Як визначити і лікувати міжреберну невралгію грудного відділу

Якщо турбує біль під грудьми зліва, то це ще не показник проблем з серцем. Однією з причин таких відчуттів може стати защемлення корінця нерва. Наслідком цього явища стає невралгія грудного відділу. Які ще причини можуть призвести до такої патології? Подальші інструкції допоможуть розібратися з провокуючими хвороба факторами і методами позбавлення від неї.

З-за чого болить спина в області лопаток

Міжреберна невралгія код за МКХ-10 має М 79.2 і позначається як «невралгія і неврит». Вона характеризується симптомами, які ще й схожі на серцевий напад, тому консультація з лікарем при хворобі обов'язкове. Крім того, неприємний синдром передньої грудної стінки може бути викликаний такими недугами:

  • виразка шлунка;
  • психологічні проблеми;
  • інфаркт міокарда;
  • шийний остеохондроз;
  • ниркові захворювання;
  • сколіоз;
  • грудна невралгія;
  • кіфоз;
  • ішемія серця;
  • патології жовчного міхура;
  • грижа грудного відділу.

Причини защемлення нерва в грудному відділі хребта

Між ребер проходить нерв, вплив на який і стає причиною болю, що розповсюджується по його гілках і стовбурі. Які ж фактори призводять до такого явища? Часто причиною невралгії грудного відділу є простий спазм м'язів, викликаний різким невдалим поворотом або іншим рухом, що трапляється з дорослими, а частіше – з вагітними. У дитини таку патологію виявляють рідше. Наступним в списку причин розвитку грудної невралгії йде деформація простору між ребрами, яка може виникнути внаслідок:

  • недавніх або вже перенесених травм;
  • викривлення хребта;
  • остеохондрозу;
  • грижі міжхребцевих дисків;
  • ураження бактеріальними токсинами, важкими металами;
  • розсіяного склерозу;
  • полірадікулоневриту;
  • туберкульозу;
  • застуди або грипу;
  • алергії;
  • зниженого імунітету;
  • цукрового діабету;
  • гастриту;
  • виразкового коліту;
  • виразки шлунка;
  • гепатиту;
  • аневризма грудної частини аорти;
  • нестачі вітаміну Ст.

Симптоми і ознаки міжреберної невралгії

Головною ознакою грудної невралгії є біль, яка опоясує область, де сталася здавлювання нерва. Частіше вона віддає між ребрами, в спину, під лопатками і навіть в попереку. Відрізнити біль при грудної невралгії від інфаркту можна за її постійності і стабільності, при цьому напади трапляються дуже рідко, а місце защемлення просто ниє. Крім того, можуть відзначатися наступні симптоми:

  • сльозотеча;
  • м'язові судоми;
  • бліда або почервоніла шкіра;
  • підвищена пітливість;
  • висип по ходу защемленого нерва;
  • посилення больових відчуттів при вдиху і видиху, кашлі, чханні, нахилах та інших видах фізкультури;
  • оніміння шкіри в районі защемлення нерва.

Діагностика

Не рекомендується самостійно ставити собі діагноз, адже це може призвести навіть до інвалідності. Потрібно звернутися до лікаря, який на підставі скарг і пальпації призначить відповідні обстеження для підтвердження грудної невралгії. Серед методів діагностик використовуються:

  1. Рентгенографія. Виявляє остеохондроз, травмування хребта або ребер, грижу та можливі запальні процеси в легенях, що призвели до грудної невралгії.
  2. ЕКГ. Коли пацієнт скаржиться на біль, локализующуюся в лівій частині, ця процедура допомагає розділити грудну невралгію і можливі проблеми з серцем, які за симптомами можна сплутати з грудної невралгією.
  3. Аналіз крові. Відображає зміни кров'яного складу, що підтверджує або спростовує наявність запалення в організмі.
  4. Комп'ютерна томографія або МРТ. Визначають причину проблем з хребтом, якщо вона є провокуючим грудну невралгію фактором.

Медикаментозне лікування

Основним завданням при лікуванні грудної невралгії є усунення больового синдрому, що здійснюється c допомогою протизапальних препаратів: таблеток, мазей або гелів. В цілому використовуються такі препарати:

  1. Протизапальні: «Диклофенак», «Вольтарен», «Ібупрофен», «Піроксикам».
  2. Знеболюючі: «Спазган», «Седалгін».
  3. Знімають м'язові спазми: «Клоназепам», «Баклофен», «Сирдалуд».
  4. Вітаміни групи В.
  5. Заспокійливі седативні засоби: «Еленіум», «Реланіум».

Таблетки

Для лікування грудної невралгії використовуються такі препарати:

  1. «Седалгін». Аналгезуючий препарат для зниження болю. Показаннями є грудна невралгія, хвороби кістково-м'язового препарату, болючість суглобів або м'язів, артрит. Доросла доза дорівнює 1 таблетці в три прийоми за день. Як знеболювальний потрібно приймати до 5 днів. Ціна від 150 р.
  2. «Баклофен». Відноситься до миорелаксантам, тому знижує збудливість нервових волокон. Застосовується при захворюваннях, що супроводжуються спазмами м'язів, наприклад, розсіяному склерозі, ДЦП, черепно-мозкових травмах грудної невралгії. Спочатку доза препарату становить не більше 15 мг на добу, розділені на 3 рази. Потім її збільшують на 5 мг через кожні 3 дні, але максимальне значення не повинно перевищувати 25 мг. Ціна від 200 р.
  3. «Еленіум». Ліки з седативну, протисудомну і снодійним дією. Використовується при неврозах, порушеннях сну, занепокоєння й нервовому напруженні. Для дорослих рекомендується доза 5-10 мг до 4 разів щодоби.

Мазі від спазму м'язів

Хорошим впливом на місце локалізації болю мають зовнішні засоби, тобто мазі або гелі, які наносять безпосередньо на місце защемлення. До таких препаратів відносяться:

  1. «Арпизатрон». Мазь з місцевим знеболюючим дією. Основа на бджолину отруту, стимулююче нервові закінчення і розширювальному судини, що збільшує постачання тканин киснем. Призначається при грудної невралгії, невритах, захворюваннях суглобів і опорно-рухового апарату, порушеннях периферичного кровообігу і розігрівання м'язів при гімнастики. Мазь розподіляють по області ураження смужкою в 3-5 см шаром в 1 мм. Через 2-3 хвилини має проявитися дію препарату, тобто шкіра трохи почервоніє і почне пекти. Після цього розтирають мазь за місцем ураження, а потім миють руки з милом. Щоб зняти спазм, потрібно використовувати до 3 разів щоденно до усунення симптому. Ціна від 250 р.
  2. «Випратокс». Мазь з антисептичною і знеболюючим ефектом. В основі препарату – зміїний отрута, саліцилова кислота, камфора, ялицеве масло. Перший інгредієнт впливає на нервові рецептори подразнюючу дію, викликаючи рефлекторну реакцію, завдяки якій знижуються спазми і біль. Мазь використовується для місцевого лікування опорно-рухового апарату, грудної невралгії, ревматизму, міалгії, радикуліту. Слід розподіляти 5-10 мл мазі на пошкоджене місце, але не більше 2 разів на добу. Вартість від 100 р.

Знеболюючі уколи

Якщо таблетки або мазі не знижують біль, то лікарем можуть бути призначені ін'єкції, які володіють більш ефективним впливом:

  1. «Диклофенак». Розчин для внутрішньом'язових ін'єкцій з знеболювальну, протизапальну та жарознижувальну дію. Показаний для короткочасного лікування помірних болей при хворобах опорно-рухового апарату, грудної невралгії, альгодисменореї. Дорослим необхідно вводити внутрішньом'язово по 75 мг, тобто 1 ампулу в день. Ціна від 30 р.
  2. «Вольтарен». У складі має диклофенак натрію. Це речовина знеболює, знімає запалення. Вводиться при захворюваннях хребта, таких як невралгія грудного відділу, артралгія, радикуліт. Рекомендована доза – 75 мг внутрішньом'язово 1 раз на день. Ціна від 250 р.

Як лікувати міжреберну невралгію в домашніх умовах

Медикаменти – не єдиний спосіб позбавитися від неприємної хвороби. Навіть просто приймаючи ванну, ви зможете надати позитивний вплив. Для цього додайте у воду кілька крапель ефірного масла, наприклад, лаванди або евкаліпта, змішаного з медом або молоком. Крім народних методів, при лікуванні грудної невралгії намагайтеся хоча б перші 3 дні дотримуватися постільного режиму, а потім можете ввести вправи або масаж.

Вправи для грудного відділу хребта

Для профілактики і лікування невралгії грудного відділу можна робити зарядку з наступного комплексу лікувальних вправ:

  1. Повороти рук. Вихідне положення – лежачи на спині з витягнутими ногами і зігнутими перпендикулярно тілу в ліктях руками. Напружте грудні м'язи і плавно повертайте руки в горизонтальній площині так, щоб вони виявилися розташованими вздовж тулуба. Повторіть 8-10 разів.
  2. Перекати тулубом. Вихідна позиція – лежачи на спині з зігнутими в колінах ногами, піднятими сідницями і піднятими вгору руками. Напружуючи все тіло, плавно перекочуйтеся в бік з одного плеча на інше.
  3. Повороти убік. Початкова позиція – стоячи прямо з зігнутими в плечах і поставленими перпендикулярно тілу руками. Покрутіть корпусом в праву і ліву сторони, напружуючи м'язи живота і грудей.

Точковий масаж

Шляхом точкового впливу на місця локалізації болю при грудної невралгії можна її зменшити. Для цього необхідно розтирати і погладжувати кінчиками пальців ребра і проміжки між ними, а ще ділянки між хребцями. Положення повинно бути сидячим. Після погладжувань слід розтерти і розім'яти спинні м'язи, потім скласти руки в замок, щоб потягнути їх. Останньою дією рекомендується розтерти шкіру від лопаток до попереку.

Дізнайтеся більше,ніж лікувати міжреберну невралгію в домашніх умовах.

Відео: як відрізнити міозит від серцевого нападу при палінні в грудній клітці зліва

Серце або міжреберна невралгія.Доктор Косів.

Відгуки

Наталя, 35 роківМоєму чоловікові при невралгії грудного відділу допоміг масаж. Робила я сама, причому кожен день, адже він навіть кашлянути не міг. Після невеликого поліпшення почав робити вправи ЛФК: скручування, нахили і просто розтяжку. Начебто відпустило. При масажі використовували мазь «Випратокс», а таблетки від невралгії вирішили не пити.
Олександра, 28 роківУ мене остеохондроз, тому біль в спині, в області лопаток може виникати часто. Один раз невралгія схопила так, що довелося викликати швидку – поставили укол диклофенаку, прописали седалгін. Допоміг і точковий масаж хребта. Чоловік робив його через день, адже сама я ледве вставала.
Олексій, 42 роки,Коли почалося печіння в грудній клітці, відразу записався на прийом до терапевта. Він припустив, що у мене міжреберний невроз і послав до невропатолога, але це тільки через 4 дні. Весь цей час я дотримувався постільний режим, пив баклофен, адже щоб намазатися, просто не було сил. До прийому палити стало менше, і лікар прописав від грудної невралгії мазь «Випратокс». Засіб допомагає швидко, тому в моїй аптечці після цього випадку воно є завжди.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!