Оман - лікувальні властивості і протипоказання для жінок і чоловіків. Застосування кореня оману

З давніх знань до нас прийшла культура застосування лікарських трав для відновлення здоров'я. Травники шукали чудодійні рослини, допомагають вилікувати те або інше захворювання. Велику колекцію слов'янської народної медицини прикрашає чудовий лікар: корінь оману. Дізнаємося, в чому його секрет?

Що таке оман

Рослина оман виростає на диких рівнинах в Сибіру, на Кавказі або Уралі, воно досягає у висоту до 3 метрів. За кольором і формою квітка нагадує соняшник: він такий же жовтий з довгастими пелюстками. Багаторічна рослина має ряд різновидів, але особливо цінний своїми властивостями оман високий. Корінь використовують у лікувальних рецептах жінки і чоловіки.

Зібрати корінь самостійно не так складно, перед походом вивчіть фото із зображенням рослини, а далі вирушайте на ділянки з підвищеною вологістю: береги річок, озер. Назва трава отримала завдяки легенді про дев'яти хворобах, які вона здатна вилікувати. Про рослину знали і широко застосовували коріння, листя для тибетських, індійських і китайських рецептів, спрямованих на зміцнення здоров'я.

Властивості кореня оману

Сьогодні вчені встановили, що корінь оману насичений ефірними маслами, вітамінами, мікроелементами, іншими активними речовинами. Корисні властивості оману сконцентровані в кореневище. Корінь застосовується при:

  • кашлі як відхаркувальний засіб, виводить мокротиння;
  • порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту: зниження апетиту і перистальтики кишечника;
  • гастриті, коліті;
  • проблеми з репродуктивною системою у чоловіків або жінок;
  • порушення менструального циклу;
  • цукровому діабеті;
  • шкірних захворюваннях;
  • зниження імунітету;
  • ревматизмі.

Ще в давнину знали, чим корисний корінь, і застосовували його в поєднанні з іншими травами. Інструкція містить кілька рецептів приготування чудодійного напою – настоянка на горілці (спирті) або відвар, відгуки доводять однакову ефективність обох форм вживання:

  1. Настоянку виготовляють з 20-40 г подрібненого кореня, залитого двома склянками (по 250 г) якісної горілки або медичного спирту, залишають на 2-3 дні при кімнатній температурі.
  2. Заварюють 1 ст. л кореня рослини склянкою окропу, відвар настоюється протягом 2 годин і п'ється перед трапезою. Приймають настій згідно з призначенням.

Оман – лікувальні властивості і протипоказання для жінок

Чим корисний оман – лікувальні властивості для жінок, описані в підручниках або книгах з лікарських трав, що полягають у здатності кореня допомагати при гінекологічних та косметичних проблеми. Результативним лікування оманом виявилося при безплідді, коли проблема зачаття дитини криється в гормональному збої, відсутність місячних або порушенні їх тривалості. Відзначено позитивний вплив настою рослини на процес схуднення. При системному вживанні корисного відвару трав з коренем, жінки помічали, що зниження маси відбувається більш інтенсивно.

Рослина містить активні речовини, здатні завдати шкоди здоров'ю, тому приймати відвар необхідно після узгодження з лікарем, дотримуючись протипоказання. Заборонено вживати напої з рослини при:

  • порушення роботи нирок або серцево-судинної системи;
  • вагітності, лактації;
  • часті алергічні реакції;
  • ризик виникнення маткових кровотеч;
  • менструації.

Оман при затримці

Рослина застосовується для налагодження роботи ШКТ, зміцнення імунітету і від кашлю, але жінки використовують оман для місячних при нерегулярному циклі. Дівчата стикаються з затримкою, якщо пережили стрес, мають проблеми з гормональною або запалення сечостатевої системи. Щоб пішли місячні, необхідно випити відвар з кореня кілька разів.

Приготувати відвар легко:

  • 1 ч. л подрібнених коренів залийте склянкою нагрітій до 80-900С води, проваріть на зменшеному вогні 15 хвилин, далі 3-4 години нехай настоїться.
  • Пийте по чайній ложці не більше 3 разів на день. Не перестарайтеся, адже речовини в складі рослини здатні викликати маткова кровотеча, про що свідчать відгуки.
  • Якщо трава не допомагає, вирушайте до лікаря на прийом.

Оман при вагітності

В описі властивостей рослини зазначено, що оман в гінекології використовується для стимуляції початку менструації, що можливо завдяки здатності викликати кровотечі. Проте активні компоненти кореня здатні привести до переривання вагітності на маленькому терміні, якщо жінка не інформована про своє цікаве положення. При необхідності застосування оману повинно проходити під спостереженням лікаря і заборонено під час вагітності на будь-якому терміні.

Оман – лікувальні властивості і протипоказання для чоловіків

Оман – лікувальні властивості рослини проти чоловічого безпліддя відомі, але не всім. Ритм сучасного життя, екологія, технічний прогрес призвели до розвитку набутого безпліддя у чоловіків. Активні компоненти рослини стимулюють вироблення сперматозоїдів, збільшують їх активність і тривалість життя в порожнині матки, що збільшує шанс на зачаття.

Відновити чоловічу репродуктивну систему допомагає відвар, приготований за класичним рецептом: 1 ч. л. кореня на 200 мл окропу. Приймати напій необхідно 1 місяць, дотримуючись графіка 2:2, де 2 дні приймати відвар, а два утримуватися, а далі – не пити напій і займатися сексом. До протипоказань відносять:

  • ниркову недостатність;
  • загострення гастриту або виразкової хвороби;
  • серцево-судинні захворювання;
  • індивідуальну непереносимість компонентів.

Оман від кашлю

Наші бабусі лікувалися травами, настоями. Вони використовували корінь оману від кашлю при застуді, і все завдяки відхаркувальній дії. Згідно відгуками, рослина допомагає навіть при туберкульозі. Лікувальні властивості оману доступні дорослим і дітям від 3 років:

  • Дорослі вживають по 50 мл відвару за півгодини до обіду або вечері.
  • Прийом настою дітьми до 7 років обмежується 1 ч. л.
  • Діти з 7 до 12 років приймають по 2 ч. л. Вживати ліки необхідно 3 рази на день перед трапезою.
  • Якщо проблема не залишає хворого протягом тижня, зверніться в поліклініку і запишіться на консультацію з лікарем.

Відео: корінь оману – лікувальні властивості

Оман високий. Лікувальні властивості, протипоказання, рецепти народної медицини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!