Лікування паразитів в організмі людини народними засобами: як позбутися від глистів у дитини і дорослого

Ефективне і швидке лікування глистової інвазії фармакологічними препаратами має і зворотний бік. Потужні антипаразитарні засоби здатні завдати відчутної шкоди не тільки глистам, але і здоров'ю зараженого ними. З цієї причини залишається популярним лікування паразитів в організмі людини народними засобами. Фітопрепарати дію м'якше, майже не мають побічних ефектів, відновлюють функції внутрішніх органів, зміцнюють імунітет.

Народні засоби від глистів

В якості методів антипаразитарного лікування народна медицина використовує:

  • клізми;
  • примочки;
  • питво трав'яних чаїв і настоїв;
  • дієтичне харчування;
  • прийом сухих фітозборів пр.

У дорослих

Дорослі легше переносять процедуру очищення кишечника клізмами, їм простіше перетерпіти лікування неприємними на смак глистогонными зіллями, тому народні засоби від глистів у дорослих включають багато трав з гірким або різким смаком: полин, пижмо, чистотіл, гвоздика. Разом з тим, дорослий організм найчастіше обтяжений масою недуг, тому протипоказань до лікування тими чи іншими засобами буде більше, ніж у дітей. Багато трави можна використовувати вагітним, людям із захворюваннями шлунка, підвищеним тиском.

У дітей

Найефективнішими протипаразитарними засобами для дитини вважаються рослинні олії, гарбузове насіння, свіжі овочеві і фруктові соки. Їх використовують як самостійні ліки, поєднують з іншими допоміжними натуральними препаратами:

  1. Олії (гарбузова, конопляну, лляну, виноградної кісточки) – ефективні при лікуванні ентеробіозу. Для боротьби з цією інвазією використовують просочені маслом тампони, які на ніч вставляють в анус, закриваючи задній прохід. Процедуру повторюють сорок днів.
  2. Олія розторопші, волоського горіха, абрикосової, виноградної, кавунової кісточки, кедрове, конопляне або лляне дають дітям двічі в день по чайній ложечці, перед їжею.
  3. Гарбузове насіння містять згубні для гельмінтів амінокислоти. Дітям дають по 150-300 грамів сирого насіння: 150 – до семи років, 200 – до десяти, 300 – дітям старшого віку.
  4. Свіжовичавлений сік моркви, буряка, редьки, капусти, граната змішують з медом, приймають натщесерце по дві ложки (столові). Позбутися від глистів допомагає розсіл квашеної капусти, яблучний оцет, настій шипшини.

Трави від паразитів

В основі фармакологічних засобів від глистів лежать ті ж властивості, якими володіють багато трави і народні лікувальні засоби. Алкалоїди, гіркоту, речовини паралізуючого дії, що входять до складу народних засобів, позбавляють від стрічкових і круглих глистів і оселилися в організмі найпростіших. Лікування фітопрепаратами попутно справляють детоксикаційний і протизапальну дію.

Пижмо

Пижмо від глистів ефективна завдяки вмісту в ній туйону – речовини, яка паралізує паразитів. Воно входить до складу ефірної олії рослини. Квіти пижма містять танецин – підсилює секрецію кишечника (жовч, шлунковий сік) речовина. Дія цих компонентів забезпечує протипаразитарний лікування:

  1. Сухі квіти пижма (1 столова ложка) заливають склянкою крутого окропу.
  2. Настоюють годину, проціджують.
  3. Випивають по столовій ложці за 30 хвилин до їжі, тричі за день.
  4. Допомагає позбутися від гостриків, аскарид.

Полин

Інша народна назва цієї рослини – глістник. Воно входить до числа найбільш давніх коштів від глистів, відомих людині, чиє протипаразитарний властивість перевірено не одним поколінням. Полин від паразитів використовували в натуральному вигляді, поєднували з іншими травами: гвоздикою, льоном, ялівцем та ін. Гіркоту, яка міститься в полину, ефективна в лікуванні стрічкових і круглих паразитів, лямблій.

Самий простий засіб:

  1. Приготоване з цієї рослини – настоянка (дві чайні ложки на 200 мл окропу).
  2. П'ють його через 15 хвилин після трапези.
  3. Спиртову настойку приймають, приблизно за півгодини-годину до їжі по 20 крапель.

Хороший результат дає двотижневе лікування сумішшю полину з гвоздикою і льняним насінням:

  • всі складові подрібнюють у порошок;
  • змішують в однакових частинах;
  • приймають у вигляді сухої суміші по половині чайної ложки після сніданку, обіду, вечері.

Гіркий полин допомагає позбавити організм від паразитів, прискорити обмін речовин, привести в норму травлення, але лікування протипоказано під час вагітності, годування, при виразці (дванадцятипала кіша, шлунок), гастриті. Негативно позначається тривале лікування полином на нервовій системі, тому курс прийому цього фітопрепарату не повинен перевищувати одного місяця.

Гвоздика

Ефективним протиглистовою засобом робить гвоздику евгенол – міститься в бутонах гвоздикового дерева запашне речовина класу фенолів. Його цілющі властивості проявляються як у кишечнику, так і в плазмі крові, нервової та репродуктивної системах. Вважається, що сухий порошок з бутонів гвоздики ефективніше відвару або настою. Для приготування цього народного засобу:

  1. Роблять порошок і приймають тричі за день, запиваючи водою.
  2. Курс такого лікування витримують місяць.

Ефективним лікуванням стане і додавання в чай або каву ефірного масла гвоздики («Евалар», «СиНаМ») – по три-чотири краплі на чашку. Для профілактики зараження паразитами народні цілителі і лікарі рекомендують активно використовувати цю пряність у якості добавки до всіляких страв і випічки. Протипоказання до застосування гвоздики є лише для:

  • вагітних;
  • дітей до дворічного віку;
  • годуючих матусь.

Очищення організму в домашніх умовах

Популярні народні засоби від паразитів в організмі людини використовуються не тільки для приготування відварів і настоїв. Ефективні і клізми, буквально вимивають черв'яків з кишечника. Перед процедурою слід обов'язково спорожнити кишечник, бажано зробити очищувальну клізму з відваром ромашки. Найдієвішими добавками проти глистів вважається часник і харчова сода.

За допомогою часнику

Сирий часник – чудовий засіб профілактики глистової інвазії. З цією метою слід щодня з'їдати кілька сирих зубчиків. Для виведення круглих черв'яків використовують часникове молоко. На склянку напою видавлюють три зубчики і п'ють його 3-4 дні поспіль. Часник від глистів ефективний і як основний компонент розчину для лікування клізмами:

  1. Закип'ятити склянку молока.
  2. Видавити кілька часникових зубчиків.
  3. Настояти 20-30 хвилин.
  4. Випити дві склянки теплої води або морквяного соку.
  5. Спорожнити кишечник.
  6. Зробити клізму з теплим часниковим молоком.

Цю процедуру слід виконувати на ніч, як мінімум п'ять днів. Дорослим ставлять клізму з розрахунку: 1 склянка часникового молока на літр води. Для дітей об'єм пропорційно зменшують до 200 мл загальної кількості рідини. Важливо перед процедурою лікування приймати жовчогінні засоби (морквяний сік, теплу воду).

Цитварным насінням

У Середній Азії росте різновид полину, насіння якої використовують як дієвий засіб від паразитів. Її квіткові кошики продаються під торговою назвою «цитварне насіння». Своїми глистогонными властивостями рослина зобов'язана ефірним маслам і особливій речовині – сантонину, на основі якого довго час виготовлялися засоби лікування від паразитів.

При лікуванні інвазії аскаридами та іншими круглими хробаками використовують настій цитварного насіння:

  1. Його приймають на ніч або на голодний шлунок зранку.
  2. Після прийому цього засобу необхідно обов'язково з'їдати 100 г свіжої моркви, яка має жовчогінну дію.

Ефективно і лікування відваром цитварного насіння, для приготування якого:

  1. Півгодини кип'ятять маленьку ложку трави в стакані води.
  2. Проціджений відвар п'ють по 70-75 мл за півгодини до їди.

Содою

Харчова сода ефективна при лікуванні паразитів в організмі людини народними засобами, тому що створює некомфортну для глистів лужне середовище. Як ліки застосовують:

  1. Содову воду як розчин для клізм (половина чайної ложки на 250 мл води).
  2. Дорослим вводять до двох склянок води, дітям – 100-200 мл.
  3. Процедуру виконують тільки з теплим розчином, попередньо очистивши кишечник звичайної клізмою.
  4. Після вливання розчину необхідно полежати на правому боці 15-20 хвилин.
  5. Проводять лікування одну-півтори тижні.

Як використовувати тройчатку від паразитів

Це зілля застосовують як антисептик, засіб проти лихоманки і лікування від глистів. Перед приготуванням тройчатки слід враховувати допустимі норми прийому його компонентів:

  • пижмо – 1 г за раз, до 3 г за добу;
  • полин – 300 мг га один прийом, до 1 г за добу;
  • гвоздика – 0,5 г за раз, 1,5 г за добу.

Цілителі рекомендують приймати відразу всі три складових ліки, помістивши суху рослинну суміш в лікарську капсулу. Можна подрібнені компоненти приймати порошок, запиваючи його простою водою. Схема лікування тройчаткою по днях:

  1. 1 капсула за півгодини до сніданку.
  2. 1 капсула перед сніданком, 1 – перед обідом.
  3. по капсулі за півгодини до сніданку, обіду, вечірньої трапези.
  4. з четвертого по шостий день повторювати триразовий режим прийому ліків.

Лікування тройчаткою має протипоказання:

  • вагітність на всіх термінах;
  • ерозивний гастрит;
  • виразка шлунка;
  • гіпертонія;
  • менструація.

Відео

Народний засіб проти паразитів - гарбузове насіння

Відгуки

Федір, 49 роківу нас в селі соснові шишки варили від глистів. Бабуся мене посилала збирати молоді шишечки розміром з волоський горіх. Вони ще всі в смоляном нальоті були. Варила вона їх шість годин, а потім уваривала навпіл з цукром. Давала нам вранці на голодний шлунок по столовій ложці, щоб глисти не заводилися.
Зінаїда, 59 роківЛікувалася тройчаткою від лямбліозу за схемою: по половині чайної ложки порошку полину, гвоздики, пижма перед їжею, запиваючи томатним соком. Перед лікуванням доктор наполегливо рекомендував вегетаріанську дієту, тому що без неї трійчатка від паразитів не так ефективна.
Тамара, 36 роківУ мене двоє діток: 8 і 14 років. Обидва вони в дошкільному віці підхоплювали гостриків, і кожен раз ми проводили лікування часниковими клізмами. Після кожного разу я акуратно прочищала змоченою в конопляній олії ваткою складочки заднього проходу, збираючи дрібних паразитів. Вважаю, що це найбезпечніше і дуже ефективний засіб для дітей.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!