Судинна деменція - причини і симптоми захворювання, діагностика, методи лікування, профілактичні заходи

У світі налічується понад 35 мільйонів людей, які страждають порушенням вищої нервової діяльності. Захворювання отримало окрему назву – деменція судин головного мозку і характеризується втратою всіх наявних навичок і знань, зниженням здатності навчатися. Від розумової відсталості та вродженого слабоумства патологія відрізняється механізмом розвитку. Щоб вчасно виявити деменцію і почати терапію, важливо детальніше дізнатися про захворювання, що провокують чинники, симптомах.

Що таке судинна деменція

Розлад психіки з цілим комплексом симптомів називають деменцією судин. Захворювання характеризується втратою пам'яті, втратою почуття сорому, знань і здатності до навчання. У хворого відбувається порушення процесу кровопостачання великої ділянки головного мозку. Результатом цього є кисневе голодування. Поступово у пацієнта:

  • відмирають ділянки головного мозку;
  • змінюється структура;
  • порушуються функції;
  • розвивається розлад психіки, слабоумство.

Ступінь судинної патології залежить від розміру осередку ураження. Ознаки деменції можуть залишатися непомітними для хворого і оточуючих або навпаки яскраво проявлятися неадекватною поведінкою, неврозами, агресією, порушенням орієнтації людини в просторі. Захворювання може мати серйозні наслідки:

  • повна втрата працездатності (хворий не здатен сприймати, аналізувати, засвоювати, передавати інформацію);
  • безпорадність (хворий не може приготувати собі їжу, доглядати за собою, ходити в магазин за покупками, знайти дорогу додому та інше);
  • небезпека для оточуючих (агресія, неадекватні вчинки, психоз).

З часом судинна патологія прогресує, змінюючи його до невпізнання психологічний портрет хворого. Уражені відділи мозку неможливо відновити, тому повністю усунути захворювання не можна. Лікування судинної деменції спрямоване на підтримку кровопостачання головного мозку і усунення симптомів, які впливають на якість життя хворого і оточуючих. Терапія призначається лікарем-неврологом або психіатром.

Причини судинної деменції

Клітини головного мозку починають гинути через ішемії. Підсумком цього стає деменція. Причиною судинного захворювання може стати наступне:

  1. Амілоїдна ангіопатія (захворювання кровоносних судин, для якого характерне порушення структури судинних стінок).
  2. Васкуліти (запалення судинних стінок) – аутоімунні або інфекційні.
  3. Порушення мозкового кровообігу з гострим перебігом (геморагічні або ішемічні інсульти).
  4. Тромбоемболія, атеросклероз, тромбоз кровоносних судин, які відповідають за кровопостачання головного мозку (до хвороби зумовлює звуження просвіту сонної артерії через тромбів або атеросклеротичних бляшок на 70-100 %).
  5. Тривале кисневе голодування головного мозку на тлі хронічної ішемії.
  6. Пухлини ЦНС (центральної нервової системи).
  7. ХСН (хронічна серцева недостатність).
  8. Інфекційні захворювання (енцефаліти, менінгіти, нейросифіліс).
  9. Тяжкі форми ниркової або печінкової недостатності.
  10. Захворювання щитовидної залози (синдром Кушинга та інші).
  11. Системний червоний вовчак.

Крім основних причин розвитку деменції важливо відзначити фактори, здатні спровокувати її. До них відноситься наступне:

  • цукровий діабет в анамнезі;
  • похилий вік;
  • шкідливі звички (хронічний алкоголізм, вживання наркотиків);
  • гіпертонія;
  • СНІД;
  • приналежність до чоловічої статі;
  • важка фізична праця;
  • черепно-мозкові травми;
  • генетична схильність.

Симптоми

Проявляються ознаки деменції по-різному, в залежності від розмірів ураженої ділянки мозку і тяжкості захворювання. Медики виділяють три стадії цієї недуги. Для кожної характерні свої прояви:

Стадія

Ознаки

Легка

У хворого з'являються дивацтва в поведінці, невеликі відхилення, що не впливають на його якість життя. Людина може сам про себе подбати, вести активний спосіб життя.

Помірна

Відхилення стають більш помітними. Спостерігаються провали в пам'яті, порушення мозкової діяльності, проблеми з самоідентифікацією, безпорадність у побутових питаннях, втрата навичок і втрата працездатності. Судинна патологія головного мозку в помірній стадії негативно впливає на якість життя хворого, він стає безпорадним, потребує догляду та спостереження.

Важка

Відзначається виражений психічний розпад особистості, відсутнє почуття сорому, здатність спілкуватися з людьми, відтворювати думки, сприймати навколишню дійсність, контролювати власну поведінку. На цій стадії хворий потребує професійному догляді і спостереження лікарів.

Практично завжди судинна патологія виявляється нерівномірно. Симптоми з'являються, то зникають. Близькі можуть вирішити, що стан хворого прийшло в норму. Але в 90% випадках деменція прогресує, переходить у важку форму. Щоб запобігти подальший розвиток патології, варто звертати особливу увагу на наступні симптоми:

  1. Погіршення пам'яті і здатності концентрувати увагу. (Хворий при цьому пам'ятає події минулого як недавні, не може зосередитися).
  2. Розлади мовлення (неправильна вимова слів, односкладові відповіді на питання, перестановка слів, незв'язні фрази), рахунку, письма, читання.
  3. Неякісне відтворення і аналіз інформації (хворий не здатний вловлювати суть звернення до нього, виділяти головні і другорядні деталі).
  4. Проблеми в освоєнні нових навичок, втрата елементарних (хворий не пам'ятає, як готувати їжу, мити посуд, прибирати кімнату, не здатний навчитися чогось).
  5. Апатія, агресія, неадекватні реакції (скупість, надмірна підозрілість, безпричинні сльози, консерватизм та інше).
  6. Проблеми у спілкуванні з оточуючими (хворий замикається в собі).
  7. Порушення ходи (людини хитає в сторони при ходьбі).
  8. Паморочення і сплутаність розуму (марення, галюцинації).
  9. Параліч, тремтіння кінцівок.
  10. Напади, схожі на прояв епілепсії, нетримання калу і сечі, непритомність (у крайніх випадках).

Класифікація

Розрізняють кілька видів деменції судинного характеру. Залежно від походження, виділяють такі форми захворювання:

  • патології, викликані мозковим інсультом;
  • деменції, викликані хронічною ішемією;
  • змішані деменції.

В залежності від причини розвитку захворювання, воно може вражати різні ділянки головного мозку. По розташуванню розрізняють 4 види патології:

  1. Коркова деменція. При цьому у пацієнта уражається кора великих півкуль мозку. Такий тип недуги зустрічається у людей з хронічним алкоголізмом, синдромом Альцгеймера і хворобою Піка (лобово-скроневої деменцією).
  2. Подкорковая судинна деменція. Вид патології характеризується ушкодженням підкіркових структур мозку. Процес супроводжується неврологічними порушеннями (розладом ходи, тремтіння кінцівок, скутістю). Розвивається цей тип недуги у людей з крововиливами в білу речовину, хворобами Паркінсона, Хантінгтона.
  3. Корково-подкорковая деменція – змішаний тип захворювання, що розвивається на тлі судинних порушень.
  4. Мультифокальна деменція – патологія, для якої характерно множинне ураження всіх відділів мозку.

Діагностика

Виявити деменцію судинного генезу складно із-за схожості симптомів з синдромом Альцгеймера. На першому етапі діагностики дивляться на кілька основних ознак:

  • порушення мозкового кровообігу;
  • слабоумство;
  • зв'язок між першими двома симптомами.

Для підтвердження діагнозу вивчають історію хвороби пацієнта. Щоб виявити слабоумство, виробляють психодіагностичний тест. Якщо перші симптоми підтвердилися, проводять такі види досліджень:

  • КТ (комп'ютерну томографію);
  • МРТ (магнітно-резонансну томографію);
  • ангіографію (контрастне дослідження кровоносних судин);
  • ЕЕГ (электроэнцефалографию);
  • доплерографію (ультразвукове дослідження, засноване на застосуванні ефекту Доплера);
  • ПЕТ (позитронно-емісійну томографію).

Крім того, фахівці мають виявити супутні захворювання, які спричинили розвиток деменції судинного генезу і можуть погіршити стан хворого (артеріальну гіпертензію, ХСН, атеросклероз, цукровий діабет та інші). Для цього у пацієнта беруть аналізи крові і сечі, проводять апаратний моніторинг (УЗД, ЕКГ). Для точної постановки діагнозу проводиться диференціальна діагностика відносно хвороби Альцгеймера. Після вищевказаних заходів лікар може з упевненістю винести вердикт про наявність (відсутність) у пацієнта деменції.

Лікування

Судинна деменція у літніх людей являє собою незворотні структурні і функціональні зміни головного мозку, тому повністю не піддається лікуванню. Якщо вчасно звернутися за допомогою до фахівців, 5-10% випадках вдається призупинити прогресування слабоумства з допомогою комплексу терапевтичних і профілактичних заходів. Часто самі хворі та їх родичі занадто пізно помічають психічні відхилення, коли недуга переходить у неконтрольовану форму.

Лікування патології призначається в індивідуальному порядку невропатологом або психіатром. Алгоритм безпосередньо пов'язаний з симптомами деменції, причинами її розвитку, супутніми захворюваннями. Медикаментозна терапія переслідує наступні цілі:

  • відновлення мозкового кровообігу, функцій головного мозку;
  • усунення факторів, що погіршують стан пацієнта (нормалізація цукру та ліпідів у крові, корекція артеріального тиску);
  • запобігання рецидиву ішемії головного мозку.

Починають лікування судинної патології з спостереження за рівнем цукру в крові і артеріальним тиском пацієнта (відслідковують показники протягом 24 годин). При підвищенні більше 180/100 мм рт.ст. хворому призначаються препарати для зниження АТ (Лізиноприл, Периндоприл, Еналаприл) і діуретики (Лазикс, Фуросемід). Для запобігання утворення тромбів у крові застосовують тромболітики (Урокіназа, Актилизе), антиагреганти (Тромбо ACC, Аспірин, Кардіомагніл), антикоагулянти (Гепарин, Варфарин), ангіопротектори (Трентал, Пентоксифілін).

Лікування ноотропами (Церебролизином, Пірацетамом), призначається пацієнтам з деменцію судинного генезу для захисту мозку від пошкоджень, регуляції обмінних процесів у нервових клітинах, поліпшення кровообігу. Щоб нормалізувати сон і зняти занепокоєння, застосовують седативні препарати: Фітосед, Седавіт, Персен. Для запуску процесу формування нових нервових клітин і підтримки нормального функціонування головного мозку застосовують Мемантин, Семакс, Глиатилин.

Однією з цілей медикаментозного лікування деменції судинного генезу є регуляція рівня ліпідів у крові. Для цього пацієнту призначаються статини (Ловастатин, Аторвастатин). Щоб розширити серцеві та мозкові судини, збільшити приплив крові до органів застосовуються вазоактивні препарати (Кавінтон, Цинаризин, Вінпоцетин). Дана група засобів не призначається спільно з ліками для зниження АТ. В іншому випадку ризик розвитку ішемії зростає через можливість різкого падіння артеріального тиску.

Для купірування симптомів неврозу, психозу, депресії застосовують Реминил, Арисепт, Пароксетин, Амітриптилін, Анвифен. Всі названі препарати мають багато протипоказань, тому повинні призначатися лікарем. Якщо просвіт судин звузиться більше ніж на 70%, пацієнту потрібно консультація судинного хірурга і операція (при необхідності). Крім того, хворий повинен виконувати вправи для підвищення розумових функцій (читати і переказувати тексти, грати в шахи, розгадувати кросворди). Для відновлення мови проводяться заняття з логопедом.

Профілактика

Щоб деменція не прогресувала, важливо розпізнати її ще на ранній стадії. Призупинити розвиток судинної патології головного мозку допоможуть профілактичні заходи:

  • корекція факторів ризику медикаментозним способом (лікування гіпертонії та інших захворювань, що викликають деменцію);
  • психотерапія (індивідуальна або групова);
  • здоровий спосіб життя;
  • правильне харчування (в залежності від супутніх патологій призначається низкохолестериновая або низкоуглеводная дієта);
  • фізична активність:
  • відсутність стресів;
  • стимуляція розумової активності (вивчення іноземних мов, вправи для зміцнення пам'яті, розгадування кросвордів тощо).

Відео

Судинна деменція - Олексій Алексєєв

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!