Як заспокоїти нервову систему і зняти стрес

Виключити з повсякденного життя різні стресові ситуації, конфлікти, сварки або депресії не вийде. Людська психіка миттєво зазначає небезпечні та шкідливі чинники навколишнього середовища і негайно на них реагує. Часті емоційні напруги здатні порушити працездатність усього організму. Розбираючись, як зняти стрес і заспокоїти нерви, треба об'єктивно оцінити наявні нюанси. Важливими моментами вибору певного засобу є:

  • частота зривів;
  • психологічний стан;
  • усталений, часто – неправильний режим дня.

Як заспокоїти нерви

Позбутися від дратівливості, надмірної чутливості подій, привести психіку в норму можна кількома способами. Найбільш ефективними методами вважаються застосування заспокійливих препаратів, натуральних засобів, комплексів народної медицини або спеціальна дихальна гімнастика. Посилити їх ефективність можна за допомогою зміни розпорядку дня, раціону харчування або відмови від шкідливих звичок. Треба:

  • більше часу проводити на свіжому повітрі;
  • не забувати про повноцінний сон;
  • налагодити правильне харчування.

З допомогою заспокійливих препаратів

Сильні медикаментозні засоби, призначені для лікування нервової системи, призначаються фахівцями в екстрених випадках. Заспокійливі таблетки за рецептом відрізняються особливим складом, їх не рекомендується приймати без приписів фахівців. Курс лікування не повинен перевищувати конкретно встановлені терміни. Цей період залежить від ступеня неприємного стану. Як зняти сильний стрес і заспокоїти нерви лікарськими препаратами? Приймайте:

  • «Атаракс» (ліки з комбінованим дією, додатково позбавляє від порушення сну);
  • «Гліцин» (нормалізує стан психіки, що сприяє поліпшенню розумової активності, не володіє властивостями снодійного препарату);
  • «Нерво Віт» (містить екстракт валеріани, володіє комплексним впливом на нервову систему).

Таблеток

Більшість заспокійливих препаратів, що випускаються в таблетках, мають ряд протипоказань. Приймати їх треба після консультації з фахівцем. Призначаються вони в разі екстреної необхідності, коли стрес досягає максимального ступеня прояву. Традиційно таблетки використовують для лікування наслідків важких емоційних потрясінь, затяжних депресій, нервових зривів. Поширені призначення, що допомагають вирішити проблему, як зняти стрес і швидко заспокоїти нерви – це:

  • «Тенотен» (випускається в різних формах, призначений для лікування невротичних захворювань, стресових станів, приймається за рецептом лікаря);
  • «Кваттрекс» (відпускається в аптеках за рецептом, відноситься до препаратів широкого спектра);
  • «Феназепам» (високоактивний транквілізатор, володіє снодійним, м'язово-розслаблюючим впливом на організм).

Натуральних заспокійливих засобів

Найпоширеніші заспокійливі засоби на основі рослинних компонентів – це:

  • «Персен» (рекомендується приймати в момент неврозів, стресових станів, у якості профілактичного засобу);
  • «Ново-Пасит» (володіє комплексним впливом, але має деякі побічні ефекти, що продається без рецепта);
  • «Собача» у вигляді таблеток або настойки (заспокійливий засіб, вважається безпечним, відпускається в аптеках безрецептурно);
  • «Валеріана» в таблетках (заспокоює психіку, не порушує сон, допомагає боротися з тривожними, стресовими та іншими станами психіки).

Седативних засобів від порушення сну

До числа засобів від стресу, здатних заспокоїти ЦНС, відносяться:

  • «Адаптол» (знімають дратівливість, нормалізують сон, позбавляють від наслідків стресових станів);
  • «Деприм» (містить екстракт звіробою, надає заспокійливу дію на організм, позбавляє від безсоння);
  • «Мелисон» (екстракт лаванди і суміш інших трав сприятливо впливають на психіку, нормалізують сон).

З допомогою дихальної гімнастики

Деякі методи, що допомагають впоратися з проблемою, не передбачають використання медикаментозних засобів. Швидко розібратися, як позбутися від стресу, допоможе гімнастика. Спеціальні дихальні вправи здатні надати не менш ефективний вплив на психіку, ніж ліки. Рекомендується під час виконання гімнастики слухати заспокійливі мелодії. Дихальні вправи для заспокоєння:

  1. Зняття напруження з плечей і шиї (руки треба розмістити на плечах, при вдиху максимально розвести їх в сторони, повторити вправу кілька разів).
  2. Зняття напруги зі спини (руки підняти вгору, на вдиху максимально витягнути тіло, вставши навшпиньки, руками треба спробувати «дістати до неба», повторити 5 разів).
  3. Дихання животом (повітря треба кілька разів вдихнути і видихнути, щоб він наповнив не тільки грудну клітку, але і живіт).
  4. Повільне дихання для заспокоєння (вдихати повітря треба повільно і максимально глибоко, видих робиться різко, повторити кілька разів).
  5. Активне дихання через ніздрі (вдихнути повітря через носову порожнину, максимально захоплюючи кисень ніздрями).

При вирішенні проблеми, як впоратися зі стресом рекомендується використовувати дихальний прийом з йоги. Вдих робиться на чотири рахунки, потім – видих, і виконується затримка дихання на аналогічний час. Повторювати такі дії треба кілька разів. Фахівці відзначають, що помітне полегшення емоційного стану настає через кілька хвилин.

З допомогою пісень та музики

Вплив певних мелодій і звуків на психіку людини протягом багатьох століть досліджується психологами. Вважається, що музика для заспокоєння нервів має не меншим ефектом, ніж засоби народної медицини або медикаментозні препарати. Лікарі рекомендують слухати композиції С. Рахманінова, В. Баха, Чайковського П.. До числа заспокійливих мелодій відносяться улюблені пісні або музичні твори, які подобаються конкретній людині і під час яких він розслабляється.

Для усунення стресового стану рекомендується прослуховувати спеціальні музичні композиції для медитації, записи звуків природи. Здійснювати такі розслаблюючі сеанси треба не тільки в період нервового напруження, але і регулярно – для профілактики зривів і неврозу. Мелодії стануть ідеальним доповненням до гімнастики або процесу підготовки до сну.

Дізнайтеся, чим небезпечний нервовий зрив.

Відео про те, як заспокоїти нервову систему

Позбутися нервового напруження можна не тільки спеціальними лікарськими препаратами, але і немедикаментозними засобами. Ароматерапія, фізичні вправи, заспокійлива музика – всі ці і інші засоби відрізняються високою ефективністю в позбавленні від стресів. Про них і про інших поширених радах і засоби боротьби з нервовою напругою розповідають відеоуроки. Практикуючі психологи ознайомлять з секретної технікою заспокоєння за одну хвилину.

Як зняти стрес

ЯК ЗНЯТИ СТРЕС? ЯК ПЕРЕСТАТИ НЕРВУВАТИ? ПОРАДИ ПСИХОЛОГА

Як швидко заспокоїтися

Як заспокоїтися за 1 хвилину?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!