Молоко з содою від кашлю - як брати і лікувальні властивості, народні рецепти

Користь і шкода рецептів народної медицини є предметом численних суперечок і розбіжностей серед лікарів. Однак є ряд засобів, чия ефективність перевірена багатьма поколіннями. До таких засобів відноситься молоко з содою – лікувальний ефект гарячого напою під час кашлю і при болях в горлі у дорослих і дітей досягається при правильному приготуванні і застосуванні суміші вже в перші дві доби після початку його прийому.

В яких випадках ефективно молоко з содою

Перевірене старе Поєднання молока з содою застосовується в народній медицині для лікування захворювань горла, при сухому кашлі. Засіб знімає печію і викликані їй неприємні відчуття в глотці, має антисептичну дію, полегшує загальний стан при запальних процесах в ЛОР-органах. У всіх рецептах використовують натуральне, незбиране молоко, в якому міститься велика кількість корисних мікроелементів (фосфору і кальцію), ніж у його порошкових замінниках.

При кашлі

Питна сода має відхаркувальну дію, в поєднанні з молоком гідрокарбонат натрію (сода) приймають при сухому кашлі, спричиненому непродуктивним рефлекторним спазмом дихальних шляхів. Напій надає пом'якшувальну дію на слизові оболонки горла, стимулює виділення мокротиння. Прийом содового молока допомагає запобігти розвитку ускладнень у вигляді пневмонії або бронхіту, коли інфекція спускається нижче. Лікарі рекомендують це засіб від кашлю під час:

  • риніту;
  • фарингіту;
  • ГРЗ;
  • трахеїту;
  • ларингіту;
  • ГРВІ.

При болях в горлі

Під час першіння в горлі і хворобливих відчуттях при ковтанні, застосування молока із содою знімає ці симптоми, як у дорослих, так і у маленьких пацієнтів. Це відбувається з-за високої жирності напою. При його прийомі слизові оболонки гортані покриваються тонкою плівкою, вираженість запалення поступово знижується, що сприяє зниженню інтенсивності больового синдрому, пом'якшення слизових оболонок.

Для розрідження мокроти

Компоненти суміші соди і молока пом'якшують роздратоване горло, сприяють розрідженню густого мокротиння і активізують її виведення з глотки і верхніх дихальних шляхів. Під час застуди або при трахеїті содовое молоко корисно при тривалих нападах кашлю. Потрапляючи на слизові оболонки горла, сода нейтралізує кислотність мокротиння, створюючи лужне середовище, яке сприяє відходженню, розрідженню бронхолітичних секретів і їх виведенню з організму.

Корисні властивості

Кожен компонент суміші володіє власними корисними властивостями. Тепле молоко, випите на ніч, має виражений заспокійливий, седативний ефект. Повноцінний спокійний сон – важлива умова, прискорює процес одужання. Сода стимулює вироблення мокроти при кашлі, відбувається виведення збудників інфекції та прискорення перебігу запального процесу. Молоко з содою, прийняте під час хвороби, володіє наступними властивостями:

  • протизапальний;
  • знезаражуючий (антисептичну);
  • відхаркувальний;
  • імуностимулюючу;
  • пом'якшувальну.

Як зробити молоко з содою від кашлю

При приготуванні молока із содою необхідно дотримувати нескладні правила, пов'язані зі збереженням максимальної кількості корисних мікроелементів в молоці. Важливо дотримуватися пропорції і не перевищувати потрібну концентрацію в розчині соди, інакше замість засоби від кашлю або печії можна отримати проносний препарат. Основні рекомендації:

  1. Термічна обробка молока: напій не можна доводити до кипіння. Оптимальна температура для приготування – 80-85°C.
  2. Перед прийомом готовий напій остуджується до 55-60 °C.
  3. У розчин додають не більше половини чайної ложки порошку.
  4. При використанні додаткових інгредієнтів (меду, вершкового масла, масла какао або настойки прополісу) їх додають в останній момент.

Рецепти приготування

Для лікування сухого кашлю, при болях в горлі і під час запалень верхніх дихальних шляхів у молоко з содою додають і інші корисні інгредієнти, які посилюють різні властивості цілющого напою. Вершкове масло підвищує жирність напою, що важливо при вираженому больовому синдромі. Мед має антисептичну та антибактеріальну дію, що допоможе боротися із запаленням або інфекцією. Перед приготуванням кошти в молоці можна виварити 3-4 свіжих плоду інжиру – фрукт посилює корисні властивості напою.

Молоко з медом і содою від кашлю

Під час приготування цього напою молоко нагрівають до температури не вище 60°C. Частину корисних властивостей меду будуть загублені при надмірному нагріванні, і ефективність дії знизиться. Використовують такі інгредієнти:

  • незбиране молоко – 1 стакан;
  • мед – 1 ст. л.;
  • сода – 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Нагрійте Молоко на повільному вогні.
  2. Додайте соду, ретельно перемішайте.
  3. Розчиніть в суміші ложку меду.
  4. Суміш приймається відразу після приготування.

З маслом і содою

Молоко з маслом і содою рекомендується при болях в горлі. Вершкове масло може бути замінено на жирні вершки. Засіб чинить обволікаючу і пом'якшувальну дію, відновлює пошкоджені сухим кашлем слизові оболонки гортані. Додавання щіпки солі допоможе зняти набряк гортані. Для приготування потрібно:

  • незбиране молоко – 1 стакан;
  • масло вершкове розтоплене – 1 ст. л.;
  • сода – 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Розтопити шматочок масла (15 г).
  2. Нагрійте молоко до температури 80-85°C.
  3. Розчиніть в напої соду, додати масло.
  4. Випивається суміш відразу після приготування, після попереднього остужения до 50-60°C.

Сода в молоці з яйцем і медом при сухому кашлі

Курячі або перепелині яйця в поєднанні з медом надають пом'якшувальну дію на голосові зв'язки, пошкоджені слизові оболонки горла. Напій з додаванням збитого яєчного жовтка показаний при сухому, "лающем" кашлі, приймається під час бронхітів для зняття болю і полегшення загального стану. Для приготування використовують такі інгредієнти:

  • незбиране молоко – 1 стакан;
  • мед – 1 ст. л;
  • жовток курячого яйця – 1 шт;
  • сода – 0,5 ч. л;
  • масло вершкове – 1 ст. л.

Спосіб приготування

  1. Розігрійте молоко, додавши 20 г вершкового масла, до 55-60°C
  2. Розчиніть в напої соду і мед.
  3. Збийте яєчний жовток, додайте в суміш збивайте протягом однієї хвилини.

Як приймати цілющий напій

Лікувальний ефект залежить не тільки від правильності приготування, але і від правильності схеми прийому засобу. До загальних рекомендацій відноситься вживання содового молока після їжі, оскільки при попаданні суміші в порожній шлунок вона може викликати роздратування або блювоту. Вживають напій тричі в день, в дозі від трьох столових ложок до однієї склянки, залежно від показань. Під час ангіни суміш використовують не тільки для прийому всередину, але і для полоскань запаленого горла.

Лікування кашлю содою з молоком

Молоко з маслом і содою від кашлю приймають тричі на день, після основних прийомів їжі. Разова доза для дорослого становить 3 столові ложки засоби, для дитини – 150-200 мл. При додавання в суміш меду останній прийом ліків здійснюють не після вечері, а за півгодини до сну. Після вживання кошти необхідно 20-30 хвилин полежати під теплою ковдрою, щоб додати до корисних властивостей засобу прогрівання. П'ють содовое молоко 2-3 дні до появи вираженого відхаркувальний ефект.

При вагітності

Молоко і сода від кашлю під час вагітності безпечно у випадках, коли жінка не страждає алергічними реакціями. Крім прийому всередину при сухому кашлі практикується полоскання горла розчином молока із содою, сіллю і йодом. Припустимо випивати по 1 склянці напою з додаванням меду на ніч. У денний час дозування становить 3 ст. л. кошти тричі на добу, в перші 3-5 днів хвороби.

Дітям

Сода з молоком від кашлю дітям рекомендується після настання однорічного віку. До цього моменту лікування краще уникати, у зв'язку з не остаточно сформованою системою травлення. Дозування і схема прийому залежить від віку дитини:

  • Від 1 року до 3 років – 2 рази на добу, вранці і ввечері, після їди, по 150 мл, 3-5 днів.
  • Від 3 до 7 років – 3 рази на добу, після основних прийомів їжі, по 150 мл, 3-5 днів.
  • Від 7 років і старше – 3 рази за добу, після основних прийомів їжі, по 200 мл, 3-5 днів.

Побічні дії і протипоказання

Реакція організму на прийом содового молока може бути і негативною. Засіб має побічні дії і протипоказання, які повинні враховуватися перед початком прийому. Як і будь-які народні методи домашнього лікування, застосування цілющого напою необхідно узгоджувати з лікарем. Неприпустимо вживання кошти при:

  • непереносимості лактози;
  • лактозною недостатності – стану, при якому в організмі не виробляються ферменти для перетравлення і розщеплення лактози:
  • наявність алергічних реакцій на будь-який з компонентів напою;
  • у віці до одного року.

Із-за недостатності в організмі дорослої людини ферментів, що сприяють засвоєнню незбираного молока, в якості побічного ефекту може розвинутися діарея різного ступеня вираженості. Для відновлення мінерально-лужного балансу під час терапії рекомендується випивати по склянці мінеральної води в добу, а також зменшити щоденну дозу молочно-содового напою. Печінкова або ниркова недостатність, порушення травлення, цукровий діабет – це стан, при якому прийом засобу повинен проводитися з обережністю, під контролем лікаря.

Відео

ЯК ВИЛІКУВАТИ ГРИП, ГРЗ ТА ЗАСТУДУ ЗА ТРИ ДНІ БЕЗ ТАБЛЕТОК!!!

Кашель домашнє лікування ! Молоко від кашлю! Кращі рецепти з молоком при кашлі в домашніх умовах

Відгуки

Марина, 26 роківЦей засіб порекомендували мені для полоскань при ангіні під час другого триместру вагітності. Всередину не брала, ефект від полоскань відчула до ночі перших діб лікування. Полоскала кожні три години протягом тижня, додавала на склянку ще чайну ложку солі. При перших процедурах трохи підтошнювало, але потім цей ефект зник.
Ольга, 49 роківПід час важкого бронхіту у чоловіка стала давати йому по три столові ложки содового молока після їжі на другу добу хвороби (чула про цей метод в передачі про здоров'я). Кашель змінився на відхаркувальний через два дні, при тому що ніяких інших відхаркувальних він не брав. Краще, ніж труїтися хімією, однозначно, рекомендуємо знайомим.
Світлана, 33 рокиДоньці 8 років, сильно кашляла, поставили ларингіт. Крім традиційних ліків лікар рекомендував двічі на день пити содовое молоко в перші п'ять днів хвороби. Крім кошти користувалися і лікарськими препаратами, важко сказати, що в підсумку допомогло краще. На третій день початку отхаркиваться мокрота, відразу впала висока температура.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!