улюблені страви і зовсім не ставити хрест на м'ясної продукції. Якщо дотримуватися дієти й правильно пити рідину, проблем зі здоров'ям не виникає, а чоловік може навіть забути про існування в організмі хронічного простатиту. Ось зразкове мню на кілька днів, щоб не дратувати запалену простату:

  1. Сніданок: каша на молоці, бутерброд з житнім хлібом і маслом, зелений чай. На заміну можна приготувати порцію знежиреного сиру і некалорійний йогурт, свіжий фрукт несолодких сортів.
  2. Обід: овочевий бульйон, порція вареної курятини, томатний сік, зелень. На заміну можна приготувати домашню локшину, але обмежити вживання картоплі, тушкувати рибу і випити ягідний морс або узвар.
  3. На вечерю при простатиті чоловікові краще вживати рибу з тушкованими овочами, порцію курятину або кролятини, пісні каші на вибір. Запивати трапезу краще трав'яним відваром або зеленим чаєм.
  4. Перекуси: зелень, несолодкі ягоди або фрукти, сухофрукти, знежирений йогурт на вибір чоловіка, натуральні соки або смузі.

Відео

Харчування при простатиті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!