Гідроцефалія головного мозку у дорослої

Водянка мозку або гідроцефалія – хвороба, яка вражає не тільки маленьких діток, але і людей дорослого віку. Вона дуже небезпечна і може призвести до дуже серйозних наслідків. Вам корисно буде знати, які специфічні симптоми є у гідроцефалії і які методи лікування недуги.

Що таке водянка головного мозку у дорослих

Гідроцефалія – хвороба, при якій спинномозкова рідина накопичується в голові. Мається на увазі не звичайна вода, а ліквор. Якщо у дітей водянка, як правило, є вродженою, при якій голова збільшена в розмірах, що видно на фото, то у дорослих вона з'являється в результаті перенесених захворювань. Хвороба дуже важко виявити і деякі від неї навіть помирають. Ефективність лікування гідроцефалії головного мозку у дорослої повністю залежить від того, якою мірою вона була виявлена. У водянки кожного типу є свої характерні прояви.

Симптоми і ознаки гідроцефалії

Виділяють зовнішній, внутрішній і змішаний тип водянки. При цьому останній вважається найнебезпечнішим. Змішана гідроцефалія передбачає зменшення головного мозку, при якій накопичення рідини йде як в просторі шлуночків, так і в субарахноїдальному. Якщо вона помірна, то у пацієнта практично немає скарг і жити з нею він може дуже довго. У більш серйозних випадках прояви гидроэнцефалопатии у дорослих такі:

  1. Головний біль. Вона майже не проходить, але вранці більш сильна, ніж в інші періоди.
  2. Нудота. Як і головний біль, особливо гостро вона відчутна в ранкові години.
  3. Сонливість. Цей симптом сигналізує про те, що гідроцефалія супроводжується іншими неврологічними розладами.
  4. Розлади мови, проблеми з пам'яттю.

Зовнішньої

Це неокклюзионная замісна гідроцефалія. Субарахноїдальний простір розширено, в ньому ведеться скупчення рідини. У дорослого з таким захворюванням відзначаються наступні симптоми:

  • постійне почуття втоми;
  • нудота, блювання;
  • незначні порушення зору;
  • пітливість;
  • двоїння в очах;
  • зміни сексуальної поведінки;
  • порушення ходьби.

Внутрішньої

Якщо у дорослої тривентрикулярная оклюзійна гідроцефалія, при якій ліквор заповнює простору шлуночків, він може страждати від:

  • підвищеного внутрішньочерепного тиску;
  • нудоти, блювоти;
  • сильних головних болів;
  • проблем із зором, слухом.

Причини виникнення гідроцефалії у дорослих

Величезна кількість чинників здатне спровокувати водянку головного мозку. Хвороба виникає через:

  • перенесеного інсульту;
  • інфекційних хвороб мозку і оболонок (менінгіту, енцефаліту, вентрикулита, туберкульозу);
  • пухлин;
  • судинних патологій, серед яких розриви аневризми;
  • травм голови і посттравматичних станів (нормотензивна гідроцефалія);
  • порушень розвитку нервової системи;
  • порушень вироблення, циркуляції, всмоктування ліквору;
  • низької щільності мозкової речовини.

Лікування

Гідроцефалія головного мозку у дорослої діагностується такими методами:

  1. МРТ. Допомагає не тільки переконатися в правильності діагнозу, але і визначити його причини.
  2. Комп'ютерна томографія.
  3. Цистернография. Діагностика служить для визначення типу гідроцефалії.
  4. Нейропсихологічне обстеження.
  5. Рентген з контрастним речовиною.

Якщо в результаті однієї або кількох цих досліджень прогноз підтвердився, застосовуються такі способи лікування:

  1. Медикаментозна терапія. Варіант підходить, якщо помірна гідроцефалія. Дорослому пацієнту прописують ліки, що знижують внутрішньочерепний тиск (Лазикс, Манітол), сечогінні препарати. У ході терапії застосовується також легкий лікувальний масаж. Все це допоможе стабілізувати стан дорослого пацієнта, але не вилікувати його, а домогтися субкомпенсированной стадії.
  2. Шунтування мозку. Не проводиться при хронічній гидроэнцефалии, запаленні, проблеми із зором, але ефективно при асиметричній формі. Дорослому пацієнту ставлять дренаж, за яким надлишок цереброспінальної рідини йде в інші простори організму. Операція в переважній більшості випадків дає позитивний результат. Через деякий час доросла людина повністю повертається до свого звичайного життя. Періодично потрібна вторинна встановлення шунта.
  3. Ендоскопія. Ефективна при змішаній, замісною, симетричною гідроцефалії. Ендоскопічна операція проводиться микроинструментами. З їх допомогою видаляють рідину і причину, яка порушує її циркуляцію, наприклад, пухлина.
  4. Народні засоби. Ефективні виключно для того, щоб придушити симптоми, якими проявляється гидроцефалический синдром. Рекомендується застосовувати сечогінні трав'яні відвари (материнку, мучниці, петрушку), ягоди ялівцю, спиртовий розчин кореня аїру.
  5. Дієта. У разі гідроцефалії головного мозку у дорослої необхідно дотримуватися правил харчування, спрямовані на те, щоб поліпшити обмін водно-сольового балансу. Потрібно категорично відмовитися від продуктів, з-за яких в організмі накопичується рідина. Це свіжий хліб, жирне м'ясо і птиця, копченості, ковбасні вироби, солодощі. Замість них потрібно їсти більше свіжих овочів і фруктів, каш. Страви краще всього готувати на пару.

Наслідки хвороби

Недуга виліковний при своєчасному виявленні і підборі правильного способу терапії. Тим не менш, у дорослої людини це не завжди відбувається так швидко. Якщо від гідроцефалії не лікуватися, то стан буде погіршуватися, а симптоми – прогресувати. У підсумку дорослій людині загрожує повне слабоумство. В особливо важких випадках гідроцефалія веде до летального результату.

Відео про гидроцефалах

Гідроцефалія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!