Внутрішньочерепна гіпертензія у дітей - симптоми, діагностика, препарати для лікування та профілактика

Одним з найбільш небезпечних станів у маленьких дітей є постійне підвищений тиск в порожнині черепа - внутрішньочерепна гіпертензія (ВЧГ). Воно може суттєво впливати на фізичний, психічний розвиток і в деяких випадках привести до загибелі дитини. Дізнайтеся, які існують основні ознаки внутрішньочерепної гіпертензії у новонароджених дітей та методи лікування цієї патології.

Що таке внутрішньочерепна гіпертензія у дітей

Внутрішньочерепна гіпертензія — це стан, внаслідок якого у пацієнта в порожнині черепа підвищується тиск з-за порушення відтоку ліквору. Захворювання обумовлене вродженими патологіями або набутими морфологічними змінами тканин або судин, обширним крововиливом у шлуночки головного мозку, хронічних захворювань серцево-судинної системи (вади серця, венозна або артеріальна гіпертензія).

Існує т. зв. доброякісна гіпертензія в черепної порожнини, яка є наслідком фізіологічних або анатомічних особливостей людини. Такий стан може стати непрямою причиною розвитку патологічних змін в мозку і яскраво виражених неврологічних симптомів внутрішньочерепної гіпертонії у хворих в дитячому віці.

Симптоми

Підвищений тиск в порожнині черепа, як правило, перебігає однотипно, що дозволяє лікарям своєчасно запідозрити наявність цієї патології у малюка. Синдром внутрішньочерепної гіпертензії у дітей проявляється наступними симптомами:

  1. Переважно в ранкові години – нудота, блювота, яка не приносить полегшення.
  2. Підвищена нервозність. У дітей проявляється неспокоєм, плачем, капризами, страхом.
  3. Швидка стомлюваність, при якій діти постійно намагаються прилягти або присісти, багато сплять.
  4. Предобморочного стану викликані різкими стрибками артеріального тиску, сильне серцебиття, пітливість.
  5. Темні синці під очима, які присутні постійно.
  6. Часті головні болі. Якщо дитина скаржиться на біль в потилиці, то це говорить про підвищенні внутрішньочерепного тиску, а якщо в скроневій області, то слід запідозрити поява пухлини головного мозку.

Ознаки внутрішньочерепного тиску у дитини

У дітей виділяють наступні ознаки постійного підвищеного внутрішньочерепного тиску:

  • головний біль;
  • нудота;
  • біль у грудній порожнині;
  • дратівливість;
  • блювання;
  • втрата апетиту;
  • помірна втрата ваги;
  • стомлюваність.

Внутрішньочерепна гіпертензія у грудничка

При розвитку доброякісної гіпертензії не відзначається виникнення небезпечних ускладнень, таких як гідроцефалія або деформація кісток або швів черепа. ВЧГ з тяжким перебігом, як правило, є наслідком неврологічних патологій, пухлин головного мозку або травм, які супроводжуються крововиливом. Основні симптоми ВЧТ у однорічних дітей:

  • тривале загоєння тім'ячка;
  • неспокійний сон;
  • збільшення розмірів голови;
  • затримка нервово-психічного і фізичного розвитку.

Причини

Підвищений внутрішньочерепний тиск у дітей, як правило, не є самостійною патологією, а являє собою симптоматичне прояв якого-небудь основного захворювання центральної нервової системи. Одні з найчастіших причин підвищеного тиску всередині черепної коробки:

  1. Вроджені патологічні анатомічні зміни. Вони викликані генетичними мутаціями або негативним впливом зовнішніх факторів у період внутрішньоутробного розвитку.
  2. Ускладнені пологи та ранній післяпологовий період. При тривалих пологах у новонародженого виникає нестача постачання киснем мозкових тканин, внаслідок чого виникає їх атрофія.
  3. Вірусні або бактеріальні лікворні інфекції. Ураження тканин мозку бактеріями або вірусами – одна з найпоширеніших причин гіпертензії. Внаслідок інфікування відбувається набряк тканин головного мозку, і вільний простір усередині черепної коробки зменшується, порушується циркуляція рідини.
  4. Травми та крововиливу.
  5. Ендокринні порушення. При підвищеній секреції деяких гормонів збільшується секреція спинномозкової рідини, тому розвивається різкий дисбаланс показників тиску всередині черепної коробки.

Діагностика

Постановка достовірного діагнозу – одна з найважливіших процедур, яка безпосередньо впливає на методи терапії. Підвищений внутрішньочерепний тиск у дитини діагностується за допомогою наступних досліджень:

  • збір анамнезу і візуальний огляд;
  • УЗД головного мозку. За допомогою ультразвукового дослідження вивчаються судини мозку;
  • МРТ. Томографія спрямована на вивчення морфологічного стану головного мозку, особливостей будови і виявлення пухлин;
  • огляд очного дна. При внутрішньочерепній гіпертензії змінюється судинний малюнок на сітківці;
  • електроенцефалографія.

Лікування

Після підтвердження діагнозу інструментальними обстеженнями призначається лікування. Принципи, способи і тривалість терапії залежать від причини, яка викликала хворобу і ступеня тяжкості патології. Для нормалізації внутрішньочерепної гіпертензії у дітей застосовують наступні методи лікування:

  • прийом медикаментів.
  • фізіотерапія.
  • хірургічна терапія (интракраниальная операція).

Медикаментозні препарати

Застосування фармакологічного лікування - один з основних методів терапії внутрішньочерепної гіпертензії та її симптомів. При необхідності і високий ризик інфікування або збільшення обсягів ліквору призначають препарати антимікробної дії. Як правило, застосовуються лікарські препарати з групи діуретиків, судинорозширювальних та спазмолітичних ліків:

  1. Магнезія. Володіє спазмолітичними і судинорозширювальними властивостями. Допомагає запобігти різкі скачки тиску. Плюсом лікарського засобу є відсутність серйозних протипоказань до застосування, мала кількість побічних ефектів. Недоліком препарату можна вважати його неефективність для екстреної допомоги.
  2. Серміон. Препарат, що поліпшує центральне мозковий, периферичний кровообіг, альфа-адреноблокатор. Перевагою препарату є можливість його застосування у найменших пацієнтів (у т. ч. недоношених), а мінус ліки - його деяка гепатотоксичність при тривалому використанні.

Сечогінні препарати

Для зниження внутрішньочерепного тиску та зменшення проявів захворювання використовують лікарські засоби з групи сечогінних:

  1. Гліцерол. Лікарський препарат з групи осмотичних діуретиків, використовується для терапії дітей у віці від 5 років. Ліки у формі розчину для ін'єкцій або ректальних свічок. Одним з достоїнств ліки є відсутність вплив на центральну нервову систему і негайний ефект після застосування. Мінус ліки - велика кількість протипоказань до застосування.
  2. Діакарб. Лікарський засіб у формі таблеток, є інгібітором карбоангідрази зі слабкою диуретической активністю. Ідеально підходить для лікування підвищеного внутрішньочерепного тиску у новонароджених і дітей молодшого віку. Позитивною якістю препарату є низька концентрація активної речовини, а негативним - необхідність приймати ліки курсами для досягнення бажаного терапевтичного ефекту.

Хірургічне лікування

Внутрішньочерепна гіпертензія у дітей при тяжкому перебігу лікується тільки за допомогою хірургічного втручання: ендоскопічної перфорації дна третього шлуночка. За допомогою сучасного ендоскопічного інструментарію, хірургом створюється канал між дном шлуночка і подпаутинными цистернами тканин. Після такого втручання вкрай рідко виникають ускладнення, немає необхідності в повторних операціях. Основним показанням є встановлене посттравматичний ВЧТ.

Наслідки

Внаслідок того, що за даної патології порушується найважливіша система організму, у дитини внутрішньочерепний тиск може викликати такі проблеми:

  • відставання у фізичному і психічному розвитку;
  • хронічні головні болі;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • недостатність периферичних судин;
  • мігрені.

Профілактика

Терапевтичні заходи для запобігання ВЧГ у новонародженого або немовля, повинні виконуватися ще до народження. На пізніх термінах ознаки тиску в черепній коробці у плода можна виявити з допомогою наступних методів:

  • УЗД;
  • МРТ;
  • аналіз генетичної схильності дитини в ВЧГ.

Відео

Внутрішньочерепний тиск у дитини, грудничка

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!