Кращі народні засоби від грибка нігтів: ефективні методи і рецепти для лікування

Якщо нігтьові пластини жовтіють і шаруються, не виключено, що розвивається грибок нігтів. Захворювання носить інфекційний характер, при відсутності заходів своєчасного реагування призводить до повного руйнування однорідної поверхні. Щоб цього не сталося, необхідно ретельно стежити за своїм манікюром, вчасно перейти до інтенсивної терапії медикаментозними та альтернативними методами. Якщо це народне лікування, стійка позитивна динаміка спостерігається тільки на ранній стадії.

Що таке грибок нігтів

Це інфекційне захворювання, спровоковане підвищеною активністю дріжджових і цвілевих грибів, які вражають нігтьові пластини і прилеглі тканини. Нігті жовтіють, шаруються, стають ламкими і поступово кришаться, а шкіра навколо червоніє, болить, свербить і свербить. Щоб забезпечити швидке одужання, необхідно задіяти протигрибкові засоби всередину і зовнішньо, додатково залучати методи альтернативної медицини. Вибираючи домашнє засіб від грибка нігтів, рекомендується проконсультуватися з дерматологом.

Лікування грибка нігтів народними засобами

Крім дотримання правил особистої гігієни для лікування грибка необхідно використовувати протигрибкові препарати з місцевою та системною дією в організмі. Особливо ефективні таблетки і мазі на основі клотримазолу, які належить використовувати за медичними показаннями протягом 10 – 14 днів. Додатково можна задіяти такі народні засоби, як дігтярне або господарське мило, рецепти на основі цибулі або часнику. Щоб прискорити стійкий терапевтичний ефект, офіційні та альтернативні методи краще задіяти паралельно.

Загальні рекомендації

При ураженні нігтьових пластин першим ділом потрібно дотримуватися правил особистої гігієни: зрізати уражені нігті по всій довжині, мати окремий манікюрний набір, індивідуальні предмети побуту. Дотримуватися такі рекомендації належить протягом повного курсу лікування, додатково задіяти аптечні та альтернативні методи в домашніх умовах. Інші цінні поради лікарів щодо комплексного лікування представлені нижче:

  1. Для обробки уражених поверхонь потрібно використовувати одноразові пилочки або багаторазові з регулярною дезінфекцією.
  2. До початку лікувальної процедури необхідно гарненько розпарити уражені поверхні, зняти ороговілий шар, позбутися потовщених і напівзруйнованих ділянок, лусочок і пухкої тканини.
  3. При оніхомікозі ніг пацієнта необхідно регулярно міняти шкарпетки, контролювати потовиділення, оскільки волога є сприятливою умовою для поширення патогенної флори.
  4. Всі речі та взуття, з якими контактує грибок, необхідно піддати грунтовної термічній обробці, задіяти метод кип'ятіння.
  5. На період інтенсивної терапії бажано виключити провокуючі фактори, не відвідувати баню, сауну, басейни, тренажерний зал.
  6. При виборі народних засобів важливо виключити ризик розвитку алергічної та місцеві реакції на рослинні компоненти.
  7. Протигрибкові препарати застосовуються перорально, але мають масу медичних протипоказань; народні засоби містять менше побічних явищ.

Якими народними засобами можна вилікувати грибок нігтів

Оцет, березовий дьоготь, продукти життєдіяльності бджіл і рецепти з їх участю продуктивно знищують патогенну флору, ідеально підходять для щоденного застосування. При відсутності алергічної реакції на ті чи інші інгредієнти, такі народні засоби здатні повністю відновити нігтьову пластину або прискорити природний процес регенерації травмованих тканин. Тривалість альтернативного лікування затягується не на один тиждень. Ось про яких цінних інгредієнтах в народних рецептах ще йде мова:

  • йод, марганцівка;
  • чистотіл;
  • прополіс;
  • ефірні масла лаванди і чайного дерева;
  • цілющі трави;
  • свіжі прянощі;
  • сод, сода.

Лікувальні ванни

Такі водні процедури є допоміжним лікуванням, мають протизапальні, бактерицидні, регенеруючі властивостями. Проводити лікувальні ванночки дозволяється вранці і ввечері, тривалість одного сеансу варіюється в межах 15 – 20 хвилин. Основним інгредієнтом можуть ставати сіль, або сода, цілющі трави, окремі харчові продукти. Нижче представлені перевірені часом рецепти для лікування грибка в домашній обстановці:

  1. У 2 л добре теплої води розчинити марганцівку в такій кількості, щоб лікувальний розчин став блідо-рожевого кольору. Важливо переконатися, що всі кристали повністю розчинені, після чого виконувати ванночку для вогнищ грибкової інфекції (рук, ніг) протягом 15 – 20 хвилин. Повторювати водний сеанс на продовженні всього періоду консервативного лікування, уникати виникнення алергічних реакцій.
  2. В одній ємності необхідно з'єднати по 3 частини кори дуба, по 2 частини хвоща польового, квіток календули, трави вербени, плодів ожини. Всі інгредієнти перемішати і подрібнити, після чого взяти 3 ст. л. трав'яного складу, залити 1 ст. окропу і настояти. Потім процідити, отриманий відвар вилити в теплу ванночку і парити ноги в такому засобі протягом 15 – 20 хвилин.
  3. Приготувати трав'яну суміш з висушеного листя лопуха, полину, подорожника і деревію, взятих у рівних співвідношеннях. Після 3 ст. л. готового трав'яного складу залити 500 мл води, прокип'ятити відвар на вогні 5 – 7 хвилин. Після накрити кришкою, настояти і процідити, додати в гарячу ванну і парити ноги протягом 10 – 15 хвилин. Процедуру треба виконувати вранці і ввечері, поки нігті не відновляться, а м'які тканини придбають природний відтінок.
  4. В 2 л окропу потрібно проварити 300 г лушпиння цибулі, після чого настояти складу під накритою кришкою протягом 2 – 3 годин. Потім процідити цибульний відвар, додати концентрат в гарячу ванну і парити запалені грибком ноги (руки) на протязі 15 – 20 хвилин вранці і ввечері.

Оцет

Оцет має виражені антисептичні і бактерицидні властивості, тому даний харчовий інгредієнт активно задіюють при лікуванні грибкової інфекції. Оцтова есенція забезпечує кисле середовище, яка є несприятливою для патогенної флори, перешкоджає її подальшому зростанню і поширенню. Так грибки швидко гинуть, і відсутність витривалих паразитичних клітин запобігає повторні рецидиви характерного недуги. Нижче представлені найбільш ефективні рецепти для використання в домашніх умовах:

  1. Аплікації. В одній ємності з'єднати оцтову есенцію, горілку і гліцерин в рівних співвідношеннях. Готовим складом потрібно просочувати ватний диск, який накласти на уражену нігтьову пластину на 15 – 20 хвилин. Після використовувати будь-який живильний крем, щоб уникнути вкрай небажаного роздратування шкіри.
  2. Ванночки. Спочатку необхідно підігріти 2 л води, потім додати 200 мл оцтової есенції (їдальні або яблучної), перемішати і опустити в рідину ноги. Проводити водну процедуру, поки оцтовий склад остаточно не охолоне, після просушити шкіру вафельним рушником. Продовжувати лікування до повного одужання, додатково задіяти офіційні методи.
  3. Мазь. З'єднати 2 частини оцтової кислоти, додати по 1 частини диметилфтолата, гліцерину, оливкової олії. Ретельно перемішати склад, перелити в скляну ємність, зберігати в холодильнику. Втирати в зони ураження вранці і увечері, а через 8 – 10 годин промити шкіру господарським милом.

Застосування мідного купоросу

Цей натуральний інгредієнт представлений у формі твердих кристалів, які складаються з сірки, міді і кисню. Мідний купорос глибоко проникає в шкіру, тому в чистому вигляді його потрібно наносити виключно на нігтьові пластини. При грибку бажано готувати ванночки з даного інгредієнта, ось найбільш ефективні рецепти:

  1. Насамперед важливо розчинити 1 ст. л. мідного купоросу на 1 ст. окропу, добре перемішати складу. Потім додати його в тазик і опустити ноги. Проводити процедуру 15 – 20 хвилин, після чого обмити ноги теплою водою і дати повністю висохнути. Після таких маніпуляцій рекомендується нанести протигрибкову мазь на вогнища ураження.
  2. Для приготування цілющої мазі першим ділом потрібно прожарити порошок мідного купоросу на попередньо розігрітій сковороді. Потім змішати його з жовтою сірої і гусячим жиром в рівних пропорціях, отримавши однорідний склад. Готову мазь накладати на осередки патології вранці і ввечері, можна задіяти як компрес. Курс терапії – до 7 – 10 днів.
  3. Окремо варто уточнити, що таке натуральне засіб у формі твердих кристалів небезпечно для застосування перорально, тому після приготування цілющої мазі необхідно зберігати її в холодильнику з позначкою «Отрута», повністю виключити контакт з маленькими дітьми. При грудному вигодовуванні такі ліки краще не залучати, при вагітності теж.

Використання сечовини

Це хімічна сполука, яка в найкоротші терміни виводить воду з м'яких і твердих тканин організму. Без вологи патогенний грибок швидко гине, тому багато медичні препарати містять сечовину. Якщо говорити про методи альтернативної медицини, ось найбільш ефективні рецепти з даними інгредієнтом:

  1. У рівних пропорціях з'єднати сечовину і гусячий жир. Перемішати, потім однорідний склад потрібно наносити на осередки патології, залишати на добу. Після зняття засобу ноги необхідно промити, видалити частину ураженої нігтьової пластини, яка вже була розм'якшена. Після протягом 5 днів змащувати нігті йодом. У запущених клінічних картинах таку домашню процедуру потрібно проводити ще двічі.
  2. Можна приготувати аналогічний рецепт, але замість гусячого жиру використовувати березовий дьоготь. Готовим складом якісно обробити вогнища патології, додатково виконати пов'язку. Таку кашку потрібно готувати на один прийом, а для наступної процедури використовувати свіжу порцію ліків.

Прополіс

Продукти життєдіяльності бджіл мають не тільки бактерицидними, але і регенеруючі властивості. Тому їх теж використовують для лікування грибка в домашній обстановці. Особливо затребуваний в заданому напрямку прополіс, який відрізняється фунгіцидну, бактеріостатичним, ранозагоювальною дією. Курс лікування може тривати до 2 – 3 місяців, при цьому ризик повторних рецидивів мінімальний. Ось найбільш ефективні засоби лікування грибка з участю прополісу:

  1. Необхідно 30 г прополісу настояти на 500 мл горілки протягом 2 тижнів. Готової настоянкою змочувати ватний диск або паличку, після чого якісно обробляти уражену нігтьову пластину і простір між пальців до 2 – 3 разів за добу. Таке регулярне змазування доречно при відсутності алергічної реакції на складові рецепту.
  2. За вказаною рецептом можна приготувати лікувальні ванночки. Для цього потрібно 15 крапель спиртової настоянки прополісу розчинити в 3 л добре теплої води. Проводити водні процедури покладено на протязі 15 – 20 хвилин, бажано у вечірній час доби (коли більше не потрібно надягати одяг і взуття). Курс – до повного зникнення тривожної симптоматики.
  3. Шматочок прополісу потрібно попередньо подрібнити на тертці, після чого концентровану кашку необхідно прикласти до проблемній зоні, можна забинтувати. Знімати пов'язку дозволяється тільки через півгодини, при цьому в обов'язковому порядку видалити ороговілий шар клітин. Таку процедуру треба виконувати протягом місяця вранці і на ніч.

Яйце

Курячі яйця на початковій стадії недуги здатні забезпечити остаточне одужання, назавжди позбавити пацієнта від патогенного грибка. Щоб знищити патогенну флору, рекомендується задіяти такі народні рецепти:

  1. Необхідно 200 мл столового оцту розчинити в 5 л гарячої води, додати 2 сирих курячих яйця. Гарненько перемішати склад, збити до стану піни, опустити хворі ноги нам 20 хвилин. Після розм'якшення вогнищ патології позбутися від ороговілого шару, не одягати взуття або теплі шкарпетки. Процедуру потрібно виконувати перед сном протягом 1 – 2 тижнів, додатково задіяти протигрибкові мазі.
  2. Необхідно 2 курячих білка з'єднати з 2 ст. л. горілки і оцтової есенції, перемішати до стану однорідності. Пацієнтові належить обробляти проблемні зони вранці і ввечері протягом тижня, можна використовувати лікувальний склад в якості примочок. Таким способом лікувати хворі кінцівки дозволено 2 рази на добу протягом 7 – 10 днів.

Чистотіл

Для посилення лікувального ефекту на тлі методів офіційної медицини рекомендується задіяти чистотіл у формі соку, мазі, спиртової настойки з сухої трави. Цей лікарський компонент містить отруйні речовини, тому важливо контролювати його концентрацію, використовувати переважно для зовнішнього застосування. Свіжий сік чистотілу прибирає інфекцію, перешкоджає її поширенню, скорочує видимі вогнища патології. Користь здоров'ю приносить суха трава при правильному приготуванні народного засобу:

  1. Свіжий і попередньо вимитий чистотіл потрібно пропустити через м'ясорубку, а після віджати сік. Змочіть у складі ватний диск і якісно обробити проблемні зони. Таку процедуру можна виконувати до 2 – 3 разів за добу, при цьому важливо уникати проникнення концентрату в очі, на слизові оболонки. Курс лікування – 2 – 3 тижні.
  2. Для приготування лікувального відвару потрібно 5 ст. л. попередньо висушеної і подрібненої трави залити 1,5 л окропу, нагрівати на помірному вогні 5 – 7 хвилин. Потім накрити складу кришкою, остудити, процідити. Отриманий відвар потрібно додавати в теплу ванночку для виконання водних процедур (15 – 20 хвилин). Курс лікування – до 2 тижнів.
  3. Для приготування мазі потрібно подрібнити траву чистотілу, додати 2 ст. л. вершкового масла, перемішати складу до стану однорідності. Зберігати в скляному посуді в холодильнику, а використовувати зовнішньо – якісно втирати в осередки патології до 2 – 3 разів за добу протягом 10 – 14 днів.

Березовий дьоготь

Продовжуючи вивчати народні рецепти від грибка нігтів на ногах, важливо не забувати про користь березового дьогтю, який має бактерицидні та протизапальні властивості. Це хороший спосіб запобігти руйнування нігтьової пластини, знищити хвороботворні суперечки. Високою ефективністю відрізняються наступні народні засоби:

  1. Для дотримання особистої гігієни дозволено використовувати дігтярне мило, якісно обробляючи їм проблемні зони на тілі до стояння піни. Щоб уникнути надмірної сухості дерми після такої гігієнічної процедури можна задіяти будь-який зволожуючий і живильний крем.
  2. Необхідно подрібнити дігтярне мило в крихту, додати соди харчової, помірна кількість води і довести склад до стану піни. Змочіть ватяний диск в содово-мильному розчині, прикладіть до зон ураження, за необхідності замотайте бинтом. Проводити лікування до 2 – 3 разів за добу, дотримуватися такої схеми до 2 – 3 тижнів.

Олія чайного дерева

Перш ніж використовувати на практиці кращі народні засоби від грибка нігтів, необхідно переконатися, що алергічна реакція на активні компоненти повністю відсутня. Це стосується і олії чайного дерева, яке має бактерицидні та протизапальні властивості. Ось які народні засоби в масах користуються високою популярністю:

  1. Необхідно змочити тампон в масляній основі, після чого якісно обробити уражені нігті. Повторювати такі маніпуляції необмежену кількість разів протягом 2 – 3 тижнів, поки неприємні симптоми грибка остаточно не зникнуть.
  2. Налити гарячої води в таз, додати 20 крапель олії чайного дерева. Виконувати лікувальну ванну доведеться щодня протягом 2 місяців, поки вогнища патології остаточно не зникнуть. Для посилення лікувального ефекту можна задіяти лавандова олія.

Сіль

Кращими народними засобами від грибка нігтів на ранній стадії можна добитися повного одужання, в запущених клінічних картинах помітно прискорити позитивну динаміку. Наприклад, багато пацієнти активно задіюють морську або куховарську сіль не тільки в якості розчинів. Щоб винищити грибкову інфекцію, ось які кошти відмінно підходять на кожен день:

  1. Необхідно з'єднати в рівних пропорціях сіль і соду, додати невелику кількість води. Перемішати складу до стану однорідності, після чого нанести його на уражені грибком нігті на 10 хвилин. Потім промити водою, додатково задіяти живильний крем. Курс лікування – 10 – 14 процедур.
  2. Необхідно розчинити в 4 л води 100 г морської або кухонної солі, додати 4 ст. л. оцту. Потрібно проводити водну процедуру 10 – 20 хвилин, а після розм'якшення дерми зрізати ороговілий шар і зрізати нігті по всій довжині. Курс лікування – 1 – 2 тижні залежно від стадії патологічного процесу.
  3. В 1 л гарячої води належить додати 1,5 ст. л морської солі, 1 ч. л. олії чайного дерева і ретельно перемішати. Виконувати ванночки 15 – 20 хвилин щодня до повного зникнення неприємної симптоматики.

Йод

Цей місцевий антисептик допомагає продуктивно знищити грибок, при цьому помітно прискорює процес відновлення уражених ділянок. Може використовуватися як самостійно, так і в складі народних засобів. Ось найкращі ліки, які можна створити в домашніх умовах:

  1. Щодня після ранкового пробудження потрібно капати на нігтьову пластину по 1 краплі йоду, не змивати водою. Домашній сеанс належить виконувати, доки уражений ніготь не відновить свою колишню структуру, приблизно 2 – 3 тижні без перерви.
  2. Можна парити ноги в йодному розчині, а для цього опустити кілька крапель місцевого антисептика в 2 – 3 л окропу, перемішати і злегка остудити. Парити кінцівки до 20 хвилин, після чого зняти ороговілий шар клітин.
  3. Йодний розчин цілком реально використовувати як компрес, а для цього змочувати ватний диск і прикладати його до зони ураження. Потім зафіксувати пластиром, не знімати до ранку. Курс лікування – 10 – 14 днів.

Сода

В лужному середовищі патогенні грибки припиняють свою життєдіяльність і швидко гинуть, тому сода харчова часто бере участь в схемі комплексного лікування грибкової інфекції. В даному випадку мова йде про мильно-содових ванночках, содової пасті, цілющих відварах. Ризик і місцевих алергічних реакцій мінімальний, тому кошти з участю лугу вважають універсальними. Нижче представлено кілька перевірених часом рецептів:

  1. Необхідно з'єднати подрібнений березовий дьоготь і соду в рівних пропорціях, перемішати складу до стану однорідності, використовувати в якості лікувальної мазі. Належить якісно обробляти вогнища патології 2 – 3 рази за добу, не змивати ліки 15 – 20 хвилин. Після завершення сеансу, щоб уникнути сухості дерми, можна використовувати будь-який зволожуючий крем.
  2. Проти шкідливого грибка потрібно приготувати крутий содовий розчин, після чого обробити їм поразки зони на тілі. Потім необхідно якісно промити водою такі очищені ділянки, просушити вафельним рушником. Домашні сеанси бажано проводити щодня, щоб патогенна флора незабаром припинила свою активність.
  3. Харчову соду потрібно розбавити водою, щоб в результаті вийшла кашка. Готову содову пасту належить наносити на хворі нігті вранці і ввечері, дочекатися повного висихання складу і помити руки (ноги). Курс лікування підбирається індивідуально, залежить від стадії патологічного процесу.

Саме ефективне протигрибковий засіб

Є й інші рецепти від збудників інфекції, які діють не менш ефективно. Вибираючи найкращі народні засоби від грибка нігтів сучасні дерматологи рекомендують задіяти на практиці наступні домашні рецепти і використовувати їх повним курсом в поєднанні з офіційними методами (таблетками і мазями):

Зубчик часнику. Такий місцевий антисептик показано використовувати зовнішньо, проводити 10 – 12 процедур. Для цього потрібно подрібнити часник, після готову кашку розподілити на всю поверхню нігтьової пластини, примотати бинтом. Через 30 хвилин змити, обробити живильним кремом.

  1. Перекис водню. В 3 л гарячої води потрібно додати 8 ст. л. перекису водню, перемішати. Тривалість водного сеансу — не більше 5 хвилин. Потім для посилення терапевтичного ефекту на нігті можна нанести кашку з соди харчової і перекису водню. Курс лікування – 5 – 7 процедур, виконувати щодня.
  2. Смола абрикоса. Необхідно 1 ст. л. основного інгредієнта залити 250 г горілки, настоювати в темному місці протягом 3 днів. Перед застосуванням настойку треба збовтувати, обережно змащувати уражені нігті і стопи. Курс лікування – 10 – 12 процедур.
  3. Цибуля. Це другий овоч, який володіє потужними антисептичними, бактерицидними властивостями. Використовувати його належить за принципом часнику, утримувати на нігтях не більше 5 – 7 хвилин. Після гарненько змити водою і обов'язково обробити дитячим кремом.

Відео

Як лікувати грибок нігтів народними засобами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!