Лікування народними засобами нейродерміту у дітей і дорослих в домашніх умовах - рецепти та відгуки

Хронічні захворювання шкіри часто рецидивують і сильно знижують рівень комфорту життя людини. Нейродерміт - лікування народними засобами можна використовувати, якщо підібрати ефективні рецепти настоянки, мазі і застосовувати у складі комплексної терапії. Головне завдання таких ліків – зняти свербіж, заспокоїти нервову систему, очистити організм від шлаків, щоб прискорити процес одужання. Відповіді на питання, як вилікувати нейродерміт назавжди поки що немає.

Що таке нейродерміт

Деякі шкірні захворювання дуже схожі між собою і визначити вид патології точно може тільки лікар. Нейродерміт – це хвороба, яка вражає дорослих, дітей і має яскраву, виражену зовнішню симптоматику. Передумовами у дитини можуть стати частий випадки діатезу, у дорослих захворювання зустрічається також часто (у 40% випадків). Великий вплив на розвиток хвороби впливають алергічні стани та спадкова схильність. Справжня причина патології досі не з'ясована, медики виділяють такі теорії:

  • невротична;
  • алергічна;
  • спадкова.

Часто відзначається взаємодія описаних факторів, які проявляються на фоні гіподинамії, неправильного харчування, що призводить до розвитку зудящего дерматиту. Потім до цих симптомів підключається порушення функцій ендокринної системи, нестача гормонів надниркових залоз, щитовидної та статевих залоз. Тривалий перебіг захворювання призводить до уповільнення синтезу гідрокортизону, кортизону (протизапальні гормони), пригнічується робота кори надниркових залоз. Все це призводить до посилення запальних процесів на поряженных хворобою ділянках шкіри на тілі.

Лікування нейродерміту

Пацієнти з цією патологією часто страждають від рецидивів. Лікування у дорослих і дітей проводить тільки комплексним методом, щоб швидко й ефективно полегшити стан хворого. Будь проектує фактор призводить до посилення свербежу, висипань на шкірі, збільшення вогнищ запалення. Традиційна медицина не заперечує позитивного впливу народних рецептів на загальних хід терапії патології, але вони повинні обов'язково включати усунення першопричини, яка викликала симптоми захворювання.

Рецепти народної медицини використовуються тільки при узгодженні з лікарем. Фахівці дають такі рекомендації при терапії нейродерміту:

  1. Дієта. Важливо вести здоровий спосіб життя і вживати продукти, які б сприяли видужанню. Забороняється вживати каву, гострі страви, шоколад, соління, цитрусові, яйця, мед. Вмикайте більше кисломолочних, рослинних продуктів.
  2. Допоможуть впоратися з нейродермітом вітамінно-мінеральні комплекси, особливо ті, які містять групи В, Е, Р, А.
  3. Симптоми патології допоможуть знизити седативні лікарські засоби, які заспокоять нервову систему. Чоловік повинен намагатися уникати стресових станів, які негативно впливають на будь-дерматоз і ускладнюють лікування нейродерміту. Добре зарекомендували себе валеріана в таблетках, Ново-Пасит, заспокійливі трав'яні збори.
  4. Знизити симптоми нейродерміту можна за допомогою чищення організму від токсинів, терапії органів ШКТ. Для очищення добре підходять: Білий вугілля, Ентеросгель, Полісорб.
  5. Тренуйте судинну систему, лікар може прописати Троксевазин в капсулах, Аскорутин. Лікування низької еластичності вен проводять за допомогою мазей, приміром, Венотон, Троксерутин, Троксевазин (мазь).
  6. Якщо спостерігається ускладнення у вигляді кропив'янки, необхідно усунути контакт з алергеном. Антигістамінні засоби допоможуть послабити свербіж шкіри.

Лікування нейродерміту народними засобами

Лікарські препарати цієї групи мають різну спрямованість і допомагають боротися з хворобою за різними напрямками. Лікування нейродерміту народними засобами повинно підбиратися індивідуально, тому що вичерпної класифікації немає. Деякі варіанти допомагають впоратися із зовнішніми симптомами патології: знижують інтенсивність лущення, свербіння, запалення на шкірі. Інша група спрямована на виведення токсинів, шлаків з організму. Лікування нейродерміту у домашніх умовах може допомогти загоїти рани, відновити структуру шкірних покривів.

Різноманітність рецептів народної медицини відкриває можливість для гнучкого підбору терапії. Вилікувати патології на даний момент повністю не можна, можна тільки полегшити стан хворого. Більшість складів, настоянок можна приготувати вдома самостійно, але перед прийомом потрібно обов'язково запитати у лікаря не порушить це схему лікування медикаментами. Перед вживанням потрібно упевнитися, що немає алергії на компоненти препаратів, щоб не викликати ускладнень.

Ванни з відварами лікарських рослин

Це один з варіантів терапії народними засобами. Ванни з відварами лікарських рослин допомагають чинити вплив відразу на все тіло, що важливо при масовому ураженні тканин шкіри. Надають водні процедури зволожуючий, знеболюючий, протизапальний ефект. Для ванн використовують відвар з ромашки. березового листя, стебел полину, календули, череди і листя горіха. Після процедури не потрібно протирати рушником уражені ділянки тіла, щоб лікарські речовини вбралися в шкіру. Курс може тривати кілька тижнів.

Трав'яні настої і відвари

Для зниження лущення, інтенсивності свербежу застосовує настій з рути і листя м'яти. Змішайте половину столової ложки цих розтертих трав з двома склянками води і закип'ятити. Цей розчин потрібно настояти, остудити і пропустити через марлю. Настоєм розтирайте вогнища ураження перед сном, потім надіньте сорочку з натуральної тканини, попередньо пропрасувавши її.

Трав'яні настої і відвари мають протизапальну, загальнозміцнюючу, седативна дія при регулярному вживанні. Збір з листя фіалки триколірної, барбарису, дубровника, мати –й-мачухи, деревію називається монастирським. Ці трави змішуються в кількості 2 десертних ложок. Залийте збір окропом і чверть години готуйте на водяній бані. Після настоювання процідити відвар і пийте 3 рази за добу по третині склянки. По цьому вже рецептом готують ліки з суміші польового хвоща, буркуну і чебрецю.

Настоянка з кореня лопуха

Це популярний рецепт народної медицини при лікуванні нейродерміту. Настоянка з кореня лопуха готується з 200 мл води і 1 ст. л. перетертого рослини. Далі зробіть наступне:

  1. Подрібніть корінь, закиньте в нагріту воду.
  2. Протягом чверті години кип'ятіть.
  3. Після приготування закутайте в теплу тканину.
  4. За дві години засіб повинен настоятися.
  5. По 1 ст. л. 3 рази за день приймайте ці ліки.

Компреси

При нейродерміті, щоб надати лікувальну дію на осередки запалення, використовують рослини, що підвищують регенерацію тканин. До них відносяться малина, кропива, суниця, подорожник. Компреси готують з соковитих, зелених листя, можна взяти подорожник, нарізати його і віджати, щоб виступив сік з рослини. Потім отриману масу кладуть на уражену ділянку, кріплять за допомогою бинта. Необхідно тримати пов'язку до повного всмоктування рідини тканинами, повторюють цю процедуру щодня. Ще один варіант компресу при нейродерміті:

  1. У рівних частинах наріжте листя малини, кропиви.
  2. Залийте суміш окропом.
  3. Залиште настоюватися засіб пару годин.
  4. Змочіть настоєм серветку і прикладіть до проблемних областях шкіри, які вражені нейродермітом.
  5. Тримайте компрес 2-4 години.

Компрес з глини

Щоб приготувати цей засіб за народним рецептом, вам знадобиться по 20 г морської солі і блакитної глини, вода. Компрес з глини робиться наступним чином:

  1. Морську сіль змішайте з глиною і залийте водою.
  2. Доведіть консистенцію суміші до «сметанного» вигляду.
  3. Компрес від нейродерміту накладайте на уражені ділянки, тримайте до повного висихання.
  4. Після застосування смійте теплою водою компрес.
  5. Лікування потрібно продовжувати 2 тижні.
  6. Надає глина підсушує, заспокійливий вплив.

Мазь від нейродерміту

Для створення таких народних засобів використовують різні компоненти. Популярним є мазь від нейродерміту на основі муміє, яке може надати загоюючий, аналгезуючий ефект, прискорює відновні процеси в клітинах шкіри, покращує трофіку тканин. Мазь від нейродерміту втирається в уражену ділянку шкіри і замотується зверху стерильним бинтом. Можна приймати муміє всередину, для цього порошок розчиняє в молоці і додають рідкий мед. Використовувати слід 3 рази за добу.

Ще одне популярне народне засіб від нейродерміту – мазі на основі прополісу. Головний компонент є продуктом життєдіяльності бджіл, який має переліком корисних властивостей. Засіб має знеболювальну, антибактеріальну дію, зберігає корисну мікрофлору тканин. Змішують прополіс з розігрітим рідким вазеліном. Потім потрібно остудити, і намазувати на уражені ділянки кілька тижнів, можна повторювати курси лікування.

Мазь з свинячого сала

Нейродерміт - лікування народними засобами можна проводити і за допомогою цього продукту. Це популярний рецепт для терапії захворювання. Мазь з свинячого сала готується наступним способом:

  1. Розтопіть 0,5 кг нутряного жиру.
  2. Змішайте разом зі склянкою очищеної сірки.
  3. Повинна вийти однорідна маса.
  4. Накладайте на місця висипання, обробивши їх заздалегідь дезрозчином.
  5. Рекомендується кілька курсів лікування за 10 днів.
  6. При бажанні можна змішувати з соком алое, в отриману суміш потрібно додати пару крапель пихтового масла.

Відео: Як вилікувати нейродерміт в домашніх умовах

Нейродерміт лікування. Як лікувати нейродерміт народними засобами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!