Лікування грибка народними засобами: найбільш ефективні рецепти

У домашніх умовах лікування грибка народними засобами здійснюється різними способами з використанням оцту, дьогтю, соку цибулі, гірчиці, перекису водню та деяких інших звичних продуктів. Інфекція відрізняється високим ступенем зараження і важко піддається лікуванню. Вона може вражати пальці на руках і ногах, стопи та інші частини тіла. Симптоми захворювання приносять великий дискомфорт. Крім того, зовні це виглядає зовсім не естетично. Виправити ситуацію допомагає лікування грибка нігтів народними засобами.

Що таке грибок

Так називає захворювання, збудником якого є грибок. Якщо він вражає нігтьові пластини, то патологія іменується оніхомікозом, а якщо шкіру, наприклад, стопи – просто мікозом. Підчепити грибок можна в різних громадських місцях. Особливо це стосується приміщень з підвищеною вологістю, наприклад, саун або басейнів. Зараження відбувається контактно-побутовим шляхом. Терапія проти даної патології тривалий, найчастіше припускає використання місцевих препаратів для зовнішнього лікування. На ранній стадії допомагає народна медицина.

Симптоми захворювання

Помітити недугу можна вже за першим симптомів, що допоможе почати лікування грибка народними засобами раніше. Колір нігтя починає змінюватися з блідо-рожевого на жовтий, зелений, коричневий або навіть чорний. Серед інших симптомів ураження грибка можна виділити наступне:

  • поява неприємного свербіння шкіри навколо нігтьової пластини;
  • хворобливість в місці ураження;
  • розшаровуванню і кришіння нігтьової пластини;
  • поява на пластині борозенок, плям або вкраплень;
  • неприємний гнильний запах;
  • ніготь відходить від нігтьового ложе;
  • білий наліт на м'яких тканинах під нігтьової пластиною.

Народні засоби від грибка нігтів

Щоб лікування було ефективним і справді принесло позитивний результат, важливо правильно його організувати. Для цього потрібно виключити ризик повторного зараження, в чому допоможуть одноразові пилочки. Якщо придбати їх немає можливості, то всі інструменти після кожної обробки необхідно дезінфікувати. Щоб лікувальний засіб могло проникнути в нігтьову пластину, перед процедурами її рекомендується розпарити, після чого зрізати і відшліфувати ороговілі ділянки. Ще кілька порад, яких варто дотримуватися під час лікування грибка:

  • приділяти підвищену увагу гігієні стоп;
  • обробляти взуття спеціальними протигрибковими засобами;
  • частіше міняти шкарпетки;
  • прокип'ятити всі речі, що контактують з руками і ногами, в спеціальному дезінфікуючому препараті;
  • використовувати індивідуальні рушники і тапочки;
  • перед водними процедурами ванну або душову необхідно мити агресивними засобами.

Оцет від грибка нігтів

Збудник мікозу не любить кисле середовище. Створити її можна за допомогою звичайного оцту. Він перешкоджає поширенню грибка, із-за чого він позбавляється нових джерел підживлення і гине. Результат – рецидиви захворювання більше не відзначаються, адже не відбувається розмноження витривалих паразитичних клітин. Вилікувати грибок нігтів народними засобами можна за допомогою оцту правильній концентрації.

Якщо в рецепті вказується оцтова есенція, то потрібно використовувати 70%-ий розчин. Щоб виключити опіки, столовий оцет можна використовувати 6% або 9%. Кілька народних рецептів застосування цього засобу:

  1. Мазь. Гліцерин, оливкова олія, диметилфталат та оцтову кислоту 70% беруть у співвідношенні 1:1:1:2. Компоненти необхідно змішати. Наносити мазь потрібно на уражені місця на 8-10 годин. Краще робити це перед сном. з ранку ноги необхідно промити теплою водою з милом.
  2. Оцтові ванночки. Для цього у підігріту до 50 градусів воду додають 200 мл столового оцту. Рівень води повинен доходити до щиколоток. В ній потрібно парити ноги протягом 15 хвилин. Процедуру повторюють тричі на тиждень.

Сода

Для теплих ванночок можна використовувати соду. Для процедури потрібно підготувати таку кількість води, щоб в тазику вона повністю покривала уражені ділянки. Соду використовують тут так:

  • додають у воду з розрахунку 2 ст. л. на 3 л рідини;
  • гарненько розчиняють.

Для більшої ефективності у воду рекомендується додати натерте на тертці господарське мило – 1 ст. л. на 15-20 л. Розпарювання ніг повинно займати не менше 15 хв. Після закінчення ноги не варто витирати, краще дати їм висохнути природним шляхом або промокнути натуральною тканиною. Після процедури потрібно надіти шкарпетки з бавовни. До повного виліковування потрібно проводити по одній процедурі через 2-3 дні.

Настоянка йоду

Ще один простий народний метод лікування грибка – використання настоянки йоду. Його наносять на уражені нігтьові пластини, капаючи по одній краплі кошти. Для профілактики змащують і не уражені грибком нігті, але для них використовують вже іншу ватяну паличку. Повторювати процедуру потрібно 1-2 рази на день. Інший варіант застосування йоду:

  • нагріти воду до 50 градусів;
  • додати 3-4 краплі йоду;
  • парити стопи близько 15 хв.;
  • зрізати пошкоджені частини, змастити перекисом водню;
  • накласти антибактеріальну мазь, обгорнути бинтом.

Настоянка прополісу

Універсальним і безпечним засобом лікування є спиртова настоянка прополісу. Препарат проявляє фунгіцидні, ранозагоювальні та бактеріостатичні властивості. При оніхомікозі засіб не дає розмножуватися збудника. Судячи з відгуків, вже після декількох застосувань відзначається зменшення свербіння і запалення. Уражений ніготь поступово замінюється здоровою. Існує кілька способів застосування прополісу при мікозі стопи або оніхомікозі:

  1. На уражене місце, шкіру або пластину, накладають шматочок прополісу. Попередньо вогнище треба розпарити в розчині марганцівки і очистити від верхнього шару. Залишають такий компрес на півгодини. Повторювати процедуру потрібно 2 рази щодня протягом місяця.
  2. Ватний диск потрібно змочити спиртовим розчином прополісу 20%. Його прикладають до нігтьової пластини, накриваючи зверху сухою ваткою. По закінченню потрібно забинтувати палець. Знімати пов'язку можна через добу. Залишається видалити розм'яклий ніготь і зачистити всі пилкою.

Сік чистотілу

У літній період лікування грибка нігтів на ногах можна проводити з допомогою свіжого чистотілу. Сік цієї рослини виявляє антибактеріальні, антисептичні та протизапальні властивості. Від отруйного чистотілу грибки гинуть практично миттєво. Щоб добути такий рослинний сік, необхідно подрібнити надземну частину трави за допомогою м'ясорубки і віджати рідину з кашки через марлю. Використовувати засіб рекомендується для лікувальних ванн. Для їх приготування суху сировину готується наступним чином:

  • обдати чистотіл окропом, взявши 1,5 л рідини на 5 ст. л. трави;
  • томити відвар на повільному вогні 10 хвилин;
  • охолодити і відфільтрувати засіб;
  • готовий відвар трави вилити в теплу воду і парити в ній ноги близько 15 хвилин;
  • повторювати процедуру двічі на добу протягом 1-2 тижнів.

Чайний гриб

Лікувальний склад чайного гриба ефективний при оніхомікозі та інших грибкових інфекціях. Терапія з цим засобом проводиться наступним чином:

  • від гриба відокремлюють тонкий шар, який замочують на 1 годину, після чого по шматочку прикладають до кожного хворого нігтя;
  • потім їх замотують бинтом з поліетиленовою плівкою, залишаючи компрес на всю ніч;
  • процедуру (що під час неї може відчуватися свербіж і печіння) повторюють раз в 2 дні до повного зникнення симптомів.

Ефірні олії

Зручними у нанесенні і ефективними при лікуванні грибка вважаються ефірні масла. За рівнем впливу їх порівнюють з дорогими протигрибковими препаратами. Олії, крім протигрибкового ефекту, мають ще декількома корисними властивостями:

  • регенеруючою;
  • очищує;
  • бактерицидну;
  • протизапальним.

Ефірна олія не лише знищує клітини грибка, але і сприяє відновленню нормального стану нігтьової пластини. Використовувати ці народні засоби лікування грибка нігтів на ногах потрібно у вигляді наступних процедур:

  1. Компреси. Ефірне масло, наприклад, чайного дерева підігрівають до 30 градусів і розбавляють 2 ложечками води. В отриманому складі змочують ватний диск, який примотують до нігтьової пластини на 1 годину. В результаті процедури вона стає еластичною і м'якою, що дозволяє її обрізати і зачистити пилкою.
  2. Ванночки. В тазик необхідно налити 3 літри гарячої води, потім капнути 10 крапель ефірного масла чайного дерева, іланг-іланг, лавандового або розмаринового. Чисті стопи необхідно спустити в одержаний розчин і тримати їх там 20 хв. В кінці обгортають ноги теплим рушником, залишаючи їх так на 15 хв.
  3. Нанесення на ніготь. Якщо немає алергії на масло чайного дерева, їм можна змащувати нігтьову пластину, яку попередньо распарили в гарячій воді з господарським милом. Ватяну паличку змочують в олії, змащують уражені нігті. Змивати його не потрібно.

Перекис водню

Цей засіб використовують для лікування грибка методом Неумивакіна. Професор рекомендує спочатку розпарювати ноги в содовому розчині, приготовленому з 1 ч. л. соди і 1 л води. Далі пошкоджені частини пластин відкушують щипчиками. Після такої процедури шматочок вати, змочений 3% розчином перекису водню, прикласти до вогнища ураження. Якщо оніхомікоз на руках, то аплікація має тривати 10-15 хвилин, якщо на ногах – 40-60 хвилин. Для повного одужання необхідно повторювати процедуру 2 рази щодня.

Часник

Деякі народні засоби від грибка нігтів на ногах можна знайти практично в кожному будинку, наприклад, часник. Він діє не гірше спеціальних протигрибкових препаратів. Для цього потрібно правильно використовувати часник:

  1. Взяти часник в пропорції 1 зубчик на 1 склянку яблучного оцту. змішайте зазначені інгредієнти і залишити їх на 2 тижні в пластмасовій чи скляній ємності з кришкою. Використовувати засіб ввечері – промивати їм уражену шкіру, після чого осередок забинтувати і залишити в спокої до ранку. Продовжувати таке лікування грибка нігтів в домашніх умовах потрібно до повного одужання.
  2. Віджати сік часнику з 5 подрібнених зубчиків, змішати з 30 мл кип'яченої води. Отриманим засобом змастити уражені нігті після їх розпарювання і просушування.

Лікувальні мазі

Альтернативою медичним протигрибкових препаратів можуть бути самостійно приготовані мазі. Домашній рецепт від грибка нігтів можна вибрати з наступних:

  1. Взяти куряче яйце, промити, потім залити 100 г оцтової есенції. Залишити ємність в темному місці до повного розчинення шкаралупи. Використовуючи пінцет, дістати плівку, яку потім змішати з 200 г вершкового масла. Змащувати цим складом розпарені нігті або ступні. Зверху потрібно обмотати вогнище ураження бинтом.
  2. Змішати 1 ч. л. яблучного оцту з 10 г меду, 100 г соку каланхое і 30 г евкаліптової олії. змішані інгредієнти залишають на 3 дні в холодильнику. Готової маззю змазують пошкоджені нігті або шкіру двічі на день.

Як вилікувати грибок на нігтях швидко

Існують методи, які допомагають в найкоротші терміни вивести і придушити розмноження мікроорганізму, який вторгся в нігтьові пластини. У цьому випадку ефективними вважаються народні засоби від грибка стопи на основі перекису водню. Її використовують різними способами:

  1. Сумішшю декількох засобів. У 4 чашках води необхідно розчинити 0,5 чашки гашеної оцтом соди, потім додати 0,25 чашки перекису водню і 0,5 чашки сульфату магнію. Ватний тампон просочити отриманим засобом, який потім зафіксувати на ураженому нігті за допомогою пластиру. Пов'язку залишають на 10 годин, після чого змінюють на нову. Курс лікування становить 1 місяць.
  2. З оцтом 6%. Його необхідно в рівних частинах змішати з перекисом водню. Пальчики необхідно помістити в цю суміш і тримати їх, поки вона шипить. Далі кінцівки промивають теплою водою, а сухі нігті змащують маслом чайного дерева, змішаним з вазеліном. Зверху потрібно надіти шкарпетки. Подібну процедуру проводять щодня протягом 7 днів.
  3. Новокаїном. Зазначеним засобом змочують шматочки вати, які примотують до уражених нігтів. Як заявляється, позбутися від грибка можна після 2 примочок.

Лікування грибка нігтів запущеної форми народними засобами

Якщо грибок вже запущений, то ніготь практично повністю жовтіє, відходить від нігтьового ложе, кришиться, а нігтьові валики червоніють і болять. В такому випадку тільки народні методи рідко справляються з патологією, тому вони використовуються тільки на тлі медикаментозного лікування. Ефективними тут є наступні рецепти:

  1. На ніч уражені нігті намилюють милом з березовим дьогтем. Зверху вони посипаються сіллю, можна морський, і забинтовують стерильною пов'язкою. З ранку її знімають, а ноги промивають теплою водою. Повторювати дії потрібно не менше тижня.
  2. Часточку лимона потрібно примотати на ніч до хворого нігтя. Процедуру проводять щодня до повного відновлення нігтя.

Профілактика нігтьового грибка

Щоб уникнути виникнення такого трудноизлечимого захворювання, краще вчасно вживати заходи по його профілактиці. Вони передбачають дотримання таких простих правил:

  • не носити тісне взуття;
  • не ходити босоніж на пляжі, в басейні, сауні та інших громадських місцях;
  • щодня міняти панчохи і шкарпетки;
  • носити тільки своє взуття;
  • після купання насухо витирати ноги.

Відео

Як лікувати грибок стопи народними засобами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!