Дієта при хворобі печінки

Виявити деякі захворювання можна до звернення до лікаря. Найпоширенішим ознакою відхилень в роботі печінки вважається поява гіркого присмаку у роті. Якщо діагноз підтверджується фахівцями, то раціон пацієнта обов'язково змінюється. Дієта для печінки передбачає прийом їжі не менше 6 разів на день невеликими порціями. Вуглеводи, мінерали, вітаміни, легкозасвоювані білки є головними компонентами, які вживаються в період відновлення системи травлення і працездатності важливих органів.

Дієта при захворюванні печінки

Харчування безпосередньо впливає на роботу внутрішніх органів і стан здоров'я людини в цілому. Серйозні обмеження в раціоні мають на увазі такі хвороби, як відхилення у функціонуванні жовчного міхура, гемангіома, кіста, асцит, фіброз печінки. Збільшення або дистрофія цього органу, загострення після операції відносяться до випадків, коли міняти принцип приготування і асортимент продуктів припадає на все життя. Дієтичне харчування призначається спеціалістом в залежності від ступеня розвитку хвороби.

Продукти, які рекомендується вживати при проблемах з печінкою (дієта при болях в печінці):

  • нежирні молочні продукти;
  • м'ясо, риба з мінімальною кількістю жиру;
  • курячі або перепелині яйця (тільки у вигляді омлету);
  • овочі (без грубої клітковини);
  • фрукти;
  • макаронні вироби;
  • крупи.

При відхиленнях в роботі печінки виключаються наступні продукти:

  • жирні сорти м'яса;
  • наваристі бульйони;
  • гриби;
  • консерви;
  • копченості;
  • деякі види овочів (грубу клітковину містить редис, часник, щавель, редька);
  • кава, какао;
  • газовані напої;
  • алкоголь;
  • кондитерські вироби (крім пастили і зефіру).

При цирозі печінки

Деякі захворювання виникають на тлі гострого хронічного гепатиту або в результаті тривалого вживання алкоголю. Дієта при лікуванні печінки після встановлення діагнозу цироз передбачає дотримання ряду правил. Основні рекомендації і обмеження ставляться до способів приготування їжі. Вживати можна лише страви на пару або варені продукти з мінімальною кількістю солі.

Основні правила лікувального харчування (дієта при збільшеної печінки, цирозі, інших відхиленнях):

  • холодні і гарячі страви в їжу вживати не можна (їжа повинна бути теплою);
  • запечені в духовці страви можна, але попередньо продукти варяться;
  • вживати їжу треба п'ять разів на день через кожні три години (вечеря повинна бути не пізніше семи годин вечора);
  • страви повинні бути нежирними і рідкої консистенції;
  • заборонено вживати наваристі бульйони, жирне м'ясо, солодощі, горіхи, кава.

При жировому гепатозі

Дієта при стеатозі печінки спрямована не тільки на дотримання правильного раціону харчування, але і на схуднення. Гепатоз (друга назва захворювання) являє собою ожиріння органу та наявність зайвої ваги. Пуринові речовини, сіль, холестерин виключаються. Страви готуються на пару або варяться. Асортимент дозволених і заборонених продуктів не відрізняється від традиційних рекомендацій. Дієта при ожирінні печінки поєднується із загальною терапією.

Для очищення печінки

Розвантажувальні дні являють собою період, під час якого рекомендується знижувати фізичні навантаження, вживати в їжу мінімальну кількість продуктів, пити більше рідини. Основний раціон складають злаки, фрукти, овочі. Кількість солі у стравах знижується до мінімуму. Дієта для очищення печінки допомагає запобігти порушення в її роботі, утворення метастаз, гепатозу, асциту, інших захворювань.

При раку

Серйозні захворювання печінки мають на увазі важливі правила харчування. При раку втрата ваги може бути небезпечною і спричинити за собою ускладнення. Їжа повинна бути калорійною, багатою вітамінами, а заборонені продукти треба виключати. «Печінкова» дієта передбачає п'ятиразове харчування (онкологічні хвороби супроводжуються втратою апетиту, чого допускати не варто).

Меню дієти Стіл номер 5 за Певзнером на тиждень

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полуденок

Вечеря

1.

Хліб з сиром, суп на основі вівсяної крупи, компот

Сир

Тефтелі з риби (на пару), рис (відвареної, без солі), компот

Стакан молока з кількома сухарями

Склянка кефіру, салат з рослинним маслом)

2.

Манна каша, дві ст. л. полуничного варення, молочний чай

Запечена груша

Рисовий суп, м'ясо на пару

Терта морква, залита теплою водою

Буряковий салат, голубці (на пару)

3.

Манна запіканка, чай

Нежирний сир, компот

Гарбузова каша, морквяний салат

Відварені макарони

Запіканка на основі курячого філе і овочів

4.

Сирники, молочний чай

Салат з йогуртом, фруктами

Кабачковий суп, риба на пару

Рисовий пудинг

Яловичина на пару, капустяний салат

5.

Омлет з білків з овочами, несолодкий чай

Сир

Борщ, котлети на пару

Омлет з білків

Риба на пару, морквяний салат

6.

Морквяний салат, сир (з ядрами граната), молочний чай

Фруктове пюре

Гречаний суп, відварна яловичина, компот

Морквяне пюре з яблуком

М'ясо на пару, ягідний морс або узвар

7.

Вівсяна каша, компот

Вінегрет, риба на пару

Картопляне пюре, парові котлети, морквяний салат

Відварені макарони, відвар на основі трав і меду

Гарбузово-яблучний салат, компот

Відео про дієту при хворій печінці

Про те, як здійснити очищення організму, які продукти треба обов'язково ввести або виключити з раціону, розповідає відео. Фахівці не тільки дають рекомендації, але і приводять як приклад деякі рецепти страв на кожен день. Дієта для відновлення печінки допомагає нормалізувати працездатність органу. Якщо дотримуватися всіх правил, то через рік в раціон можна буде вводити улюблені страви, які були під забороною.

Що можна їсти при захворюваннях печінки - рекомендації по дієті

Відгуки

Марина, 40 роківІз-за неправильного харчування у мене стали з'являтися болі в печінці. УЗД показало відхилення в роботі органу, але серйозних захворювань виявлено не було. Лікар порекомендував дотримуватися дієти «Дієтичний стіл 5». Півроку дотримувалася правила, в результаті чого стали помітні поліпшення. Зараз болі припинилися, але до свого харчування я ставлюся більш серйозно.
Олексій, 56 роківЛікарі поставили діагноз цироз печінки. Думав, що доведеться не тільки відмовитися від улюблених страв, але і їсти несмачну їжу. Зараз дотримуюся дієти, призначену фахівцями. Раціон змінився, але не став настільки обмеженим, як я передбачав. Чотири місяці харчуюся правильно, став помічати, що не тільки печінка стала менше турбувати, але весь процес травлення приходить в норму.
Алевтина, 60 роківЛікувала жовчокам'яну хворобу, але відбулися ускладнення. УЗД показало камінь в печінці. Після операції лікар порекомендував змінити раціон і виключити деякі продукти. Приємно здивував той факт, що від улюблених страв мені відмовлятися не довелося. Змінила спосіб їх приготування. Вживаю парові і варені варіанти, салати заправляю олією. Приємно здивував асортимент рецептів, про які раніше я не знала.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!