Защемлення нерва в попереку

Люди різного віку можуть відчути на собі, що таке защемлення поперекового нерва. Супроводжується воно гострим, різким, сильним болем, яка може сковувати рухи людини. Спровокувати такий стан можуть різні захворювання, але існують методи їх лікування та позбавлення від неприємних відчуттів.

Причини защемлення нерва в поперековому відділі

Будь-який негативний вплив на нервові закінчення проявляється у вигляді неприємних відчуттів, а кожен рух тільки погіршує ситуацію. Викликати такий стан можуть різні захворювання, защемлення нерва в попереку стає лише наслідком. Провокують больові відчуття такі недуги:

  1. Міжхребцева грижа. Виникає через здавлювання міжхребцевих дисків при зміні хребетних проміжків, зсувах. Грижа випадає з хребетного стовпа і створює тиск на нерв.
  2. Захворювання хребта. Головним у цій групі виступає остеохондроз, який розвивається після деформації, зсуви в хребетному стовпі. Паралельно відбувається здавлювання, виникає тиск на закінчення нервів у попереку.
  3. Травма. Защемлення нерва в області попереку часом викликане фізичним впливом, що провокує серйозні ускладнення.
  4. Спазм м'язів. Порушення в скороченні, запалення м'язової тканини можуть викликати защемлення нерва і болі в спині.
  5. Вагітність. При швидкому наборі ваги плодом в останні місяці виношування різко зміщується центр ваги, що підвищує навантаження на попереково-крижовий відділ. Це викликає защемлення нерва.
  6. Надмірні навантаження. При заняттях спортом або при ослабленні м'язового корсета зміщення дисків хребця може викликати додаткове фізичне навантаження. Як правило, трапляється при розгинанні спини.
  7. Пухлина. Будь-яке новоутворення в області попереку може досягти таких розмірів, при яких виникне тиск на корінці спинного мозку.
  8. Зайва вага створює додаткове навантаження на хребець в зоні попереку, що може призвести до защемлення нерва.

Ознаки і симптоми

Прояв защемлення нерва в попереку характеризується раптовим болем у ділянці крижів, у деяких випадках онімінні м'язів, порушенням функціонування прилеглих внутрішніх органів. За симптоматикою та локалізації больового синдрому виділяють такі стани:

  1. Ишалгия – біль у попереку, переходить на сідничні м'язи, задню поверхню ноги.
  2. Люмбагия – біль у спині, лікті, попереку.
  3. Люмбоишалгия – біль у попереку, переходить на біцепс стегна.
  4. Цервікалгія – біль поширюється на руку і область шиї.
  5. Ішіас – защемлення сідничного нерва, крім болю присутнє відчуття печіння, поколювання в поперековому відділі, переходить на біцепс стегна.

Методи діагностики

Причин виникнення защемлення багато, чіткого керівництва, як вгамувати біль немає, але лікар зможе провести необхідні діагностичні процедури, які допоможуть визначити напрямок лікування. Успішність терапії залежить від своєчасного звернення до фахівця за допомогою в клініку. Навіть, враховуючи чіткість симптомів патології, для визначення першопричини іноді потрібно використовувати декілька методів дослідження, до яких відносяться:

  • МРТ та КТ;
  • рентген;
  • мієлографія.

Як лікувати защемлення нерва в попереку

Не існує єдиної відповіді, що робити при защемленні нерва в попереку. Самим вірним дією буде звернутися за лікарською допомогою. Залежно від першопричини фахівець призначить:

  • медикаментозний курс;
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • масаж, голковколювання;
  • курс мануальної терапії;
  • у крайніх випадках – хірургічну операцію.

Медикаментозне лікування

Один з варіантів лікування багатьох причин защемлення нерва в області попереку – медикаментозна терапія. Залежно від ступеня розвитку захворювання можуть бути призначені:

  1. Ін'єкції. Часто використовують уколи вітамінів групи В, які впливають не іннервацію м'язів, допомагають у відновленні пошкоджених нервів, нормалізують обмін речовин. Використовують такі препарати: Нейробин, Тріграмм, Комбилипен. Курс лікування гострої фази не більше 2 тижнів. Для зниження запального процесу призначають нестероїдні препарати. Мінус таких ін'єкцій – при максимальному позитивному впливі виникає багато побічних ефектів у половини пацієнтів. Серед менш небезпечних виділяють Ібупрофен.
  2. Місцевої дії – гелі, мазі, креми. Всі ці медикаменти покликані надати точкове розслаблюючу або протизапальну дію, яка послабить здавлювання нерва, позбавить від больових відчуттів в попереку. Серед популярних препаратів виділяють: бальзам Чага, крем Венітан, Рецепти Бабусі Гафії. Лікування ішіасу за 2 дні відбувається рідко, але впоратися з болем допомагають анальгетики, наприклад, Капсикам, Випросал, Никофлекс, Финалгон. Вони покращують кровообіг, розширюють судини, покращують обмінні процеси.
  3. Таблетки. Зняти гострий біль у попереку допомагають протизапальні препарати, наприклад, Диклофенак, Диклоберл, Кетопрофен, Моваліс. Вони зменшують запальний процес, що знижують больові відчуття, але не є методом лікування, а лише купірування симптомів.

Фізіотерапія

Основна функція таких процедур – зміцнення, витяжка (розтягування) м'язи, що буде сприяти зниженню тиску на затиснений нерв. Включає в себе фізіотерапія прогрівання ураженої області, що допоможе зняти набряк, покращити кровообіг, зменшити біль. Ефективність процедур висока при різних формах патології. Можуть бути призначені такі методи лікування:

  • УВЧ-терапія;
  • аплікації з парафіном;
  • електрофорез з препаратами;
  • магнітотерапія;
  • фонофрез.

Мануальна терапія

В деяких випадках позбутися від защемлення нерва вдається за 2-3 дні. Це можливо, якщо біль в попереку виникла через зміщення міжхребцевих дисків, які чинять тиск на корінець нерва. Для цього знадобиться сеанс мануальної терапії, під час якої лікар зможе повернути на місце хребці. Як правило, перед здійсненням дій терапевт повинен зробити рентген, щоб більш точно впливати на причину захворювання. Така методика не підходить при руйнуванні фіброзного кільця диска (грижа). Мануальна терапія допомагає:

  • усунути м'язовий спазм;
  • вивільнити нерв, відновити проходження мозкових імпульсів;
  • збільшити зазор;
  • стимулювати кровопостачання.

Рефлексотерапія

Після усунення причини захворювання пацієнтові належить пройти курс відновлення. В цьому випадку може бути використано голковколювання – безболісна і безпечна процедура, яка не має практично ніяких протипоказань. Головний плюс методу – зниження негативного ефекту з-за відмови від медикаментозних препаратів (знижується фармакологічна навантаження).

Лікувальна гімнастика ЛФК та масаж

Вправи при защемленні нерва в попереку важливі не тільки на етапі лікування, але і для запобігання рецидиву захворювання. Дозоване фізичне навантаження на поперек буде зміцнювати м'язово-зв'язковий апарат, запобігаючи повторне защемлення. Для цього добре підходять:

  • скручування на прес;
  • присідання;
  • нахили без ваги;
  • віджимання.

Для відновлення нервової провідності слід виконувати самомасаж попереку. Рекомендується масажувати протягом 15 хвилин тричі за день. При правильному виконанні повинна з'явитися стійке почервоніння, відчуття тепла на попереку. Проводиться процедура так:

  1. Нанесіть на руки масажний крем.
  2. Повільними погладжуючими рухами масажуйте всю поперек, верхню частину сідниць.
  3. Відступивши на 3 см від хребта, втерти кінчиками пальців вниз і вгору паралельно до хребта.
  4. Знайдіть центр больових відчуттів, круговими рухами з натискуванням за годинниковою стрілкою масажуйте це місце. Спочатку буде боляче, але через 5 хвилин попереку стане легше, розтечеться приємне тепло.
  5. Стисніть кулаки і добре ними розімніть сідничний область, поперек.

Хірургічне втручання

Іноді при обмеженні розвивається захворювання спондильоз, яке при ускладненнях має кісткові нарости на краях хребців. Зовні вони схожі на шипи, називаються – остеофіти. Коли вони з'являються на нього каналі защемлення попереку стає хронічним. При такому ускладненні виникає відчуття, немов спину защеміло. Це говорить про необхідність хірургічного втручання, видалення наростів. Операція призначається також у випадках міжхребцевої грижі, коли фіброзне кільце диска вже прорвалося.

Народні засоби

При защемленні нерва в якості додаткового лікування болю в попереку можуть виступати кошти з народної медицини. Ось деякі з них, які допоможуть впоратися із захворюванням, прискорити лікування:

  1. Вилікувати защемлення попереку допоможе засіб, яке буде складатися з лаврового листя і горілки. Подрібніть листя, щоб вийшло 2 ст. л. та закиньте їх у 200 мл горілки. Витримайте протягом 3 діб. Нанесіть рідину на поперек до зникнення болю.
  2. Хороший ефект на затиснений нерв надають лікувальні ванни. Покладіть у воду настій кореня лепехи, кори дуба або кінського каштана. Водні процедури повинні займати не менше 15 хвилин.
  3. Хорошим засобом для лікування защемлення попереку буде сік селери. Вживайте 1 столову ложку перед кожним прийомом їжі. Селера сприятливо впливає на процес відновлення нервової системи. Можна використовувати ще сік цієї рослини для компресів, прикладайте на поперек до місця локалізації болю.

Відео: що робити, якщо защемило нерв в попереку

Розблокування сідничного нерва. Два ефективних вправи при защемленні. Ішіас. Сідничний нерв

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!