Алкогольна енцефалопатія головного мозку - симптоми, ступеня, лікування та прогнози

Питання алкоголізму приділяти пильну увагу встали тільки в 20 столітті. Якщо раніше хвороба не вважалася проблемою суспільства, то зараз у всьому світі застосовуються різні методи її лікування. З алкоголем пов'язують розвиток багатьох психоневрологічних патологій. Найнебезпечнішим наслідком тривалого прийому спиртних напоїв вважаються симптоми алкогольної енцефалопатії – захворювання, при якому у хворого відбувається порушення психіки. Розрізняють кілька форм уражень головного мозку на тлі прийому етаноловмісних рідин.

Що таке алкогольна енцефалопатія

Алкоголь руйнує не тільки соціальне життя людини, але і його психіку. Люди, які зловживають спиртними напоями, стають з часом неадекватними, так як не можуть чинити опір сильним психозів. Алкогольна енцефалопатія – це психічна хвороба, що виникає при систематичному вживанні алкоголю, під час якого руйнується нервова система. Розвивається патологія, як правило, на третій стадії хронічного алкоголізму.

В результаті недуги спостерігаються розлади вегетативної, соматичної, нервової та інших систем людського організму. Енцефалопатія самим несприятливим чином впливає на обмінні процеси, що призводить до погіршення і фізичного здоров'я. Загострюється недуга навесні і влітку, супроводжуючись параноєю і нав'язливим маячнею, оскільки на тлі зловживання алкоголю гинуть клітини мозку. Це цілий комплекс захворювань, які протікають одночасно в хронічної або гострої формі.

Симптоми алкогольної енцефалопатії

У картині хвороби на першому місці стоять психічні симптоми зі складним поєднанням соматичних і неврологічних проявів. Розвивається токсична енцефалопатія у людей, страждаючих алкоголізмом після 6 - 20 років зловживання спиртними напоями. Часто настання хвороби передує багатомісячне пияцтво. Стан ускладнюється тим, що хворі не вживають їжу. Відраза до їжі супроводжується печією, відрижкою, блюванням, нудотою. Запори змінюються проносами, настає катастрофічно швидке схуднення.

Симптоми алкогольної енцефалопатії проявляються по одному або відразу все. Виглядають вони наступним чином:

  • тремтіння кінцівок, порушення координації, рівноваги;
  • відчуття отупіння, втоми, звуження кола інтересів;
  • втрата апетиту, відмова від білкової і жиросодержащей пиши;
  • перепади настрою, агресивність, страх, тривога;
  • розлад сну;
  • амнезія;
  • скутість рухів;
  • порушення пам'яті;
  • марення, галюцинації;
  • гострі психози, при яких присутні оральні автоматизми.

Хронічна енцефалопатія

Більш поширене хронічне перебіг хвороби. На ранніх стадіях енцефалопатія токсичного генезу проявляється труднощами при спробі згадати нещодавно отриману інформацію або відновити події, зниженням розумової працездатності, уважності, порушенням сну. Пацієнти відзначають денну сонливість, підвищену дратівливість, біль, не має певної локалізації.

Хронічна енцефалопатія у хворих виражається по-різному. При неврологічному статусі можлива м'язова гіпотонія, зниження зору, помірна гіперрефлексія, ознаки вегетативної дисфункції. Якщо хронічна форма хвороби прогресує, то вона супроводжується посиленням симптомів, при яких формуються неврологічні синдроми: псевдобульбарний, гіперкінетичний, паркінсонічний, вестибуло-атактичний.

Гостра токсична енцефалопатія

Головна особливість клінічної картини при гострої енцефалопатії – раптове психомоторне збудження. Воно проявляється інтенсивними головними болями, блювотою, онімінням мови, зоровими порушеннями. Після порушення гостра токсична енцефалопатія проявляється різкою зміною настрою – хворий апатичний, дезорієнтований, у нього відбувається порушення свідомості різної глибини, аж до коми.

Без надання медичної допомоги такі стани можуть призвести до розладу церебральних центрів, порушення кровообігу. Ступінь руйнування залежить від тривалості алкогольної інтоксикації і супутніх порушень здоров'я. Гостра токсична енцефалопатія головного мозку при відсутності лікування не проходить безслідно і нерідко приводить до смертельного результату.

Причини алкогольної енцефалопатії

Виникнення даного захворювання провокує вживання високих доз алкоголю протягом тривалого періоду часу. Основна причина алкогольної енцефалопатії – інтоксикація організму. До появи перших ознак хвороби запої тривають протягом декількох тижнів або місяців. При вживанні сурогатів або технічних рідин ризик виникнення патології підвищується.

Хвороба може розвинутися і без алкоголізму. Іноді з-за індивідуальних особливостей на тлі рідкісних алкогольних ексцесів або прийому невеликих доз спиртних напоїв людина теж може отримати діагноз алкогольна энцефалополинейропатия. У цьому випадку причина хвороби криється в порушенні обміну речовин, нестачі в організмі вітаміну В1, що обумовлено одноманітним харчуванням.

Діагностика

Враховуючи мінливість процесів, які протікають при розвитку алкогольної патології, лікарям потрібно якомога раніше поставити диференціальний діагноз і починати терапевтичне втручання. Для правильної діагностики алкогольної енцефалопатії потрібно:

  • з'ясувати, які хворий вживає алкогольні напої;
  • уточнити час початку появи симптомів;
  • провести візуальний огляд;
  • зібрати інформацію про кількість вживання алкоголю зараз і на ранніх стадіях.

Остаточний діагноз ставиться лікарем, якщо підтверджується головний фактор – алкоголізм. В процесі обстеження пацієнту призначається електроенцефалографія, при якій виявляється наявність епілептичної активності. Для підтвердження таких діагнозів, як токсико-дисметаболічна енцефалопатія або алкогольний псевдопараліч, проводиться КТ і МРТ. Найчастіше застосовується ядерний магнітний резонанс для виявлення всіх патологічних відхилень. Додатково враховуються результати аналізів сечі, крові, цереброспінальної рідини.

Лікування алкогольної енцефалопатії

Після постановки діагнозу пацієнт направляється на лікування, яке залежить від тяжкості симптомів. Терапія проводиться , як правило, тривало з застосуванням великих доз вітамінів В, ноотропів, ліків, стабілізуючих внутрішньочерепний тиск і цукор в крові. На початковому етапі лікування алкогольної енцефалопатії спрямоване на виведення з головного мозку продуктів обміну, що включає в себе наступні заходи:

  • зниження інтоксикації в умовах стаціонару з допомогою вітамінів В, С, нікотинової кислоти, які вводяться за допомогою внутрішньом'язових уколів (ін'єкцій у м'яз);
  • для поліпшення мозкового кровообігу і надходження в мозок поживних речовин призначають прийом судинорозширювальних препаратів Гідралазин, Апрессін;
  • при судомах призначають протисудомні лікарські засоби Амизепин, Тегретол;
  • лікар повинен добитися від пацієнта повної відмови від спиртного, інакше медикаментозне лікування буде неефективним.

Наслідки токсичної енцефалопатії головного мозку

На запущеній стадії хвороби зміни характеру, викликані алкогольною залежністю, незворотні. Скориговані можуть бути виключно ранні етапи психічного відхилення. З цієї причини важливим моментом в питанні важких або легких наслідків токсичної енцефалопатії головного мозку є ступінь алкогольного отруєння на момент звернення до лікаря. У хворого розвиваються епілептичні напади, ураження нервової системи, трофічні розлади. Інші наслідки впливу алкоголю на мозок, які мають незворотний процес:

  • інсульт;
  • ослаблення розумових здібностей;
  • шизофренія;
  • важке оглушення;
  • пухлина головного мозку;
  • кома;
  • летальний результат.

Прогноз алкогольної енцефалопатії головного мозку

Оскільки алкоголь деструктивно впливає на мозок, то прогресує манифестные шизофренічні напади, починаються інші важкі ускладнення, назавжди знижують рівень життя хворого. Навіть використання новітніх досягнень медицини не допоможе досягти сприятливих результатів, якщо людина не хоче відмовлятися від алкоголю надалі. У цьому випадку 100% прогноз алкогольної енцефалопатії головного мозку – смерть. Через неможливість відмови від прийому спиртних напоїв смертність при цій патології висока і складає від 30 до 70% від усіх хворих.

Профілактика

Токсична енцефалопатія при алкоголізмі повністю не виліковується, тому людині, який проходив лікування, слід назавжди відмовитися від прийому спиртних напоїв. Дія алкоголю на мозок довгостроково, з цієї причини своєму організму потрібно допомагати після проходження терапії протягом декількох років: повноцінно харчуватися, займатися спортом, нормально відпочивати.

Профілактика алкогольної енцефалопатії повинна включати в себе відмову або мінімальні дози спиртовмісних напоїв, особливо молодим дівчатам. Жіночий організм більш схильний до впливу алкоголю через генетичної непристосованості. Боротьба з алкоголізмом серед підлітків, жінок і чоловіків повинна вестися на державному рівні, при проведенні комплексу соціальних, правових, економічних, медичних та адміністративних заходів.

Відео: Алкогольна токсична енцефалопатія

Лікування енцефалопатій

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!